5 kroków do zakupu bluzy kucharskiej 

Bluza kucharska to podstawowa część garderoby profesjonalnego kucharza i szefa kuchni. Pozwala na większy komfort pracy, dają poczucie bezpieczeństwa w wyjątkowym gastronomicznym środowisku. Czym jednak kierować się, aby wybrać skrojone na miarę ubranie?

 

Moja zawodowa historia rozpoczyna się od pracy na stanowisku kucharza w nadmorskim barze. Przyjechałem na wakacje, aby nauczyć się zawodu i zdobyć pieniądze na kolejny rok studiów. Słońce nagrzewało gastronomiczny namiot. Krople tłuszczu pryskały z patelni oczekując niecierpliwie na kolejną tuszę flądry.

Kiedy szedłem na stanowisko pracy zaciskając fartuch na spodenkach i zielonej koszulce zastanawiałem się jak w innych miejscach wygląda przygotowanie do pracy?

Z czasem pracując w lepszych restauracjach zauważyłem, że ubranie pracowników i wystrój restauracji podnoszą ich rangę.

Bluza z nazwiskiem i haftem – szef kuchni  to symbol liczby poświęconych godzin, doświadczenia i rozwiązanych problemów. Uodpornienia na kuchenne warunki.

Niezależnie od tego czy jesteś młodym adeptem sztuki kulinarnej, właścicielem restauracji czy pracownikiem z wieloletnim stażem – ubranie w kuchni to kluczowy element, który daje bezpieczeństwo i pozwala zwiększyć komfort pracy

Trzeba zadbać o człowieka bo to właśnie on jest sercem i sukcesem restauracji.

Jak wybrać bluzę kucharską?

Najbardziej obiektywnie będzie jeśli opowiem Ci o swoich spostrzeżeniach co do bluz, których używałem i zasugeruję kilka podstawowych elementów, na które warto zwrócić uwagę podczas zakupów. Ostateczny wybór pozostawiam Tobie. Krój, kolor czy fason to już indywidualna sprawa.

 

Krok 1. Przejrzyj blog  i opinie

Blogi pozwalają obiektywnie ocenić firmę. Wymagają ogromnego wkładu czasu i pracy, dlatego powinieneś zwrócić na nie szczególną uwagę. Stosunkowo łatwo sprawdzić zaangażowanie firmy i sposób komunikacji z klientami.  Szybko zweryfikujemy intencje człowieka po drugiej stronie ekranu –  czy chce nam pomóc, doradzić czy tylko wciska bezużyteczny towar.

Widzimy ile czasu firma działa w branży i jakie ma tradycje. Współcześnie porozumiewamy się za pośrednictwem internetu oraz testujemy produkty czytając opinie, dlatego to tak ważny pierwszy krok.

Kiedy masz już wstępnie wybraną firmę, przechodzisz do zakładki – sklep internetowy. Na co zwrócić uwagę?

 

Krok 2. Materiał

Materiał na powierzchni kitla musi być odporny na wchłanianie (wodoodporny) i łatwy do czyszczenia (najlepiej plamoodporny). Dzięki temu unikniemy obrażeń w razie oblania się gorącym płynem.  Łatwiej też będzie przywrócić ubranie do pierwotnej czystości. Tym bardziej, że w kuchni plamy zdarzają się na porządku dziennym.

Po zapięciu bluzy – na klatce piersiowej materiał musi tworzyć podwójną warstwę – to dodatkowe zabezpieczenie przed nieszczęśliwymi wypadkami.

Bezpieczeństwo, bezpieczeństwem, ale podczas pracy komfort jest równie ważny.

Niektóre tkaniny powodują odparzenia skóry, dlatego wybieraj odpowiednie materiały (optymalne będzie połączenie 35% bawełny i 65% poliesteru). Zapewnią dostęp powietrza do skóry (przewiewność) i zarazem wytrzymałość.

 

Dobry materiał objawia się tym, że nie „kulkuje się” po pierwszym praniu i usuwaniu plam. W tym przypadku nawet po kilku latach użytkowania materiał pozostaje gładki i bluza wygląda elegancko nawet bez prasowania.

 

Krok 3. Wygodna elegancja

Kluczem do wysokiej jakości w restauracji jest wygląd i prezencja lokalu. Tworzenie wyjątkowych dań  i dobra obsługa gości wymaga inwestycji w wygląd i tym samym samopoczucie pracowników.

Wybierz styl bluzy, która najbardziej Ci odpowiada wizualnie, jednak pamiętaj o tym, że musisz wyglądać elegancko.

Niezależnie od tego czy przed chwilą biegłeś do magazynu po produkty czy intensywnie gotowałeś – musisz być zawsze gotowy, aby wyjść na salę, kiedy goście będą chcieli podziękować Ci za wyśmienite danie. Dlatego potrzebujesz ubrania uniwersalnego. Weź to pod uwagę.

 

Krok 4. Guziki czy zatrzaski?

Polecam  model na zatrzaski. Skracasz czas przygotowania się do pracy. W razie spóźnienia – ubierzesz się w bluzę już w drodze na swoje stanowisko. Nie musisz martwić się o to gdzie pozostawiłeś guziki.

Chociaż prezentują się estetycznie i wykwintnie,  moim zdaniem prostota w wizerunku i sztuce wygląda bardziej dostojnie, dlatego właśnie wybieram takie modele bluz.

 

Krok 5. Skontaktuj się

Nic nie zastąpi rozmowy z drugim człowiekiem. Zadzwoń. Od razu  wyczujesz czy osoba jest wiarygodna, czy chce Ci pomóc…

Zazwyczaj ma doświadczenie, doradzi Ci i rozwieje wątpliwości. Skroicie ubranie na miarę potrzeb.

Więcej przepisów

Jak znaleźć lub zrobić dobrą restaurację?

Jak znaleźć lub zrobić dobrą restaurację?

Jak znaleźć lub zrobić dobrą restaurację? Rozpoczynam cykl wpisów, które zaprezentują jakie cechy ma dobra restauracja, jak wybierać wartościowe lokale lub udoskonalić istniejące. Możesz też zorganizować "restaurację" w domowych warunkach. Chwilowo, dla rodziny, dla...

czytaj dalej
Artykuł o przyprawach *do czasopisma*

Artykuł o przyprawach *do czasopisma*

Artykuł o przyprawach *do czasopisma*Przyprawy ziołowe, warzywne i korzenne w zdrowej diecieZakończyłem wczoraj kilkunastogodzinną pracę nad stworzeniem pierwszej wersji artykułu do czasopisma. Mimo, że tekst może być nieco zbyt naukowo napisany i w trakcie...

czytaj dalej
Wiśniowe wino czyli o polskiej winnicy

Wiśniowe wino czyli o polskiej winnicy

Wiśniowe wino czyli o polskiej winnicyJak zrobić wino wiśniowe?A jakby tak stworzyć wiśniowe winnice zamiast winogronowych. W świat eksportować polskie wino, z czasem uznane za produkt luksusowy?  Zrób sama pierwszą butelkę wina i oceń. Francuzi mają swoje winogronowe...

czytaj dalej