5 naturalnych sposobów na długowieczność

Jeśli chciałbyś/chciałabyś cieszyć się zdrowiem i witalnością przez całe swoje życie powinieneś/powinnaś zastosować się do poniższych rad. Zostały opracowane na podstawie badań w tzw. niebieskich strefach, gdzie żyje największy odsetek stulatków. W oparciu o doświadczenia naukowe w zakresie dietetyki oraz praktycznej psychologii możemy wyróżnić szereg nawyków sprzyjających długowieczności.

 

Wysiłek fizyczny – ludzie, którzy dożywają stu lat regularnie przez całe życie uprawiają różnego rodzaju sporty. Nie musisz biegać codziennie na siłownię. Znajdź swój sposób na ruch. Możesz spacerować po lesie, pracować w ogrodzie lub ćwiczyć sztuki walki. Najistotniejsze, abyś miał/a motywację do czynności, którą wykonujesz.

Osoby, które zaniedbują jakiekolwiek formy ruchu narażone są na przewlekłe choroby takie jak: cukrzyca typu II, choroby sercowo – naczyniowe czy  nowotworowe. Dzieje się tak za sprawą procesów zapalnych. Mięśnie są organami endokrynnymi, które wydzielają związki (miokiny) o właściwościach przeciwzapalnych tylko wtedy gdy pracują w sposób umiarkowany. Tzn. wysiłek fizyczny jest dopasowany do wieku, płci lub przebytych schorzeń.

Dzięki temu tkanka tłuszczowa utrzymywana jest na niskim poziomie i nie produkuje prozapalnych związków. Aktywność  fizyczna wzmacnia układ kostny. Ma działanie antyoksydacyjne, pozytywnie wpływa na funkcje mózgu i całą gospodarkę hormonalną.

Pasja – jest elementem motywującym. Pomaga nabrać chęci do życia. Mamy poczucie celu i misji. Stając się doskonałym/ą w danej czynności możemy dawać ludziom coś od siebie. Wartość, która definiuje nas bardziej niż posiadanie rzeczy. Dzięki czemu napędzamy się do dalszego wysiłku zarówno fizycznego i umysłowego. Jesteśmy szczęśliwsi i chce nam się żyć.

Co jeśli nie mam pasji?

Po prostu próbuj wszystkiego co choć trochę wyda Ci się interesujące. Wyjedź spontanicznie w góry (lub nad morze jeśli pochodzisz z gór). Czytaj książki o różnorodnej tematyce. Smakuj jedzenie, którego nigdy nie próbowałaś/eś. Rob wszystko czego się boisz mimo początkowego strachu i dyskomfortu. Bądź otwarta/y na świat i ludzi a pasje nieoczekiwanie się pojawią.

 Dieta – według badań, dieta stulatków opiera się głównie na rybach i darach okolicznej roślinności (owoce, nasiona, orzechy, warzywa). Czyli produktach z ogromną ilością antyoksydantów, flawonoidów i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.

Istotne jest ograniczenie węglowodanów (cukrów) szczególnie w postaci słodyczy. Alternatywnie możemy stosować miód, który zawiera w sobie ogromny potencjał prozdrowotny (witaminy, związki pochodzące z roślin, enzymy).

Wykluczone są produkty przetworzone oraz wytworzone chemicznie (np.: margaryny). Nie należy również jeść zbyt dużych ilości mięsa oraz pełnotłustych wyrobów mlecznych. Ze względu na nasycone kwasy tłuszczowe.

Niezbędnym elementem właściwego odżywiania są proporcje wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (WNKT) omega 3 do omega 6. Większość społeczeństwa ma zaburzoną równowagę tych kwasów. Spowodowane jest to spożywaniem produktów o ogromnej zawartości kwasów omega 6 – głównie oleje roślinne: słonecznikowe, rzepakowe, kokosowe. Długotrwała dysproporcja tych kwasów w naszej diecie może powodować nawet choroby nowotworowe. Dlatego powinniśmy radykalnie zwiększyć ilość produktów bogatych w kwasy omega 3 oraz witaminy.

Zatem jakie produkty powinniśmy jeść, aby dożyć sędziwego wieku?

·         Ryby i owoce morza (należy uważać na zanieczyszczenia wód) – ryby o mniejszej zawartości tkanki tłuszczowej np.: śledzie, sardynki kumulują mniej metali ciężkich i zanieczyszczeń ze środowiska niż ryby tłuste np.: halibut, łosoś).

Prozdrowotne właściwości ryb wynikają w dużej mierze z obecności niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT- omega 3), witamin z grupy B, A, D oraz witaminy E, która w połączeniu z omega 3 nadają młodszy wygląd skórze.

Białko obecne w rybach jest łatwo – przyswajalne, dlatego wraz z wapniem, fosforem i witaminami właściwie odżywia organizm.

·         Ziarna, orzechy, pestki – zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe (omega 3, omega ), witaminy z grupy D, B, E oraz cynk, potas, wapń, magnez i białko.

·         Owoce i warzywa (ekologiczne rosnące na obszarze naszego zamieszkania) – ogrom witamin i minerałów przy niewielkiej obecności kalorii i węglowodanów.

Ważne jest również nieprzejadanie się tzn. odchodzimy od stołu z lekkim niedosytem. Podstawową zasadą długowieczności jest ograniczanie liczby kalorii. Oczywiście przy pokrywaniu całkowitego zapotrzebowania na witaminy, mikroelementy, makroelementy i inne niezbędne składniki pokarmowe.

 

Zioła – zanim powstały wielkie koncerny farmaceutyczne zioła były podstawowym składnikiem diety. Ludzie leczyli się tym co dawała natura. Powinniśmy pić zioła w postaci herbatek ziołowych, nalewek; stosować w postaci maści, perfum pod każdą możliwą postacią. Będą one wspierały nasze komórki w prawidłowym funkcjonowaniu oraz wzmocnią organizm  zapobiegając chorobom.

Pozytywne nastawienie i eliminacja stresu – jeśli chcesz dożyć sędziwego wieku musisz nauczyć się optymistycznie patrzeń na przyszłość i nauczyć się radzić sobie ze zmartwieniami. Pomocni będą przyjaciele i grono znajomych o radosnym usposobieniu. Istnieje rzesza naukowców, która twierdzi, że ponad 50% chorób wynika z niewłaściwego myślenia człowieka i nieumiejętnego radzenia sobie z życiowymi problemami. Stres, którego doświadczamy w nadmiernych ilościach sprawia, iż szybciej się starzejemy. Dzieje się tak za sprawą wolnych rodników powstających w naszych organizmach na skutek stresu oksydacyjnego. Wolne rodniki możemy eliminować z organizmu za pomocą związków biologicznie aktywnych – przeciwutleniaczy obecnych w ziołach oraz zdrowej żywności (tzw. Superfoods).  Dlatego tak istotne jest myślenie wyłącznie o rzeczach, czynnościach i sytuacjach, których w życiu pragniemy.

Więcej przepisów

Detoks wiosenny za pomocą ziół

Detoks wiosenny za pomocą ziół

Detoks wiosenny za pomocą ziółSpring detox with herbsArtykuł dostępny jest także w czasopiśmie specjalistycznym o zdrowym odżywianiu - Food Forum. Abstract  Food and environmental pollution pose a threat to our health. Spring is a period of high-value plant-derived...

czytaj dalej