A la lasagne, czyli zapiekanka z naturalnym umami
Zapiekanka obiadowa z mięsem mielonym
Wstęp
O przepisie
Masz mięso mielone i nie wiesz co przygotować? Zwykły sos z makaronem był już 3 razy w tym tygodniu. Chcesz przygotować coś innego. Urozmaicić jadłospis…

Mam kolejny szybki sposób na obiadowe danie. Proponuję zapiekanki. Ale nie takie spod budki … tylko troszkę bardziej wykwintne 🙂
Względnie zdrowe i względnie ziołowe. Ale naprawdę smaczne, szczególnie jeśli polejesz zapiekankę sosem np.: beszamelowym (składniki na sos to masło, mleko, mąka, sól i pieprz). To będzie doskonała kompozycja. Spróbuj tworzyć też własne wersje – używaj warzyw, ziemniaków, ale pamiętaj że sos to podstawa ich sukcesu. Jak zresztą wielu dań.
Aha no i dobry ser. Twardy, długodojrzewający. Czas i fermentacja sprawia, że białka zamieniają się w naturalne umami czyli 5 smak – kwas glutaminowy (aminokwas). To tak w skrócie i na marginesie.
To będzie idealne dopełnienie..
Nie zapomnij o beszamelu – rozpieścisz swoich gości 🙂
Składniki
około 1 kg mięsa mielonego
przyprawy do mięsa:
(50 ml wody, ząbek czosnku, cebula, sól, pieprz, papryka słodka, przecier pomidorowy, rozgniecione nasiona kolendry, majeranek…)
opakowanie makaronu
(jeśli nie masz specjalnego do lasagne, użyj świderków)
szklanka mleka lub śmietanki z:
gałką muszkatołowa
jajkiem
ser tarty np.: długodojrzewający (najlepiej swojski)
Krok 1. Doprawiasz mięso przyprawami (dodajesz też wodę i posiekaną cebulkę) Odstawiasz chociaż na 5 minut, aby nabrało aromatu (najlepiej jeśli będzie to kilka godzin.).
Krok 2. Układasz warstwy: makaron świderki, mięso mielone, ser tarty, makaron świderki, mięso, ser. Jeśli masz wyższe naczynie lub układasz cieńsze warstwy możesz zrobić ich więcej.
Krok 3. Zmieszaj mleko lub śmietankę 30% z roztrzepanym jajkiem, solą i gałką muszkatołową. Dokładnie połącz i polej zapiekankę.
Krok 4. Piecz w temperaturze 160 stopni Celsjusza minimum 45 minut. Pod koniec pieczenia zetrzyj dodatkową ilość sera na powierzchnie zapiekanki i zwiększ temperaturę (3-4 minuty 200 stopni).
Pamiętaj, że na tej podstawie możesz stworzyć własne zapiekanki. Kiedy wrzucasz je do piekarnika możesz zająć się czymś innym. To podobny niewymagający proces przygotowania co przepis na ziemniaki pieczone, które zresztą możesz podać do zapiekanki.
Życzę Ci powodzenia w przygotowaniach i efektywnego dnia. Myślę, że z tym przepisem właśnie taki będzie.


Więcej przepisów
Stosowanie ziół przez kobiety ciężarne – bezpieczne ziołolecznictwo
Stosowanie ziół przez kobiety ciężarne – bezpieczne ziołolecznictwoZioła przyjmowane regularnie nasycają organizm prozdrowotnymi związkami, które mogą wykazywać silne działanie farmakologiczne.Leki ziołowe postrzegane są przez przyszłe mamy jako potencjalnie...
Detoks wiosenny za pomocą ziół
Detoks wiosenny za pomocą ziółSpring detox with herbsArtykuł dostępny jest także w czasopiśmie specjalistycznym o zdrowym odżywianiu - Food Forum. Abstract Food and environmental pollution pose a threat to our health. Spring is a period of high-value plant-derived...
Miody – przegląd, opis i właściwości
Miody - przegląd, opis i właściwości Artykuł został opublikowany również w czasopiśmie Food Forum. Jednak specjalnie dla Was udostępniam go na blogu. Pobierz pełną wersję artykułu w formacie pdf. Więcej przepisów