A la lasagne, czyli zapiekanka z naturalnym umami 

Zapiekanka obiadowa z mięsem mielonym

Wstęp

O przepisie

Masz mięso mielone i nie wiesz co przygotować? Zwykły sos z makaronem był już 3 razy w tym tygodniu. Chcesz przygotować coś innego. Urozmaicić jadłospis 

Mam kolejny szybki sposób na obiadowe danie. Proponuję zapiekanki. Ale nie takie spod budki … tylko troszkę bardziej wykwintne 🙂

Względnie zdrowe i względnie ziołowe. Ale naprawdę smaczne, szczególnie jeśli polejesz zapiekankę sosem np.: beszamelowym (składniki na sos to masło, mleko, mąka, sól i pieprz). To będzie doskonała kompozycja. Spróbuj tworzyć też własne wersje – używaj warzyw, ziemniaków,  ale pamiętaj że sos to podstawa ich sukcesu. Jak zresztą wielu dań.

Aha no i dobry ser. Twardy, długodojrzewający.  Czas i fermentacja sprawia, że białka zamieniają się w naturalne umami czyli 5 smak – kwas glutaminowy (aminokwas). To tak w skrócie i na marginesie.

To będzie idealne dopełnienie..

Nie zapomnij o beszamelu – rozpieścisz swoich gości 🙂

Składniki

  • około 1 kg mięsa mielonego

  • przyprawy do mięsa:

    (50 ml wody, ząbek czosnku, cebula, sól, pieprz, papryka słodka,  przecier pomidorowy, rozgniecione nasiona kolendry, majeranek…)

     

  • opakowanie makaronu

    (jeśli nie masz specjalnego do lasagne, użyj świderków)

 

  • szklanka mleka lub śmietanki z:

  • gałką muszkatołowa

  • jajkiem

  • ser tarty np.: długodojrzewający (najlepiej swojski)

 

Krok 1. Doprawiasz mięso przyprawami (dodajesz też wodę i posiekaną cebulkę) Odstawiasz chociaż na 5 minut, aby nabrało aromatu (najlepiej jeśli będzie to kilka godzin.).

Krok 2. Układasz warstwy: makaron świderki, mięso mielone, ser tarty, makaron świderki, mięso, ser. Jeśli masz wyższe naczynie lub układasz cieńsze warstwy możesz zrobić ich więcej.

Krok 3. Zmieszaj mleko lub śmietankę 30% z roztrzepanym jajkiem, solą i gałką muszkatołową. Dokładnie połącz i polej zapiekankę.

Krok 4. Piecz w temperaturze 160 stopni Celsjusza minimum 45 minut. Pod koniec pieczenia zetrzyj dodatkową ilość sera na powierzchnie zapiekanki i zwiększ temperaturę (3-4 minuty 200 stopni).

Pamiętaj, że na tej podstawie możesz stworzyć własne zapiekanki. Kiedy wrzucasz je do piekarnika możesz zająć się  czymś innym. To podobny niewymagający proces przygotowania co przepis na ziemniaki pieczone, które zresztą możesz podać do zapiekanki.

Życzę Ci powodzenia w przygotowaniach i efektywnego dnia. Myślę, że z tym przepisem właśnie taki będzie.

Więcej przepisów

Jak karmelizować owoce?

Jak karmelizować owoce?

Jak karmelizować owoce?Zastanawiasz się pewnie co właściwie to słowo oznacza. Niby znane, jednak nie poświęcałaś mu wielkiej uwagi. W gastronomii to drobny proces, który decyduje zazwyczaj o „tym czymś” -  esencji smaku i jasnobrązowej barwie potraw i produktów...

czytaj dalej
Jak wysuszyć zioła kuchenne?

Jak wysuszyć zioła kuchenne?

Jak wysuszyć zioła kuchenne?Jak suszyć zioła?Rośliny zgromadzone jesienią czy pod koniec lata przydają się w kuchni. Przez całą zimę korzystasz z zapasów i przywołujesz ulotne aromaty lata. Zapach ziół, rozpalony kominek to zdecydowanie moje klimaty. Wzbogacasz smak...

czytaj dalej
Staropolski sposób na kanie i rydze

Staropolski sposób na kanie i rydze

Staropolski sposób na kanie i rydze Jak usmażyć kanie?Jesień kojarzy nam się przede wszystkim ze spiżarnią, winem i kompletowaniem zapasów. Grzyby to podstawowy surowiec, który zbieramy o tej porze roku. Możemy go: wysuszyć odgotować zamrozić albo przygotowywać na...

czytaj dalej