Aromatyczny pieczony boczek

Boczek wieprzowy idealny na kanapki

Dzisiaj przekazuję na Twoje ręce funkcjonalny przepis.  Kupujesz kawałek mięsa – pieczesz  – i zyskujesz niezapomniany smak kanapek. Sporo przy tym oszczędzając na gotowych wędlinach. No i dodatkowy atut –  wiesz co jesz…

Może nie jest do końca zgodny z zaleceniami dietetycznymi… Chociaż zależy jakich zaleceń dietetycznych słuchasz. Pod kątem diety ketogenicznej to dobry produkt, ponieważ zawiera niewielkie ilości węglowodanów natomiast ogromne ilości tłuszczu i białka. Uważam, ze taka dieta jest zdrowsza niż przesycona cukrami, która sieje spustoszenie w naszych organizmach. W obliczu tych informacji – cholesterol i nasycone tłuszcze przestają być aż tak straszne. Szczególnie jeśli rozsądnie podchodzimy do tematu i nie jemy kilogramów boczku dziennie.

 

Słów kilka o przygotowywaniu mięsa

 

W przypadku boczku trzymanie się ściśle temperatury i dostarczanie mięsu pary wodnej nie jest konieczne. Wysoka zawartość tłuszczu chroni go przed wysuszeniem. Dlatego stosunkowo łatwo przygotować delikatny i kruchy kawałek boczku. Jeśli chodzi ogólnie o pieczenie mięs to pamiętaj:

  • im mięso dłużej poddawane obróbce termicznej (pieczenie, gotowanie…) w niższej temperaturze tym staje się delikatniejsze. Przykładem może być tzw. szarpana wołowina (wiele godzin w temp. około 110 – 130 stopni).
  • jeśli skracasz czas obróbki termicznej wtedy zwiększaj temperaturę i pamiętaj, aby nie przesuszyć mięsa (schab wieprzowy czy wołowina ze względu na niewielką ilość tłuszczu śródmięśniowego łatwo stanie się twarda w zbyt wysokiej temperaturze). Aby zapobiec wysuszeniu mięsa można piec z dodatkiem pary wodnej – polewać piwem, utopić w sosie lub wstawić do pieca naczynie wypełnione wodą.

Składniki

  • boczek wieprzowy – 1,5 – 2 kg

  • papryka słodka

  • majeranek

  • sól, pieprz

  • gałązka rozmarynu

  • kilka łyżek oleju rzepakowego

  • 3-4 liście laurowe
  • ząbek czosnku

  • opcjonalnie pieprz różany

Przygotowanie

  • Porcję mięsa umyj pod bieżącą wodą i osusz. Ułóż na papierze do pieczenia i posyp przyprawami (zerknij na zdjęcia poniżej). Polej olejem i wmasuj wszystko w mięso. Pamiętaj, że im więcej czasu mięso „spędzi” w towarzystwie przypraw tym będzie bardziej aromatyczne.
  • Zawiń mięso szczelnie w papier do pieczenia i połóż na blaszce tak, aby skóra znajdowała się na górze. Tłuszcz zgromadzony wokół skóry będzie ściekał i na cały kawałek mięsa, które po upieczeniu stanie się delikatniejsze i kruche. 
  • Wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 – 200 stopni i piecz około godzinę. Następnie obniż temperaturę do 150 stopni i piecz kolejną godzinę.

 Na samym końcu zwiększ temperaturę do 200 stopni na 15 -20 minut. W razie potrzeby usuń papier do pieczenia. Skórka pięknie się zarumieni.

 Po upieczeniu daj mu odpocząć i wytracić temperaturę. Kiedy ostygnie – łatwiej będzie ukroić kilka idealnych plasterków na kanapkę.

Więcej przepisów

Detoks wiosenny za pomocą ziół

Detoks wiosenny za pomocą ziół

Detoks wiosenny za pomocą ziółSpring detox with herbsArtykuł dostępny jest także w czasopiśmie specjalistycznym o zdrowym odżywianiu - Food Forum. Abstract  Food and environmental pollution pose a threat to our health. Spring is a period of high-value plant-derived...

czytaj dalej

Zapisz się na newsletter!

Odbieraj artykuły i przepisy jako pierwszy.