Aromatyczny pieczony boczek
Boczek wieprzowy idealny na kanapki
Dzisiaj przekazuję na Twoje ręce funkcjonalny przepis. Kupujesz kawałek mięsa – pieczesz – i zyskujesz niezapomniany smak kanapek. Sporo przy tym oszczędzając na gotowych wędlinach. No i dodatkowy atut – wiesz co jesz…
Może nie jest do końca zgodny z zaleceniami dietetycznymi… Chociaż zależy jakich zaleceń dietetycznych słuchasz. Pod kątem diety ketogenicznej to dobry produkt, ponieważ zawiera niewielkie ilości węglowodanów natomiast ogromne ilości tłuszczu i białka. Uważam, ze taka dieta jest zdrowsza niż przesycona cukrami, która sieje spustoszenie w naszych organizmach. W obliczu tych informacji – cholesterol i nasycone tłuszcze przestają być aż tak straszne. Szczególnie jeśli rozsądnie podchodzimy do tematu i nie jemy kilogramów boczku dziennie.
Słów kilka o przygotowywaniu mięsa
W przypadku boczku trzymanie się ściśle temperatury i dostarczanie mięsu pary wodnej nie jest konieczne. Wysoka zawartość tłuszczu chroni go przed wysuszeniem. Dlatego stosunkowo łatwo przygotować delikatny i kruchy kawałek boczku. Jeśli chodzi ogólnie o pieczenie mięs to pamiętaj:
- im mięso dłużej poddawane obróbce termicznej (pieczenie, gotowanie…) w niższej temperaturze tym staje się delikatniejsze. Przykładem może być tzw. szarpana wołowina (wiele godzin w temp. około 110 – 130 stopni).
- jeśli skracasz czas obróbki termicznej wtedy zwiększaj temperaturę i pamiętaj, aby nie przesuszyć mięsa (schab wieprzowy czy wołowina ze względu na niewielką ilość tłuszczu śródmięśniowego łatwo stanie się twarda w zbyt wysokiej temperaturze). Aby zapobiec wysuszeniu mięsa można piec z dodatkiem pary wodnej – polewać piwem, utopić w sosie lub wstawić do pieca naczynie wypełnione wodą.
Składniki
boczek wieprzowy – 1,5 – 2 kg
papryka słodka
majeranek
sól, pieprz
gałązka rozmarynu
kilka łyżek oleju rzepakowego
- 3-4 liście laurowe
ząbek czosnku
- opcjonalnie pieprz różany

Przygotowanie
- Porcję mięsa umyj pod bieżącą wodą i osusz. Ułóż na papierze do pieczenia i posyp przyprawami (zerknij na zdjęcia poniżej). Polej olejem i wmasuj wszystko w mięso. Pamiętaj, że im więcej czasu mięso „spędzi” w towarzystwie przypraw tym będzie bardziej aromatyczne.
- Zawiń mięso szczelnie w papier do pieczenia i połóż na blaszce tak, aby skóra znajdowała się na górze. Tłuszcz zgromadzony wokół skóry będzie ściekał i na cały kawałek mięsa, które po upieczeniu stanie się delikatniejsze i kruche.
- Wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 – 200 stopni i piecz około godzinę. Następnie obniż temperaturę do 150 stopni i piecz kolejną godzinę.
Na samym końcu zwiększ temperaturę do 200 stopni na 15 -20 minut. W razie potrzeby usuń papier do pieczenia. Skórka pięknie się zarumieni.
Po upieczeniu daj mu odpocząć i wytracić temperaturę. Kiedy ostygnie – łatwiej będzie ukroić kilka idealnych plasterków na kanapkę.




Więcej przepisów
Miody – przegląd, opis i właściwości
Miody - przegląd, opis i właściwości Artykuł został opublikowany również w czasopiśmie Food Forum. Jednak specjalnie dla Was udostępniam go na blogu. Pobierz pełną wersję artykułu w formacie pdf. Więcej przepisów
Jak zrobić naleśniki pancakes (tzw. pankejki)?
Jak zrobić naleśniki pancakes (tzw. pankejki)?Naleśniki z konfiturą jeżynową.Wstęp O przepisiePancakes (tzw. pankejki) czyli amerykańskie naleśniki charakteryzujące się większą grubością i puszystością. Nadają się zarówno na śniadanie, deser jak i obiad. Przygotowałem...
Szaszłyki z mielonej wołowiny z sosem tzatziki
Szaszłyki z mielonej wołowiny z sosem tzatzikiWstęp O przepisieDanie w stylu kuchni greckiej. Pozwoli przypomnieć sobie miłe wspomnienia z letniego grillowania. Nadaje się na niedzielny obiad. Może posłużyć jako zamiennik klasycznego kotleta schabowego . Wyraźny smak,...