Aromatyczny pieczony boczek

Boczek wieprzowy idealny na kanapki

Dzisiaj przekazuję na Twoje ręce funkcjonalny przepis.  Kupujesz kawałek mięsa – pieczesz  – i zyskujesz niezapomniany smak kanapek. Sporo przy tym oszczędzając na gotowych wędlinach. No i dodatkowy atut –  wiesz co jesz…

Może nie jest do końca zgodny z zaleceniami dietetycznymi… Chociaż zależy jakich zaleceń dietetycznych słuchasz. Pod kątem diety ketogenicznej to dobry produkt, ponieważ zawiera niewielkie ilości węglowodanów natomiast ogromne ilości tłuszczu i białka. Uważam, ze taka dieta jest zdrowsza niż przesycona cukrami, która sieje spustoszenie w naszych organizmach. W obliczu tych informacji – cholesterol i nasycone tłuszcze przestają być aż tak straszne. Szczególnie jeśli rozsądnie podchodzimy do tematu i nie jemy kilogramów boczku dziennie.

 

Słów kilka o przygotowywaniu mięsa

 

W przypadku boczku trzymanie się ściśle temperatury i dostarczanie mięsu pary wodnej nie jest konieczne. Wysoka zawartość tłuszczu chroni go przed wysuszeniem. Dlatego stosunkowo łatwo przygotować delikatny i kruchy kawałek boczku. Jeśli chodzi ogólnie o pieczenie mięs to pamiętaj:

  • im mięso dłużej poddawane obróbce termicznej (pieczenie, gotowanie…) w niższej temperaturze tym staje się delikatniejsze. Przykładem może być tzw. szarpana wołowina (wiele godzin w temp. około 110 – 130 stopni).
  • jeśli skracasz czas obróbki termicznej wtedy zwiększaj temperaturę i pamiętaj, aby nie przesuszyć mięsa (schab wieprzowy czy wołowina ze względu na niewielką ilość tłuszczu śródmięśniowego łatwo stanie się twarda w zbyt wysokiej temperaturze). Aby zapobiec wysuszeniu mięsa można piec z dodatkiem pary wodnej – polewać piwem, utopić w sosie lub wstawić do pieca naczynie wypełnione wodą.

Składniki

  • boczek wieprzowy – 1,5 – 2 kg

  • papryka słodka

  • majeranek

  • sól, pieprz

  • gałązka rozmarynu

  • kilka łyżek oleju rzepakowego

  • 3-4 liście laurowe
  • ząbek czosnku

  • opcjonalnie pieprz różany

Przygotowanie

  • Porcję mięsa umyj pod bieżącą wodą i osusz. Ułóż na papierze do pieczenia i posyp przyprawami (zerknij na zdjęcia poniżej). Polej olejem i wmasuj wszystko w mięso. Pamiętaj, że im więcej czasu mięso „spędzi” w towarzystwie przypraw tym będzie bardziej aromatyczne.
  • Zawiń mięso szczelnie w papier do pieczenia i połóż na blaszce tak, aby skóra znajdowała się na górze. Tłuszcz zgromadzony wokół skóry będzie ściekał i na cały kawałek mięsa, które po upieczeniu stanie się delikatniejsze i kruche. 
  • Wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 – 200 stopni i piecz około godzinę. Następnie obniż temperaturę do 150 stopni i piecz kolejną godzinę.

 Na samym końcu zwiększ temperaturę do 200 stopni na 15 -20 minut. W razie potrzeby usuń papier do pieczenia. Skórka pięknie się zarumieni.

 Po upieczeniu daj mu odpocząć i wytracić temperaturę. Kiedy ostygnie – łatwiej będzie ukroić kilka idealnych plasterków na kanapkę.

Więcej przepisów

Jesienna sałatka z liści buraków

Jesienna sałatka z liści buraków

Jesienna sałatka z liści burakówLiście buraków, nasturcja, miód i cytrynaWstęp O przepisieLiście można jeść na surowo, jednak lepiej zblanszować w gorącej wodzie całą botwinę, aby łodygi były delikatniejsze a roślina łatwiej przyswajalna dla naszego układu...

czytaj dalej
Co zrobić z buraków?

Co zrobić z buraków?

Co zrobić z buraków?Korzyści kulinarne i zdrowotne jesiennych burakówWchodząc dzisiaj do ogrodu cieszyłem się, że wykorzystam solidne okazy buraków. Botwina (zdjęcie po prawej) miała imponujące rozmiary liści i łodyg. Na pierwszy rzut oka roślina wydawała się okazała....

czytaj dalej
Ziemniaki gratin

Ziemniaki gratin

Ziemniaki gratinWstęp O przepisieGratin czyli francuska nazwa jednego ze sposobów obróbki termicznej warzyw – zapiekania. Na tej samej zasadzie na jakiej przygotujemy dzisiaj ziemniaki możesz zrobić buraki czy np.: seler. A nawet zmieszać kilka rodzajów warzyw w...

czytaj dalej

Zapisz się na newsletter!

Odbieraj artykuły i przepisy jako pierwszy.