Blog Bartka Kasprowicza

Nowoczesna odsłona i intensywny ziołowy aromat pozwolą Ci na nowo odkryć kuchnię naszych przodków. Obfitość polskich łąk i lasów zapewni bogactwo smaków i pełnię zdrowia. Potrawy sprawdzą się zarówno na eleganckich przyjęciach jak i zacisznych biesiadach.

Dania główne

Główni bohaterowie kulinarnej uczty. Ożywieni przez wysublimowane ziołowe posmaki. Doceniani za wysoką wartość energetyczną i nienaganne leśne pochodzenie.

Przekąska śniadaniowa – tosty naleśnikowe

Przekąska śniadaniowa – tosty naleśnikowe

Przekąska śniadaniowa - tosty naleśnikoweWstęp O przepisieuDzisiaj mam dla Ciebie fajny przepis na śniadanie. Niektórzy kucharze używają do tego przepisu gotowych placków tortilli. Proponuję, abyśmy zrobili zdrowszą wersję tego przepisu z dobrej jakości mąki. Sposób...

czytaj dalej
Jak zrobić pierogi ruskie?

Jak zrobić pierogi ruskie?

Jak zrobić pierogi ruskie?Przepis na ciasto pierogowe i farszWstęp O przepisieDzisiaj przyszedł czas na pierogi ruskie. Większość z nas ubóstwia to danie. Ja zdecydowanie zaliczam się do tej grupy. Warto ugotowane już pierogi podsmażać na maśle klarowanym i podawać w...

czytaj dalej
Stek z rozmarynem

Stek z rozmarynem

Stek z rozmarynem Do czego wykorzystać rozmaryn? Nazwa rozmaryn (Rosmarinus officinalis L.) pochodzi z języka łacińskiego. Powstała z połączenia słów rosa – róża oraz marinus – morski. W moim wolnym tłumaczeniu możemy określić rozmaryn jako morską różę. Nazwa może...

czytaj dalej
Panierowany filet znad Bałtyku

Panierowany filet znad Bałtyku

Panierowany filet znad BałtykuSzybki sposób na panierowaną rybęNiezależnie czy gotowałem w drogiej restauracji czy nadmorskim barze - wszyscy mamy zwierzęcy apetyt na jasnobrązową, chrupiącą panierkę. Relaksujące widoki i kilka kropel alkoholu  podnosi do potęgi nasze...

czytaj dalej
Domowy burger

Domowy burger

Domowy burgerPrzygotowanie smacznego posiłku, wspólne jedzenie czy zaspokajanie apetytu na fast food w domowej wersji to przepis na dobre rodzinne relacje.Przychodzi dzień, kiedy mamy ochotę na coś pysznego, szybkiego i nie do końca zdrowego. Najczęściej kiedy...

czytaj dalej
Schab nadziewany

Schab nadziewany

Schab nadziewany Wielka Sobota – czas malowania jajek i chwila dla koszyczków Wielkanocnych. Najgorętszy okres przygotowań. Przekazuję Ci dzisiaj kolejny przepis z WIELKANOCNEGO MENU  Przy okazji życzę Ci również Wesołych Świąt Wielkanocnych pełnych dystansu i spokoju...

czytaj dalej
Schabowy z kością

Schabowy z kością

Schab z kościąNie tylko na niedzielęNiedziela kojarzy nam się zazwyczaj z dźwiękiem tłuczonych kotletów i kościelnym dzwonem. Przynajmniej w polskiej tradycji tak się utarło. Zazwyczaj wybieramy schab bez kości; ale nie wiem czy wiesz - sporo na tym tracisz.  Smak...

czytaj dalej
Aromatyczny pieczony boczek

Aromatyczny pieczony boczek

Aromatyczny pieczony boczekBoczek wieprzowy idealny na kanapkiDzisiaj przekazuję na Twoje ręce funkcjonalny przepis.  Kupujesz kawałek mięsa - pieczesz  – i zyskujesz niezapomniany smak kanapek. Sporo przy tym oszczędzając na gotowych wędlinach. No i dodatkowy atut -...

czytaj dalej
Domowa pizza o włoskich korzeniach

Domowa pizza o włoskich korzeniach

Domowa pizza o włoskich korzeniachJak szybko przygotować ciasto do pizzy?Kiedy pracowałem w małym hoteliku pośród norweskich szczytów Kongsvold Fjeldstue, poznałem tajniki przygotowania włoskiej pizzy. Wydaje się absurdalne. Otóż współpracowałem z włoskim szefem...

czytaj dalej
Niedzielne gołąbki z liśćmi winogron w tle

Niedzielne gołąbki z liśćmi winogron w tle

Niedzielne gołąbki z liśćmi winogron w tleTradycyjne gołąbki z majerankiem i sosem pomidorowymNiedziela spędzana w rodzinnym gronie i nutką nostalgii skłania nas do większego poruszenia w kuchni. Przygotowujemy więcej posiłków własnoręcznie. Nawet zdarza Ci się pewnie...

czytaj dalej
Poranny omlet

Poranny omlet

Poranny omletOmlet ze szczypiorkiem, wędliną i serem pleśniowym.  Jeśli po obfitym węglowodanowym śniadaniu (np.: owsianka z owocami) czujesz się zmęczona a po 2-3 godzinach znowu głodna, z wilczym apetytem na słodycze – warto  przetestować śniadania białkowo -...

czytaj dalej

Dodatki

Dbałość o poszczególne małoznaczące elementy tworzy doskonałą symfonię smaku. Zainspiruj się i skomponuj doskonałe tło aromatów.

Bułeczki razowe z makiem

Bułeczki razowe z makiem

Bułeczki razowe z makiemJak zrobić bułki z nasionami?Wstęp O przepisiePrzygotowałem dla Ciebie przepis na bułeczki, które zawierają dodatki funkcjonalne, czyli takie części roślin, które podwyższają wartość odżywczą, prozdrowotną, wygląd oraz smak wypieków. W naszym...

czytaj dalej
Krem z dyni

Krem z dyni

Krem z dyniAromatyczna zupa krem z dyniWstęp O przepisieMamy teraz trudniejszy okres: zmniejszona odporność, czas wirusów … Powinniśmy zadbać o siebie jak nigdy dotąd. Dobrze zrobiony krem z dyni zawiera eksplozję smaków, ale dzięki ostrym przyprawom dostarcza związki...

czytaj dalej
Jesienna sałatka z liści buraków

Jesienna sałatka z liści buraków

Jesienna sałatka z liści burakówLiście buraków, nasturcja, miód i cytrynaWstęp O przepisieLiście można jeść na surowo, jednak lepiej zblanszować w gorącej wodzie całą botwinę, aby łodygi były delikatniejsze a roślina łatwiej przyswajalna dla naszego układu...

czytaj dalej
Co zrobić z buraków?

Co zrobić z buraków?

Co zrobić z buraków?Korzyści kulinarne i zdrowotne jesiennych burakówWchodząc dzisiaj do ogrodu cieszyłem się, że wykorzystam solidne okazy buraków. Botwina (zdjęcie po prawej) miała imponujące rozmiary liści i łodyg. Na pierwszy rzut oka roślina wydawała się okazała....

czytaj dalej
Ziemniaki gratin

Ziemniaki gratin

Ziemniaki gratinWstęp O przepisieGratin czyli francuska nazwa jednego ze sposobów obróbki termicznej warzyw – zapiekania. Na tej samej zasadzie na jakiej przygotujemy dzisiaj ziemniaki możesz zrobić buraki czy np.: seler. A nawet zmieszać kilka rodzajów warzyw w...

czytaj dalej
Kawałki cukinii w tempurze

Kawałki cukinii w tempurze

Kawałki cukinii w tempurze Jak zrobić tempurę i dlaczego to jest smaczne?Wstęp O przepisieTempura kojarzy się najczęściej z kuchnią azjatycką. Warto jednak wykorzystać ten sposób obróbki, aby uatrakcyjnić sobie smak sezonowych warzyw czy mięsa. Reakcja Maillarda a...

czytaj dalej
Jak wysuszyć zioła kuchenne?

Jak wysuszyć zioła kuchenne?

Jak wysuszyć zioła kuchenne?Jak suszyć zioła?Rośliny zgromadzone jesienią czy pod koniec lata przydają się w kuchni. Przez całą zimę korzystasz z zapasów i przywołujesz ulotne aromaty lata. Zapach ziół, rozpalony kominek to zdecydowanie moje klimaty. Wzbogacasz smak...

czytaj dalej
Staropolski sposób na kanie i rydze

Staropolski sposób na kanie i rydze

Staropolski sposób na kanie i rydze Jak usmażyć kanie?Jesień kojarzy nam się przede wszystkim ze spiżarnią, winem i kompletowaniem zapasów. Grzyby to podstawowy surowiec, który zbieramy o tej porze roku. Możemy go: wysuszyć odgotować zamrozić albo przygotowywać na...

czytaj dalej
Recepta na kawę jak w kawiarni

Recepta na kawę jak w kawiarni

Recepta na kawę jak w kawiarni Jak spienić mleko w domowych warunkach?Kawa to czas na chwilę odpoczynku. Przystanek i doładowanie energii w trakcie wymagającego dnia pracy. Czy zawsze smakuje tak samo? Czy w restauracji jest smaczniejsza? Jeśli poznasz kilka sekretów...

czytaj dalej
Co zjeść – idealne śniadanie?

Co zjeść – idealne śniadanie?

Co zjeść - idealne śniadanie?Jak łączyć produkty?   Naszły mnie dzisiaj przemyślenia, które kołaczą mi się w głowie na co dzień. Dzisiaj uświadomiłem sobie jednak ich wartość. Zanim opowiem Ci o nich  - odpowiedz szczerze na kilka pytań:   Jak wygląda Twój...

czytaj dalej
Sposób na śniadanie – jajko w koszulce

Sposób na śniadanie – jajko w koszulce

Sposób na śniadanie - jajko w koszulceDekoracja z nasturcji i przydomowej pietruszki    O przepisiePoranek to najlepszy czas, aby zjeść coś wartościowego. Najlepiej jeśli da się szybko przyrządzić i jest wysokobiałkowe. Jajka to klasyka, która sprawdza się w...

czytaj dalej
Co zrobić z tymiankiem w kuchni?

Co zrobić z tymiankiem w kuchni?

Co zrobić z tymiankiem w kuchni?Tymianek to jedna z najpopularniejszych przypraw ziołowych w naszych kuchniach. Przynajmniej mojej J. Jak wiecie posiada szereg właściwości prozdrowotnych – przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, łagodzi niedogodności ze strony układu...

czytaj dalej
Jak znaleźć lub zrobić dobrą restaurację?

Jak znaleźć lub zrobić dobrą restaurację?

Jak znaleźć lub zrobić dobrą restaurację? Rozpoczynam cykl wpisów, które zaprezentują jakie cechy ma dobra restauracja, jak wybierać wartościowe lokale lub udoskonalić istniejące. Możesz też zorganizować "restaurację" w domowych warunkach. Chwilowo, dla rodziny, dla...

czytaj dalej
Artykuł o przyprawach *do czasopisma*

Artykuł o przyprawach *do czasopisma*

Artykuł o przyprawach *do czasopisma*Przyprawy ziołowe, warzywne i korzenne w zdrowej diecieZakończyłem wczoraj kilkunastogodzinną pracę nad stworzeniem pierwszej wersji artykułu do czasopisma. Mimo, że tekst może być nieco zbyt naukowo napisany i w trakcie...

czytaj dalej
5 kroków do zakupu bluzy kucharskiej

5 kroków do zakupu bluzy kucharskiej

5 kroków do zakupu bluzy kucharskiej Bluza kucharska to podstawowa część garderoby profesjonalnego kucharza i szefa kuchni. Pozwala na większy komfort pracy, dają poczucie bezpieczeństwa w wyjątkowym gastronomicznym środowisku. Czym jednak kierować się, aby wybrać...

czytaj dalej
Jak (nie) pisać o jedzeniu?

Jak (nie) pisać o jedzeniu?

Jak (nie) pisać o jedzeniu?Opracowanie treści dopasowanej do wyszukiwarki google, która przyciąga nowych czytelników na bloga czy do naszej restauracji to zadanie proste w definicjach, lecz znacznie trudniejsze w zastosowaniu. Wiem coś o tym 🙂 Popełniłem już mnóstwo...

czytaj dalej
Sos wiśniowy

Sos wiśniowy

Sos wiśniowyCo zrobić z wiśni?Wiśnie Powoli sady zapełniają się wiśniami. Mam kilka pomysłów jak dobrze je  wykorzystać. Szybko i bez zbędnych ekscesów. W najbliższych dniach postaram się jednak dokładniej omówić temat wiśniowych owoców. W końcu byłaby szkoda, gdyby...

czytaj dalej
Co zrobić z owocami porzeczki?

Co zrobić z owocami porzeczki?

Co zrobić z owocami porzeczki?Poradnik kulinarny - przygotowanie, kompozycje smakowe, konfituryKiedy owocuje porzeczka?  Dużą ilością porzeczek dysponujemy w okresie owocowania rośliny  czyli w pierwszej połowie lipca. Chociaż zdarza się czasami, że dojrzewające owoce...

czytaj dalej
Catering czy prywatny kucharz – kogo wybrać?

Catering czy prywatny kucharz – kogo wybrać?

Catering czy prywatny kucharz - kogo wybrać?Przeglądamy internet w poszukiwaniu odpowiedzi na pytanie: jak zorganizować wesele czy zwykłe przyjęcie w domu. Nastały specyficzne czasy. Restauracje i hotele budzą strach przed nieoczekiwanym kontaktem z osobą chorą....

czytaj dalej
Jak zrobić pieczone ziemniaki?

Jak zrobić pieczone ziemniaki?

Jak zrobić pieczone ziemniaki?Pieczone ziemniaki to wygodne dopełnienie poniedziałkowego obiadu. Bardzo smaczne i niewymagające wiele przygotowań. Najdłuższy okres ich  przyrządzania czyli pieczenie dzieje się bez naszego udziału. Możemy w tym czasie zająć się...

czytaj dalej
Śledź w śmietanie

Śledź w śmietanie

Śledź w śmietanieWIELKANOCNE MENU - kolejny przepisSkładniki 5 filetów śledziowych ½ opakowania śmietany kwaśnej 18% 6 niewielkich ogórków kiszonych 1 cebula lub szczypior 1 jabłko 3 łyżki majonezu Przyprawy: sól, pieprz, cukier sok cytryny lub limonki...

czytaj dalej
Tatar ze śledzia

Tatar ze śledzia

Tatar ze śledziaZ limonką, jabłkiem i szczypiorkiem. Pewnie rozpoczęłaś już przygotowania do Wielkanocnych Świąt. Postanowiłem, że wspomogę Cię  dodatkowymi przepisami, abyś mogła szybko przygotować potrawy budzące podziw. W końcu nam też należy się trochę oddechu od...

czytaj dalej
Sos z dzikiej róży do mięs

Sos z dzikiej róży do mięs

Sos z dzikiej różyPrzegląd domowych zapasów - sosy owocowe do mięs, zapiekanek, burgerów... Zamknięci w domach więcej jemy, dlatego czas sięgnąć głębiej do zamrażarki. Ja znalazłem ostatnio dzika różę i rydze. Sosy owocowe jako dodatek do mięs to  nasza staropolska...

czytaj dalej
Jak zrobić ciasto drożdżowe?

Jak zrobić ciasto drożdżowe?

Jak zrobić ciasto drożdżowe?Schematy produkcji – chleba, słodkich ciast i innych wypieków.Poniższe informacje pomogą Ci zrozumieć kulinarne procesy, zachodzące poza naszym zmysłem wzroku. Widzimy tylko efekty tych procesów. Natomiast kiedy chociaż częściowo je...

czytaj dalej
Chleb gryczany  z  żurawiną

Chleb gryczany z żurawiną

Chleb gryczany  Pieczywo bezglutenowe z żurawiną i czarnuszkąWstęp O przepisieZapach pieczonego chleba w niedzielny poranek… Czyż to nie bajeczna wizja? Przetestuj prosty przepis na chleb gryczany, który dla Ciebie przygotowałem.   Jako dodatki funkcjonalne –...

czytaj dalej
Pobudzająca kawa na zimowy poranek

Pobudzająca kawa na zimowy poranek

Kawa na zimowy poranekPobudzająca kawa z cynamonem i masłemKawa kojarzy mi się z przyjazną atmosferą, nieco ożywioną dyskusją i cudowną dysharmonią poranka.   Kiedy bierzesz pierwszy łyk tego magicznego napoju czujesz przypływ koncentracji a zapach budzi Cię do...

czytaj dalej
Kwiaty czarnego bzu w cieście

Kwiaty czarnego bzu w cieście

Kwiaty czarnego bzu w cieścieWstęp O przepisieTechniki kulinarne: smażenieSkładniki pół szklanki mąki zwykłej lub kukurydzianej łyżka mąki ziemniaczanej zimna woda (z lodem) tłuszcz do smażenia jajko 4 kwiatostany czarnego bzu sól pieprz Dodatkowe wyjaśnienia:...

czytaj dalej
Zielony majonez czosnaczkowy

Zielony majonez czosnaczkowy

Zielony majonez czosnaczkowyWstęp O przepisieTechniki kulinarne: emulgacja, krojenieSkładniki 4 żółtka jaj oliwa ziołowa sól pieprz liście czosnaczkowe Dodatkowe wyjaśnienia: Czosnaczek (Alilaria petiolata) wykazuje działanie antybiotyczne - likwiduje nieżyty górnych...

czytaj dalej
Karmelizowana dzika odmiana marchwi

Karmelizowana dzika odmiana marchwi

Karmelizowana dzika odmiana marchwiWstęp O przepisieTechniki kulinarne: karmelizacja, odparowywanieSkładniki 3 drobne sztuki dzikiej marchwi lub zwykła marchew pół łyżeczki cukru  lub miodu około 20 ml wody łyżeczka masła sól, pieprz, curry Dodatkowe wyjaśnienia:...

czytaj dalej

Desery

Wisienka na torcie czyli zwieńczenie wysiłków kucharza. Nadają ostateczny charakter całości kulinarnych doznań. Pozwól sobie na odrobinę słodkiego zapomnienia w leśnej scenerii.

Jak zrobić naleśniki pancakes (tzw. pankejki)?

Jak zrobić naleśniki pancakes (tzw. pankejki)?

Jak zrobić naleśniki pancakes (tzw. pankejki)?Naleśniki z konfiturą jeżynową.Wstęp O przepisiePancakes (tzw. pankejki) czyli amerykańskie naleśniki charakteryzujące się większą grubością i puszystością. Nadają się zarówno na śniadanie, deser jak i obiad. Przygotowałem...

czytaj dalej
Jak karmelizować owoce?

Jak karmelizować owoce?

Jak karmelizować owoce?Zastanawiasz się pewnie co właściwie to słowo oznacza. Niby znane, jednak nie poświęcałaś mu wielkiej uwagi. W gastronomii to drobny proces, który decyduje zazwyczaj o „tym czymś” -  esencji smaku i jasnobrązowej barwie potraw i produktów...

czytaj dalej
Jak zrobić tartę z jesiennych owoców?

Jak zrobić tartę z jesiennych owoców?

Jak zrobić tartę z jesiennych owoców?Tarta z jabłkamiJesień to czas silnych emocji - warto sprawić, aby stały się pozytywne. Wykorzystaj spadające z drzew jesienne owoce. Przygotuj zapasy na zimę i przytulny wystrój domu.  Zimne wieczory spożytkuj na spotkania ze...

czytaj dalej
Jak rozpuścić czekoladę?

Jak rozpuścić czekoladę?

Jak rozpuścić czekoladę?Czekoladowy poradnikCzekolada w swojej pozornej prostocie kryje skomplikowaną kompozycję składników i długi proces produkcyjny. To słodka przekąska powstająca z ziaren kakaowca, wywołuje uczucie euforii, dzięki wydzielaniu hormonów szczęścia...

czytaj dalej
Jak można zjeść i wykorzystać lawendę?

Jak można zjeść i wykorzystać lawendę?

Jak można zjeść i wykorzystać lawendę?Przepis na lody aromatyzowane lawendąZobacz jak w kuchni możemy wykorzystać lawendę. Chociaż dzisiejsza pogoda nie nastraja pozytywnie – myśląc o słodyczach i lawendowych polach basenu Morza Śródziemnego … zawsze poprawia nam się...

czytaj dalej
Panna Cotta aromatyzowana kwiatami jabłoni

Panna Cotta aromatyzowana kwiatami jabłoni

Panna Cotta aromatyzowana kwiatami jabłoniMaj już na dobre zagościł w naszych ogrodach. Delikatne podmuchy ciepłego powietrza wygnały z naszych głów część trosk. Przywykliśmy do zmian jakie zafundował nam świat. Coraz częściej myślimy o radosnym świętowaniu i...

czytaj dalej
Szarlotka – sposób sadowników

Szarlotka – sposób sadowników

Szarlotka - sposób sadowników Aromatyzowana cynamonem szarlotka na półkruchym cieścieTen rodzaj szarlotki przygotowują często kucharze lub  żony sadowników, które mają dostęp do większych ilości jabłek. Ciasto jest tak skonstruowane, aby przyjąć ich jak najwięcej. To...

czytaj dalej
Kremowe lody z dzikich odmian jabłek i melisy

Kremowe lody z dzikich odmian jabłek i melisy

Kremowe lodyKremowe lody z dzikich odmian jabłek i melisyWstęp O przepisieAromaty i nuty zapachowe: owocowy, melisowy, śmietankowy Propozycja trunku: mrożone soki owocowe i shake Techniki kulinarne: zamrażanie, ubijanie, blendowanieSkładniki białka jaj (2 szt.) jabłka...

czytaj dalej

Trunki

Nieodłączni towarzysze dawnych i współczesnych uczt. Owoce, zioła i dary lasu zamknięte w butelce czyli wartości odżywcze na wyciągnięcie ręki.

Jak zamienić wady wina w zalety?

Jak zamienić wady wina w zalety?

Jak zamienić wady wina w zalety?W restauracjach ceni się oprócz najdroższych win, takie ręcznie przygotowane w małej winnicy albo bezpośrednio przez pracownika lokalu gastronomicznego. Podobnie zresztą jak rzemieślnicze piwa. Na tej zasadzie powstały restauracje, w...

czytaj dalej
Jak zrobić wino z winogron *bez drożdży*?

Jak zrobić wino z winogron *bez drożdży*?

Jak zrobić wino z winogron *bez drożdży*?Proste, naturalne i szybkie wino z jesiennych winogronWstęp O przepisieWinogrono powoli dojrzewa. Kolejny jesienny owoc, który możemy wykorzystać w kuchni. Kojarzy się z winem, romantyzmem i kominkiem. Dzisiaj spisałem dla Was...

czytaj dalej
Wiśniowe wino czyli o polskiej winnicy

Wiśniowe wino czyli o polskiej winnicy

Wiśniowe wino czyli o polskiej winnicyJak zrobić wino z wiśni?Chociaż mamy już koniec września i owoce wiśni zostały zerwane.  Pojedyncze okazy zaschły na drzewach. Mamy zawsze okazję przygotować wiśniowe wino z przetworów (zapraw), które zdołaliśmy przyrządzić...

czytaj dalej
Grzane wino

Grzane wino

Grzane wino Sposób na relaksujący zimowy wieczórWstęp O przepisieKiedy przychodzą pierwsze chłodniejsze wieczory marzymy o ciepłym schronieniu w zaciszu restauracyjnego lub domowego kominka. Idealnym dopełnieniem przytulnej atmosfery jest grzane wino, które pozwala...

czytaj dalej
Jak zrobić staropolską nalewkę z porzeczki?

Jak zrobić staropolską nalewkę z porzeczki?

Jak zrobić staropolską nalewkę z porzeczki?Właściwości zdrowotne porzeczek i proces przygotowania (zbiór, obróbka wstępna).Za oknem pełnia lata, warto skorzystać z porzeczek i przygotować jesienny specjał -  staropolską nalewkę. Chociaż niektórzy muszą kupić porzeczki...

czytaj dalej
Jak przygotować wino domowe?

Jak przygotować wino domowe?

Jak przygotować wino domowe?Wstęp O przepisieW cieplejszych okresach roku, kiedy masz dostęp do dużej ilości owoców (np: wiśni, porzeczek) w łatwy sposób możesz przygotować wino. Przedstawię Ci kilka podstawowych zasad dzięki którym przygotujesz smaczny i naturalny...

czytaj dalej
Wino z kwiatów czarnego bzu

Wino z kwiatów czarnego bzu

Wino czarny bezJak zrobić wino i syrop z kwiatów?Etykieta    Wino z kwiatów czarnego bzuWino słodkie o intensywnym, lekko duszącym kwiatowym aromacie.                                       Okres produkcji: Na granicy wiosny i lata, kiedy kwitną kwiaty bzu  Sambucus...

czytaj dalej
Wino z soku brzozowego i jabłek

Wino z soku brzozowego i jabłek

Wino z sokuWino z soku brzozowego i jabłekWstęp O przepisieWyczuwalne aromaty i nuty zapachowe: słodkawo – brzozowy, kwiatowy, lipowy, orzeźwiający Zastosowane techniki kulinarne: fermentacja, ekstrakcja, dojrzewanie, kupażowanie, klarowanie – filtracja,...

czytaj dalej
Czerwone wino z dzikiej róży

Czerwone wino z dzikiej róży

Czerwone winoCzerwone wino z dzikiej róży.Wstęp O przepisieWyczuwalne aromaty i nuty zapachowe: różany, winny, owocowy.  Zastosowane techniki kulinarne: ekstrakcja, mrożenie, blanszowanie, fermentacja, dojrzewanie, klarowanie - filtracja, kupażowanie (mieszanie...

czytaj dalej
Półsłodka śliwowica

Półsłodka śliwowica

Półsłodka śliwowicaWstęp O przepisieWyczuwalne aromaty i nuty zapachowe: śliwkowy, whisky, miodowy, kwiatowy Zastosowane techniki kulinarne: drylowanie, ekstrakcjaSkładniki śliwki 2kg (np.: węgierki) spirytus 70% - 2 litry (lub bimber dobrej jakości) woda (200ml) miód...

czytaj dalej

Zdrowie

Pozwól sobie pomóc. Skorzystaj z powszechnych sposobów regeneracji, które oferuje świat natury. Poczuj się jak w ziołowym SPA osiągając spokój i jasność umysłu po trudach dnia codziennego. Dowiedz się jak zapobiegać chorobom. Uwolnij swój fizyczny i intelektualny potencjał.

Detoks wiosenny za pomocą ziół

Detoks wiosenny za pomocą ziół

Detoks wiosenny za pomocą ziółSpring detox with herbsArtykuł dostępny jest także w czasopiśmie specjalistycznym o zdrowym odżywianiu - Food Forum. Abstract  Food and environmental pollution pose a threat to our health. Spring is a period of high-value plant-derived...

czytaj dalej
Dlaczego dynia jest zdrowa?

Dlaczego dynia jest zdrowa?

Dlaczego dynia jest zdrowa?Kulinarne wykorzystanie dyni Dynia (Cucurbita L.) to roślina jednoroczna, która jesienią oferuje nam warzywo w energetyzująco pomarańczowej skorupie. Skrywa lekko śluzowaty miąższ oraz pestki, które w przypadku niektórych odmian zawierają...

czytaj dalej
Olej rzepakowy – jaki olej wybrać?

Olej rzepakowy – jaki olej wybrać?

Olej rzepakowy - jaki olej wybrać?Duszący słodki zapach – tak w trzech słowach można zapowiedzieć rzepak. Jest nieodłącznym towarzyszem podróży po Polsce przekazując w aromacie przedsmak lata. Roślina o ciemnych nasionach, z których produkowany jest popularny olej...

czytaj dalej
Pokrzywa – artykuł do czasopisma

Pokrzywa – artykuł do czasopisma

Pokrzywa - artykuł do czasopisma  Wysłałem dzisiaj do redakcji nowy, obszerny artykuł na temat kulinarnego wykorzystania pokrzywy oraz jej leczniczych właściwości. Przekazuję na Twoje ręce wybrane  fragmenty tego artykułu. W całości ukaże się w kwietniu na łamach...

czytaj dalej
Jak zwiększyć odporność?

Jak zwiększyć odporność?

Jak zwiększyć odporność?Medialna nagonka czy realna epidemia. Podejrzliwi mówią farsa. Inni popadają w panikę. Przekraczamy granicę psychozy – sytuacja  jak w fantastycznych filmach o zagładzie społeczeństwa. Czy wystarczy tylko wyłączyć telewizję, skorzystać z...

czytaj dalej
Lekarstwa XXI wieku

Lekarstwa XXI wieku

Lekarstwa XXI wieku Jak zachować zdrowie w XXI wieku? Należałoby cofnąć się do naturalnych metod naszych przodków i korzystać z nisko-przetworzonych produktów, korzystając rozsądnie z badań i wynalazków współczesności. W zasadzie dobrze interpretując powyższe zdanie...

czytaj dalej
Bez czarny – właściwości zdrowotne

Bez czarny – właściwości zdrowotne

Bez czarny - właściwości prozdrowotne„Drzewo życia”; „apteka dla ubogich”, „wiejska apteka” – tak z przymrużeniem oka nazywany jest czarny bez. Dzisiaj zajmiemy się lekiem, który gości na jego „półkach” czyli … kwiatami. Do owoców wrócimy jesienią, kiedy pierwsze...

czytaj dalej
Mięta w Twojej kuchni i apteczce

Mięta w Twojej kuchni i apteczce

Mięta w Twojej kuchni i apteczceDostęp do mięty masz na wyciągnięcie ręki. Ochroni Cię przed chorobami i pomoże wyleczyć niektóre schorzenia. Wystarczy niewielka ilość a podniesiesz wartość odżywczą potraw. Czy wiesz jak jeszcze wykorzystać miętę w swojej kuchni?...

czytaj dalej

sklep lifesherbs

Nowa oferta

Interesuje Cię konkretny produkt lub usługa, ale nie możesz znaleźć jej w internecie? Nurtuje Cię jakiś konkretny temat, ale brakuje Ci informacji? Poszukujesz eksperckiej wiedzy, nowych przepisów czy rzetelnych porad?

Stwórzmy wspólnie sklep i blog Lifesherbs. Kliknij zakładkę kontakt i napisz krótkiego maila. Być może Twoja propozycja stanie się sztandarowym produktem w nowym asortymencie sklepu a odpowiedź na trudne pytanie znajdziesz w kolejnym artykule …

Zapisz się na newsletter i uzyskaj dostęp do przedpremierowego artykułu!