Blog Bartka Kasprowicza
Nowoczesna odsłona i intensywny ziołowy aromat pozwolą Ci na nowo odkryć kuchnię naszych przodków. Obfitość polskich łąk i lasów zapewni bogactwo smaków i pełnię zdrowia. Potrawy sprawdzą się zarówno na eleganckich przyjęciach jak i zacisznych biesiadach.
Dania główne
Główni bohaterowie kulinarnej uczty. Ożywieni przez wysublimowane ziołowe posmaki. Doceniani za wysoką wartość energetyczną i nienaganne leśne pochodzenie.
Szaszłyki z mielonej wołowiny z sosem tzatziki
Szaszłyki z mielonej wołowiny z sosem tzatzikiWstęp O przepisieDanie w stylu kuchni greckiej. Pozwoli przypomnieć sobie miłe wspomnienia z letniego grillowania. Nadaje się na niedzielny obiad. Może posłużyć jako zamiennik klasycznego kotleta schabowego . Wyraźny smak,...
Przekąska śniadaniowa – tosty naleśnikowe
Przekąska śniadaniowa - tosty naleśnikoweWstęp O przepisieuDzisiaj mam dla Ciebie fajny przepis na śniadanie. Niektórzy kucharze używają do tego przepisu gotowych placków tortilli. Proponuję, abyśmy zrobili zdrowszą wersję tego przepisu z dobrej jakości mąki. Sposób...
Jak zrobić pierogi ruskie?
Jak zrobić pierogi ruskie?Przepis na ciasto pierogowe i farszWstęp O przepisieDzisiaj przyszedł czas na pierogi ruskie. Większość z nas ubóstwia to danie. Ja zdecydowanie zaliczam się do tej grupy. Warto ugotowane już pierogi podsmażać na maśle klarowanym i podawać w...
A’la lasagne czyli zapiekanka z naturalnym umami
A la lasagne, czyli zapiekanka z naturalnym umami Zapiekanka obiadowa z mięsem mielonymWstęp O przepisieMasz mięso mielone i nie wiesz co przygotować? Zwykły sos z makaronem był już 3 razy w tym tygodniu. Chcesz przygotować coś innego. Urozmaicić jadłospis... Mam...
Deska serów i wędlin – imprezowa przekąska
Deska serów i wędlin - imprezowa przekąskaWakacje, czas urlopów i odpoczynku, częściej zapraszamy gości. Szczególnie jeśli mamy działkę czy zadbany ogród. Relaks w towarzystwie znajomych to ogromna radość i zobowiązanie jednocześnie. Trzeba pomyśleć co postawić na...
Stek z rozmarynem
Stek z rozmarynem Do czego wykorzystać rozmaryn? Nazwa rozmaryn (Rosmarinus officinalis L.) pochodzi z języka łacińskiego. Powstała z połączenia słów rosa – róża oraz marinus – morski. W moim wolnym tłumaczeniu możemy określić rozmaryn jako morską różę. Nazwa może...
Panierowany filet znad Bałtyku
Panierowany filet znad BałtykuSzybki sposób na panierowaną rybęNiezależnie czy gotowałem w drogiej restauracji czy nadmorskim barze - wszyscy mamy zwierzęcy apetyt na jasnobrązową, chrupiącą panierkę. Relaksujące widoki i kilka kropel alkoholu podnosi do potęgi nasze...
Domowy burger
Domowy burgerPrzygotowanie smacznego posiłku, wspólne jedzenie czy zaspokajanie apetytu na fast food w domowej wersji to przepis na dobre rodzinne relacje.Przychodzi dzień, kiedy mamy ochotę na coś pysznego, szybkiego i nie do końca zdrowego. Najczęściej kiedy...
Schab nadziewany
Schab nadziewany Wielka Sobota – czas malowania jajek i chwila dla koszyczków Wielkanocnych. Najgorętszy okres przygotowań. Przekazuję Ci dzisiaj kolejny przepis z WIELKANOCNEGO MENU Przy okazji życzę Ci również Wesołych Świąt Wielkanocnych pełnych dystansu i spokoju...
Schabowy z kością
Schab z kościąNie tylko na niedzielęNiedziela kojarzy nam się zazwyczaj z dźwiękiem tłuczonych kotletów i kościelnym dzwonem. Przynajmniej w polskiej tradycji tak się utarło. Zazwyczaj wybieramy schab bez kości; ale nie wiem czy wiesz - sporo na tym tracisz. Smak...
Aromatyczny pieczony boczek
Aromatyczny pieczony boczekBoczek wieprzowy idealny na kanapkiDzisiaj przekazuję na Twoje ręce funkcjonalny przepis. Kupujesz kawałek mięsa - pieczesz – i zyskujesz niezapomniany smak kanapek. Sporo przy tym oszczędzając na gotowych wędlinach. No i dodatkowy atut -...
Domowa pizza o włoskich korzeniach
Domowa pizza o włoskich korzeniachJak szybko przygotować ciasto do pizzy?Kiedy pracowałem w małym hoteliku pośród norweskich szczytów Kongsvold Fjeldstue, poznałem tajniki przygotowania włoskiej pizzy. Wydaje się absurdalne. Otóż współpracowałem z włoskim szefem...
Niedzielne gołąbki z liśćmi winogron w tle
Niedzielne gołąbki z liśćmi winogron w tleTradycyjne gołąbki z majerankiem i sosem pomidorowymNiedziela spędzana w rodzinnym gronie i nutką nostalgii skłania nas do większego poruszenia w kuchni. Przygotowujemy więcej posiłków własnoręcznie. Nawet zdarza Ci się pewnie...
Poranny omlet
Poranny omletOmlet ze szczypiorkiem, wędliną i serem pleśniowym. Jeśli po obfitym węglowodanowym śniadaniu (np.: owsianka z owocami) czujesz się zmęczona a po 2-3 godzinach znowu głodna, z wilczym apetytem na słodycze – warto przetestować śniadania białkowo -...
Burger z panierowanym serem pleśniowym i konfiturą żurawinowo – borówkową
Burger z serem pleśniowymBurger z konfiturą żurawinowo - borówkową.Wstęp O przepisieAromaty i nuty zapachowe: owocowo - żurawinowy, kwaśny, pieczony ser, ziołowy, grillowane mięso Propozycja trunku: piwo rzemieślniczeSkładniki mięso mielone (ok....
Tatar z sarny podany z kremowym sosem oraz masłem ziołowym na grzance
Tatar z sarny Tatar z masłem ziołowym na grzance.Wstęp O przepisieDzisiaj prezentuję danie godne drwala, biznesmena lub wystawnej kolacji. Solidny kawałek mięsa, który sprawdza się podczas zakrapianych spotkań towarzyskich. Doskonale komponuje się z półsłodką...
Dodatki
Dbałość o poszczególne małoznaczące elementy tworzy doskonałą symfonię smaku. Zainspiruj się i skomponuj doskonałe tło aromatów.
Bułeczki razowe z makiem
Bułeczki razowe z makiemJak zrobić bułki z nasionami?Wstęp O przepisiePrzygotowałem dla Ciebie przepis na bułeczki, które zawierają dodatki funkcjonalne, czyli takie części roślin, które podwyższają wartość odżywczą, prozdrowotną, wygląd oraz smak wypieków. W naszym...
Krem z dyni
Krem z dyniAromatyczna zupa krem z dyniWstęp O przepisieMamy teraz trudniejszy okres: zmniejszona odporność, czas wirusów … Powinniśmy zadbać o siebie jak nigdy dotąd. Dobrze zrobiony krem z dyni zawiera eksplozję smaków, ale dzięki ostrym przyprawom dostarcza związki...
Jesienna sałatka z liści buraków
Jesienna sałatka z liści burakówLiście buraków, nasturcja, miód i cytrynaWstęp O przepisieLiście można jeść na surowo, jednak lepiej zblanszować w gorącej wodzie całą botwinę, aby łodygi były delikatniejsze a roślina łatwiej przyswajalna dla naszego układu...
Co zrobić z buraków?
Co zrobić z buraków?Korzyści kulinarne i zdrowotne jesiennych burakówWchodząc dzisiaj do ogrodu cieszyłem się, że wykorzystam solidne okazy buraków. Botwina (zdjęcie po prawej) miała imponujące rozmiary liści i łodyg. Na pierwszy rzut oka roślina wydawała się okazała....
Ziemniaki gratin
Ziemniaki gratinWstęp O przepisieGratin czyli francuska nazwa jednego ze sposobów obróbki termicznej warzyw – zapiekania. Na tej samej zasadzie na jakiej przygotujemy dzisiaj ziemniaki możesz zrobić buraki czy np.: seler. A nawet zmieszać kilka rodzajów warzyw w...
Kawałki cukinii w tempurze
Kawałki cukinii w tempurze Jak zrobić tempurę i dlaczego to jest smaczne?Wstęp O przepisieTempura kojarzy się najczęściej z kuchnią azjatycką. Warto jednak wykorzystać ten sposób obróbki, aby uatrakcyjnić sobie smak sezonowych warzyw czy mięsa. Reakcja Maillarda a...
Jak wysuszyć zioła kuchenne?
Jak wysuszyć zioła kuchenne?Jak suszyć zioła?Rośliny zgromadzone jesienią czy pod koniec lata przydają się w kuchni. Przez całą zimę korzystasz z zapasów i przywołujesz ulotne aromaty lata. Zapach ziół, rozpalony kominek to zdecydowanie moje klimaty. Wzbogacasz smak...
Staropolski sposób na kanie i rydze
Staropolski sposób na kanie i rydze Jak usmażyć kanie?Jesień kojarzy nam się przede wszystkim ze spiżarnią, winem i kompletowaniem zapasów. Grzyby to podstawowy surowiec, który zbieramy o tej porze roku. Możemy go: wysuszyć odgotować zamrozić albo przygotowywać na...
Recepta na kawę jak w kawiarni
Recepta na kawę jak w kawiarni Jak spienić mleko w domowych warunkach?Kawa to czas na chwilę odpoczynku. Przystanek i doładowanie energii w trakcie wymagającego dnia pracy. Czy zawsze smakuje tak samo? Czy w restauracji jest smaczniejsza? Jeśli poznasz kilka sekretów...
Co zjeść – idealne śniadanie?
Co zjeść - idealne śniadanie?Jak łączyć produkty? Naszły mnie dzisiaj przemyślenia, które kołaczą mi się w głowie na co dzień. Dzisiaj uświadomiłem sobie jednak ich wartość. Zanim opowiem Ci o nich - odpowiedz szczerze na kilka pytań: Jak wygląda Twój...
Sposób na śniadanie – jajko w koszulce
Sposób na śniadanie - jajko w koszulceDekoracja z nasturcji i przydomowej pietruszki O przepisiePoranek to najlepszy czas, aby zjeść coś wartościowego. Najlepiej jeśli da się szybko przyrządzić i jest wysokobiałkowe. Jajka to klasyka, która sprawdza się w...
Co zrobić z tymiankiem w kuchni?
Co zrobić z tymiankiem w kuchni?Tymianek to jedna z najpopularniejszych przypraw ziołowych w naszych kuchniach. Przynajmniej mojej J. Jak wiecie posiada szereg właściwości prozdrowotnych – przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, łagodzi niedogodności ze strony układu...
Jak znaleźć lub zrobić dobrą restaurację?
Jak znaleźć lub zrobić dobrą restaurację? Rozpoczynam cykl wpisów, które zaprezentują jakie cechy ma dobra restauracja, jak wybierać wartościowe lokale lub udoskonalić istniejące. Możesz też zorganizować "restaurację" w domowych warunkach. Chwilowo, dla rodziny, dla...
Artykuł o przyprawach *do czasopisma*
Artykuł o przyprawach *do czasopisma*Przyprawy ziołowe, warzywne i korzenne w zdrowej diecieZakończyłem wczoraj kilkunastogodzinną pracę nad stworzeniem pierwszej wersji artykułu do czasopisma. Mimo, że tekst może być nieco zbyt naukowo napisany i w trakcie...
5 kroków do zakupu bluzy kucharskiej
5 kroków do zakupu bluzy kucharskiej Bluza kucharska to podstawowa część garderoby profesjonalnego kucharza i szefa kuchni. Pozwala na większy komfort pracy, dają poczucie bezpieczeństwa w wyjątkowym gastronomicznym środowisku. Czym jednak kierować się, aby wybrać...
Jak (nie) pisać o jedzeniu?
Jak (nie) pisać o jedzeniu?Opracowanie treści dopasowanej do wyszukiwarki google, która przyciąga nowych czytelników na bloga czy do naszej restauracji to zadanie proste w definicjach, lecz znacznie trudniejsze w zastosowaniu. Wiem coś o tym 🙂 Popełniłem już mnóstwo...
Sos wiśniowy
Sos wiśniowyCo zrobić z wiśni?Wiśnie Powoli sady zapełniają się wiśniami. Mam kilka pomysłów jak dobrze je wykorzystać. Szybko i bez zbędnych ekscesów. W najbliższych dniach postaram się jednak dokładniej omówić temat wiśniowych owoców. W końcu byłaby szkoda, gdyby...
Co zrobić z owocami porzeczki?
Co zrobić z owocami porzeczki?Poradnik kulinarny - przygotowanie, kompozycje smakowe, konfituryKiedy owocuje porzeczka? Dużą ilością porzeczek dysponujemy w okresie owocowania rośliny czyli w pierwszej połowie lipca. Chociaż zdarza się czasami, że dojrzewające owoce...
Jak czyścić, odnowić i zakonserwować drewnianą deskę kuchenną?
Jak czyścić, odnowić i zakonserwować drewnianą deskę kuchenną?Porady Konserwacja, użytkowanie i codzienne czyszczenie Drewniane deski łatwo pochłaniają wodę dlatego nie możemy myć ich w zmywarkach – zaleca się mycie ręczne po każdym użyciu i wycieranie do sucha...
Catering czy prywatny kucharz – kogo wybrać?
Catering czy prywatny kucharz - kogo wybrać?Przeglądamy internet w poszukiwaniu odpowiedzi na pytanie: jak zorganizować wesele czy zwykłe przyjęcie w domu. Nastały specyficzne czasy. Restauracje i hotele budzą strach przed nieoczekiwanym kontaktem z osobą chorą....
Jak zrobić pieczone ziemniaki?
Jak zrobić pieczone ziemniaki?Pieczone ziemniaki to wygodne dopełnienie poniedziałkowego obiadu. Bardzo smaczne i niewymagające wiele przygotowań. Najdłuższy okres ich przyrządzania czyli pieczenie dzieje się bez naszego udziału. Możemy w tym czasie zająć się...
Śledź w śmietanie
Śledź w śmietanieWIELKANOCNE MENU - kolejny przepisSkładniki 5 filetów śledziowych ½ opakowania śmietany kwaśnej 18% 6 niewielkich ogórków kiszonych 1 cebula lub szczypior 1 jabłko 3 łyżki majonezu Przyprawy: sól, pieprz, cukier sok cytryny lub limonki...
Tatar ze śledzia
Tatar ze śledziaZ limonką, jabłkiem i szczypiorkiem. Pewnie rozpoczęłaś już przygotowania do Wielkanocnych Świąt. Postanowiłem, że wspomogę Cię dodatkowymi przepisami, abyś mogła szybko przygotować potrawy budzące podziw. W końcu nam też należy się trochę oddechu od...
Sos z dzikiej róży do mięs
Sos z dzikiej różyPrzegląd domowych zapasów - sosy owocowe do mięs, zapiekanek, burgerów... Zamknięci w domach więcej jemy, dlatego czas sięgnąć głębiej do zamrażarki. Ja znalazłem ostatnio dzika różę i rydze. Sosy owocowe jako dodatek do mięs to nasza staropolska...
Jak zrobić ciasto drożdżowe?
Jak zrobić ciasto drożdżowe?Schematy produkcji – chleba, słodkich ciast i innych wypieków.Poniższe informacje pomogą Ci zrozumieć kulinarne procesy, zachodzące poza naszym zmysłem wzroku. Widzimy tylko efekty tych procesów. Natomiast kiedy chociaż częściowo je...
Chleb gryczany z żurawiną
Chleb gryczany Pieczywo bezglutenowe z żurawiną i czarnuszkąWstęp O przepisieZapach pieczonego chleba w niedzielny poranek… Czyż to nie bajeczna wizja? Przetestuj prosty przepis na chleb gryczany, który dla Ciebie przygotowałem. Jako dodatki funkcjonalne –...
Pobudzająca kawa na zimowy poranek
Kawa na zimowy poranekPobudzająca kawa z cynamonem i masłemKawa kojarzy mi się z przyjazną atmosferą, nieco ożywioną dyskusją i cudowną dysharmonią poranka. Kiedy bierzesz pierwszy łyk tego magicznego napoju czujesz przypływ koncentracji a zapach budzi Cię do...
Kulinarne afrodyzjaki – przepis na idealną randkę
Kulinarne afrodyzjaki - przepis na idealną randkę Czy istnieje przepis na idealną randkę? Raczej nie, podobnie jak w gotowaniu – wpływ na danie ma wiele czynników. Mamy jednak w zanadrzu magiczną moc afrodyzjaków. Sprawdź gdzie Cię zaprowadzi.. ...
Kwiaty czarnego bzu w cieście
Kwiaty czarnego bzu w cieścieWstęp O przepisieTechniki kulinarne: smażenieSkładniki pół szklanki mąki zwykłej lub kukurydzianej łyżka mąki ziemniaczanej zimna woda (z lodem) tłuszcz do smażenia jajko 4 kwiatostany czarnego bzu sól pieprz Dodatkowe wyjaśnienia:...
Zielony majonez czosnaczkowy
Zielony majonez czosnaczkowyWstęp O przepisieTechniki kulinarne: emulgacja, krojenieSkładniki 4 żółtka jaj oliwa ziołowa sól pieprz liście czosnaczkowe Dodatkowe wyjaśnienia: Czosnaczek (Alilaria petiolata) wykazuje działanie antybiotyczne - likwiduje nieżyty górnych...
Karmelizowana dzika odmiana marchwi
Karmelizowana dzika odmiana marchwiWstęp O przepisieTechniki kulinarne: karmelizacja, odparowywanieSkładniki 3 drobne sztuki dzikiej marchwi lub zwykła marchew pół łyżeczki cukru lub miodu około 20 ml wody łyżeczka masła sól, pieprz, curry Dodatkowe wyjaśnienia:...
Ser pleśniowy w prażonych leszczynowych orzeszkach
Ser pleśniowySer pleśniowy w prażonych leszczynowych orzeszkach.Wstęp O przepisieAromaty i nuty zapachowe: prażonych orzechów, serowy, maślany Propozycja trunku: piwo dolnej fermentacji (Lager) lub piwo pokrzywowe Techniki kulinarne: panierowanie, smażenie,...
Desery
Wisienka na torcie czyli zwieńczenie wysiłków kucharza. Nadają ostateczny charakter całości kulinarnych doznań. Pozwól sobie na odrobinę słodkiego zapomnienia w leśnej scenerii.
Jak zrobić naleśniki pancakes (tzw. pankejki)?
Jak zrobić naleśniki pancakes (tzw. pankejki)?Naleśniki z konfiturą jeżynową.Wstęp O przepisiePancakes (tzw. pankejki) czyli amerykańskie naleśniki charakteryzujące się większą grubością i puszystością. Nadają się zarówno na śniadanie, deser jak i obiad. Przygotowałem...
Jak karmelizować owoce?
Jak karmelizować owoce?Zastanawiasz się pewnie co właściwie to słowo oznacza. Niby znane, jednak nie poświęcałaś mu wielkiej uwagi. W gastronomii to drobny proces, który decyduje zazwyczaj o „tym czymś” - esencji smaku i jasnobrązowej barwie potraw i produktów...
Jak zrobić tartę z jesiennych owoców?
Jak zrobić tartę z jesiennych owoców?Tarta z jabłkamiJesień to czas silnych emocji - warto sprawić, aby stały się pozytywne. Wykorzystaj spadające z drzew jesienne owoce. Przygotuj zapasy na zimę i przytulny wystrój domu. Zimne wieczory spożytkuj na spotkania ze...
Jak rozpuścić czekoladę?
Jak rozpuścić czekoladę?Czekoladowy poradnikCzekolada w swojej pozornej prostocie kryje skomplikowaną kompozycję składników i długi proces produkcyjny. To słodka przekąska powstająca z ziaren kakaowca, wywołuje uczucie euforii, dzięki wydzielaniu hormonów szczęścia...
Jak można zjeść i wykorzystać lawendę?
Jak można zjeść i wykorzystać lawendę?Przepis na lody aromatyzowane lawendąZobacz jak w kuchni możemy wykorzystać lawendę. Chociaż dzisiejsza pogoda nie nastraja pozytywnie – myśląc o słodyczach i lawendowych polach basenu Morza Śródziemnego … zawsze poprawia nam się...
Panna Cotta aromatyzowana kwiatami jabłoni
Panna Cotta aromatyzowana kwiatami jabłoniMaj już na dobre zagościł w naszych ogrodach. Delikatne podmuchy ciepłego powietrza wygnały z naszych głów część trosk. Przywykliśmy do zmian jakie zafundował nam świat. Coraz częściej myślimy o radosnym świętowaniu i...
Szarlotka – sposób sadowników
Szarlotka - sposób sadowników Aromatyzowana cynamonem szarlotka na półkruchym cieścieTen rodzaj szarlotki przygotowują często kucharze lub żony sadowników, które mają dostęp do większych ilości jabłek. Ciasto jest tak skonstruowane, aby przyjąć ich jak najwięcej. To...
Zaraz będą goście… czyli błyskawiczny deser z jabłek
Zaraz będą goście… czyli błyskawiczny deser z jabłekPrzepis na błyskawiczny i elegancki deser z jabłek Czasami mamy ochotę na coś słodkiego a pod ręką tylko jabłka i kilka rozrzuconych w lodówce produktów. Jak na złość pojawiają się goście… Wprawdzie, mile widziani i...
Kremowe lody z dzikich odmian jabłek i melisy
Kremowe lodyKremowe lody z dzikich odmian jabłek i melisyWstęp O przepisieAromaty i nuty zapachowe: owocowy, melisowy, śmietankowy Propozycja trunku: mrożone soki owocowe i shake Techniki kulinarne: zamrażanie, ubijanie, blendowanieSkładniki białka jaj (2 szt.) jabłka...
Gruszka gotowana w winie z dzikiej róży. Podana z sosem czekoladowym
Gruszka gotowana w winieGruszka gotowana w winie z dzikiej róży. Podana z sosem czekoladowym.Wstęp O przepisie Aromaty i nuty zapachowe: korzenny, słodki, owocowy, winny, czekoladowy Propozycja trunku: miód pitny Techniki kulinarne: gotowanie, ekstrakcja,...
Fondant z ogniska czyli ciasto czekoladowe z płynną lawą
Fondant z ogniskaFondant z ogniska czyli ciasto czekoladowe z płynną lawą.Wstęp O przepisieAromaty i nuty zapachowe: czekoladowy, cynamonowy, wiśniowy, różany Propozycja trunku: kawa latte z cynamonem Techniki kulinarne: pieczenie, drylowanie, karmelizowanie,...
Trunki
Nieodłączni towarzysze dawnych i współczesnych uczt. Owoce, zioła i dary lasu zamknięte w butelce czyli wartości odżywcze na wyciągnięcie ręki.
Jak zamienić wady wina w zalety?
Jak zamienić wady wina w zalety?W restauracjach ceni się oprócz najdroższych win, takie ręcznie przygotowane w małej winnicy albo bezpośrednio przez pracownika lokalu gastronomicznego. Podobnie zresztą jak rzemieślnicze piwa. Na tej zasadzie powstały restauracje, w...
Jak zrobić wino z winogron *bez drożdży*?
Jak zrobić wino z winogron *bez drożdży*?Proste, naturalne i szybkie wino z jesiennych winogronWstęp O przepisieWinogrono powoli dojrzewa. Kolejny jesienny owoc, który możemy wykorzystać w kuchni. Kojarzy się z winem, romantyzmem i kominkiem. Dzisiaj spisałem dla Was...
Wiśniowe wino czyli o polskiej winnicy
Wiśniowe wino czyli o polskiej winnicyJak zrobić wino z wiśni?Chociaż mamy już koniec września i owoce wiśni zostały zerwane. Pojedyncze okazy zaschły na drzewach. Mamy zawsze okazję przygotować wiśniowe wino z przetworów (zapraw), które zdołaliśmy przyrządzić...
Koktajl z pokrzywą, mrożonymi owocami i odrobiną dystansu
Koktajl z pokrzywą i odrobiną dystansu...Drink z mrożonymi owocami i pokrzywąSpędzamy ostatnio dużo czasu w domowym zaciszu. Rozmyślamy o sprawach społecznych i swoim życiu. Zamartwiamy się - co może skutkować frustracją i rozdrażnieniem. Czas kwarantanny polecam Ci...
Grzane wino
Grzane wino Sposób na relaksujący zimowy wieczórWstęp O przepisieKiedy przychodzą pierwsze chłodniejsze wieczory marzymy o ciepłym schronieniu w zaciszu restauracyjnego lub domowego kominka. Idealnym dopełnieniem przytulnej atmosfery jest grzane wino, które pozwala...
Jak zrobić staropolską nalewkę z porzeczki?
Jak zrobić staropolską nalewkę z porzeczki?Właściwości zdrowotne porzeczek i proces przygotowania (zbiór, obróbka wstępna).Za oknem pełnia lata, warto skorzystać z porzeczek i przygotować jesienny specjał - staropolską nalewkę. Chociaż niektórzy muszą kupić porzeczki...
Jak przygotować wino domowe?
Jak przygotować wino domowe?Wstęp O przepisieW cieplejszych okresach roku, kiedy masz dostęp do dużej ilości owoców (np: wiśni, porzeczek) w łatwy sposób możesz przygotować wino. Przedstawię Ci kilka podstawowych zasad dzięki którym przygotujesz smaczny i naturalny...
Wino z kwiatów czarnego bzu
Wino czarny bezJak zrobić wino i syrop z kwiatów?Etykieta Wino z kwiatów czarnego bzuWino słodkie o intensywnym, lekko duszącym kwiatowym aromacie. Okres produkcji: Na granicy wiosny i lata, kiedy kwitną kwiaty bzu Sambucus...
Wino z soku brzozowego i jabłek
Wino z sokuWino z soku brzozowego i jabłekWstęp O przepisieWyczuwalne aromaty i nuty zapachowe: słodkawo – brzozowy, kwiatowy, lipowy, orzeźwiający Zastosowane techniki kulinarne: fermentacja, ekstrakcja, dojrzewanie, kupażowanie, klarowanie – filtracja,...
Czerwone wino z dzikiej róży
Czerwone winoCzerwone wino z dzikiej róży.Wstęp O przepisieWyczuwalne aromaty i nuty zapachowe: różany, winny, owocowy. Zastosowane techniki kulinarne: ekstrakcja, mrożenie, blanszowanie, fermentacja, dojrzewanie, klarowanie - filtracja, kupażowanie (mieszanie...
Półsłodka śliwowica
Półsłodka śliwowicaWstęp O przepisieWyczuwalne aromaty i nuty zapachowe: śliwkowy, whisky, miodowy, kwiatowy Zastosowane techniki kulinarne: drylowanie, ekstrakcjaSkładniki śliwki 2kg (np.: węgierki) spirytus 70% - 2 litry (lub bimber dobrej jakości) woda (200ml) miód...
Zdrowie
Pozwól sobie pomóc. Skorzystaj z powszechnych sposobów regeneracji, które oferuje świat natury. Poczuj się jak w ziołowym SPA osiągając spokój i jasność umysłu po trudach dnia codziennego. Dowiedz się jak zapobiegać chorobom. Uwolnij swój fizyczny i intelektualny potencjał.
Stosowanie ziół przez kobiety ciężarne – bezpieczne ziołolecznictwo
Stosowanie ziół przez kobiety ciężarne – bezpieczne ziołolecznictwoZioła przyjmowane regularnie nasycają organizm prozdrowotnymi związkami, które mogą wykazywać silne działanie farmakologiczne.Leki ziołowe postrzegane są przez przyszłe mamy jako potencjalnie...
Detoks wiosenny za pomocą ziół
Detoks wiosenny za pomocą ziółSpring detox with herbsArtykuł dostępny jest także w czasopiśmie specjalistycznym o zdrowym odżywianiu - Food Forum. Abstract Food and environmental pollution pose a threat to our health. Spring is a period of high-value plant-derived...
Miody – przegląd, opis i właściwości
Miody - przegląd, opis i właściwości Artykuł został opublikowany również w czasopiśmie Food Forum. Jednak specjalnie dla Was udostępniam go na blogu. Pobierz pełną wersję artykułu w formacie pdf. Więcej przepisów
Dlaczego dynia jest zdrowa?
Dlaczego dynia jest zdrowa?Kulinarne wykorzystanie dyni Dynia (Cucurbita L.) to roślina jednoroczna, która jesienią oferuje nam warzywo w energetyzująco pomarańczowej skorupie. Skrywa lekko śluzowaty miąższ oraz pestki, które w przypadku niektórych odmian zawierają...
Olej rzepakowy – jaki olej wybrać?
Olej rzepakowy - jaki olej wybrać?Duszący słodki zapach – tak w trzech słowach można zapowiedzieć rzepak. Jest nieodłącznym towarzyszem podróży po Polsce przekazując w aromacie przedsmak lata. Roślina o ciemnych nasionach, z których produkowany jest popularny olej...
Domowy catering – marzenia się spełniają
Domowy catering - marzenia się spełniająWszystkie działania, które wykonuję dla Ciebie mają jeden wspólny rdzeń – żywność. Wspomagam Cię regularnie - przepisami i poradami kulinarnymi. Oferuję drewniane deski kuchenne do eksponowania potraw. W naszej współpracy...
Gdzie robić zakupy – współczesna rewolucja gastronomiczna
Gdzie robić zakupy - współczesna rewolucja gastronomicznaLękamy się epidemii i to naturalne, jednak warto byłoby przekuć trudne okoliczności w sukces kulinarny - odwrócić wynik na swoją korzyść. Lęk w umiarkowanej ilości może motywować – zachęcić do pierwszego kroku w...
Sok z brzozy – jedzenie w czasach zarazy
Sok z brzozy - jedzenie w czasach zarazy Nadchodzi kolejny weekend, który spędzasz w domowym zaciszu, spacerze po odludnionej okolicy czy w lesie. Myślę, że to najodpowiedniejszy czas na testy zdrowych produktów i kulinarne innowacje. Tym bardziej, że pokrywa się z...
Pokrzywa – artykuł do czasopisma
Pokrzywa - artykuł do czasopisma Wysłałem dzisiaj do redakcji nowy, obszerny artykuł na temat kulinarnego wykorzystania pokrzywy oraz jej leczniczych właściwości. Przekazuję na Twoje ręce wybrane fragmenty tego artykułu. W całości ukaże się w kwietniu na łamach...
Jak zwiększyć odporność?
Jak zwiększyć odporność?Medialna nagonka czy realna epidemia. Podejrzliwi mówią farsa. Inni popadają w panikę. Przekraczamy granicę psychozy – sytuacja jak w fantastycznych filmach o zagładzie społeczeństwa. Czy wystarczy tylko wyłączyć telewizję, skorzystać z...
Miód – ponadczasowy lek i kulinarny dopalacz
Miód - ponadczasowy lek i kulinarny dopalaczSprawdź korzyści jakie przynosi miód… jak wykorzystać go kulinarnie i przede wszystkim jak powstaje. Poznaj bliżej nowego przyjaciela Twojego organizmu. Artykuły, takie jak ten uświadamiają nam pozytywny wpływ miodu...
Jak zerwać z krytyką i docenić siebie?
Jak zerwać z krytyką i docenić siebie?Stajemy przed lustrem, robimy przedziałek, rzucamy garść krytycznych uwag pod swoim adresem i zmotywowani ruszamy do codziennych obowiązków. Czy tak powinien wyglądać nasz poranek? Czy takie zachowanie rzeczywiście dobrze nastraja...
Lekarstwa XXI wieku
Lekarstwa XXI wieku Jak zachować zdrowie w XXI wieku? Należałoby cofnąć się do naturalnych metod naszych przodków i korzystać z nisko-przetworzonych produktów, korzystając rozsądnie z badań i wynalazków współczesności. W zasadzie dobrze interpretując powyższe zdanie...
Wiśnia – właściwości i kuchenne inspiracje
Wiśnia - właściwości i kuchenne inspiracjeCo można zrobić z wiśni?Chociaż kwaśna i nie każdy ją lubi, zachwyca kolorem i aromatem. Odpowiednio przygotowana podkreśla smak deserów a nawet mięs. W drobnym owocu zamknięta jest staropolska tradycja, letnia pogoda i...
Szałwia lekarska – inteligentna przyprawa
Szałwia lekarska – inteligentna przyprawaPigułka szczęścia, inteligencji i przyprawa w jednej roślinie. Ma zastosowanie kosmetyczne, kulinarne i lecznicze. Więc dlaczego czujemy do niej respekt i daleko idącą ostrożność? Szałwię lekarską cenili szczególnie Grecy,...
Pokrzywa zwyczajna – przez kuchnię do zdrowia
Pokrzywa zwyczajna – przez kuchnię do zdrowiaParzy i ma opinie inwazyjnego chwastu a jednak zainteresowałaś/eś się artykułem o niej. Jest jak zamknięty w sobie człowiek – ma doskonałe i wartościowe wnętrze. Poznaj ją bliżej a ona wyleczy Twoją duszę i ciało. ...
Bez czarny – właściwości zdrowotne
Bez czarny - właściwości prozdrowotne„Drzewo życia”; „apteka dla ubogich”, „wiejska apteka” – tak z przymrużeniem oka nazywany jest czarny bez. Dzisiaj zajmiemy się lekiem, który gości na jego „półkach” czyli … kwiatami. Do owoców wrócimy jesienią, kiedy pierwsze...
Ziołowe sposoby na stres i regenerację
Ziołowe sposoby na stres i regeneracjęPoznaj naturalne sposoby na regenerację w domowym SPA. Stres to nieodłączny towarzysz naszego życia. Dawka i częstotliwość, którą sobie serwujesz powoduje destruktywne bądź pozytywnie mobilizujące działanie. Naucz się odpoczywać,...
5 naturalnych sposobów na długowieczność
5 naturalnych sposobów na długowiecznośćJeśli chciałbyś/chciałabyś cieszyć się zdrowiem i witalnością przez całe swoje życie powinieneś/powinnaś zastosować się do poniższych rad. Zostały opracowane na podstawie badań w tzw. niebieskich strefach, gdzie żyje największy...
Mięta w Twojej kuchni i apteczce
Mięta w Twojej kuchni i apteczceDostęp do mięty masz na wyciągnięcie ręki. Ochroni Cię przed chorobami i pomoże wyleczyć niektóre schorzenia. Wystarczy niewielka ilość a podniesiesz wartość odżywczą potraw. Czy wiesz jak jeszcze wykorzystać miętę w swojej kuchni?...
sklep lifesherbs
Nowa oferta
Interesuje Cię konkretny produkt lub usługa, ale nie możesz znaleźć jej w internecie? Nurtuje Cię jakiś konkretny temat, ale brakuje Ci informacji? Poszukujesz eksperckiej wiedzy, nowych przepisów czy rzetelnych porad?
Stwórzmy wspólnie sklep i blog Lifesherbs. Kliknij zakładkę kontakt i napisz krótkiego maila. Być może Twoja propozycja stanie się sztandarowym produktem w nowym asortymencie sklepu a odpowiedź na trudne pytanie znajdziesz w kolejnym artykule …