Bułeczki razowe z makiem
Jak zrobić bułki z nasionami?
Wstęp
O przepisie
Przygotowałem dla Ciebie przepis na bułeczki, które zawierają dodatki funkcjonalne, czyli takie części roślin, które podwyższają wartość odżywczą, prozdrowotną, wygląd oraz smak wypieków. W naszym przypadku będzie to mak oraz zmielone nasiona lnu. Możesz wykorzystać też innego rodzaju dodatki – pestki dyni, sezam czy nawet rozdrobnione orzechy.


Składniki
¾ szklanki mleka
szczypta cukru
2 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej
3 łyżki mąki pszennej
płaska łyżeczka soli
10 – 20g drożdży
mak, pestki dyni lub sezam do posypania
Opcjonalnie:
2 łyżki zmielonych nasion lnu
Krok 1. Podgrzej delikatnie mleko (nie więcej niż do 30 stopni), dodaj pokruszone drożdże i szczyptę cukru. Wymieszaj i poczekaj około 10 minut aż drożdże zaczną „pracować”.
Krok 2. Połącz wszystkie składniki z przygotowanym rozczynem drożdżowym. Zagnieć ciasto na jednolita konsystencję i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Krok 3. Wyporcjuj ciasto na kształt i wielkość bułek. Skrop tłuszczem rozwinięty na blaszce papier do pieczenia. Rozłóż bułeczki i dociśnij lekko z wierzchu. Pozostaw na 10 minut do wyrośnięcia. Następnie natnij delikatnie powierzchnie tworząc dekoracje. Posmaruj wierzch tłuszczem (masło lub olej rzepakowy). Posyp przygotowanymi nasionami.
Krok 4. Piecz około 20 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Kiedy skórka stanie się brązowa i przypieczona wyłącz piec i poczekaj 5 minut aż przestygną. Możesz uchylić na ten czas drzwi od piekarnika.








Więcej przepisów
Stosowanie ziół przez kobiety ciężarne – bezpieczne ziołolecznictwo
Stosowanie ziół przez kobiety ciężarne – bezpieczne ziołolecznictwoZioła przyjmowane regularnie nasycają organizm prozdrowotnymi związkami, które mogą wykazywać silne działanie farmakologiczne.Leki ziołowe postrzegane są przez przyszłe mamy jako potencjalnie...
Detoks wiosenny za pomocą ziół
Detoks wiosenny za pomocą ziółSpring detox with herbsArtykuł dostępny jest także w czasopiśmie specjalistycznym o zdrowym odżywianiu - Food Forum. Abstract Food and environmental pollution pose a threat to our health. Spring is a period of high-value plant-derived...
Miody – przegląd, opis i właściwości
Miody - przegląd, opis i właściwości Artykuł został opublikowany również w czasopiśmie Food Forum. Jednak specjalnie dla Was udostępniam go na blogu. Pobierz pełną wersję artykułu w formacie pdf. Więcej przepisów