Bułeczki razowe z makiem

Jak zrobić bułki z nasionami?

Wstęp

O przepisie

Przygotowałem dla Ciebie przepis na bułeczki, które zawierają dodatki funkcjonalne, czyli takie części roślin, które podwyższają wartość odżywczą, prozdrowotną, wygląd oraz smak wypieków. W naszym przypadku będzie to mak oraz zmielone nasiona lnu. Możesz wykorzystać też innego rodzaju dodatki – pestki dyni, sezam czy nawet rozdrobnione orzechy.

 

Składniki

  • ¾ szklanki mleka

  • szczypta cukru

  • 2 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej

  • 3 łyżki mąki pszennej

  • płaska łyżeczka soli

  • 10 – 20g drożdży

  • mak, pestki dyni lub sezam do posypania

    Opcjonalnie:

  • 2 łyżki zmielonych nasion lnu

Krok 1. Podgrzej delikatnie mleko (nie więcej niż do 30 stopni), dodaj pokruszone drożdże i szczyptę cukru. Wymieszaj i poczekaj około 10 minut aż drożdże zaczną „pracować”.

Krok 2. Połącz wszystkie składniki z przygotowanym rozczynem drożdżowym. Zagnieć ciasto na jednolita konsystencję i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Krok 3.  Wyporcjuj ciasto na kształt i wielkość bułek. Skrop tłuszczem rozwinięty na blaszce papier do pieczenia. Rozłóż bułeczki i dociśnij lekko z wierzchu. Pozostaw na 10 minut  do wyrośnięcia. Następnie natnij delikatnie powierzchnie tworząc dekoracje. Posmaruj wierzch tłuszczem (masło lub olej rzepakowy). Posyp przygotowanymi nasionami.

Krok 4. Piecz około 20 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Kiedy skórka stanie się brązowa i przypieczona wyłącz piec i poczekaj 5 minut aż przestygną. Możesz uchylić na ten czas drzwi od piekarnika.

 

Więcej przepisów

Detoks wiosenny za pomocą ziół

Detoks wiosenny za pomocą ziół

Detoks wiosenny za pomocą ziółSpring detox with herbsArtykuł dostępny jest także w czasopiśmie specjalistycznym o zdrowym odżywianiu - Food Forum. Abstract  Food and environmental pollution pose a threat to our health. Spring is a period of high-value plant-derived...

czytaj dalej