Bułeczki razowe z makiem
Jak zrobić bułki z nasionami?
Wstęp
O przepisie
Przygotowałem dla Ciebie przepis na bułeczki, które zawierają dodatki funkcjonalne, czyli takie części roślin, które podwyższają wartość odżywczą, prozdrowotną, wygląd oraz smak wypieków. W naszym przypadku będzie to mak oraz zmielone nasiona lnu. Możesz wykorzystać też innego rodzaju dodatki – pestki dyni, sezam czy nawet rozdrobnione orzechy.


Składniki
¾ szklanki mleka
szczypta cukru
2 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej
3 łyżki mąki pszennej
płaska łyżeczka soli
10 – 20g drożdży
mak, pestki dyni lub sezam do posypania
Opcjonalnie:
2 łyżki zmielonych nasion lnu
Krok 1. Podgrzej delikatnie mleko (nie więcej niż do 30 stopni), dodaj pokruszone drożdże i szczyptę cukru. Wymieszaj i poczekaj około 10 minut aż drożdże zaczną „pracować”.
Krok 2. Połącz wszystkie składniki z przygotowanym rozczynem drożdżowym. Zagnieć ciasto na jednolita konsystencję i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Krok 3. Wyporcjuj ciasto na kształt i wielkość bułek. Skrop tłuszczem rozwinięty na blaszce papier do pieczenia. Rozłóż bułeczki i dociśnij lekko z wierzchu. Pozostaw na 10 minut do wyrośnięcia. Następnie natnij delikatnie powierzchnie tworząc dekoracje. Posmaruj wierzch tłuszczem (masło lub olej rzepakowy). Posyp przygotowanymi nasionami.
Krok 4. Piecz około 20 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Kiedy skórka stanie się brązowa i przypieczona wyłącz piec i poczekaj 5 minut aż przestygną. Możesz uchylić na ten czas drzwi od piekarnika.








Więcej przepisów
Miody – przegląd, opis i właściwości
Miody - przegląd, opis i właściwości Artykuł został opublikowany również w czasopiśmie Food Forum. Jednak specjalnie dla Was udostępniam go na blogu. Pobierz pełną wersję artykułu w formacie pdf. Więcej przepisów
Jak zrobić naleśniki pancakes (tzw. pankejki)?
Jak zrobić naleśniki pancakes (tzw. pankejki)?Naleśniki z konfiturą jeżynową.Wstęp O przepisiePancakes (tzw. pankejki) czyli amerykańskie naleśniki charakteryzujące się większą grubością i puszystością. Nadają się zarówno na śniadanie, deser jak i obiad. Przygotowałem...
Szaszłyki z mielonej wołowiny z sosem tzatziki
Szaszłyki z mielonej wołowiny z sosem tzatzikiWstęp O przepisieDanie w stylu kuchni greckiej. Pozwoli przypomnieć sobie miłe wspomnienia z letniego grillowania. Nadaje się na niedzielny obiad. Może posłużyć jako zamiennik klasycznego kotleta schabowego . Wyraźny smak,...