Burger z serem pleśniowym

Burger z konfiturą żurawinowo – borówkową.

Wstęp

O przepisie

Aromaty i nuty zapachowe: owocowo – żurawinowy, kwaśny, pieczony ser, ziołowy, grillowane mięso

Propozycja trunku: piwo rzemieślnicze

Składniki

  • mięso mielone                      (ok. 500 g na 2 osoby)

  • okrągły ser pleśniowy           (ok 200 g)
  • 50 ml mleka
  • 2 bułki / pieczywo

  • 4 liście sałaty karbowanej

  • mały pomidor

  • niewielki ogórek

  • sól, pieprz

  • ketchup

  • musztarda 

  • czosnek niedźwiedzi

Krok 1

Mięso mielone wymieszaj z przyprawami (sól, pieprz, ketchup, czosnek niedźwiedzi) i dodaj 50 ml mleka. Najlepiej gdybyś przygotował/a  je co najmniej dobę wcześniej. Uformuj płaskie kotlety.

Krok 2

Pokrój wszystkie dodatki (sałata karbowana, ogórek, pomidor). Przypiecz w piekarniku pieczywo. Kiedy masz już wszystkie składowe części dania  – możesz grillować mięso.

Krok 3

Kotlet (uformowane mięso mielone) przypiecz równomiernie z obu stron na rozgrzanej mocno patelni – tak, aby  był soczysty, wysmażony w środku, ale nieprzesuszony  Pamiętaj, aby po zdjęciu z patelni mięso odpoczęło 2-3 minuty na ręczniku papierowym. Pozbędzie się nadmiaru wody a struktura burgera będzie delikatniejsza.

Krok 4. Teraz połączymy wszystkie przygotowane wcześniej składniki w całego burgera. Warzywa, mięso, ułóż warstwami pomiędzy ciepłym pieczywem.

Gotową konfiturę oraz musztardę możesz wykorzystać do posmarowania wewnętrznej strony bułki w burgerze. Konfitura sprawdzi się też przy dekoracji talerza.

Doskonałym dodatkiem do burgera i konfitury (choć wysokokalorycznym) będzie opanierowany i usmażony ser pleśniowy.

Konfitura żurawinowo – borówkowa:

Składniki:

  • szklanka owoców żurawiny
  • szklanka owoców borówki,
  • łyżka miodu gryczanego,
  • szczypta soli i pieprzu,
  • woda.

Owoce żurawiny oraz borówki wrzuć do garnka i gotuj na małym ogniu do otrzymania konsystencji dżemu. W trakcie gotowania dolewaj wodę, aby konfitura się nie przypaliła. Kiedy wstępnie przyrządzone owoce wystygną możesz dodać miód, aby zrównoważyć kwaśny smak.

 

 

Więcej przepisów

Jesienna sałatka z liści buraków

Jesienna sałatka z liści buraków

Jesienna sałatka z liści burakówLiście buraków, nasturcja, miód i cytrynaWstęp O przepisieLiście można jeść na surowo, jednak lepiej zblanszować w gorącej wodzie całą botwinę, aby łodygi były delikatniejsze a roślina łatwiej przyswajalna dla naszego układu...

czytaj dalej
Co zrobić z buraków?

Co zrobić z buraków?

Co zrobić z buraków?Korzyści kulinarne i zdrowotne jesiennych burakówWchodząc dzisiaj do ogrodu cieszyłem się, że wykorzystam solidne okazy buraków. Botwina (zdjęcie po prawej) miała imponujące rozmiary liści i łodyg. Na pierwszy rzut oka roślina wydawała się okazała....

czytaj dalej
Ziemniaki gratin

Ziemniaki gratin

Ziemniaki gratinWstęp O przepisieGratin czyli francuska nazwa jednego ze sposobów obróbki termicznej warzyw – zapiekania. Na tej samej zasadzie na jakiej przygotujemy dzisiaj ziemniaki możesz zrobić buraki czy np.: seler. A nawet zmieszać kilka rodzajów warzyw w...

czytaj dalej

Zapisz się na newsletter!

Odbieraj artykuły i przepisy jako pierwszy.