Burger z serem pleśniowym
Burger z konfiturą żurawinowo – borówkową.
Wstęp
O przepisie
Aromaty i nuty zapachowe: owocowo – żurawinowy, kwaśny, pieczony ser, ziołowy, grillowane mięso
Propozycja trunku: piwo rzemieślnicze

Składniki
mięso mielone (ok. 500 g na 2 osoby)
- okrągły ser pleśniowy (ok 200 g)
- 50 ml mleka
2 bułki / pieczywo
4 liście sałaty karbowanej
mały pomidor
niewielki ogórek
sól, pieprz
ketchup
musztarda
czosnek niedźwiedzi
Krok 1
Mięso mielone wymieszaj z przyprawami (sól, pieprz, ketchup, czosnek niedźwiedzi) i dodaj 50 ml mleka. Najlepiej gdybyś przygotował/a je co najmniej dobę wcześniej. Uformuj płaskie kotlety.
Krok 2
Pokrój wszystkie dodatki (sałata karbowana, ogórek, pomidor). Przypiecz w piekarniku pieczywo. Kiedy masz już wszystkie składowe części dania – możesz grillować mięso.
Krok 3
Kotlet (uformowane mięso mielone) przypiecz równomiernie z obu stron na rozgrzanej mocno patelni – tak, aby był soczysty, wysmażony w środku, ale nieprzesuszony Pamiętaj, aby po zdjęciu z patelni mięso odpoczęło 2-3 minuty na ręczniku papierowym. Pozbędzie się nadmiaru wody a struktura burgera będzie delikatniejsza.
Krok 4. Teraz połączymy wszystkie przygotowane wcześniej składniki w całego burgera. Warzywa, mięso, ułóż warstwami pomiędzy ciepłym pieczywem.
Gotową konfiturę oraz musztardę możesz wykorzystać do posmarowania wewnętrznej strony bułki w burgerze. Konfitura sprawdzi się też przy dekoracji talerza.
Doskonałym dodatkiem do burgera i konfitury (choć wysokokalorycznym) będzie opanierowany i usmażony ser pleśniowy.
Konfitura żurawinowo – borówkowa:
Składniki:
- szklanka owoców żurawiny
- szklanka owoców borówki,
- łyżka miodu gryczanego,
- szczypta soli i pieprzu,
- woda.
Owoce żurawiny oraz borówki wrzuć do garnka i gotuj na małym ogniu do otrzymania konsystencji dżemu. W trakcie gotowania dolewaj wodę, aby konfitura się nie przypaliła. Kiedy wstępnie przyrządzone owoce wystygną możesz dodać miód, aby zrównoważyć kwaśny smak.
Więcej przepisów
Stosowanie ziół przez kobiety ciężarne – bezpieczne ziołolecznictwo
Stosowanie ziół przez kobiety ciężarne – bezpieczne ziołolecznictwoZioła przyjmowane regularnie nasycają organizm prozdrowotnymi związkami, które mogą wykazywać silne działanie farmakologiczne.Leki ziołowe postrzegane są przez przyszłe mamy jako potencjalnie...
Detoks wiosenny za pomocą ziół
Detoks wiosenny za pomocą ziółSpring detox with herbsArtykuł dostępny jest także w czasopiśmie specjalistycznym o zdrowym odżywianiu - Food Forum. Abstract Food and environmental pollution pose a threat to our health. Spring is a period of high-value plant-derived...
Miody – przegląd, opis i właściwości
Miody - przegląd, opis i właściwości Artykuł został opublikowany również w czasopiśmie Food Forum. Jednak specjalnie dla Was udostępniam go na blogu. Pobierz pełną wersję artykułu w formacie pdf. Więcej przepisów