Burger z serem pleśniowym

Burger z konfiturą żurawinowo – borówkową.

Wstęp

O przepisie

Aromaty i nuty zapachowe: owocowo – żurawinowy, kwaśny, pieczony ser, ziołowy, grillowane mięso

Propozycja trunku: piwo rzemieślnicze

Składniki

  • mięso mielone                      (ok. 500 g na 2 osoby)

  • okrągły ser pleśniowy           (ok 200 g)
  • 50 ml mleka
  • 2 bułki / pieczywo

  • 4 liście sałaty karbowanej

  • mały pomidor

  • niewielki ogórek

  • sól, pieprz

  • ketchup

  • musztarda 

  • czosnek niedźwiedzi

Krok 1

Mięso mielone wymieszaj z przyprawami (sól, pieprz, ketchup, czosnek niedźwiedzi) i dodaj 50 ml mleka. Najlepiej gdybyś przygotował/a  je co najmniej dobę wcześniej. Uformuj płaskie kotlety.

Krok 2

Pokrój wszystkie dodatki (sałata karbowana, ogórek, pomidor). Przypiecz w piekarniku pieczywo. Kiedy masz już wszystkie składowe części dania  – możesz grillować mięso.

Krok 3

Kotlet (uformowane mięso mielone) przypiecz równomiernie z obu stron na rozgrzanej mocno patelni – tak, aby  był soczysty, wysmażony w środku, ale nieprzesuszony  Pamiętaj, aby po zdjęciu z patelni mięso odpoczęło 2-3 minuty na ręczniku papierowym. Pozbędzie się nadmiaru wody a struktura burgera będzie delikatniejsza.

Krok 4. Teraz połączymy wszystkie przygotowane wcześniej składniki w całego burgera. Warzywa, mięso, ułóż warstwami pomiędzy ciepłym pieczywem.

Gotową konfiturę oraz musztardę możesz wykorzystać do posmarowania wewnętrznej strony bułki w burgerze. Konfitura sprawdzi się też przy dekoracji talerza.

Doskonałym dodatkiem do burgera i konfitury (choć wysokokalorycznym) będzie opanierowany i usmażony ser pleśniowy.

Konfitura żurawinowo – borówkowa:

Składniki:

  • szklanka owoców żurawiny
  • szklanka owoców borówki,
  • łyżka miodu gryczanego,
  • szczypta soli i pieprzu,
  • woda.

Owoce żurawiny oraz borówki wrzuć do garnka i gotuj na małym ogniu do otrzymania konsystencji dżemu. W trakcie gotowania dolewaj wodę, aby konfitura się nie przypaliła. Kiedy wstępnie przyrządzone owoce wystygną możesz dodać miód, aby zrównoważyć kwaśny smak.

 

 

Więcej przepisów

Detoks wiosenny za pomocą ziół

Detoks wiosenny za pomocą ziół

Detoks wiosenny za pomocą ziółSpring detox with herbsArtykuł dostępny jest także w czasopiśmie specjalistycznym o zdrowym odżywianiu - Food Forum. Abstract  Food and environmental pollution pose a threat to our health. Spring is a period of high-value plant-derived...

czytaj dalej

Zapisz się na newsletter!

Odbieraj artykuły i przepisy jako pierwszy.