Burger z serem pleśniowym

Burger z panierowanym serem pleśniowym i konfiturą żurawinowo – borówkową.

Porcje:

2

Czas:

40 min

Trudność

łatwe

Kalorie:

740

Wstęp

O przepisie

Aromaty i nuty zapachowe: owocowy, kwaśny, grillowany ser, ziołowy,

Propozycja trunku: piwo rzemieślnicze

Techniki kulinarne: grillowanie, tostowanie, pieczenie, gotowanie

Składniki

  • mięso mielone (ok. 250 -350g na 2-3 osoby)

  • bułka / pieczywo

  • sałata karbowana

  • pomidor

  • ogórek

  • sól, pieprz

  • bazyliowy ketchup domowy

  • czosnek niedźwiedzi

Dodatkowe wyjaśnienia:

Zadbaj o mięso możliwie najlepszej jakości ze znanego źródła.

Instrukcja krok po kroku

Krok 1

Mięso mielone wymieszaj z przyprawami. Najlepiej gdybyś przygotował/a  je co najmniej dobę wcześniej. Uformuj płaskie kotlety.

Krok 3

Przypiecz równomiernie z obu stron tak, aby kotlet był soczysty i dobrze wysmażony, ale nieprzesuszony (chyba, że takie preferujesz). Pamiętaj, aby po zdjęciu z patelni mięso odpoczęło 2-3 minuty na ręczniku papierowy lub specjalnej kratce. Pozbędzie się nadmiaru wody a struktura będzie delikatniejsza.

Krok 2

Pokrój wszystkie dodatki(sałata karbowana, ogórek, pomidor) i stostowane pieczywo. Kiedy masz już wszystkie składowe części dania  – możesz grillować mięso

Krok 4

Konfitura żurawinowo – borówkowa: szklanka owoców żurawiny, szklanka owoców borówki, łyżka miódu gryczanego, woda. Owoce żurawiny oraz borówki wrzuć do garnka i gotuj na małym ogniu do otrzymania konsystencji dżemu. W trakcie gotowania dolewaj wodę, aby konfitura się nie przypaliła. Kiedy wstępnie przyrządzone owoce wystygną możesz dodać miód, aby zrównoważyć kwaśny smak.

Dodatki:

  • ser pleśniowy w prażonych leszczynowych orzeszkach
  • ziolony majonez czosnaczkowy

Więcej przepisów

Jak znaleźć lub zrobić dobrą restaurację?

Jak znaleźć lub zrobić dobrą restaurację?

Jak znaleźć lub zrobić dobrą restaurację? Rozpoczynam cykl wpisów, które zaprezentują jakie cechy ma dobra restauracja, jak wybierać wartościowe lokale lub udoskonalić istniejące. Możesz też zorganizować "restaurację" w domowych warunkach. Chwilowo, dla rodziny, dla...

czytaj dalej
Artykuł o przyprawach *do czasopisma*

Artykuł o przyprawach *do czasopisma*

Artykuł o przyprawach *do czasopisma*Przyprawy ziołowe, warzywne i korzenne w zdrowej diecieZakończyłem wczoraj kilkunastogodzinną pracę nad stworzeniem pierwszej wersji artykułu do czasopisma. Mimo, że tekst może być nieco zbyt naukowo napisany i w trakcie...

czytaj dalej
5 kroków do zakupu bluzy kucharskiej

5 kroków do zakupu bluzy kucharskiej

5 kroków do zakupu bluzy kucharskiej Bluza kucharska to podstawowa część garderoby profesjonalnego kucharza i szefa kuchni. Pozwala na większy komfort pracy, dają poczucie bezpieczeństwa w wyjątkowym gastronomicznym środowisku. Czym jednak kierować się, aby wybrać...

czytaj dalej

Zapisz się na newsletter!

Odbieraj artykuły i przepisy jako pierwszy.