Catering czy prywatny kucharz – kogo wybrać?

Przeglądamy internet w poszukiwaniu odpowiedzi na pytanie: jak zorganizować wesele czy zwykłe przyjęcie w domu. Nastały specyficzne czasy. Restauracje i hotele budzą strach przed nieoczekiwanym kontaktem z osobą chorą. Pozostaje do wyboru wynajem kucharza/kucharki lub oferta profesjonalnego cateringu.

Każda z opcji ma zalety i wady – dokonanie świadomej  decyzji może stanowić wyzwanie. Poniżej naświetlę sytuację, abyś mogła dobrać usługę na miarę indywidualnych potrzeb.

 

Co to  jest właściwie catering?

  • Catering – zapisywany ostatnio również jako katering. Obie formy są właściwe według poprawności językowej i złączone w jedną definicję oznaczają usługę polegająca na dostarczaniu jedzenia po uprzednim zamówieniu i przygotowaniu określonego menu.

Termin obejmuje ogół działań związanych z organizacją przyjęć – wesel, bankietów, konferencji, wydarzeń kulturalnych i biznesowych.

  • Kucharka/Kucharz na przyjęcia okolicznościowe – usługa polega na zaproszeniu osoby wykwalifikowanej, która przygotuje potrawy na nasze przyjęcie; istnieje możliwość zlecenia jej dodatkowych zadań. Mamy dzięki temu kontrolę nad każdym etapem produkcji jedzenia i  możliwość wprowadzania zmian. Musimy jednak dysponować miejscem, gdzie jedzenie będzie przygotowywane.  
  • Natomiast termin catering-domowy – stworzyłem na potrzeby usług Lifesherbs. Pod nazwą kryje się przygotowanie posiłków w wyznaczonym przez Ciebie miejscu, profesjonalna obsługa gastronomiczna oraz tworzenie wyjątkowej atmosfery ucztowania. Wraz z rozwojem marki zadbam o dodatkowe zaciszne miejsce (hotelik) w którym będziesz mógł/mogła zorganizować swoje przyjęcie albo uroczystość.

 

Dlaczego warto wynająć kucharza na przyjęcie?

Masz na wyłączność osobę, która przygotuje Ci dowolnie wybrane menu. Kwestią sporną jest wpuszczenie obcej osoby do domu. Dla niektórych może wywołać to ogromne poczucie dyskomfortu. Ale tutaj sprawa zawsze uzależniona jest od człowieka, który zapuka do naszych drzwi. Jeśli wybierzesz osobę doświadczoną oraz nawiążesz z nią kontakt telefoniczny przed przystąpieniem do współpracy przekonasz się czy:

– posiada odpowiednie kwalifikacje i doświadczenie

– jest miła, bezproblemowa, uprzejma i przestrzega zasad dobrego wychowania.

W takich okolicznościach sytuacja wydaje się komfortowa.

Podczas większych uroczystości i tak borykamy się z większą ilością ludzi w domu. Zatem jeśli obsługujący człowiek stanie się jednym z „domowników”, zyska na tym nie tylko jakość obsługi, ale również atmosfera przyjęcia.

W przeciwieństwie do restauracji czy klasycznych cateringów mamy w tym przypadku bezpośrednią kontrolę nad całym procesem przygotowania potraw. Wchodząc do naszej kuchni widzimy jak przyrządzane są posiłki, jak wyglądają dania i z czego powstały. Wieczorem natomiast, w trakcie przyjęcia – dysponujemy zaufaną obsługą.

 

Catering z obsługą

Tutaj jest o tyle łatwiej, że potrawy nie są przygotowywane bezpośrednio w naszym domu tylko w kuchni firmy cateringowej i dostarczane na miejsce… Wygodna sprawa, jednak minusem może być znikomy wpływ na proces przygotowania, sztywne menu, bez  jakichkolwiek modyfikacji podczas przyjęcia. Płatność za każdy gram. Obsługa też jest mocno limitowana – czas jej pracy ogranicza się do minimum.

Kiedy przychodzi kucharz czy kucharka poświęca czas ze swojego życia i swoje umiejętności na wyłączność Twojego przyjęcia. W restauracjach czy cateringach z zapleczem kuchennym taka osoba ma czasami kilka  imprez o tej samej porze. Zatem jego umiejętności i uwaga zostają podzielone na kilka części, ulegają rozproszeniu …  

Mając profesjonalistę na wyłączność na pewno zyskasz na jakości, kosztem drobnego kuchennego rozgardiaszu. Chyba, że znajdziesz sprawdzoną i przetestowaną firmę cateringową… to już inna sprawa.

 

Otoczenie – namiot gastronomiczny

Czymś wspaniałym jest wesele w ogrodzie lub na leśnej polanie. Jeśli masz takie, wymarzone miejsce – warto zamówić firmę cateringową z  namiotem gastronomicznym. Uniezależniasz się wtedy od miejsca –  wesele nad jeziorem czy w lesie… pachnie romantyzmem.

W tym przypadku kucharz sprawdzi się, jedynie jeśli dysponujemy zapleczem kuchennym – choćby minimalnie rozwiniętym. Natomiast firma cateringowa musi mieć do dyspozycji namiot…  lub wynająć go w rozsądnej cenie z innego źródła.

 

Podsumowanie – kogo wybrać?

Jak w większości spraw i decyzji – to zależy: od firmy, zakresu świadczonych usług, ustalonego menu. Według mojego doświadczenia – warto zaprosić kucharza, ponieważ daje nam to ogromne możliwości wykorzystania jego umiejętności, ustalenia niższej ceny i podniesienia jakości usług – za co będą wdzięczni nasi goście. Jeśli przedkładamy natomiast komfort nad jakość lepszym wyborem będzie firma cateringowa.

Więcej artykułów

Jesienna sałatka z liści buraków

Jesienna sałatka z liści buraków

Jesienna sałatka z liści burakówLiście buraków, nasturcja, miód i cytrynaWstęp O przepisieLiście można jeść na surowo, jednak lepiej zblanszować w gorącej wodzie całą botwinę, aby łodygi były delikatniejsze a roślina łatwiej przyswajalna dla naszego układu...

czytaj dalej
Co zrobić z buraków?

Co zrobić z buraków?

Co zrobić z buraków?Korzyści kulinarne i zdrowotne jesiennych burakówWchodząc dzisiaj do ogrodu cieszyłem się, że wykorzystam solidne okazy buraków. Botwina (zdjęcie po prawej) miała imponujące rozmiary liści i łodyg. Na pierwszy rzut oka roślina wydawała się okazała....

czytaj dalej
Ziemniaki gratin

Ziemniaki gratin

Ziemniaki gratinWstęp O przepisieGratin czyli francuska nazwa jednego ze sposobów obróbki termicznej warzyw – zapiekania. Na tej samej zasadzie na jakiej przygotujemy dzisiaj ziemniaki możesz zrobić buraki czy np.: seler. A nawet zmieszać kilka rodzajów warzyw w...

czytaj dalej

Zapisz się na newsletter!

Odbieraj artykuły i przepisy jako pierwszy.