Chleb gryczany  

Pieczywo bezglutenowe z żurawiną i czarnuszką

Wstęp

O przepisie

Zapach pieczonego chleba w niedzielny poranek… Czyż to nie bajeczna wizja? Przetestuj prosty przepis na chleb gryczany, który dla Ciebie przygotowałem.

 

Jako dodatki funkcjonalne – podnoszące wartość odżywczą i zdrowotne właściwości wykorzystałem czarnuszkę i żurawinę.

Sprawdź czy eliminacja z diety pieczywa z mąk zawierających gluten (pszenica, żyto, jęczmień…) poprawi Twoje samopoczucie To najrozsądniejszy sposób na planowanie jadłospisu. Dieta powinna być dostosowywana indywidualnie do potrzeb organizmu. Dzięki temu stanie się stylem życia a nie smutnym obowiązkiem. Nie wierz we wszystko co przynosi instagramerski tzw.  zdrowy styl życia.

Możesz dokonywać małych testów i kontrolować po jakich produktach czujesz się najlepiej. Proste, logiczne i skuteczne rozwiązanie.

Poniżej opracowałem dla Ciebie przepis w przystępnej i przyjemnej formie. Pierwotną recepturę stworzyłem kilka lat temu – podczas tworzenia pracy inżynierskiej o chlebach bezglutenowych. Jeśli chcesz więcej tego typu przepisów – przekaż informację w komentarzu.

Przygotowanie rozczynu

Składniki na rozczyn

  • łyżeczka cukru
  • pół szklanki lekko ciepłej  wody

  • 2 łyżki mąki gryczanej

  • 1/4 kostki drożdży świeżych (około 25 gram)

Pierwsza czynność w produkcji chleba to wykonanie rozczynu. Drożdże roztarłem z cukrem, następnie dodałem  podgrzaną delikatnie wodę. Po całkowitym rozpuszczeniu się drożdży wymieszałem go z niewielką ilością mąki. Rozczyn powinien fermentować przez około 20 – 30 minut. (najlepiej w temperaturze nieznacznie wyższej niż pokojowa).

Składniki na ciasto chlebowe 

  • łyżeczka soli
  • szklanka letniej wody

  • 4 szklanki mąki gryczanej (około 400 g)

  • 1 jajko

  • 3 łyżki oleju

Połącz mąkę, jajko oraz przefermentowany rozczyn z wodą. Dodaj sól.  

Ciasto intensywnie mieszaj, aby wytworzyć odpowiednio napowietrzoną  strukturę. W końcowym etapie dodaj olej. Ciasto odstaw na minimum 2 godziny w ciepłe miejsce. Im dłużej pozostawisz ciasto tym lepszą jakość uzyskasz. Możesz nawet przygotować dotychczasowe czynności dzień przed pieczeniem.

Po minimum 2 – godzinnej fermentacji ponownie zagnieć ciasto, dodając taką ilość mąki, aby ciasto odchodziło Ci od rąk. Wprowadź żurawinę i czarnuszkę do wyrabianej masy. Zerknij na zdjęcie poniżej, jak powinno wyglądać ciasto.

    W ostatnim etapie produkcji ciasto umieść w formach wysmarowanych tłuszczem i pozostaw do ponownego wyrośnięcia na 15 min. Piecz w temperaturze 200- 230 °C przez około 20 – 30 minut. Pamiętaj, aby wstawić do piekarnika brytfankę z wodą na czas pieczenia.

      Pamiętaj, że powyższy schemat działania możesz zastosować do przygotowania wszystkich chlebów drożdżowych. Zmieniaj tylko rodzaj mąki. Chleby z mąk bezglutenowych nie rosną wiele podczas pieczenia ze względu brak strukturotwórczego glutenu. Coś za coś …

       

      Więcej przepisów

      Jak znaleźć lub zrobić dobrą restaurację?

      Jak znaleźć lub zrobić dobrą restaurację?

      Jak znaleźć lub zrobić dobrą restaurację? Rozpoczynam cykl wpisów, które zaprezentują jakie cechy ma dobra restauracja, jak wybierać wartościowe lokale lub udoskonalić istniejące. Możesz też zorganizować "restaurację" w domowych warunkach. Chwilowo, dla rodziny, dla...

      czytaj dalej
      Artykuł o przyprawach *do czasopisma*

      Artykuł o przyprawach *do czasopisma*

      Artykuł o przyprawach *do czasopisma*Przyprawy ziołowe, warzywne i korzenne w zdrowej diecieZakończyłem wczoraj kilkunastogodzinną pracę nad stworzeniem pierwszej wersji artykułu do czasopisma. Mimo, że tekst może być nieco zbyt naukowo napisany i w trakcie...

      czytaj dalej
      5 kroków do zakupu bluzy kucharskiej

      5 kroków do zakupu bluzy kucharskiej

      5 kroków do zakupu bluzy kucharskiej Bluza kucharska to podstawowa część garderoby profesjonalnego kucharza i szefa kuchni. Pozwala na większy komfort pracy, dają poczucie bezpieczeństwa w wyjątkowym gastronomicznym środowisku. Czym jednak kierować się, aby wybrać...

      czytaj dalej

      Zapisz się na newsletter!

      Odbieraj artykuły i przepisy jako pierwszy.