Chleb gryczany  

Pieczywo bezglutenowe z żurawiną i czarnuszką

Wstęp

O przepisie

Zapach pieczonego chleba w niedzielny poranek… Czyż to nie bajeczna wizja? Przetestuj prosty przepis na chleb gryczany, który dla Ciebie przygotowałem.

 

Jako dodatki funkcjonalne – podnoszące wartość odżywczą i zdrowotne właściwości wykorzystałem czarnuszkę i żurawinę.

Sprawdź czy eliminacja z diety pieczywa z mąk zawierających gluten (pszenica, żyto, jęczmień…) poprawi Twoje samopoczucie To najrozsądniejszy sposób na planowanie jadłospisu. Dieta powinna być dostosowywana indywidualnie do potrzeb organizmu. Dzięki temu stanie się stylem życia a nie smutnym obowiązkiem. Nie wierz we wszystko co przynosi instagramerski tzw.  zdrowy styl życia.

Możesz dokonywać małych testów i kontrolować po jakich produktach czujesz się najlepiej. Proste, logiczne i skuteczne rozwiązanie.

Poniżej opracowałem dla Ciebie przepis w przystępnej i przyjemnej formie. Pierwotną recepturę stworzyłem kilka lat temu – podczas tworzenia pracy inżynierskiej o chlebach bezglutenowych. Jeśli chcesz więcej tego typu przepisów – przekaż informację w komentarzu.

Przygotowanie rozczynu

Składniki na rozczyn

  • łyżeczka cukru
  • pół szklanki lekko ciepłej  wody

  • 2 łyżki mąki gryczanej

  • 1/4 kostki drożdży świeżych (około 25 gram)

Pierwsza czynność w produkcji chleba to wykonanie rozczynu. Drożdże roztarłem z cukrem, następnie dodałem  podgrzaną delikatnie wodę. Po całkowitym rozpuszczeniu się drożdży wymieszałem go z niewielką ilością mąki. Rozczyn powinien fermentować przez około 20 – 30 minut. (najlepiej w temperaturze nieznacznie wyższej niż pokojowa).

Składniki na ciasto chlebowe 

  • łyżeczka soli
  • szklanka letniej wody

  • 4 szklanki mąki gryczanej (około 400 g)

  • 1 jajko

  • 3 łyżki oleju

Połącz mąkę, jajko oraz przefermentowany rozczyn z wodą. Dodaj sól.  

Ciasto intensywnie mieszaj, aby wytworzyć odpowiednio napowietrzoną  strukturę. W końcowym etapie dodaj olej. Ciasto odstaw na minimum 2 godziny w ciepłe miejsce. Im dłużej pozostawisz ciasto tym lepszą jakość uzyskasz. Możesz nawet przygotować dotychczasowe czynności dzień przed pieczeniem.

Po minimum 2 – godzinnej fermentacji ponownie zagnieć ciasto, dodając taką ilość mąki, aby ciasto odchodziło Ci od rąk. Wprowadź żurawinę i czarnuszkę do wyrabianej masy. Zerknij na zdjęcie poniżej, jak powinno wyglądać ciasto.

    W ostatnim etapie produkcji ciasto umieść w formach wysmarowanych tłuszczem i pozostaw do ponownego wyrośnięcia na 15 min. Piecz w temperaturze 200- 230 °C przez około 20 – 30 minut. Pamiętaj, aby wstawić do piekarnika brytfankę z wodą na czas pieczenia.

      Pamiętaj, że powyższy schemat działania możesz zastosować do przygotowania wszystkich chlebów drożdżowych. Zmieniaj tylko rodzaj mąki. Chleby z mąk bezglutenowych nie rosną wiele podczas pieczenia ze względu brak strukturotwórczego glutenu. Coś za coś …

       

      Więcej przepisów

      Co zrobić z buraków?

      Co zrobić z buraków?

      Co zrobić z buraków?Korzyści kulinarne i zdrowotne burakówSchodząc dzisiaj do ogrodu cieszyłem się, że wykorzystam bujne okazy buraków. Botwina (zdjęcie po prawej) miała imponujące rozmiary liści i łodyg. Niestety to była jej największa zalety. Bulwy buraków były...

      czytaj dalej
      Ziemniaki gratin

      Ziemniaki gratin

      Ziemniaki gratinWstęp O przepisieGratin czyli francuska nazwa jednego ze sposobów obróbki termicznej warzyw – zapiekania. Na tej samej zasadzie na jakiej przygotujemy dzisiaj ziemniaki możesz zrobić buraki czy np.: seler. A nawet zmieszać kilka rodzajów warzyw w...

      czytaj dalej
      Kawałki cukinii w tempurze

      Kawałki cukinii w tempurze

      Kawałki cukinii w tempurze Jak zrobić tempurę i dlaczego to jest smaczne?Wstęp O przepisieTempura kojarzy się najczęściej z kuchnią azjatycką. Warto jednak wykorzystać ten sposób obróbki, aby uatrakcyjnić sobie smak sezonowych warzyw czy mięsa. Reakcja Maillarda a...

      czytaj dalej

      Zapisz się na newsletter!

      Odbieraj artykuły i przepisy jako pierwszy.