Chleb gryczany
Pieczywo bezglutenowe z żurawiną i czarnuszką
Wstęp
O przepisie
Zapach pieczonego chleba w niedzielny poranek… Czyż to nie bajeczna wizja? Przetestuj prosty przepis na chleb gryczany, który dla Ciebie przygotowałem.
Jako dodatki funkcjonalne – podnoszące wartość odżywczą i zdrowotne właściwości wykorzystałem czarnuszkę i żurawinę.

Sprawdź czy eliminacja z diety pieczywa z mąk zawierających gluten (pszenica, żyto, jęczmień…) poprawi Twoje samopoczucie To najrozsądniejszy sposób na planowanie jadłospisu. Dieta powinna być dostosowywana indywidualnie do potrzeb organizmu. Dzięki temu stanie się stylem życia a nie smutnym obowiązkiem. Nie wierz we wszystko co przynosi instagramerski tzw. zdrowy styl życia.
Możesz dokonywać małych testów i kontrolować po jakich produktach czujesz się najlepiej. Proste, logiczne i skuteczne rozwiązanie.
Poniżej opracowałem dla Ciebie przepis w przystępnej i przyjemnej formie. Pierwotną recepturę stworzyłem kilka lat temu – podczas tworzenia pracy inżynierskiej o chlebach bezglutenowych. Jeśli chcesz więcej tego typu przepisów – przekaż informację w komentarzu.
Przygotowanie rozczynu

Składniki na rozczyn
- łyżeczka cukru
pół szklanki lekko ciepłej wody
2 łyżki mąki gryczanej
1/4 kostki drożdży świeżych (około 25 gram)
Pierwsza czynność w produkcji chleba to wykonanie rozczynu. Drożdże roztarłem z cukrem, następnie dodałem podgrzaną delikatnie wodę. Po całkowitym rozpuszczeniu się drożdży wymieszałem go z niewielką ilością mąki. Rozczyn powinien fermentować przez około 20 – 30 minut. (najlepiej w temperaturze nieznacznie wyższej niż pokojowa).

Składniki na ciasto chlebowe
- łyżeczka soli
szklanka letniej wody
4 szklanki mąki gryczanej (około 400 g)
1 jajko
- 3 łyżki oleju
Połącz mąkę, jajko oraz przefermentowany rozczyn z wodą. Dodaj sól.
Ciasto intensywnie mieszaj, aby wytworzyć odpowiednio napowietrzoną strukturę. W końcowym etapie dodaj olej. Ciasto odstaw na minimum 2 godziny w ciepłe miejsce. Im dłużej pozostawisz ciasto tym lepszą jakość uzyskasz. Możesz nawet przygotować dotychczasowe czynności dzień przed pieczeniem.

Po minimum 2 – godzinnej fermentacji ponownie zagnieć ciasto, dodając taką ilość mąki, aby ciasto odchodziło Ci od rąk. Wprowadź żurawinę i czarnuszkę do wyrabianej masy. Zerknij na zdjęcie poniżej, jak powinno wyglądać ciasto.


W ostatnim etapie produkcji ciasto umieść w formach wysmarowanych tłuszczem i pozostaw do ponownego wyrośnięcia na 15 min. Piecz w temperaturze 200- 230 °C przez około 20 – 30 minut. Pamiętaj, aby wstawić do piekarnika brytfankę z wodą na czas pieczenia.


Pamiętaj, że powyższy schemat działania możesz zastosować do przygotowania wszystkich chlebów drożdżowych. Zmieniaj tylko rodzaj mąki. Chleby z mąk bezglutenowych nie rosną wiele podczas pieczenia ze względu brak strukturotwórczego glutenu. Coś za coś …
Więcej przepisów
Stosowanie ziół przez kobiety ciężarne – bezpieczne ziołolecznictwo
Stosowanie ziół przez kobiety ciężarne – bezpieczne ziołolecznictwoZioła przyjmowane regularnie nasycają organizm prozdrowotnymi związkami, które mogą wykazywać silne działanie farmakologiczne.Leki ziołowe postrzegane są przez przyszłe mamy jako potencjalnie...
Detoks wiosenny za pomocą ziół
Detoks wiosenny za pomocą ziółSpring detox with herbsArtykuł dostępny jest także w czasopiśmie specjalistycznym o zdrowym odżywianiu - Food Forum. Abstract Food and environmental pollution pose a threat to our health. Spring is a period of high-value plant-derived...
Miody – przegląd, opis i właściwości
Miody - przegląd, opis i właściwości Artykuł został opublikowany również w czasopiśmie Food Forum. Jednak specjalnie dla Was udostępniam go na blogu. Pobierz pełną wersję artykułu w formacie pdf. Więcej przepisów