Co zjeść – idealne śniadanie?
Jak łączyć produkty?
Naszły mnie dzisiaj przemyślenia, które kołaczą mi się w głowie na co dzień. Dzisiaj uświadomiłem sobie jednak ich wartość. Zanim opowiem Ci o nich – odpowiedz szczerze na kilka pytań:
- Jak wygląda Twój idealny poranek?
- Jakie masz nawyki?
- Przygotowujesz się w pośpiechu czy spokojnie dobierasz garderobę?
- Masz czas żeby rano chwilę poćwiczyć?
Czas na śniadanie
Spróbuj wstać wcześniej – godzinę lub 2 przed wyjściem z domu. Spokojnie przygotujesz śniadanie do pracy. Czujesz się wtedy spokojniejsza, masz więcej energii i bardziej uporządkowane myśli. Właściwe plany i rozwiązania problemów zarysują się same.
Od poranka w dużej mierze uzależniona jest pomyślność dnia. Niektórzy twierdzą, że nawet życia. 🙂
Dzisiaj wcześnie rano byłem w sklepie przy lokalnej piekarni i przygotowałem odświętne śniadanie dla rodziny. Przy okazji robiąc oczywiście zdjęcia na bloga.
Propozycja śniadaniowa (zdjęcia poniżej) serwowana będzie w mojej przyszłej restauracji (mam nadzieję ;)), ale dzisiaj musisz przygotować ją sama. Zaoferuję Ci natomiast dobry przepis na omlet.
Śniadanie do pracy
Rozumiem jednak, że nie każdy ma możliwość celebrowania poranka, ponieważ i tak wstajemy wcześnie. Spieszymy się do pracy czy szkoły. Dlatego polecam Ci śniadania: z wysoko odżywczymi produktami, zamkniętymi w małych produktach . Doskonale wpisują się w powyższą definicję jajka.
Zalety wysokobiałkowych śniadań już znacie z poprzedniego artykułu; podobnie omletową recepturę. Możesz przygotować ją dzisiaj na wiele sposobów. Z borówkami, awokado, szynką, boczkiem, pomidorami …
Czy jednak każda z tych kompozycji przysłuży się dobremu samopoczuciu?
Śniadanie bez węglowodanów – czyli jak łączyć produkty śniadaniowe?
Jeśli połączysz jajka (np.: zrobisz omlet) z wysoko tłuszczowymi produktami np.: awokado, boczkiem, oliwą, ale powstrzymasz się przed węglowodanami (chleb, bułki …) będzie miała w ciągu dnia dużo więcej energii. Dzieje się tak, ponieważ łączenie węglowodanów i białek spowalnia nasz metabolizm (czujemy się bardziej ociężali, dłużej trawimy), dlatego warto rozdzielać poszczególne grupy produktów. Serwować je w posiłkach oddzielonych od siebie w czasie.
Na przykład: rano zjedz jajka i wypij do tego czarna kawę a na drugie śniadanie przygotuj sobie kanapki.
Chociaż zdaje sobie sprawę, że połączenie jajek i bułki jest bardzo kuszące to rozdzielenie ich poprawi samopoczucie. Coś za coś 🙂 …
Nie polecam natomiast całkowicie produktów mlecznych o poranku (oprócz masła), powodują ospałość, szczególnie jeśli ktoś nie toleruje laktozy 🙂
Natomiast proponuję raczej przetwory mleczne i węglowodany wieczorem lub po południu. Mleko oraz produkty mleczne zawierają tryptofan – zadziała uspokajająco, obniży pobudliwość nerwów i mięśni, przygotuje do snu.
Dobrego dnia 😉



Więcej przepisów
Stosowanie ziół przez kobiety ciężarne – bezpieczne ziołolecznictwo
Stosowanie ziół przez kobiety ciężarne – bezpieczne ziołolecznictwoZioła przyjmowane regularnie nasycają organizm prozdrowotnymi związkami, które mogą wykazywać silne działanie farmakologiczne.Leki ziołowe postrzegane są przez przyszłe mamy jako potencjalnie...
Detoks wiosenny za pomocą ziół
Detoks wiosenny za pomocą ziółSpring detox with herbsArtykuł dostępny jest także w czasopiśmie specjalistycznym o zdrowym odżywianiu - Food Forum. Abstract Food and environmental pollution pose a threat to our health. Spring is a period of high-value plant-derived...
Miody – przegląd, opis i właściwości
Miody - przegląd, opis i właściwości Artykuł został opublikowany również w czasopiśmie Food Forum. Jednak specjalnie dla Was udostępniam go na blogu. Pobierz pełną wersję artykułu w formacie pdf. Więcej przepisów