Co zjeść – idealne śniadanie?

Jak łączyć produkty?

 

Naszły mnie dzisiaj przemyślenia, które kołaczą mi się w głowie na co dzień. Dzisiaj uświadomiłem sobie jednak ich wartość. Zanim opowiem Ci o nich  – odpowiedz szczerze na kilka pytań:

 

  • Jak wygląda Twój idealny poranek?
  • Jakie masz nawyki?
  • Przygotowujesz się w pośpiechu czy spokojnie dobierasz garderobę?
  • Masz czas żeby rano chwilę poćwiczyć?

Czas na śniadanie

Spróbuj wstać wcześniej – godzinę lub 2 przed wyjściem z domu. Spokojnie przygotujesz śniadanie do pracy. Czujesz się wtedy spokojniejsza, masz więcej energii i bardziej uporządkowane myśli. Właściwe plany i rozwiązania problemów zarysują się same.

Od poranka w dużej mierze uzależniona jest pomyślność dnia. Niektórzy twierdzą, że nawet życia. 🙂 

 Dzisiaj wcześnie rano byłem w sklepie przy lokalnej piekarni i przygotowałem odświętne śniadanie dla rodziny. Przy okazji robiąc oczywiście zdjęcia na bloga.

 Propozycja śniadaniowa (zdjęcia poniżej) serwowana będzie w mojej przyszłej restauracji (mam nadzieję ;)), ale dzisiaj musisz przygotować ją sama. Zaoferuję Ci natomiast dobry przepis na omlet

 

Śniadanie do pracy

Rozumiem jednak, że nie każdy ma możliwość celebrowania poranka, ponieważ i tak wstajemy wcześnie.  Spieszymy się do pracy czy szkoły. Dlatego polecam Ci śniadania: z wysoko odżywczymi produktami, zamkniętymi w małych produktach . Doskonale wpisują się w powyższą definicję jajka.

Zalety wysokobiałkowych śniadań już znacie z poprzedniego artykułu; podobnie omletową recepturę. Możesz przygotować ją dzisiaj na wiele sposobów. Z borówkami, awokado, szynką, boczkiem, pomidorami …

 Czy jednak każda z tych kompozycji przysłuży się dobremu samopoczuciu?

 

Śniadanie bez węglowodanów – czyli jak łączyć produkty śniadaniowe?

Jeśli połączysz jajka (np.: zrobisz omlet) z wysoko tłuszczowymi produktami np.: awokado, boczkiem, oliwą, ale powstrzymasz się przed węglowodanami (chleb, bułki …) będzie miała w ciągu dnia dużo więcej energii. Dzieje się tak, ponieważ łączenie węglowodanów i białek spowalnia nasz metabolizm (czujemy się bardziej ociężali, dłużej trawimy), dlatego warto rozdzielać poszczególne grupy produktów. Serwować je w posiłkach oddzielonych od siebie w czasie.  

Na przykład: rano zjedz jajka i wypij do tego czarna kawę a na drugie śniadanie przygotuj sobie kanapki.

Chociaż zdaje sobie sprawę, że połączenie jajek i bułki jest bardzo kuszące to rozdzielenie ich poprawi samopoczucie. Coś za coś 🙂 …

Nie polecam natomiast całkowicie produktów mlecznych o poranku (oprócz masła), powodują ospałość, szczególnie jeśli ktoś nie toleruje laktozy 🙂

Natomiast proponuję raczej przetwory mleczne i węglowodany wieczorem lub po południu. Mleko oraz produkty mleczne zawierają tryptofan – zadziała uspokajająco, obniży pobudliwość nerwów i mięśni, przygotuje do snu.

Dobrego dnia  😉

Więcej przepisów

Jak wysuszyć zioła kuchenne?

Jak wysuszyć zioła kuchenne?

Jak wysuszyć zioła kuchenne?Jak suszyć zioła?Rośliny zgromadzone jesienią czy pod koniec lata przydają się w kuchni. Przez całą zimę korzystasz z zapasów i przywołujesz ulotne aromaty lata. Zapach ziół, rozpalony kominek to zdecydowanie moje klimaty. Wzbogacasz smak...

czytaj dalej
Staropolski sposób na kanie i rydze

Staropolski sposób na kanie i rydze

Staropolski sposób na kanie i rydze Jak usmażyć kanie?Jesień kojarzy nam się przede wszystkim ze spiżarnią, winem i kompletowaniem zapasów. Grzyby to podstawowy surowiec, który zbieramy o tej porze roku. Możemy go: wysuszyć odgotować zamrozić albo przygotowywać na...

czytaj dalej
Recepta na kawę jak w kawiarni

Recepta na kawę jak w kawiarni

Recepta na kawę jak w kawiarni Jak spienić mleko w domowych warunkach?Kawa to czas na chwilę odpoczynku. Przystanek i doładowanie energii w trakcie wymagającego dnia pracy. Czy zawsze smakuje tak samo? Czy w restauracji jest smaczniejsza? Jeśli poznasz kilka sekretów...

czytaj dalej