Co zrobić z buraków?

Korzyści kulinarne i zdrowotne jesiennych buraków

Wchodząc dzisiaj do ogrodu cieszyłem się, że wykorzystam solidne okazy buraków.

Botwina (zdjęcie po prawej) miała imponujące rozmiary liści i łodyg. Na pierwszy rzut oka roślina wydawała się okazała. Myślałem, że schowana pod ziemią bulwa dorówna pierwszemu wrażeniu.

Niestety liście były największą zaletą. Bulwy buraków były mizerne.

Chciałem pokazać Ci dzisiaj jak przygotować zasmażane buraczki w formie kosteczek z miodem. Na szczęście z łodyg i liści też można zrobić coś dobrego: zupę, chłodnik, surówki… 

Przepisy z bulwami w roli głównej już niebawem (jak kupię buraki), natomiast dzisiaj porady związane z przygotowaniem buraków m.in. pieczenie, doprawianie… oraz dlaczego warto je regularnie jeść?

 

Właściwości  prozdrowotne buraków:

  • Oczyszczają krew i stymulują produkcję czerwonych krwinek zapobiegając dzięki temu anemii – zdrowy układ krwionośny
  • Silne właściwości antyoksydacyjne. Betaina decydująca o czerwonym kolorze buraków usuwa wolne rodniki działając wspomagająco w leczeniu nowotworów. Usuwa toksyny i podnosi odporność
  • Właściwości zasadotwórcze niwelują nadmiar kwasów w diecie pochodzących ze słodyczy, kawy. Dzięki temu łagodzi zgagę.
  • Podnoszą wydolność i wytrzymałość organizmu na wysiłek fizyczny, dzięki czemu dieta bogata w buraki przyczynia się do poprawy wyników sportowych.

 

Buraki pieczone w piekarniku

Pieczone buraki to doskonały punkt wyjściowy do zrobienia zupy czy buraków zasmażanych.

Poszczególne bulwy buraków zawijamy w folię aluminiową lub kilka wrzucamy do szerokiego naczynia i przykrywamy papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze około 170 stopni do miękkości. Najczęściej zabiera to około 1,5 do 2 godzin w zależności od wielkości bulw.

Metoda pieczenia buraków jest jednak lepsza niż tradycyjne gotowanie. Buraki mają dużo lepszy smak, cukier zawarty w nich ulega częściowej karmelizacji a my podczas pieczenia nie musimy specjalnie zajmować się burakami. Wrzucamy po prostu do pieca i zajmujemy się czymś innym. Smak powstaje właściwie sam. No może piekarnik trochę się zmęczy i nabijemy na licznik trochę prądu.

Miękkość sprawdzamy poprzez nakłucie widelcem czy wykałaczką największego okazu. Jeśli wchodzi łatwo buraki są gotowe do dalszych przeróbek kulinarnych.

Co zrobić z botwiny i buraków?

  • surówka, sałatka z liści 
  • chłodnik z odgotowanej botwiny
  • buraki zasmażane (kostka lub wiórka)
  • barszcz – zupy buraczkowe
  • carpaccio z buraka z rukolą i sosem balsamicznym
  • soki buraczane podfermentowane

Gratin z buraków

Danie wykorzystuje się przede wszystkim jako dodatek do mięs. Komponuje się doskonale z „ciężkimi” sosami o korzennym aromacie. Podczas pracy w Norwegii wykorzystywaliśmy zapiekankę z buraków jako dodatek do mięsa renifera. Wszystko polane było intensywnym sosem demi glace z dodatkiem cynamonu. Jak na nasze polskie smakowe preferencje może nie być to rozwiązanie dla każdego, ale zapewniam, że ciężkie sosy pieczeniowe do buraka doskonale pasują.

 

Jak doprawić buraki?

Starte buraki, pokrojone w kostkę czy w plasterki doprawiamy przede wszystkim solą, kwasem (np.: sokiem z cytryny) i cukrem, który może zastąpić miód. Dodatkowo z burakami dobrze komponuje się chrzan. Warto też dodać trochę pieprzu. Taka kompozycja smakowa sprawdza się zarówno w przypadku zup, buraków tartych na surówkę czy carpaccio.

Najważniejsze jest jednak, aby zrównoważyć kwaśno słodki smak z burakami. Reszta to właściwie kosmetyka.

Tak na marginesie przyrządzając carpaccio warto wykorzystać jeszcze sos balsamiczny i dobrej jakości ser kozi.

Więcej przepisów

Krem z dyni

Krem z dyni

Krem z dyniAromatyczna zupa krem z dyniWstęp O przepisieMamy teraz trudniejszy okres zmniejszonej odporność, czas wirusów … Powinniśmy zadbać o siebie jak nigdy dotąd. Dobrze zrobiony krem z dyni zawiera eksplozję smaków, ale też dzięki ostrym przyprawom dostarcza...

czytaj dalej
Jesienna sałatka z liści buraków

Jesienna sałatka z liści buraków

Jesienna sałatka z liści burakówLiście buraków, nasturcja, miód i cytrynaWstęp O przepisieLiście można jeść na surowo, jednak lepiej zblanszować w gorącej wodzie całą botwinę, aby łodygi były delikatniejsze a roślina łatwiej przyswajalna dla naszego układu...

czytaj dalej
Ziemniaki gratin

Ziemniaki gratin

Ziemniaki gratinWstęp O przepisieGratin czyli francuska nazwa jednego ze sposobów obróbki termicznej warzyw – zapiekania. Na tej samej zasadzie na jakiej przygotujemy dzisiaj ziemniaki możesz zrobić buraki czy np.: seler. A nawet zmieszać kilka rodzajów warzyw w...

czytaj dalej