Co zrobić z owocami porzeczki?
Poradnik kulinarny – przygotowanie, kompozycje smakowe, konfitury
Kiedy owocuje porzeczka?
Dużą ilością porzeczek dysponujemy w okresie owocowania rośliny czyli w pierwszej połowie lipca. Chociaż zdarza się czasami, że dojrzewające owoce spotykamy jeszcze w sierpniu.
Owoce porzeczki dojrzewają nierównomiernie w obrębie krzaczka. ale przede wszystkim w gronach. Ma to ogromną zaletę ze względu na to, że jesteśmy w stanie stopniowo „przerobić” to co nam zaoferuje – kilogram po kilogramie zamknąć w butelki czy zwyczajnie zjeść.

Porzeczka – opis jakości i właściwości
Natura fajnie to zaplanowała, ponieważ porzeczki to owoce bardzo delikatne i nie nadają się do długiego i wyczerpującego transportu. Jeśli dokładnie przyjrzysz się owocom porzeczki zobaczysz drobne „żyłki” inaczej zwane wiązkami sitowo – naczyniowymi. Posiadają delikatne ściany komórkowe, szybko tracą jędrność (turgor) i podatne są na niszczące działanie drobnoustrojów.
Ewentualne przewożenie obarczone jest ryzykiem – owoce zmiażdżą się tworząc kwieciste graffiti we wnętrzu samochodu. Jeśli tylko przedwcześnie nie rozpoczną się w nich gnilne procesy.
Warto owoce porzeczki jeść i przyrządzać jak najbliżej miejsca zbioru. Skorzystać z ich składników odżywczych, tak łatwo dostępnych – umieszczonych w balonikach, które pękają niezwłocznie pod naciskiem Twoich palców.
Czarna porzeczka zawiera najwięcej związków pektynowych (żelujących, „galaretujących”) spośród trzech gatunków porzeczek:
- porzeczkę białą – Symphocalyx
- porzeczkę czerwoną – Ribesia
- porzeczkę czarną – Eucoreosma
dlatego doskonale sprawdzi się w produkcji dżemów, który powstanie bez konieczności dodawania żelatyny czy pektyn w proszku.
Co możemy zrobić z porzeczek?
Dżem i konfitura
Porzeczki są owocami, które chętniej zaprawiamy z cukrem niż jemy bezpośrednio z krzaka. W przeciwieństwie do malin czy truskawek są kwaśniejsze i rzadziej grają główna rolę. Częściej są tłem dopełniającym i urozmaicającym smak dania. Dlatego warto je przerobić na konfiturę.
Jak przygotować konfiturę z porzeczek?
- Myjesz owoce, oczyszczasz z gałązek i zasypujesz cukrem/miodem.
- Gotujesz na małym ogniu do miękkości, jednolitej i żelowej struktury.
- Przelewasz do wyparzonych wrzątkiem słoiczków.
Jeśli będziesz dodawała konfiturę do mięs, burgerów… możesz przygotować ją bez cukru lub ograniczyć znacznie jego ilość. W takim wypadku lepiej sprawdzi się bardziej wytrawny smak.
Sos porzeczkowy
Porzeczka u uwagi na swój kwaśnawo – słodki smak jest właśnie dobrym dodatkiem do mięs, ponieważ podkreśla ich nieco monotonny smak. Serwuje się ją zwyczaj w formie konfitury lub sosu (pestki oddzielone na sicie). Schemat produkcji tego rodzaju sosów zaprezentowałem w artykule: sos z dzikiej róży do mięs.
Porzeczka najlepiej skomponuje się smakowo z mięsem kaczki, gęsiny lub tradycyjną wieprzowiną. Sos będzie miał intensywny kolor, dzięki barwnikom, które są jednocześnie przeciwutleniaczami (antocyjany)wykazującymi działanie prozdrowotne.
Dekoracje, desery czyli kompozycje doskonałe
Porzeczki wspaniale komponują się z serami. Przygotuj deskę/talerz z pięknie ułożonymi różnymi rodzajami serów. Udekoruj gałązkami porzeczek.
Dodaj owoce porzeczki do potrawy gdzie ser jest podgrzany (pieczony, smażony lub zgrillowany. To będzie kompozycja doskonała. Pomyśl o zakopiańskim oscypku lub serze halloumi (grecki) jak świetnie się komponują z kwaśnymi konfiturami. Dodatkową zaletą wyżej wymienionych serów jest to, że nie tracą swojej struktury pod wpływem temperatury. Dobry sposób na przystawkę.
Porzeczki pełnią często rolę dekoracyjną – posyp surówkę czy sałatkę drobnymi kuleczkami. Połóż na tartę czy upieczone mięso.
Przetwory z porzeczek dodawaj do ciast, aby przełamać lub uzupełnić słodki smak np.: tortu bezowego – bezy Pavlova. Świeże owoce porzeczki wykorzystaj do przygotowania owocowej tarty na kruchym spodzie



Więcej przepisów
Miody – przegląd, opis i właściwości
Miody - przegląd, opis i właściwości Artykuł został opublikowany również w czasopiśmie Food Forum. Jednak specjalnie dla Was udostępniam go na blogu. Pobierz pełną wersję artykułu w formacie pdf. Więcej przepisów
Jak zrobić naleśniki pancakes (tzw. pankejki)?
Jak zrobić naleśniki pancakes (tzw. pankejki)?Naleśniki z konfiturą jeżynową.Wstęp O przepisiePancakes (tzw. pankejki) czyli amerykańskie naleśniki charakteryzujące się większą grubością i puszystością. Nadają się zarówno na śniadanie, deser jak i obiad. Przygotowałem...
Szaszłyki z mielonej wołowiny z sosem tzatziki
Szaszłyki z mielonej wołowiny z sosem tzatzikiWstęp O przepisieDanie w stylu kuchni greckiej. Pozwoli przypomnieć sobie miłe wspomnienia z letniego grillowania. Nadaje się na niedzielny obiad. Może posłużyć jako zamiennik klasycznego kotleta schabowego . Wyraźny smak,...