Co zrobić z owocami porzeczki?

Poradnik kulinarny – przygotowanie, kompozycje smakowe, konfitury

Kiedy owocuje porzeczka?

 Dużą ilością porzeczek dysponujemy w okresie owocowania rośliny  czyli w pierwszej połowie lipca. Chociaż zdarza się czasami, że dojrzewające owoce spotykamy jeszcze w sierpniu.

Owoce porzeczki dojrzewają nierównomiernie w obrębie krzaczka. ale przede wszystkim w gronach.  Ma to ogromną zaletę ze względu na to, że jesteśmy w stanie stopniowo „przerobić” to co nam zaoferuje – kilogram po kilogramie zamknąć w butelki czy zwyczajnie zjeść.

 

Porzeczka – opis jakości i właściwości

Natura fajnie to zaplanowała, ponieważ porzeczki to owoce bardzo delikatne i nie nadają się do długiego i wyczerpującego transportu. Jeśli dokładnie przyjrzysz się owocom porzeczki zobaczysz drobne „żyłki” inaczej zwane wiązkami sitowo – naczyniowymi. Posiadają delikatne ściany komórkowe, szybko tracą jędrność (turgor) i podatne są na niszczące działanie drobnoustrojów.

Ewentualne przewożenie obarczone jest ryzykiem – owoce zmiażdżą się tworząc kwieciste graffiti we wnętrzu samochodu. Jeśli tylko przedwcześnie nie rozpoczną się w nich gnilne procesy.

Warto owoce porzeczki jeść i przyrządzać jak najbliżej miejsca zbioru. Skorzystać z ich składników odżywczych, tak łatwo dostępnych – umieszczonych w balonikach, które pękają niezwłocznie pod naciskiem Twoich palców.

Czarna porzeczka zawiera najwięcej związków pektynowych (żelujących, „galaretujących”) spośród trzech gatunków porzeczek:

  • porzeczkę białą – Symphocalyx
  • porzeczkę czerwoną – Ribesia
  • porzeczkę czarną  – Eucoreosma

dlatego doskonale sprawdzi się w produkcji dżemów, który powstanie bez konieczności dodawania żelatyny czy pektyn w proszku.

 

Co możemy zrobić z porzeczek?

Dżem i konfitura

Porzeczki są owocami, które chętniej zaprawiamy z cukrem niż jemy bezpośrednio z krzaka. W przeciwieństwie do malin czy truskawek są kwaśniejsze i rzadziej grają główna rolę. Częściej są tłem dopełniającym i urozmaicającym smak dania. Dlatego warto je przerobić na konfiturę.

 

Jak przygotować konfiturę z porzeczek?

  1. Myjesz owoce, oczyszczasz z gałązek i zasypujesz cukrem/miodem.
  2. Gotujesz na małym ogniu do miękkości, jednolitej i żelowej struktury.
  3. Przelewasz do wyparzonych wrzątkiem słoiczków.

Jeśli będziesz dodawała konfiturę do mięs, burgerów… możesz przygotować ją bez cukru lub ograniczyć znacznie jego ilość. W takim wypadku lepiej sprawdzi się bardziej wytrawny smak.

 

Sos porzeczkowy

Porzeczka u uwagi na swój kwaśnawo – słodki smak jest właśnie dobrym dodatkiem do mięs, ponieważ podkreśla ich nieco monotonny smak. Serwuje się ją zwyczaj w formie konfitury lub sosu (pestki oddzielone na sicie). Schemat produkcji tego rodzaju sosów zaprezentowałem w artykule: sos z dzikiej róży do mięs.

Porzeczka najlepiej skomponuje się smakowo z mięsem kaczki, gęsiny lub tradycyjną wieprzowiną. Sos będzie miał intensywny kolor, dzięki barwnikom, które są jednocześnie przeciwutleniaczami (antocyjany)wykazującymi działanie prozdrowotne.

 

Dekoracje, desery czyli kompozycje doskonałe

Porzeczki wspaniale komponują się z serami.  Przygotuj deskę/talerz z pięknie ułożonymi różnymi rodzajami serów. Udekoruj gałązkami porzeczek.

Dodaj owoce porzeczki do potrawy gdzie ser jest podgrzany (pieczony, smażony lub zgrillowany. To będzie kompozycja doskonała. Pomyśl o zakopiańskim oscypku lub serze halloumi (grecki) jak świetnie się komponują z kwaśnymi konfiturami. Dodatkową zaletą wyżej wymienionych serów jest to, że nie tracą swojej struktury pod wpływem temperatury. Dobry sposób na przystawkę.

Porzeczki pełnią często rolę dekoracyjnąposyp surówkę czy sałatkę drobnymi kuleczkami. Połóż na tartę czy upieczone mięso.

Przetwory z porzeczek dodawaj do ciast, aby przełamać lub uzupełnić słodki smak np.: tortu bezowego – bezy Pavlova. Świeże owoce porzeczki wykorzystaj do przygotowania owocowej tarty na kruchym spodzie

Więcej przepisów

Jesienna sałatka z liści buraków

Jesienna sałatka z liści buraków

Jesienna sałatka z liści burakówLiście buraków, nasturcja, miód i cytrynaWstęp O przepisieLiście można jeść na surowo, jednak lepiej zblanszować w gorącej wodzie całą botwinę, aby łodygi były delikatniejsze a roślina łatwiej przyswajalna dla naszego układu...

czytaj dalej
Co zrobić z buraków?

Co zrobić z buraków?

Co zrobić z buraków?Korzyści kulinarne i zdrowotne jesiennych burakówWchodząc dzisiaj do ogrodu cieszyłem się, że wykorzystam solidne okazy buraków. Botwina (zdjęcie po prawej) miała imponujące rozmiary liści i łodyg. Na pierwszy rzut oka roślina wydawała się okazała....

czytaj dalej
Ziemniaki gratin

Ziemniaki gratin

Ziemniaki gratinWstęp O przepisieGratin czyli francuska nazwa jednego ze sposobów obróbki termicznej warzyw – zapiekania. Na tej samej zasadzie na jakiej przygotujemy dzisiaj ziemniaki możesz zrobić buraki czy np.: seler. A nawet zmieszać kilka rodzajów warzyw w...

czytaj dalej