Co zrobić z tymiankiem w kuchni?

Tymianek to jedna z najpopularniejszych przypraw ziołowych w naszych kuchniach. Przynajmniej mojej J. Jak wiecie posiada szereg właściwości prozdrowotnych – przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, łagodzi niedogodności ze strony układu pokarmowego i moczowego… ale dzisiaj nie o tym porozmawiamy.

Powiemy sobie o  kuchennym wykorzystaniu. Co można zrobić z takiego czegoś? Co zrobić smacznego? Nie chodzi bowiem o to by męczyć się, jeść coś na siłę – bo jest zdrowe… Lepiej przygotować to w takiej formie jaka sprawi nam przyjemność. Tymianek podkreśli smak potraw lub uatrakcyjni ich wizerunek. Niezależnie czy masz restaurację czy przygotowujesz jedzenie dla rodziny.

 

Jak można wykorzystać tymianek?

Oto kilka podstawowych możliwości:

 

  1. Dekorowanie potraw – jemy oczami. Uatrakcyjnij zatem swoją potrawę. Goście chętniej się na nią rzucą. 

2. Doprawianie – usuwając zdrewniałe łodygi lub używając całych gałązek np.: doprawiając pieczone ziemniaki. Przygotujesz potrawy o niepowtarzalnym smaku: sosy, zupy, ziemniaki czy warzywa grillowane – dobrze komponują się z tymiankiem.

Ziemniaki na zdjęciu poniżej doprawiałem suszonym tymiankiem dlatego mogą wyglądać na spalone, jednak smak najważniejszy – spokojnie korzystaj z suszonego tymianku. Nie uprzedzaj się. 🙂

3. Suszenie – najlepszy sposób na przechowywanie przypraw. Wysuszenie czyli innymi słowy – pozbycie się nadmiernych ilości wody.

Dzięki takiemu zabiegowi drobnoustroje, które w większości przypadków potrzebują odpowiedniej ilości wody w produkcie (tzw. aktywności wody) uciekają z niesprzyjającego środowiska. Uzyskujemy tym samym produkt odporny na zepsucie. Możemy cieszyć się tymiankiem prze całą zimę.

 

Jak wysuszyć tymianek?

Wystarczy rozłożyć gałązki na papierze do pieczenia, pergaminie lub blaszce i postawić w niewielkiej odległości od źródła ciepła np.: grzejnika. Jeśli mamy słoneczną temperaturę zostaw blaszkę z tymiankiem w ciepłym i przewiewnym miejscu. Ważne, aby gałązki nie leżały zbyt blisko siebie. Daj im trochę swobody. Kilka dni wystarczy. 

4. Smażenie – kiedy przygotowujesz kawałek mięsa i podsmażasz go na patelni – wrzuć kilka gałązek tymianku. Wiele ziół w tym właśnie tymianek powoduje, że potrawy smażone są zdrowsze dzięki ich korzystnemu oddziaływaniu (zmniejsza ilość substancji rakotwórczych w podgrzewanym tłuszczu).

A Ty do czego najczęściej używasz tymianku?

Więcej przepisów

Bułeczki razowe z makiem

Bułeczki razowe z makiem

Bułeczki razowe z makiemJak zrobić bułki z nasionami?Wstęp O przepisiePrzygotowałem dla Ciebie przepis na bułeczki, które zawierają dodatki funkcjonalne, czyli takie części roślin, które podwyższają wartość odżywczą, prozdrowotną, wygląd oraz smak wypieków. W naszym...

czytaj dalej
Dlaczego dynia jest zdrowa?

Dlaczego dynia jest zdrowa?

Dlaczego dynia jest zdrowa?Kulinarne wykorzystanie dyni Dynia (Cucurbita L.) to roślina jednoroczna, która jesienią oferuje nam warzywo w energetyzująco pomarańczowej skorupie. Skrywa lekko śluzowaty miąższ oraz pestki, które w przypadku niektórych odmian zawierają...

czytaj dalej
Krem z dyni

Krem z dyni

Krem z dyniAromatyczna zupa krem z dyniWstęp O przepisieMamy teraz trudniejszy okres: zmniejszona odporność, czas wirusów … Powinniśmy zadbać o siebie jak nigdy dotąd. Dobrze zrobiony krem z dyni zawiera eksplozję smaków, ale dzięki ostrym przyprawom dostarcza związki...

czytaj dalej