Co zrobić z tymiankiem w kuchni?

Tymianek to jedna z najpopularniejszych przypraw ziołowych w naszych kuchniach. Przynajmniej mojej J. Jak wiecie posiada szereg właściwości prozdrowotnych – przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, łagodzi niedogodności ze strony układu pokarmowego i moczowego… ale dzisiaj nie o tym porozmawiamy.

Powiemy sobie o  kuchennym wykorzystaniu. Co można zrobić z takiego czegoś? Co zrobić smacznego? Nie chodzi bowiem o to by męczyć się, jeść coś na siłę – bo jest zdrowe… Lepiej przygotować to w takiej formie jaka sprawi nam przyjemność. Tymianek podkreśli smak potraw lub uatrakcyjni ich wizerunek. Niezależnie czy masz restaurację czy przygotowujesz jedzenie dla rodziny.

 

Jak można wykorzystać tymianek?

Oto kilka podstawowych możliwości:

 

  1. Dekorowanie potraw – jemy oczami. Uatrakcyjnij zatem swoją potrawę. Goście chętniej się na nią rzucą. 

2. Doprawianie – usuwając zdrewniałe łodygi lub używając całych gałązek np.: doprawiając pieczone ziemniaki. Przygotujesz potrawy o niepowtarzalnym smaku: sosy, zupy, ziemniaki czy warzywa grillowane – dobrze komponują się z tymiankiem.

Ziemniaki na zdjęciu poniżej doprawiałem suszonym tymiankiem dlatego mogą wyglądać na spalone, jednak smak najważniejszy – spokojnie korzystaj z suszonego tymianku. Nie uprzedzaj się. 🙂

3. Suszenie – najlepszy sposób na przechowywanie przypraw. Wysuszenie czyli innymi słowy – pozbycie się nadmiernych ilości wody.

Dzięki takiemu zabiegowi drobnoustroje, które w większości przypadków potrzebują odpowiedniej ilości wody w produkcie (tzw. aktywności wody) uciekają z niesprzyjającego środowiska. Uzyskujemy tym samym produkt odporny na zepsucie. Możemy cieszyć się tymiankiem prze całą zimę.

 

Jak wysuszyć tymianek?

Wystarczy rozłożyć gałązki na papierze do pieczenia, pergaminie lub blaszce i postawić w niewielkiej odległości od źródła ciepła np.: grzejnika. Jeśli mamy słoneczną temperaturę zostaw blaszkę z tymiankiem w ciepłym i przewiewnym miejscu. Ważne, aby gałązki nie leżały zbyt blisko siebie. Daj im trochę swobody. Kilka dni wystarczy. 

4. Smażenie – kiedy przygotowujesz kawałek mięsa i podsmażasz go na patelni – wrzuć kilka gałązek tymianku. Wiele ziół w tym właśnie tymianek powoduje, że potrawy smażone są zdrowsze dzięki ich korzystnemu oddziaływaniu (zmniejsza ilość substancji rakotwórczych w podgrzewanym tłuszczu).

A Ty do czego najczęściej używasz tymianku?

Więcej przepisów

Jak wysuszyć zioła kuchenne?

Jak wysuszyć zioła kuchenne?

Jak wysuszyć zioła kuchenne?Jak suszyć zioła?Rośliny zgromadzone jesienią czy pod koniec lata przydają się w kuchni. Przez całą zimę korzystasz z zapasów i przywołujesz ulotne aromaty lata. Zapach ziół, rozpalony kominek to zdecydowanie moje klimaty. Wzbogacasz smak...

czytaj dalej
Staropolski sposób na kanie i rydze

Staropolski sposób na kanie i rydze

Staropolski sposób na kanie i rydze Jak usmażyć kanie?Jesień kojarzy nam się przede wszystkim ze spiżarnią, winem i kompletowaniem zapasów. Grzyby to podstawowy surowiec, który zbieramy o tej porze roku. Możemy go: wysuszyć odgotować zamrozić albo przygotowywać na...

czytaj dalej
Recepta na kawę jak w kawiarni

Recepta na kawę jak w kawiarni

Recepta na kawę jak w kawiarni Jak spienić mleko w domowych warunkach?Kawa to czas na chwilę odpoczynku. Przystanek i doładowanie energii w trakcie wymagającego dnia pracy. Czy zawsze smakuje tak samo? Czy w restauracji jest smaczniejsza? Jeśli poznasz kilka sekretów...

czytaj dalej