Czerwone wino

Czerwone wino z dzikiej róży.

Wstęp

O przepisie

Wyczuwalne aromaty i nuty zapachowe: różany, winny, owocowy. 

Zastosowane techniki kulinarne: ekstrakcja, mrożenie, blanszowanie, fermentacja, dojrzewanie, klarowanie – filtracja, kupażowanie (mieszanie gatunków wina w celu poprawy jego smaku lub walorów odżywczych)

Składniki

  • dzika róża ( 3kg)
  • woda (6 litrów)
  • drożdże szlachetne, rodzynki lub owoce winogrona
  • cukier (2 – 3kg)

Dodatkowe wyjaśnienia:

Dzika róża (Rosa canina L.)ze względu na swoje właściwości zwalczania wolnych rodników  wykazuje właściwości antynowotworowe. Odpowiedzialna jest za to kwercetyna, która występuje w owocach wraz z kwasami tłuszczowymi (omega 3 oraz omega 6). Związki te uznawane są za synonim zdrowia. Stanowią niezbędny element długowieczności.  Dzika róża ma niespotykaną w naszym klimacie wysoką zawartość witaminy C. Dlatego regularnie jedzona wspomoże Twój naturalny system odpornościowy. Pod względem smaku i zdrowia jest wdzięcznym surowcem do produkcji wina. 

Instrukcja krok po kroku

Krok 1

Owoce dzikiej róży oczyść i umyj. Zwróć uwagę na włoski, które pokrywają wewnętrzną stronę owocu. Powinniśmy przynajmniej częściowo je usuwać, ponieważ podrażniają przewód pokarmowy. Rozdrobnij i rozgnieć nieznacznie owoce.

Krok 3

Dodaj matkę drożdżową lub rodzynki namoczone w letniej wodzie (poniżej 30 stopni Celsjusza). Na powierzchni rodzynek oraz winogron znajdują się naturalne drożdże.

Krok 2

Zblanszuj owoce niezbyt gorącą wodą, aby nie zniszczyć zawartych w niej witamin. Witamina C jest szczególnie wrażliwa na temperaturę i czynniki zewnętrzne. Przełóż owoce do balona fermentacyjnego i zalej przestudzonym syropem cukrowym (cukier  + woda).

Krok 4

Zamknij butlę korkiem z rurką fermentacyjną i kontroluj proces fermentacji. Jeśli po raz pierwszy przygotowujesz wino pomocny będzie Ci  mój poradnik jak przygotować wino domowe? Dowiesz się z niego co zrobić po zakończeniu fermentacji, aby uzyskać pyszne naturalne wino.

Dodatki:

Więcej przepisów

Jesienna sałatka z liści buraków

Jesienna sałatka z liści buraków

Jesienna sałatka z liści burakówLiście buraków, nasturcja, miód i cytrynaWstęp O przepisieLiście można jeść na surowo, jednak lepiej zblanszować w gorącej wodzie całą botwinę, aby łodygi były delikatniejsze a roślina łatwiej przyswajalna dla naszego układu...

czytaj dalej
Co zrobić z buraków?

Co zrobić z buraków?

Co zrobić z buraków?Korzyści kulinarne i zdrowotne jesiennych burakówWchodząc dzisiaj do ogrodu cieszyłem się, że wykorzystam solidne okazy buraków. Botwina (zdjęcie po prawej) miała imponujące rozmiary liści i łodyg. Na pierwszy rzut oka roślina wydawała się okazała....

czytaj dalej
Ziemniaki gratin

Ziemniaki gratin

Ziemniaki gratinWstęp O przepisieGratin czyli francuska nazwa jednego ze sposobów obróbki termicznej warzyw – zapiekania. Na tej samej zasadzie na jakiej przygotujemy dzisiaj ziemniaki możesz zrobić buraki czy np.: seler. A nawet zmieszać kilka rodzajów warzyw w...

czytaj dalej