Czerwone wino

Czerwone wino z dziekiej róży.

Wstęp

O przepisie

Wyczuwalne aromaty i nuty zapachowe: różany, winny,

Zastosowane techniki kulinarne: ekstrakcja, mrożenie, blanszowanie, fermentacja, dojrzewanie, klarowanie – filtracja, kupażowanie (mieszanie gatunków wina w celu poprawy jego smaku lub walorów odżywczych)

Składniki

  • dzika róża ( 3kg)
  • woda (6 litrów)
  • drożdże szlachetne, rodzynki lub owoce winogrona
  • cukier (2 – 3kg)

Dodatkowe wyjaśnienia:

Dzika róża (Rosa canina L.)ze względu na swoje właściwości zwalczania wolnych rodników  wykazuje właściwości antynowotworowe. Odpowiedzialna jest za to kwercetyna, która występuje w owocach wraz z kwasami tłuszczowymi (omega 3 oraz omega 6). Związki te uznawane są za synonim zdrowia. Stanowią niezbędny element długowieczności.  Dzika róża ma niespotykaną w naszym klimacie wysoką zawartość witaminy C. Dlatego regularnie jedzona wspomoże Twój naturalny system odpornościowy. Pod względem smaku i zdrowia jest wdzięcznym surowcem do produkcji wina. 

Instrukcja krok po kroku

Krok 1

Owoce dzikiej róży oczyść i umyj. Zwróć uwagę na włoski, które pokrywają wewnętrzną stronę owocu. Powinniśmy przynajmniej częściowo je usuwać, ponieważ podrażniają przewód pokarmowy. Rozdrobnij i rozgnieć nieznacznie owoce.

Krok 3

Dodaj matkę drożdżową lub rodzynki namoczone w letniej wodzie (poniżej 30 stopni Celsjusza). Na powierzchni rodzynek oraz winogron znajdują się naturalne drożdże.

Krok 2

Zblanszuj owoce niezbyt gorącą wodą, aby nie zniszczyć zawartych w niej witamin. Witamina C jest szczególnie wrażliwa na temperaturę i czynniki zewnętrzne. Przełóż owoce do balona fermentacyjnego i zalej przestudzonym syropem cukrowym (cukier  + woda).

Krok 4

Zamknij butlę korkiem z rurką fermentacyjną i kontroluj proces fermentacji. Jeśli po raz pierwszy przygotowujesz wino pomocny będzie Ci  mój poradnik jak przygotować wino domowe? Dowiesz się z niego co zrobić po zakończeniu fermentacji, aby uzyskać pyszne naturalne wino.

Dodatki:

  • Deska serów

Więcej przepisów

Jak znaleźć lub zrobić dobrą restaurację?

Jak znaleźć lub zrobić dobrą restaurację?

Jak znaleźć lub zrobić dobrą restaurację? Rozpoczynam cykl wpisów, które zaprezentują jakie cechy ma dobra restauracja, jak wybierać wartościowe lokale lub udoskonalić istniejące. Możesz też zorganizować "restaurację" w domowych warunkach. Chwilowo, dla rodziny, dla...

czytaj dalej
Artykuł o przyprawach *do czasopisma*

Artykuł o przyprawach *do czasopisma*

Artykuł o przyprawach *do czasopisma*Przyprawy ziołowe, warzywne i korzenne w zdrowej diecieZakończyłem wczoraj kilkunastogodzinną pracę nad stworzeniem pierwszej wersji artykułu do czasopisma. Mimo, że tekst może być nieco zbyt naukowo napisany i w trakcie...

czytaj dalej
5 kroków do zakupu bluzy kucharskiej

5 kroków do zakupu bluzy kucharskiej

5 kroków do zakupu bluzy kucharskiej Bluza kucharska to podstawowa część garderoby profesjonalnego kucharza i szefa kuchni. Pozwala na większy komfort pracy, dają poczucie bezpieczeństwa w wyjątkowym gastronomicznym środowisku. Czym jednak kierować się, aby wybrać...

czytaj dalej