Czerwone wino

Czerwone wino z dzikiej róży.

Wstęp

O przepisie

Wyczuwalne aromaty i nuty zapachowe: różany, winny, owocowy. 

Zastosowane techniki kulinarne: ekstrakcja, mrożenie, blanszowanie, fermentacja, dojrzewanie, klarowanie – filtracja, kupażowanie (mieszanie gatunków wina w celu poprawy jego smaku lub walorów odżywczych)

Składniki

  • dzika róża ( 3kg)
  • woda (6 litrów)
  • drożdże szlachetne, rodzynki lub owoce winogrona
  • cukier (2 – 3kg)

Dodatkowe wyjaśnienia:

Dzika róża (Rosa canina L.)ze względu na swoje właściwości zwalczania wolnych rodników  wykazuje właściwości antynowotworowe. Odpowiedzialna jest za to kwercetyna, która występuje w owocach wraz z kwasami tłuszczowymi (omega 3 oraz omega 6). Związki te uznawane są za synonim zdrowia. Stanowią niezbędny element długowieczności.  Dzika róża ma niespotykaną w naszym klimacie wysoką zawartość witaminy C. Dlatego regularnie jedzona wspomoże Twój naturalny system odpornościowy. Pod względem smaku i zdrowia jest wdzięcznym surowcem do produkcji wina. 

Instrukcja krok po kroku

Krok 1

Owoce dzikiej róży oczyść i umyj. Zwróć uwagę na włoski, które pokrywają wewnętrzną stronę owocu. Powinniśmy przynajmniej częściowo je usuwać, ponieważ podrażniają przewód pokarmowy. Rozdrobnij i rozgnieć nieznacznie owoce.

Krok 3

Dodaj matkę drożdżową lub rodzynki namoczone w letniej wodzie (poniżej 30 stopni Celsjusza). Na powierzchni rodzynek oraz winogron znajdują się naturalne drożdże.

Krok 2

Zblanszuj owoce niezbyt gorącą wodą, aby nie zniszczyć zawartych w niej witamin. Witamina C jest szczególnie wrażliwa na temperaturę i czynniki zewnętrzne. Przełóż owoce do balona fermentacyjnego i zalej przestudzonym syropem cukrowym (cukier  + woda).

Krok 4

Zamknij butlę korkiem z rurką fermentacyjną i kontroluj proces fermentacji. Jeśli po raz pierwszy przygotowujesz wino pomocny będzie Ci  mój poradnik jak przygotować wino domowe? Dowiesz się z niego co zrobić po zakończeniu fermentacji, aby uzyskać pyszne naturalne wino.

Dodatki:

Więcej przepisów

Detoks wiosenny za pomocą ziół

Detoks wiosenny za pomocą ziół

Detoks wiosenny za pomocą ziółSpring detox with herbsArtykuł dostępny jest także w czasopiśmie specjalistycznym o zdrowym odżywianiu - Food Forum. Abstract  Food and environmental pollution pose a threat to our health. Spring is a period of high-value plant-derived...

czytaj dalej