Czerwone wino
Czerwone wino z dzikiej róży.
Wstęp
O przepisie
Wyczuwalne aromaty i nuty zapachowe: różany, winny, owocowy.
Zastosowane techniki kulinarne: ekstrakcja, mrożenie, blanszowanie, fermentacja, dojrzewanie, klarowanie – filtracja, kupażowanie (mieszanie gatunków wina w celu poprawy jego smaku lub walorów odżywczych)

Składniki
- dzika róża ( 3kg)
- woda (6 litrów)
- drożdże szlachetne, rodzynki lub owoce winogrona
- cukier (2 – 3kg)
Dodatkowe wyjaśnienia:
Dzika róża (Rosa canina L.)ze względu na swoje właściwości zwalczania wolnych rodników wykazuje właściwości antynowotworowe. Odpowiedzialna jest za to kwercetyna, która występuje w owocach wraz z kwasami tłuszczowymi (omega 3 oraz omega 6). Związki te uznawane są za synonim zdrowia. Stanowią niezbędny element długowieczności. Dzika róża ma niespotykaną w naszym klimacie wysoką zawartość witaminy C. Dlatego regularnie jedzona wspomoże Twój naturalny system odpornościowy. Pod względem smaku i zdrowia jest wdzięcznym surowcem do produkcji wina.
Instrukcja krok po kroku
Krok 1
Owoce dzikiej róży oczyść i umyj. Zwróć uwagę na włoski, które pokrywają wewnętrzną stronę owocu. Powinniśmy przynajmniej częściowo je usuwać, ponieważ podrażniają przewód pokarmowy. Rozdrobnij i rozgnieć nieznacznie owoce.
Krok 3
Dodaj matkę drożdżową lub rodzynki namoczone w letniej wodzie (poniżej 30 stopni Celsjusza). Na powierzchni rodzynek oraz winogron znajdują się naturalne drożdże.
Krok 2
Zblanszuj owoce niezbyt gorącą wodą, aby nie zniszczyć zawartych w niej witamin. Witamina C jest szczególnie wrażliwa na temperaturę i czynniki zewnętrzne. Przełóż owoce do balona fermentacyjnego i zalej przestudzonym syropem cukrowym (cukier + woda).
Krok 4
Zamknij butlę korkiem z rurką fermentacyjną i kontroluj proces fermentacji. Jeśli po raz pierwszy przygotowujesz wino pomocny będzie Ci mój poradnik jak przygotować wino domowe? Dowiesz się z niego co zrobić po zakończeniu fermentacji, aby uzyskać pyszne naturalne wino.
Dodatki:
Więcej przepisów
Stosowanie ziół przez kobiety ciężarne – bezpieczne ziołolecznictwo
Stosowanie ziół przez kobiety ciężarne – bezpieczne ziołolecznictwoZioła przyjmowane regularnie nasycają organizm prozdrowotnymi związkami, które mogą wykazywać silne działanie farmakologiczne.Leki ziołowe postrzegane są przez przyszłe mamy jako potencjalnie...
Detoks wiosenny za pomocą ziół
Detoks wiosenny za pomocą ziółSpring detox with herbsArtykuł dostępny jest także w czasopiśmie specjalistycznym o zdrowym odżywianiu - Food Forum. Abstract Food and environmental pollution pose a threat to our health. Spring is a period of high-value plant-derived...
Miody – przegląd, opis i właściwości
Miody - przegląd, opis i właściwości Artykuł został opublikowany również w czasopiśmie Food Forum. Jednak specjalnie dla Was udostępniam go na blogu. Pobierz pełną wersję artykułu w formacie pdf. Więcej przepisów
