Deska serów i wędlin – imprezowa przekąska

Wakacje, czas urlopów i odpoczynku, częściej zapraszamy gości. Szczególnie jeśli mamy działkę czy zadbany ogród. Relaks w towarzystwie znajomych to ogromna radość i zobowiązanie jednocześnie. Trzeba pomyśleć co postawić na stole.

Dobrym rozwiązaniem jest deska wędlin i serów. Przygotowanie wymaga niewiele czasu, elegancko wygląda i jest praktyczna.

 „Deska” to oczywiście potoczne sformułowanie, równie dobrze możesz wykorzystać talerz. Z doświadczenia wiem, że taka przekąska pobudza apetyt – robi wrażenie na gościach. Dodatkowo zajmuje sporo powierzchni stołu, dzięki czemu budzi wrażenie elegancji i biesiadnej obfitości zarazem.

 

Jak przygotować deskę serów i wędlin?

Krok 1. Zakupy – składniki

Najlepiej wykorzystać swojskie wędliny, szynki, kiełbasy (jeśli masz do nich dostęp). Jeśli nie, postaraj się po prostu o jak najlepszą jakość mięsa i serów.

Skup się raczej na wysokiej jakości produktów, nie na ilości. Sposób prezentacji deski „zrobi robotę” a ponadto, ma to być w końcu przekąska. Oczywiście jeśli ilość gości przekracza dziesiątki – proporcjonalnie zwiększaj rozmiary zakupów 🙂

Krok 2. Cena

 W restauracjach w których pracowałem ceny tzw. desek wędlin i serów wahały się pomiędzy 40 a 120 złotych. Uzależnione są od: jakości produktów, „wielkości potrawy” (dla ilu osób) i rangi restauracji. Dodatkowo na cenę wpływ ma trudna do określenia marża (drogie sery, swojskie wędliny), praca kucharza, który zazwyczaj nie lubi przygotowywać tego typu przystawek … Wymaga to oderwania się od bieżących obowiązków; szczególnie, że czas wypełniony jest co do minuty. Kompozycja deski wymaga poświecenia czasu (krojenie, układanie). Jest  zwykle daniem  oferowanym poza kartą menu, na życzenie gościa.

Przygotowując taką „potrawę”  w domu, sporo oszczędzasz. Możesz pozwolić sobie na zainwestowanie w produkty, które przy minimalnym poczuciu estetyki i zręczności  – zachwycą Twoich gości. Dodatkowo poczujesz satysfakcję z wykonanego zadania i zaoferujesz gościom coś wyjątkowego.

 

Krok 3. Czym dekorować deskę ?

Do upiększenia deski wykorzystuje się głównie:

  • orzechy włoskie, laskowe
  • pomidorki koktajlowe (np.: przekrojone na połowę)
  • zioła (doskonale sprawdzają się gałązki tymianku, liście bazylii)
  • sałatą – rukola, roszponka, pojedyncze liście sałaty karbowanej
  • kiełki (np.: rzodkiewki, buraka)
  • liście nasturcji
  • czarne oliwki 

Z czym serwować deskę?

Do deski wędlin i serów najlepiej pasuje wino, jest eleganckie itd. Jednak nie każdy jest jego amatorem a deska pasuje świetnie do  różnego rodzaju trunków. Deski serów możesz podać również z ogórkami kiszonkami, piklami… konfiturą owocową (żurawiną).

Deska serów i wędlin to praktyczna przystawka. Najlepiej serwuj ją na początku imprezy (wtedy gdy dania główne są jeszcze nieprzygotowane).  Przybywający goście chętnie nacieszą oko i przygryzą coś na rozbudzenie kulinarnego apetytu lub zneutralizują skutki pierwszych toastów.

Jeśli masz taką możliwość stwórz na uboczu tzw. mini swojski stół. Biesiadnicy będą wdzięczni. Natomiast jeśli chodzi o tworzenie samych kompozycji – z czasem na pewno dojdziesz do wprawy, spróbuj.

Więcej przepisów

Detoks wiosenny za pomocą ziół

Detoks wiosenny za pomocą ziół

Detoks wiosenny za pomocą ziółSpring detox with herbsArtykuł dostępny jest także w czasopiśmie specjalistycznym o zdrowym odżywianiu - Food Forum. Abstract  Food and environmental pollution pose a threat to our health. Spring is a period of high-value plant-derived...

czytaj dalej