Deska serów i wędlin – imprezowa przekąska

Wakacje, czas urlopów i odpoczynku, częściej zapraszamy gości. Szczególnie jeśli mamy działkę czy zadbany ogród. Relaks w towarzystwie znajomych to ogromna radość i zobowiązanie jednocześnie. Trzeba pomyśleć co postawić na stole.

Dobrym rozwiązaniem jest deska wędlin i serów. Przygotowanie wymaga niewiele czasu, elegancko wygląda i jest praktyczna.

 „Deska” to oczywiście potoczne sformułowanie, równie dobrze możesz wykorzystać talerz. Z doświadczenia wiem, że taka przekąska pobudza apetyt – robi wrażenie na gościach. Dodatkowo zajmuje sporo powierzchni stołu, dzięki czemu budzi wrażenie elegancji i biesiadnej obfitości zarazem.

 

Jak przygotować deskę serów i wędlin?

Krok 1. Zakupy – składniki

Najlepiej wykorzystać swojskie wędliny, szynki, kiełbasy (jeśli masz do nich dostęp). Jeśli nie, postaraj się po prostu o jak najlepszą jakość mięsa i serów.

Skup się raczej na wysokiej jakości produktów, nie na ilości. Sposób prezentacji deski „zrobi robotę” a ponadto, ma to być w końcu przekąska. Oczywiście jeśli ilość gości przekracza dziesiątki – proporcjonalnie zwiększaj rozmiary zakupów 🙂

Krok 2. Cena

 W restauracjach w których pracowałem ceny tzw. desek wędlin i serów wahały się pomiędzy 40 a 120 złotych. Uzależnione są od: jakości produktów, „wielkości potrawy” (dla ilu osób) i rangi restauracji. Dodatkowo na cenę wpływ ma trudna do określenia marża (drogie sery, swojskie wędliny), praca kucharza, który zazwyczaj nie lubi przygotowywać tego typu przystawek … Wymaga to oderwania się od bieżących obowiązków; szczególnie, że czas wypełniony jest co do minuty. Kompozycja deski wymaga poświecenia czasu (krojenie, układanie). Jest  zwykle daniem  oferowanym poza kartą menu, na życzenie gościa.

Przygotowując taką „potrawę”  w domu, sporo oszczędzasz. Możesz pozwolić sobie na zainwestowanie w produkty, które przy minimalnym poczuciu estetyki i zręczności  – zachwycą Twoich gości. Dodatkowo poczujesz satysfakcję z wykonanego zadania i zaoferujesz gościom coś wyjątkowego.

 

Krok 3. Czym dekorować deskę ?

Do upiększenia deski wykorzystuje się głównie:

  • orzechy włoskie, laskowe
  • pomidorki koktajlowe (np.: przekrojone na połowę)
  • zioła (doskonale sprawdzają się gałązki tymianku, liście bazylii)
  • sałatą – rukola, roszponka, pojedyncze liście sałaty karbowanej
  • kiełki (np.: rzodkiewki, buraka)
  • liście nasturcji
  • czarne oliwki 

Z czym serwować deskę?

Do deski wędlin i serów najlepiej pasuje wino, jest eleganckie itd. Jednak nie każdy jest jego amatorem a deska pasuje świetnie do  różnego rodzaju trunków. Deski serów możesz podać również z ogórkami kiszonkami, piklami… konfiturą owocową (żurawiną).

Deska serów i wędlin to praktyczna przystawka. Najlepiej serwuj ją na początku imprezy (wtedy gdy dania główne są jeszcze nieprzygotowane).  Przybywający goście chętnie nacieszą oko i przygryzą coś na rozbudzenie kulinarnego apetytu lub zneutralizują skutki pierwszych toastów.

Jeśli masz taką możliwość stwórz na uboczu tzw. mini swojski stół. Biesiadnicy będą wdzięczni. Natomiast jeśli chodzi o tworzenie samych kompozycji – z czasem na pewno dojdziesz do wprawy, spróbuj.

Więcej przepisów

Jak wysuszyć zioła kuchenne?

Jak wysuszyć zioła kuchenne?

Jak wysuszyć zioła kuchenne?Jak suszyć zioła?Rośliny zgromadzone jesienią czy pod koniec lata przydają się w kuchni. Przez całą zimę korzystasz z zapasów i przywołujesz ulotne aromaty lata. Zapach ziół, rozpalony kominek to zdecydowanie moje klimaty. Wzbogacasz smak...

czytaj dalej
Staropolski sposób na kanie i rydze

Staropolski sposób na kanie i rydze

Staropolski sposób na kanie i rydze Jak usmażyć kanie?Jesień kojarzy nam się przede wszystkim ze spiżarnią, winem i kompletowaniem zapasów. Grzyby to podstawowy surowiec, który zbieramy o tej porze roku. Możemy go: wysuszyć odgotować zamrozić albo przygotowywać na...

czytaj dalej
Recepta na kawę jak w kawiarni

Recepta na kawę jak w kawiarni

Recepta na kawę jak w kawiarni Jak spienić mleko w domowych warunkach?Kawa to czas na chwilę odpoczynku. Przystanek i doładowanie energii w trakcie wymagającego dnia pracy. Czy zawsze smakuje tak samo? Czy w restauracji jest smaczniejsza? Jeśli poznasz kilka sekretów...

czytaj dalej