Deska serów i wędlin – imprezowa przekąska
Wakacje, czas urlopów i odpoczynku, częściej zapraszamy gości. Szczególnie jeśli mamy działkę czy zadbany ogród. Relaks w towarzystwie znajomych to ogromna radość i zobowiązanie jednocześnie. Trzeba pomyśleć co postawić na stole.
Dobrym rozwiązaniem jest deska wędlin i serów. Przygotowanie wymaga niewiele czasu, elegancko wygląda i jest praktyczna.


„Deska” to oczywiście potoczne sformułowanie, równie dobrze możesz wykorzystać talerz. Z doświadczenia wiem, że taka przekąska pobudza apetyt – robi wrażenie na gościach. Dodatkowo zajmuje sporo powierzchni stołu, dzięki czemu budzi wrażenie elegancji i biesiadnej obfitości zarazem.
Jak przygotować deskę serów i wędlin?
Krok 1. Zakupy – składniki
Najlepiej wykorzystać swojskie wędliny, szynki, kiełbasy (jeśli masz do nich dostęp). Jeśli nie, postaraj się po prostu o jak najlepszą jakość mięsa i serów.
Skup się raczej na wysokiej jakości produktów, nie na ilości. Sposób prezentacji deski „zrobi robotę” a ponadto, ma to być w końcu przekąska. Oczywiście jeśli ilość gości przekracza dziesiątki – proporcjonalnie zwiększaj rozmiary zakupów 🙂
Krok 2. Cena
W restauracjach w których pracowałem ceny tzw. desek wędlin i serów wahały się pomiędzy 40 a 120 złotych. Uzależnione są od: jakości produktów, „wielkości potrawy” (dla ilu osób) i rangi restauracji. Dodatkowo na cenę wpływ ma trudna do określenia marża (drogie sery, swojskie wędliny), praca kucharza, który zazwyczaj nie lubi przygotowywać tego typu przystawek … Wymaga to oderwania się od bieżących obowiązków; szczególnie, że czas wypełniony jest co do minuty. Kompozycja deski wymaga poświecenia czasu (krojenie, układanie). Jest zwykle daniem oferowanym poza kartą menu, na życzenie gościa.
Przygotowując taką „potrawę” w domu, sporo oszczędzasz. Możesz pozwolić sobie na zainwestowanie w produkty, które przy minimalnym poczuciu estetyki i zręczności – zachwycą Twoich gości. Dodatkowo poczujesz satysfakcję z wykonanego zadania i zaoferujesz gościom coś wyjątkowego.
Krok 3. Czym dekorować deskę ?
Do upiększenia deski wykorzystuje się głównie:
- orzechy włoskie, laskowe
- pomidorki koktajlowe (np.: przekrojone na połowę)
- zioła (doskonale sprawdzają się gałązki tymianku, liście bazylii)
- sałatą – rukola, roszponka, pojedyncze liście sałaty karbowanej
- kiełki (np.: rzodkiewki, buraka)
- liście nasturcji
- czarne oliwki
Z czym serwować deskę?
Do deski wędlin i serów najlepiej pasuje wino, jest eleganckie itd. Jednak nie każdy jest jego amatorem a deska pasuje świetnie do różnego rodzaju trunków. Deski serów możesz podać również z ogórkami kiszonkami, piklami… konfiturą owocową (żurawiną).
Deska serów i wędlin to praktyczna przystawka. Najlepiej serwuj ją na początku imprezy (wtedy gdy dania główne są jeszcze nieprzygotowane). Przybywający goście chętnie nacieszą oko i przygryzą coś na rozbudzenie kulinarnego apetytu lub zneutralizują skutki pierwszych toastów.
Jeśli masz taką możliwość stwórz na uboczu tzw. mini swojski stół. Biesiadnicy będą wdzięczni. Natomiast jeśli chodzi o tworzenie samych kompozycji – z czasem na pewno dojdziesz do wprawy, spróbuj.




Więcej przepisów
Detoks wiosenny za pomocą ziół
Detoks wiosenny za pomocą ziółSpring detox with herbsArtykuł dostępny jest także w czasopiśmie specjalistycznym o zdrowym odżywianiu - Food Forum. Abstract Food and environmental pollution pose a threat to our health. Spring is a period of high-value plant-derived...
Miody – przegląd, opis i właściwości
Miody - przegląd, opis i właściwości Artykuł został opublikowany również w czasopiśmie Food Forum. Jednak specjalnie dla Was udostępniam go na blogu. Pobierz pełną wersję artykułu w formacie pdf. Więcej przepisów
Jak zrobić naleśniki pancakes (tzw. pankejki)?
Jak zrobić naleśniki pancakes (tzw. pankejki)?Naleśniki z konfiturą jeżynową.Wstęp O przepisiePancakes (tzw. pankejki) czyli amerykańskie naleśniki charakteryzujące się większą grubością i puszystością. Nadają się zarówno na śniadanie, deser jak i obiad. Przygotowałem...