Deska serów i wędlin – imprezowa przekąska
Wakacje, czas urlopów i odpoczynku, częściej zapraszamy gości. Szczególnie jeśli mamy działkę czy zadbany ogród. Relaks w towarzystwie znajomych to ogromna radość i zobowiązanie jednocześnie. Trzeba pomyśleć co postawić na stole.
Dobrym rozwiązaniem jest deska wędlin i serów. Przygotowanie wymaga niewiele czasu, elegancko wygląda i jest praktyczna.


„Deska” to oczywiście potoczne sformułowanie, równie dobrze możesz wykorzystać talerz. Z doświadczenia wiem, że taka przekąska pobudza apetyt – robi wrażenie na gościach. Dodatkowo zajmuje sporo powierzchni stołu, dzięki czemu budzi wrażenie elegancji i biesiadnej obfitości zarazem.
Jak przygotować deskę serów i wędlin?
Krok 1. Zakupy – składniki
Najlepiej wykorzystać swojskie wędliny, szynki, kiełbasy (jeśli masz do nich dostęp). Jeśli nie, postaraj się po prostu o jak najlepszą jakość mięsa i serów.
Skup się raczej na wysokiej jakości produktów, nie na ilości. Sposób prezentacji deski „zrobi robotę” a ponadto, ma to być w końcu przekąska. Oczywiście jeśli ilość gości przekracza dziesiątki – proporcjonalnie zwiększaj rozmiary zakupów 🙂
Krok 2. Cena
W restauracjach w których pracowałem ceny tzw. desek wędlin i serów wahały się pomiędzy 40 a 120 złotych. Uzależnione są od: jakości produktów, „wielkości potrawy” (dla ilu osób) i rangi restauracji. Dodatkowo na cenę wpływ ma trudna do określenia marża (drogie sery, swojskie wędliny), praca kucharza, który zazwyczaj nie lubi przygotowywać tego typu przystawek … Wymaga to oderwania się od bieżących obowiązków; szczególnie, że czas wypełniony jest co do minuty. Kompozycja deski wymaga poświecenia czasu (krojenie, układanie). Jest zwykle daniem oferowanym poza kartą menu, na życzenie gościa.
Przygotowując taką „potrawę” w domu, sporo oszczędzasz. Możesz pozwolić sobie na zainwestowanie w produkty, które przy minimalnym poczuciu estetyki i zręczności – zachwycą Twoich gości. Dodatkowo poczujesz satysfakcję z wykonanego zadania i zaoferujesz gościom coś wyjątkowego.
Krok 3. Czym dekorować deskę ?
Do upiększenia deski wykorzystuje się głównie:
- orzechy włoskie, laskowe
- pomidorki koktajlowe (np.: przekrojone na połowę)
- zioła (doskonale sprawdzają się gałązki tymianku, liście bazylii)
- sałatą – rukola, roszponka, pojedyncze liście sałaty karbowanej
- kiełki (np.: rzodkiewki, buraka)
- liście nasturcji
- czarne oliwki
Z czym serwować deskę?
Do deski wędlin i serów najlepiej pasuje wino, jest eleganckie itd. Jednak nie każdy jest jego amatorem a deska pasuje świetnie do różnego rodzaju trunków. Deski serów możesz podać również z ogórkami kiszonkami, piklami… konfiturą owocową (żurawiną).
Deska serów i wędlin to praktyczna przystawka. Najlepiej serwuj ją na początku imprezy (wtedy gdy dania główne są jeszcze nieprzygotowane). Przybywający goście chętnie nacieszą oko i przygryzą coś na rozbudzenie kulinarnego apetytu lub zneutralizują skutki pierwszych toastów.
Jeśli masz taką możliwość stwórz na uboczu tzw. mini swojski stół. Biesiadnicy będą wdzięczni. Natomiast jeśli chodzi o tworzenie samych kompozycji – z czasem na pewno dojdziesz do wprawy, spróbuj.




Więcej przepisów
Stosowanie ziół przez kobiety ciężarne – bezpieczne ziołolecznictwo
Stosowanie ziół przez kobiety ciężarne – bezpieczne ziołolecznictwoZioła przyjmowane regularnie nasycają organizm prozdrowotnymi związkami, które mogą wykazywać silne działanie farmakologiczne.Leki ziołowe postrzegane są przez przyszłe mamy jako potencjalnie...
Detoks wiosenny za pomocą ziół
Detoks wiosenny za pomocą ziółSpring detox with herbsArtykuł dostępny jest także w czasopiśmie specjalistycznym o zdrowym odżywianiu - Food Forum. Abstract Food and environmental pollution pose a threat to our health. Spring is a period of high-value plant-derived...
Miody – przegląd, opis i właściwości
Miody - przegląd, opis i właściwości Artykuł został opublikowany również w czasopiśmie Food Forum. Jednak specjalnie dla Was udostępniam go na blogu. Pobierz pełną wersję artykułu w formacie pdf. Więcej przepisów