Domowa pizza o włoskich korzeniach

Jak szybko przygotować ciasto do pizzy?

Kiedy pracowałem w małym hoteliku pośród norweskich szczytów Kongsvold Fjeldstue, poznałem tajniki przygotowania włoskiej pizzy. Wydaje się absurdalne. Otóż współpracowałem z włoskim szefem kuchni. Swoją drogą byliśmy niezłą mieszanką kulturowo – kulinarną: Włoch, Polak, Szwed i norwescy właściciele o regionalnych preferencjach smakowych. To mogło zaowocować tylko czymś obrzydliwym albo niewiarygodnie pysznym.

W każdym razie korzystając z możliwości – podpytywałem o najważniejsze zasady przygotowania tradycyjnej pizzy. Napiszę Ci dzisiaj najważniejsze rady, których się nauczyłem i jak  wykorzystać tę wiedzę w własnym domu.  

Najważniejsze zasady przygotowania włoskiej pizzy:

  • najistotniejsze jest wyrastanie  wyrobionego ciasta –  musi spędzić w lodówce 24-48 godzin

  • wykorzystuj semolinę do przygotowania ciasta – mąkę z pszenicy durum (pierwotnej odmiany pszenicy)

  • sos pomidorowy umieszczamy pod składnikami pizzy i składa się głównie ze  słodkich pomidorów pelati, bazylii i oregano.

  •  mąka powinna stanowić 60 – 70 % ciasta, woda 30 – 40%. 

Zachęcam do komponowania pizzy z dobrych jakościowo , ekologicznych i naturalnych produktów. Nakładaj dużą ilość składników i zapomnij o minimalizmie.

Składniki na ciasto/ 3 małe lub 2 duże pizze

  • 2,5 szklanki mąki pszennej (najlepiej z pszenicy durum)

  • 25 g drożdży świeżych

  • 1,5 szklanki wody lub mleka

  • 3 szczypty soli

  • 2 łyżki oleju lub oliwy

 

Zazwyczaj zależy nam na czasie i nie chcemy na danie poświęcać więcej niż 30 minut. Oczywiście uzyskując niewiarygodne rezultaty. Możemy to osiągną przy odpowiedniej organizacji i rozłożeniu pracy w czasie.

Pierwszy etap – przygotuj dzień lub dwa wcześniej.

1. Rozpuść drożdże w ciepłej wodzie (temperatura nie wyższa niż 28 – 30 stopni Celsjusza). Możesz dorzucić do rozczynu łyżkę mąki. Poczekaj około 10 -15 minut aż zwiększą swoją objętość.

2. Do miski wsyp sól oraz przesianą przez sito mąkę, która napowietrzy ciasto i sprawi, że lepiej wyrośnie. Dolej rozczyn i całą przygotowaną ciepłą wodę.

3. Dokładnie wyrabiaj ciasto do momentu aż stanie się elastyczne, gładkie i lekko puszyste (około 15 minut). Przygotowane ciasto odstaw do lodówki na 24 – 48 godzin. Właśnie ten etap oczekiwania decyduje o wyjątkowym smaku i wizualnym efekcie pizzy.

 

Drugi etap – finał

4. Wyciągnij ciasto i nadaj mu pożądany kształt wyłącznie za pomocą rąk. Nie używaj wałka.

5. Ciasto przełóż na foremkę lub płaską blaszkę delikatnie wysmarowaną tłuszczem. Posmaruj oryginalnym sosem pomidorowym i ułóż ulubione dodatki.

6. Nagrzej piec do temperatury 250 stopni. Piecz do momentu zrumienienia wierzchu pizzy (około 10 minut). Sprawdź przed podaniem czy ciasto się dopiekło.

 

Sos pomidorowy:

Zblenduj: pomidory pelati, bazylię (najlepiej świeżą), oliwę, odrobinę oregano.

Sos czosnkowy z nasionami kolendry

Wymieszaj: łyżkę majonezu, 3 łyżki śmietany kwaśnej (18%) lub jogurtu, łyżeczkę musztardy. Dopraw: roztartym w moździerzu ząbkiem czosnku z solą i nasionami kolendry; pieprzem, sokiem z cytryny, odrobiną cukru lub miodu.  

Więcej przepisów

Jesienna sałatka z liści buraków

Jesienna sałatka z liści buraków

Jesienna sałatka z liści burakówLiście buraków, nasturcja, miód i cytrynaWstęp O przepisieLiście można jeść na surowo, jednak lepiej zblanszować w gorącej wodzie całą botwinę, aby łodygi były delikatniejsze a roślina łatwiej przyswajalna dla naszego układu...

czytaj dalej
Co zrobić z buraków?

Co zrobić z buraków?

Co zrobić z buraków?Korzyści kulinarne i zdrowotne jesiennych burakówWchodząc dzisiaj do ogrodu cieszyłem się, że wykorzystam solidne okazy buraków. Botwina (zdjęcie po prawej) miała imponujące rozmiary liści i łodyg. Na pierwszy rzut oka roślina wydawała się okazała....

czytaj dalej
Ziemniaki gratin

Ziemniaki gratin

Ziemniaki gratinWstęp O przepisieGratin czyli francuska nazwa jednego ze sposobów obróbki termicznej warzyw – zapiekania. Na tej samej zasadzie na jakiej przygotujemy dzisiaj ziemniaki możesz zrobić buraki czy np.: seler. A nawet zmieszać kilka rodzajów warzyw w...

czytaj dalej

Zapisz się na newsletter!

Odbieraj artykuły i przepisy jako pierwszy.