Domowa pizza o włoskich korzeniach

Jak szybko przygotować ciasto do pizzy?

Kiedy pracowałem w małym hoteliku pośród norweskich szczytów Kongsvold Fjeldstue, poznałem tajniki przygotowania włoskiej pizzy. Wydaje się absurdalne. Otóż współpracowałem z włoskim szefem kuchni. Swoją drogą byliśmy niezłą mieszanką kulturowo – kulinarną: Włoch, Polak, Szwed i norwescy właściciele o regionalnych preferencjach smakowych. To mogło zaowocować tylko czymś obrzydliwym albo niewiarygodnie pysznym.

W każdym razie korzystając z możliwości – podpytywałem o najważniejsze zasady przygotowania tradycyjnej pizzy. Napiszę Ci dzisiaj najważniejsze rady, których się nauczyłem i jak  wykorzystać tę wiedzę w własnym domu.  

Najważniejsze zasady przygotowania włoskiej pizzy:

  • najistotniejsze jest wyrastanie  wyrobionego ciasta –  musi spędzić w lodówce 24-48 godzin

  • wykorzystuj semolinę do przygotowania ciasta – mąkę z pszenicy durum (pierwotnej odmiany pszenicy)

  • sos pomidorowy umieszczamy pod składnikami pizzy i składa się głównie ze  słodkich pomidorów pelati, bazylii i oregano.

  •  mąka powinna stanowić 60 – 70 % ciasta, woda 30 – 40%. 

Zachęcam do komponowania pizzy z dobrych jakościowo – ekologicznych i naturalnych produktów. Nakładaj dużą ilość składników i zapomnij o włoskim minimalizmie.

Składniki na ciasto/ 3 małe lub 2 duże pizze

  • 2,5 szklanki mąki pszennej (najlepiej z pszenicy durum)

  • 25 g drożdży świeżych

  • 1,5 szklanki wody lub mleka

  • 3 szczypty soli

  • 2 łyżki oleju lub oliwy

 

Zazwyczaj zależy nam na czasie i nie chcemy na danie poświęcać więcej niż 30 minut. Oczywiście uzyskując niewiarygodne rezultaty. Możemy to osiągną przy odpowiedniej organizacji i rozłożeniu pracy w czasie.

Pierwszy etap – przygotuj dzień lub dwa wcześniej.

1. Rozpuść drożdże w ciepłej wodzie (temperatura nie wyższa niż 28 – 30 stopni Celsjusza). Możesz dorzucić do rozczynu łyżkę mąki. Poczekaj około 10 -15 minut aż zwiększą swoją objętość.

2. Do miski wsyp sól oraz przesianą przez sito mąkę, która napowietrzy ciasto i sprawi, że lepiej wyrośnie. Dolej rozczyn i całą przygotowaną ciepłą wodę.

3. Dokładnie wyrabiaj ciasto do momentu aż stanie się elastyczne, gładkie i lekko puszyste (około 15 minut). Przygotowane ciasto odstaw do lodówki na 24 – 48 godzin. Właśnie ten etap oczekiwania decyduje o wyjątkowym smaku i wizualnym efekcie pizzy.

 

Drugi etap – finał

4. Wyciągnij ciasto i nadaj mu pożądany kształt wyłącznie za pomocą rąk. Nie używaj wałka.

5. Ciasto przełóż na foremkę lub płaską blaszkę delikatnie wysmarowaną tłuszczem. Posmaruj oryginalnym sosem pomidorowym i ułóż ulubione dodatki.

6. Nagrzej piec do temperatury 250 stopni. Piecz do momentu zrumienienia wierzchu pizzy (około 10 minut). Sprawdź przed podaniem czy ciasto się dopiekło.

 

Sos pomidorowy:

Zblenduj: pomidory pelati, bazylię (najlepiej świeżą), oliwę, odrobinę oregano.

Sos czosnkowy z nasionami kolendry

Wymieszaj: łyżkę majonezu, 3 łyżki śmietany kwaśnej (18%) lub jogurtu, łyżeczkę musztardy. Dopraw: roztartym w moździerzu ząbkiem czosnku z solą i nasionami kolendry; pieprzem, sokiem z cytryny, odrobiną cukru lub miodu.  

Więcej przepisów

Jak znaleźć lub zrobić dobrą restaurację?

Jak znaleźć lub zrobić dobrą restaurację?

Jak znaleźć lub zrobić dobrą restaurację? Rozpoczynam cykl wpisów, które zaprezentują jakie cechy ma dobra restauracja, jak wybierać wartościowe lokale lub udoskonalić istniejące. Możesz też zorganizować "restaurację" w domowych warunkach. Chwilowo, dla rodziny, dla...

czytaj dalej
Artykuł o przyprawach *do czasopisma*

Artykuł o przyprawach *do czasopisma*

Artykuł o przyprawach *do czasopisma*Przyprawy ziołowe, warzywne i korzenne w zdrowej diecieZakończyłem wczoraj kilkunastogodzinną pracę nad stworzeniem pierwszej wersji artykułu do czasopisma. Mimo, że tekst może być nieco zbyt naukowo napisany i w trakcie...

czytaj dalej
5 kroków do zakupu bluzy kucharskiej

5 kroków do zakupu bluzy kucharskiej

5 kroków do zakupu bluzy kucharskiej Bluza kucharska to podstawowa część garderoby profesjonalnego kucharza i szefa kuchni. Pozwala na większy komfort pracy, dają poczucie bezpieczeństwa w wyjątkowym gastronomicznym środowisku. Czym jednak kierować się, aby wybrać...

czytaj dalej

Zapisz się na newsletter!

Odbieraj artykuły i przepisy jako pierwszy.