Domowy burger

Mam nadzieję, że czas kwarantanny wykorzystasz do poprawienia relacji z rodziną. Przygotowanie smacznego posiłku, wspólne jedzenie czy zaspokajanie apetytu na fast food w domowej wersji to przepis na dobre rodzinne relacje.

Przychodzi dzień, kiedy mamy ochotę na coś pysznego, szybkiego i nie do końca zdrowego. Najczęściej kiedy naoglądamy się kulinarnych programów …

Mam rozwiązanie Twojego kłopotu – potrawa typu fast food… jednak tak zaskarbiła sobie serca gości, że nawet eleganckie restauracje zaczęły przygotowywać jego luksusową wersję. Ociepliły jego wizerunek, wyrywając z otchłani niesławy – ulicznego jedzenia.

Burger przygotowany ze świeżych warzyw i dobrej jakości mięsa to zdrowy posiłek. Jeśli dodatkowo zjesz go w przyjemnych okolicznościach przyrody – przydomowym ogródku  – zyska na wartości. Przykro mi – osoby mieszkające w większych aglomeracjach w obecnej sytuacji będą miały kłopot z jedzeniem na dworze. Wiem, że zazdrościcie …. 🙂 

 Ale nie martwcie się, smak burgera wynagrodzi małe niedogodności i spełnia swoją podstawową funkcję – zaspokaja niepohamowany apetyt na niezdrowy obiad. A tak jak wspominałem – przygotowany z dobrych składników staje się pełnowartościowym daniem.

Zerknij na przepis i ciesz się jego smakiem z najbliższymi. Wykorzystaj potęgę smaku i okres kwarantanny. Ewentualne nadmiary wagi zawsze możesz wytłumaczyć zamkniętymi siłowniami i koronawirusem 😉

Ponadto kochanego ciałka i tak dalej….

Przy dobrej organizacji czas przygotowania to około 20 minut. Także nie będzie wymagał wiele wysiłku.

Składniki

Mięso:

  • mielone mięso wołowe 500 g (opcjonalnie wieprzowina)
  • łyżka ketchupu
  • sól, pieprz
  • papryka słodka
  • opcjonalnie sos sojowy

Pieczywo:

4 duże bułki (rezerwowo sprawdzą się też kromki chleba)

masło do smarowania

 

Warzywa:

  • 6 liści sałaty
  • pomidor
  • cienkie piórka cebuli (najlepiej skarmelizowanej na patelni)

Sosy do wyboru:

  • Czosnkowy ze szczypiorkiem
  • Musztarda – posmaruj jedną stronę pieczywa
  • Konfitura z kwaśnych owoców (dzika róża, żurawina)

Możesz wykorzystać mięso wieprzowe jeśli nie masz w domowych zapasach akurat wołowiny. Polecam Ci tylko trochę mocniej ją doprawić.

Jeśli masz mało mięsa proponuję zmieszać go z ugotowaną kaszą ….. Burgery będą bardziej wegańskie 🙂 delikatniejsze i bardziej soczyste. Jakby nie działać zawsze wyjdzie świetnie 🙂

Krok 1. Dopraw mięso i uformuj zgrabne płaskie kotlety o powierzchni zbliżonej do bułki. Usmaż na znikomej ilości tłuszczu (jeśli przywiera) lub  na suchej patelni.

Po zbrązowieniu mięsa (pilnuj, aby nie przypalić) odłóż na 2- 3 minuty niech mięso odpocznie i puści soki.

Krok 2.Przygotuj w tym czasie warzywa – umyj i pokrój na cienkie plasterki.

Jeśli mięso jest niedopieczone umieść je w piekarniku (temp. 160 stopni), podobnie jak przekrojone bułki posmarowane masłem lub skropione olejem.

Krok 3. Teraz masz czas na najważniejszy element dobrego burgera czyli …. zimny sos – dip. Polecam tradycyjnie czosnkowy. Wymieszaj majonez, gęstą śmietanę lub jogurt z odrobiną soku z cytryny, cukru, soli, ziół i pieprzu. Rozgnieciony ząbek czosnku i szczypiorek, też się przydadzą 😉

Kiedy mięso będzie już wystarczająco dopieczone, wyciągnij z piekarnika i daj mu odetchną prze kilka minut na desce.

Jeśli korzystasz  z wołowiny – możesz nie dopiekać do końca. Pozostaw kotlet lekko czerwonawy w środku tzw. medium – mięso będzie bardziej soczyste. Jeśli nie gustujesz w takich potrawach – dopiecz mocno podnosząc nawet temperaturę w piekarniku. Burger będzie równie smaczny.

Krok 4.Złóż burgera w całość, komponując z ulubionych składników. Ja proponuję spód bułki posmarować miodową musztardą, na warzywa sos czosnkowy, górna cześć pieczywa trącona konfiturą.

Niebo w gębie, a kwarantanna już mniej straszna. Tylko człowiek jakiś taki leniwy 🙂 Spróbujcie oprzeć się nieuchronnemu przyciąganiu kanapy i telewizji.

Więcej przepisów

Jak znaleźć lub zrobić dobrą restaurację?

Jak znaleźć lub zrobić dobrą restaurację?

Jak znaleźć lub zrobić dobrą restaurację? Rozpoczynam cykl wpisów, które zaprezentują jakie cechy ma dobra restauracja, jak wybierać wartościowe lokale lub udoskonalić istniejące. Możesz też zorganizować "restaurację" w domowych warunkach. Chwilowo, dla rodziny, dla...

czytaj dalej
Artykuł o przyprawach *do czasopisma*

Artykuł o przyprawach *do czasopisma*

Artykuł o przyprawach *do czasopisma*Przyprawy ziołowe, warzywne i korzenne w zdrowej diecieZakończyłem wczoraj kilkunastogodzinną pracę nad stworzeniem pierwszej wersji artykułu do czasopisma. Mimo, że tekst może być nieco zbyt naukowo napisany i w trakcie...

czytaj dalej
5 kroków do zakupu bluzy kucharskiej

5 kroków do zakupu bluzy kucharskiej

5 kroków do zakupu bluzy kucharskiej Bluza kucharska to podstawowa część garderoby profesjonalnego kucharza i szefa kuchni. Pozwala na większy komfort pracy, dają poczucie bezpieczeństwa w wyjątkowym gastronomicznym środowisku. Czym jednak kierować się, aby wybrać...

czytaj dalej

Zapisz się na newsletter!

Odbieraj artykuły i przepisy jako pierwszy.