Fondant z ogniska

Fondant z ogniska czyli ciasto czekoladowe z płynną lawą.

Wstęp

O przepisie

Aromaty i nuty zapachowe: czekoladowy, cynamonowy, wiśniowy, różany

Propozycja trunku: kawa latte z cynamonem

Techniki kulinarne: pieczenie, drylowanie, karmelizowanie, temperowanie

Składniki

  • masło (2 łyżki do ciasta) + masło (wysmarowanie foremki)
  • mąka (2 łyżki)
  • tabliczka gorzkiej czekolady (100g)
  • jajka (2 sztuki)
  • szczypta soli
  • cukier (2-3 łyżki)
  • cynamon (pół łyżeczki)
  • kakao (do posypania foremki)

Dodatkowe wyjaśnienia:

Tylko pamiętaj, aby nie używać wykałeczek do sprawdzania fondanta, bo lawa wypłynie przedwcześnie.

Instrukcja krok po kroku

Krok 1

Jajka ubij z cukrem i szczyptą soli do uzyskania puszystej masy. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, ale około 30% tabliczki pozostaw do dorzucenia w późniejszym etapie. Kiedy czekolada zaczyna się topić dodaj masło. Wymieszaj do uzyskania płynnej, gładkiej konsystencji.

Krok 3

Teraz połącz wszystkie przygotowane wcześniej elementy, dodaj mąkę i dopraw cynamonem. Nagrzej piekarnik lub palenisko do temperatury około 200 stopni Celsjusza. Posyp kakao na wysmarowaną uprzednio masłem foremkę. Piecz około 12-15 minut do momentu wysuszenia zewnętrznej warstwy ciasta.

Krok 2

Teraz możesz dodać pozostałą część czekolady. Spowoduje to jej zatemperowanie, dzięki czemu Twoja czekolada będzie miała większy połysk i stabilniejszą strukturę. Z powodzeniem możesz podkraść łyżeczkę i wykorzystać później do dekoracji talerza.

Krok 4

Sos  wiśniowo – różany: wino z dzikiej róży (100ml), wiśnie (100g), cukier brązowy lub miód (do smaku), szczypta imbiru.

Wydryluj wiśnie. Następnie zagotuj wino ze skarmelizowanym uprzednio cukrem i dodaj szczyptę imbiru. Twój sos powinien mieć konsystencję gęstego syropu z dużymi kawałkami wiśni. W razie zbyt płynnego sosu odparuj nadmiar wody lub poratuj się mąką ziemniaczaną, która szybko zagęści sos.

Dodatki:

Więcej przepisów

Jesienna sałatka z liści buraków

Jesienna sałatka z liści buraków

Jesienna sałatka z liści burakówLiście buraków, nasturcja, miód i cytrynaWstęp O przepisieLiście można jeść na surowo, jednak lepiej zblanszować w gorącej wodzie całą botwinę, aby łodygi były delikatniejsze a roślina łatwiej przyswajalna dla naszego układu...

czytaj dalej
Co zrobić z buraków?

Co zrobić z buraków?

Co zrobić z buraków?Korzyści kulinarne i zdrowotne jesiennych burakówWchodząc dzisiaj do ogrodu cieszyłem się, że wykorzystam solidne okazy buraków. Botwina (zdjęcie po prawej) miała imponujące rozmiary liści i łodyg. Na pierwszy rzut oka roślina wydawała się okazała....

czytaj dalej
Ziemniaki gratin

Ziemniaki gratin

Ziemniaki gratinWstęp O przepisieGratin czyli francuska nazwa jednego ze sposobów obróbki termicznej warzyw – zapiekania. Na tej samej zasadzie na jakiej przygotujemy dzisiaj ziemniaki możesz zrobić buraki czy np.: seler. A nawet zmieszać kilka rodzajów warzyw w...

czytaj dalej