Fondant z ogniska

Fondant z ogniska czyli ciasto czekoladowe z płynną lawą.

Porcje:

2

Czas:

1 h 10 min

Trudność

trudne

Kalorie:

380

Wstęp

O przepisie

Aromaty i nuty zapachowe: czekoladowy, cynamonowy, wiśniowy, różany

Propozycja trunku: kawa latte z cynamonem

Techniki kulinarne: pieczenie, drylowanie, karmelizowanie, temperowanie

Składniki

  • masło (2 łyżki do ciasta) + masło (wysmarowanie foremki)
  • mąka (2 łyżki)
  • tabliczka gorzkiej czekolady (100g)
  • jajka (2 sztuki)
  • szczypta soli
  • cukier (2-3 łyżki)
  • cynamon (pół łyżeczki)
  • kakao (do posypania foremki)

Dodatkowe wyjaśnienia:

Tylko pamiętaj, aby nie używać wykałeczek do sprawdzania fondanta, bo lawa wypłynie przedwcześnie.

Instrukcja krok po kroku

Krok 1

Jajka ubij z cukrem i szczyptą soli do uzyskania puszystej masy. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, ale około 30% tabliczki pozostaw do dorzucenia w późniejszym etapie. Kiedy czekolada zaczyna się topić dodaj masło. Wymieszaj do uzyskania płynnej, gładkiej konsystencji.

Krok 3

Teraz połącz wszystkie przygotowane wcześniej elementy, dodaj mąkę i dopraw cynamonem. Nagrzej piekarnik lub palenisko do temperatury około 200 stopni Celsjusza. Posyp kakao na wysmarowaną uprzednio masłem foremkę. Piecz około 12-15 minut do momentu wysuszenia zewnętrznej warstwy ciasta.

Krok 2

Teraz możesz dodać pozostałą część czekolady. Spowoduje to jej zatemperowanie, dzięki czemu Twoja czekolada będzie miała większy połysk i stabilniejszą strukturę. Z powodzeniem możesz podkraść łyżeczkę i wykorzystać później do dekoracji talerza.

Krok 4

Sos  wiśniowo – różany: wino z dzikiej róży (100ml), wiśnie (100g), cukier brązowy lub miód (do smaku), szczypta imbiru.

Wydryluj wiśnie. Następnie zagotuj wino ze skarmelizowanym uprzednio cukrem i dodaj szczyptę imbiru. Twój sos powinien mieć konsystencję gęstego syropu z dużymi kawałkami wiśni. W razie zbyt płynnego sosu odparuj nadmiar wody lub poratuj się mąką ziemniaczaną, która szybko zagęści sos.

Dodatki:

  • kremowe lody z dzikich jabłek i melisy

Więcej przepisów

Pobudzająca kawa na zimowy poranek

Pobudzająca kawa na zimowy poranek

Kawa na zimowy poranekPobudzająca kawa z cynamonem i masłemKawa kojarzy mi się z przyjazną atmosferą, nieco ożywioną dyskusją i cudowną dysharmonią poranka.   Kiedy bierzesz pierwszy łyk tego magicznego napoju czujesz przypływ koncentracji a zapach budzi Cię do...

czytaj dalej
Grzane wino

Grzane wino

Grzane wino Sposób na relaksujący zimowy wieczórWstęp O przepisieKiedy przychodzą pierwsze chłodniejsze wieczory marzymy o ciepłym schronieniu w zaciszu restauracyjnego lub domowego kominka. Idealnym dopełnieniem przytulnej atmosfery jest grzane wino, które pozwala...

czytaj dalej

Zapisz się na newsletter!

Odbieraj artykuły i przepisy jako pierwszy.