Fondant z ogniska
Fondant z ogniska czyli ciasto czekoladowe z płynną lawą.
Wstęp
O przepisie
Aromaty i nuty zapachowe: czekoladowy, cynamonowy, wiśniowy, różany
Propozycja trunku: kawa latte z cynamonem
Techniki kulinarne: pieczenie, drylowanie, karmelizowanie, temperowanie

Składniki
- masło (2 łyżki do ciasta) + masło (wysmarowanie foremki)
- mąka (2 łyżki)
- tabliczka gorzkiej czekolady (100g)
- jajka (2 sztuki)
- szczypta soli
- cukier (2-3 łyżki)
- cynamon (pół łyżeczki)
- kakao (do posypania foremki)
Dodatkowe wyjaśnienia:
Tylko pamiętaj, aby nie używać wykałeczek do sprawdzania fondanta, bo lawa wypłynie przedwcześnie.


Instrukcja krok po kroku
Krok 1
Jajka ubij z cukrem i szczyptą soli do uzyskania puszystej masy. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, ale około 30% tabliczki pozostaw do dorzucenia w późniejszym etapie. Kiedy czekolada zaczyna się topić dodaj masło. Wymieszaj do uzyskania płynnej, gładkiej konsystencji.
Krok 3
Teraz połącz wszystkie przygotowane wcześniej elementy, dodaj mąkę i dopraw cynamonem. Nagrzej piekarnik lub palenisko do temperatury około 200 stopni Celsjusza. Posyp kakao na wysmarowaną uprzednio masłem foremkę. Piecz około 12-15 minut do momentu wysuszenia zewnętrznej warstwy ciasta.
Krok 2
Teraz możesz dodać pozostałą część czekolady. Spowoduje to jej zatemperowanie, dzięki czemu Twoja czekolada będzie miała większy połysk i stabilniejszą strukturę. Z powodzeniem możesz podkraść łyżeczkę i wykorzystać później do dekoracji talerza.
Krok 4
Sos wiśniowo – różany: wino z dzikiej róży (100ml), wiśnie (100g), cukier brązowy lub miód (do smaku), szczypta imbiru.
Wydryluj wiśnie. Następnie zagotuj wino ze skarmelizowanym uprzednio cukrem i dodaj szczyptę imbiru. Twój sos powinien mieć konsystencję gęstego syropu z dużymi kawałkami wiśni. W razie zbyt płynnego sosu odparuj nadmiar wody lub poratuj się mąką ziemniaczaną, która szybko zagęści sos.
Dodatki:
- jesienna kawa
- lody śmietankowe
- bita śmietana
Więcej przepisów
Stosowanie ziół przez kobiety ciężarne – bezpieczne ziołolecznictwo
Stosowanie ziół przez kobiety ciężarne – bezpieczne ziołolecznictwoZioła przyjmowane regularnie nasycają organizm prozdrowotnymi związkami, które mogą wykazywać silne działanie farmakologiczne.Leki ziołowe postrzegane są przez przyszłe mamy jako potencjalnie...
Detoks wiosenny za pomocą ziół
Detoks wiosenny za pomocą ziółSpring detox with herbsArtykuł dostępny jest także w czasopiśmie specjalistycznym o zdrowym odżywianiu - Food Forum. Abstract Food and environmental pollution pose a threat to our health. Spring is a period of high-value plant-derived...
Miody – przegląd, opis i właściwości
Miody - przegląd, opis i właściwości Artykuł został opublikowany również w czasopiśmie Food Forum. Jednak specjalnie dla Was udostępniam go na blogu. Pobierz pełną wersję artykułu w formacie pdf. Więcej przepisów
