Fondant z ogniska

Fondant z ogniska czyli ciasto czekoladowe z płynną lawą.

Porcje:

2

Czas:

1 h 10 min

Trudność

trudne

Kalorie:

380

Wstęp

O przepisie

Aromaty i nuty zapachowe: czekoladowy, cynamonowy, wiśniowy, różany

Propozycja trunku: kawa latte z cynamonem

Techniki kulinarne: pieczenie, drylowanie, karmelizowanie, temperowanie

Składniki

  • masło (2 łyżki do ciasta) + masło (wysmarowanie foremki)
  • mąka (2 łyżki)
  • tabliczka gorzkiej czekolady (100g)
  • jajka (2 sztuki)
  • szczypta soli
  • cukier (2-3 łyżki)
  • cynamon (pół łyżeczki)
  • kakao (do posypania foremki)

Dodatkowe wyjaśnienia:

Tylko pamiętaj, aby nie używać wykałeczek do sprawdzania fondanta, bo lawa wypłynie przedwcześnie.

Instrukcja krok po kroku

Krok 1

Jajka ubij z cukrem i szczyptą soli do uzyskania puszystej masy. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, ale około 30% tabliczki pozostaw do dorzucenia w późniejszym etapie. Kiedy czekolada zaczyna się topić dodaj masło. Wymieszaj do uzyskania płynnej, gładkiej konsystencji.

Krok 3

Teraz połącz wszystkie przygotowane wcześniej elementy, dodaj mąkę i dopraw cynamonem. Nagrzej piekarnik lub palenisko do temperatury około 200 stopni Celsjusza. Posyp kakao na wysmarowaną uprzednio masłem foremkę. Piecz około 12-15 minut do momentu wysuszenia zewnętrznej warstwy ciasta.

Krok 2

Teraz możesz dodać pozostałą część czekolady. Spowoduje to jej zatemperowanie, dzięki czemu Twoja czekolada będzie miała większy połysk i stabilniejszą strukturę. Z powodzeniem możesz podkraść łyżeczkę i wykorzystać później do dekoracji talerza.

Krok 4

Sos  wiśniowo – różany: wino z dzikiej róży (100ml), wiśnie (100g), cukier brązowy lub miód (do smaku), szczypta imbiru.

Wydryluj wiśnie. Następnie zagotuj wino ze skarmelizowanym uprzednio cukrem i dodaj szczyptę imbiru. Twój sos powinien mieć konsystencję gęstego syropu z dużymi kawałkami wiśni. W razie zbyt płynnego sosu odparuj nadmiar wody lub poratuj się mąką ziemniaczaną, która szybko zagęści sos.

Dodatki:

  • kremowe lody z dzikich jabłek i melisy

Więcej przepisów

Jak znaleźć lub zrobić dobrą restaurację?

Jak znaleźć lub zrobić dobrą restaurację?

Jak znaleźć lub zrobić dobrą restaurację? Rozpoczynam cykl wpisów, które zaprezentują jakie cechy ma dobra restauracja, jak wybierać wartościowe lokale lub udoskonalić istniejące. Możesz też zorganizować "restaurację" w domowych warunkach. Chwilowo, dla rodziny, dla...

czytaj dalej
Artykuł o przyprawach *do czasopisma*

Artykuł o przyprawach *do czasopisma*

Artykuł o przyprawach *do czasopisma*Przyprawy ziołowe, warzywne i korzenne w zdrowej diecieZakończyłem wczoraj kilkunastogodzinną pracę nad stworzeniem pierwszej wersji artykułu do czasopisma. Mimo, że tekst może być nieco zbyt naukowo napisany i w trakcie...

czytaj dalej
5 kroków do zakupu bluzy kucharskiej

5 kroków do zakupu bluzy kucharskiej

5 kroków do zakupu bluzy kucharskiej Bluza kucharska to podstawowa część garderoby profesjonalnego kucharza i szefa kuchni. Pozwala na większy komfort pracy, dają poczucie bezpieczeństwa w wyjątkowym gastronomicznym środowisku. Czym jednak kierować się, aby wybrać...

czytaj dalej