Gdzie robić zakupy – współczesna rewolucja gastronomiczna
Lękamy się epidemii i to naturalne, jednak warto byłoby przekuć trudne okoliczności w sukces kulinarny – odwrócić wynik na swoją korzyść. Lęk w umiarkowanej ilości może motywować – zachęcić do pierwszego kroku w drodze do lepszego jutra. Natomiast czas rewolucji – mimo początkowego dyskomfortu to przedsionek korzystnych zmian w branży spożywczej.

Dopiero rozpoczynaliśmy przedświąteczne przygotowania, polaliśmy się wirtualną wodą a już nadszedł kolejny, zwyczajny tydzień. Oczyściliśmy ciało wodą a umysł świeżym powietrzem podczas wielkanocnego spaceru. Święta ustępują dawnym problemom. Powróciły wyzwania nowej rzeczywistości.
Postarajmy się zatem wspólnie zobaczyć światełko w tunelu czy tam szklankę do połowy pełną. Jak zwał tak zwał 🙂 O regularnych ćwiczeniach, zdrowym odżywianiu, ziołowych herbatach i ograniczaniu stresu już wspominałem. To podstawy, teraz rozważmy przyziemne i społeczne sprawy.
Zapasy żywności
Zapasy warto robić, nawet dla własne komfortu psychicznego – ale jak ze wszystkim – postaraj się o zdrowy rozsądek. Kilometrowe kolejki, ani to przyjemne ani praktyczne. Zorganizuj większe zakupy raz na tydzień, raz na dwa tygodnie… Jeśli to możliwe kupuj jedzenie bezpośrednio od rolników, za pośrednictwem internetu z lokalnych przetwórni i firm.
U starszych osób powstaje irracjonalny lęk związany z możliwością braku żywności. Patrząc przez pryzmat przeszłości warto dbać o domowe zapasy np.: sporządzając własne wyroby. Choćby ze względu na smak, odwrócenie uwagi od bieżących problemów czy samą przyjemność gotowania. Przygotuj domowy chleb, trochę przetworów … nastaw jakieś domowe piwo czy wino.
Niektóre przepisy znajdziesz na blogu, natomiast na sugestie co do kolejnych wpisów czekam w komentarzach. Chętnie pomogę Ci w przygotowaniach. Wszystkiego co potrzeba nauczę.
A zapasy przetworzymy na różne sposoby – tak, aby wykorzystać każdy produkt do cna. Chroniąc go przed marnotrawstwem i smutnym końcem w przydomowym śmietniku. Zatem pisz śmiało o swoich kuchennych rozterkach.
Internetowe targi żywności
Rzeczywistość po epidemii koronawirusa nie wróci już do kształtu sprzed kwarantanny. Obserwujesz i doświadczasz na własnej skórze zmian. Zamawiamy coraz więcej żywności za pośrednictwem internetu. Zawsze staram się znaleźć w trudnych sytuacjach trochę optymizmu.
W tym przypadku widzę szansę dla dobrych jakościowo produktów spożywczych czy rzemieślniczych pracowni wyrabiających chleb, powidła, oleje…. Po prostu czas na zdrową żywność z internetu. Bezpośrednio ze źródła.
Myślę, że warto, aby drobni producenci żywności otrzymali zyski, na które od zawsze zasługiwali. Ich pieniądze przejmowane były przez pośredników, czyli firmy czy osoby przetwarzające rolnicze surowce. A jak wiesz – żywność im mniej przetworzona tym zdrowsza (w dużym uproszczeniu).
Czasy zarazy otwierają przed nami nowe możliwości. Rolnicy mimo że schowani za ścianami swoich gospodarstw przestają mieć tak silną konkurencję w sieciach handlowych o perfekcyjnych działaniach marketingowych. To może być czas uzdrowienia nie tylko naszych organizmów, ale również przyzwyczajeń zakupowych – na właściwe. Takie, które kultywowane były od wieków, lecz przerwane w ostatnich dziesięcioleciach.
Nie umniejszając osobom, które zajmują się sprzedażą. To ciężka praca wymagająca umiejętności negocjacji, pracy z ludźmi, organizacji… Jednak musimy pomyśleć dokąd zmierzamy jako społeczeństwo. Może warto niektóre umiejętności skierować w inną stronę, dającą społeczeństwu realny rozkwit i zdrowie.
Rolnicy – najwięksi producenci zdrowej żywności
„Od pola do stołu” tak można podsumować większość dotychczasowych kampanii reklamowych produktów spożywczych. Ciężka praca wykonywana przez rolników ukrywa się pod szyldami sklepów ze zdrową żywnością. Zataczamy koło.
Wieś zawsze była największym producentem zdrowej żywności (pomijając modyfikacje genetyczne roślin i używanie pestycydów). Rzesze rolników sieją i przygotowują jedzenie tak jak dawniej. Przechwytują z dziada pradziada techniki i sposoby produkcji. Tak jak należy – naturalnie, bez zbędnych modyfikacji i udziwnień. Bez poprawiania natury. Bez szkodliwych dodatków do żywności.
Funkcjonuje ostatnio w internecie hasło: kupujmy polskie produkty dołączam własny apel: opłacajmy należycie osoby, które rzeczywiście stoją za zdrowym jedzeniem, kupujmy od nich. Zwiększajmy im też grono klientów poprzez najskuteczniejszą reklamę – pocztę pantoflową.
Restauracyjna rewolucja
Ostatnio na naszych oczach dokonuje się rewolucja gastronomiczna. Restauracje masowo upadają. Przetrwają jedynie takie o sporych zapasach finansowych i sprawnym dopasowaniu do nowych potrzeb. Zmienił się sposób obsługi gości – króluje dieta pudełkowa, catering i dania na wynos. Obserwuję wzrost zainteresowania moimi usługami gastronomicznymi (zamówienia do prywatnych domów).
Mam wrażenie że jako klienci tracimy zaufanie do restauratorów, nie ze względu na jakość dań (to zaufanie zostało nadszarpnięte już dawno). Ze względu na ryzyko zarażenia się wirusem czy bakterią od innych ludzi.
Czy nasze przyzwyczajenia, dotychczasowe trendy kulinarne ulegną radykalnej zmianie? Ograniczymy wyjścia do restauracji a zaczniemy masowo zapraszać obsługę gastronomiczną do swoich domostw. Być może.. czas pokaże.
Pewne jest jednak, że nastąpił czas zmian – wykorzystaj go na swoją korzyść w każdej możliwej sferze życia.
Trzymaj się zdrowo i działaj z optymizmem.




Więcej artykułów
Stosowanie ziół przez kobiety ciężarne – bezpieczne ziołolecznictwo
Stosowanie ziół przez kobiety ciężarne – bezpieczne ziołolecznictwoZioła przyjmowane regularnie nasycają organizm prozdrowotnymi związkami, które mogą wykazywać silne działanie farmakologiczne.Leki ziołowe postrzegane są przez przyszłe mamy jako potencjalnie...
Detoks wiosenny za pomocą ziół
Detoks wiosenny za pomocą ziółSpring detox with herbsArtykuł dostępny jest także w czasopiśmie specjalistycznym o zdrowym odżywianiu - Food Forum. Abstract Food and environmental pollution pose a threat to our health. Spring is a period of high-value plant-derived...
Miody – przegląd, opis i właściwości
Miody - przegląd, opis i właściwości Artykuł został opublikowany również w czasopiśmie Food Forum. Jednak specjalnie dla Was udostępniam go na blogu. Pobierz pełną wersję artykułu w formacie pdf. Więcej przepisów