Gdzie znajdę zdrowe jedzenie?

 

Natłok niepodważalnych prawd dietetycznych wykluczających się wzajemnie oraz nowe trendy żywieniowe mogą wpędzić w zakłopotanie niejednego dietetyka i specjalistę. Nie ma jednego ustalonego schematu diety odpowiedniej dla każdego. Jesteśmy wyjątkowymi organizmami, w różnym wieku, o specyficznych schorzeniach oraz poziomie aktywności fizycznej. Sklepy zalane są masą towarów szkodliwych lub pseudoekologicznych. Na jakie jedzenie mam się zdecydować żebym dożył/a chociaż do pierwszego kryzysu wieku średniego?

 

Zaufaj zmysłom

Jesteśmy obdarzeni zmysłami, które pozwalają nam dokładnie określić co jemy, czy jest to świeże i czy organizm ma na to ochotę. Brzmi trywialnie? Proste rozwiązania dają najlepsze rezultaty i łatwo wprowadzić je w swoje życie. Czy z premedytacją kupiłeś/aś kiedyś śmierdząca rybę? Wybierasz raczej produkty jędrne pachnące i atrakcyjne wizualnie. Podczas badań żywności w laboratoriach podstawowymi instrumentami naukowców są zmysły. To za ich pomocą rozpoczyna się proces kontroli produktów spożywczych i surowców. Zaufaj swoim zmysłom. Przynamniej do momentu, aż w wyborze nie pomoże wiedza i logiczne myślenie.

 

Jedzenie niskoprzetworzone

Im mniej przetworzony produkt  kupujesz tym zdrowszy jest dla Ciebie. Co właściwie oznacza niskoprzetworzony? To surowce roślinne lub zwierzęce, które w procesie produkcji nie poddano zbyt wielu zabiegom obróbki mechanicznej, chemicznej czy termicznej. Wykazują więcej wartości prozdrowotnych i odżywczych. Czyli? Naturalnie występująca w naturze wersja produktu. Wybieraj ziemniaki a nie mrożone frytki, owoce a nie dżemy czy soki, mięso świeże a nie gotowe schabowe w atrakcyjnym opakowaniu. Jedzenie niskoprzetworzone jest zdrowsze, ponieważ zawiera mniej szkodliwych dodatków do żywności (konserwantów, barwników, zagęszczaczy). Jednak nadal nie wiemy co kryje się w samym produkcie prosto z krzaka sprzedawanym przez producenta? Czy jabłko było modyfikowane genetycznie? Co jadła świnia z której powstała karkówka i czym była nastrzyknięta?

 

Żywność naturalna a modyfikowana genetycznie

W naszej industrialnej erze niezwykle skomplikowane jest odróżnienie żywności modyfikowanej od klasycznej. Nawet w świecie naukowym oraz na poziomie rolniczym granica została zatarta. Jeśli zawartość zmodyfikowanych białek w stosunku do całego surowca nie przekracza 0,9% to produkt uznawany jest za zdrowy i bezpieczny (bez GMO). Większość naukowców uważa to za irracjonalne.

Ilość składników odżywczych (białka, witaminy sole mineralne) obecnych w ziarnach roślin uprawnych też uległa zmniejszeniu na rzecz wydajności produkcji . Rolnicy uzyskują większe plony w przeliczeniu na jeden hektar. My mamy niestety masowo  – gorsze jedzenie. Czy taki bilans zysków i strat jest rozsądny? Czy zdrowie nie jest ważniejsze?

Nie obarczajmy winą nikogo. Zbłądziliśmy my wszyscy jako cywilizacja. Zatraciliśmy się w konsumpcjonizmie. Dlatego powinniśmy wrócić do korzeni i roślin, które przetrwały w niezmienionej formie. Kontroluj źródło z którego kupujesz jedzenie. Doceń świat roślin zielarskich – tak cenny w porównaniu do roślin przemysłowych. Powinniśmy powracać do źródła – do świata natury tak często jak to tylko możliwe.

 

Dieta ponadczasowa naszych przodków

Z tego co mówią historycy, archeolodzy i szczątki minionych cywilizacji ludzkość od zarania dziejów żywiła się mięsem zwierząt lądowych, ryb, ziarnami prazbóż (proso, amarantus – szarłat, gryka), nasionami, orzechami, ziołami oraz jajami ptaków. Taki sposób odżywiania oparty był na niewielkiej ilości węglowodanów złożonych, okresach długotrwałego postu oraz cenionych tłuszczach omega 3. Wszystko poparte wysoką aktywnością fizyczną. Badania dowodzą, że jest to zdrowy sposób odżywiania dla współczesnego człowieka. Oczywiście pod warunkiem, że produkty będą odpowiedniej jakości. Mięso z supermarketu jest nisko wartościowym produktem w porównaniu do np.: dziczyzny. Nie biorąc pod uwagę nawet sposobu przechowywania i „dodatków”.

Współcześnie do tego rodzaju odżywiania najbardziej zbliżona jest dieta ketogeniczna (ketogenna), niskowęglowodanowa oraz paleo. Zalecają one spożywanie na dobę pomiędzy 50 – 150g węglowodanów. Obniżenie ilości cukrów powoduje szereg korzyści zdrowotnych. Odczuwalny jest również wzrost energii,  kreatywności a nawet inteligencji. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o tym sposobie odżywiania zapraszam do artykułu: Czy dieta naszych przodków zapewni sukces? Poznasz jej pozytywne i ciemniejsze strony. Zachęcam Cię do przeczytania. Poszerzysz swoją wiedzę i wyrobisz sobie własne wnioski. Wybierzesz co jest dla Twojego organizmu najkorzystniejsze.

 

Zdrowy rozsądek i wiedza

Wąchanie soczystej pomarańczy nie wystarczy, aby zdrowo się odżywiać. Musisz uświadomić sobie co jest korzystne dla Twojego ciała a co toksyczne. Czytaj artykuły i wyciągaj wnioski. Na blogu Lifesherbs postaramy się poszerzać Twoją wiedzę. Musisz jednak samemu obserwować swoje ciało. Zobaczysz co Ci służy, czy są produkty, które wywołują sprzeciw ze strony organizmu (reakcje alergiczne lub nietolerancje pokarmowe). Porównasz to z naukowymi opiniami ekspertów (często o skrajnych poglądach) lub zgłosisz się do lekarzy, aby skonfrontować ich diagnozy. Nie daj się porwać przemijającym modom. Skup się na sobie i dbaj o ciało. Nikt nie zadba tak dobrze o Ciebie jak Ty sam/ sama. Musisz się rozwijać, aby zapewnić sobie odpowiedni poziom zdrowia. Jesteśmy zaprogramowani w taki sposób, aby troszczyć się głównie o swój organizm. Wyciągaj wnioski z błędów żywieniowych osób, których dosięgnęła choroba.

Sezonowość

Jadłeś/aś kiedyś pomidora albo truskawkę w zimowym czasie? Nie wdając się w szczegóły, smakiem nie zachwyca. Postaraj się wstrzymywać swoje pragnienia i zachcianki. Organizm Ci podziękuje. Najzdrowsze produkty to takie, które są świeże. Owoce przechowywane dłuższy czas tracą witaminy i związki aktywne. Ponadto stanowią siedlisko bakterii, drożdży i innych chorobotwórczych drobnoustrojów z wody, powietrza i gleby. Dodatkowym zagrożeniem są toksyny wytwarzane przez niektóre bakterie. Stanowiąc dla wątroby i całego ciała poważne obciążenie. Nie trzeba ich przechowywać, ponieważ wymaga do zastosowania różnego rodzaju środków konserwujących. Temperatura w tym wypadku jest najnaturalniejszym, który zazwyczaj producentom żywności nie wystarcza. Dlatego banany, pomarańcze spryskiwane są pestycydami, herbicydami czy etylenem. Podobne zabiegi stosowane są u części polskich producentów.

 

Środowisko naturalne

Ludzie odcięci od negatywnego wpływu cywilizacji dłużej żyją. Takie enklawy długowieczności stanowią dla Nas materiał badawczy oraz wzór do naśladowania. Nie musisz przeprowadzać się w dzicz, aby być zdrowym. Zadbanie o siebie jest możliwe w większych miastach, chociaż znacznie trudniejsze. Szczególnie poprzez zaburzenie naturalnego rytmu zegara biologicznego, zanieczyszczenia oraz odżywianie. Dostępne są przedrożone produkty typu „eco” oraz szkolenia jak radzić sobie ze stresem, jednak to nie wystarcza. Organizm odczuwa każdy nawet najdrobniejszy, negatywny wpływ czynników środowiskowych. Konieczna jest zmiana nawyków, zwiększenie aktywności fizycznej, częstszy kontakt z naturą i właściwy balans między pracą a odpoczynkiem. Pomiędzy tym wszystkim spróbuj odczuwać jeszcze szczęście z życia chwilą…W wielkomiejskim świecie gdzie informacje bombardują Cię nieubłaganie i rozpraszają Twoją uwagę. Trudne prawda?

W tym samym czasie w małej wiosce niedaleko Bieszczad ktoś grabi liście. I tylko grabi – bo po prostu to lubi… W międzyczasie  zrywa dojrzałą gruszkę z pobliskiego drzewa i cieszy się jej wysublimowanym sierpniowym smakiem. Najzdrowsza żywność jest taka, którą możesz zabrać z ogródka, z łąki , lasu. Najlepiej czujesz się gdy doceniasz chwilę i masz radość z tego co robisz. Przedstawiłem odmienne światy. Nie rezygnuj z żadnego z nich. Tak samo jak każda dieta ma wady i zalety. Stwórz swój świat niezależnie od tego gdzie mieszkasz. Możesz czerpać z każdego po trochu, nie tracąc przy tym na zdrowiu. Zyskując różnorodność smaków życia i kuchni.

Więcej przepisów

Krem z dyni

Krem z dyni

Krem z dyniAromatyczna zupa krem z dyniWstęp O przepisieMamy teraz trudniejszy okres zmniejszonej odporność, czas wirusów … Powinniśmy zadbać o siebie jak nigdy dotąd. Dobrze zrobiony krem z dyni zawiera eksplozję smaków, ale też dzięki ostrym przyprawom dostarcza...

czytaj dalej
Jesienna sałatka z liści buraków

Jesienna sałatka z liści buraków

Jesienna sałatka z liści burakówLiście buraków, nasturcja, miód i cytrynaWstęp O przepisieLiście można jeść na surowo, jednak lepiej zblanszować w gorącej wodzie całą botwinę, aby łodygi były delikatniejsze a roślina łatwiej przyswajalna dla naszego układu...

czytaj dalej
Co zrobić z buraków?

Co zrobić z buraków?

Co zrobić z buraków?Korzyści kulinarne i zdrowotne jesiennych burakówWchodząc dzisiaj do ogrodu cieszyłem się, że wykorzystam solidne okazy buraków. Botwina (zdjęcie po prawej) miała imponujące rozmiary liści i łodyg. Na pierwszy rzut oka roślina wydawała się okazała....

czytaj dalej