Gruszka gotowana w winie

Gruszka gotowana w winie z dzikiej róży. Podana z sosem czekoladowym.

Porcje:

2

Czas:

50 min

Trudność

średnie

Kalorie:

390

Wstęp

O przepisie

 Aromaty i nuty zapachowe: korzenny, słodki, owocowy, winny, czekoladowy

Propozycja trunku:  miód pitny

Techniki kulinarne: gotowanie, ekstrakcja, obieranie

Składniki

  • gruszki najlepiej odmiana „klapsa” (2 szt.)
  • wino z dzikiej róży lub inne wino czerwone (ok. 500ml)
  • sok z jagód lub porzeczek (100ml)
  • miód gryczany
  • goździk
  • cynamon

Dodatkowe wyjaśnienia:

Pamiętaj, abyś przygotował/a zalewę nieprzesłodzoną. To właśnie połączenie delikatnie wytrawnej gruszki, słodkiej czekolady i korzennych aromatów stworzy dla Ciebie symfonię smaku.

Instrukcja krok po kroku

Krok 1

Najpierw wlej do małego garnka wino z dzikiej róży. Dodaj goździk, cynamon i nieznaczną ilość soku z ciemnych owoców(jagody, porzeczki).  Po zagotowaniu włóż do wywaru obrane ze skórki gruszki. Odstaw w chłodne miejsce do wystudzenia.

Krok 3

Sos czekoladowy: czekolada gorzka o zawartości masy kakaowej minimum 70%  (50g czyli pół tabliczki), czekolada mleczna (50g czyli pół tabliczki), masło (2 łyżeczki), śmietana 30% (50ml), miód (łyżeczka).

Czekolady podgrzej w kąpieli wodnej. Tylko ostrożnie! Nie ogrzewaj ich zbyt mocno. Pamiętaj, aby około 30% czekolady  odłożyć i dodać dopiero na samym końcu upłynniania (po zdjęciu ze źródła ciepła). Spowoduje to zatemperowanie czekolady czyli m.in. nada jej połysk oraz stabilniejszą konsystencję przy serwowaniu. Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. Dorzuć miód dopiero kiedy sos będzie wystarczająco chłodny, aby nie stracić drzemiących w nim wartości odżywczych (maksymalnie 35 stopni).

Krok 2

Kiedy temperatura obniży się do około 30 – 35 stopni Celsjusza możesz dodać miód, który zachowa cenne wartości odżywcze. Natomiast korzenne aromaty wykorzystają czas potrzebny na chłodzenie i wzbogacą Twój syrop (ekstrahują).

Dodatki:

  • krystalizowane i kandyzowane kwiaty
  • kwiaty suszone lub świeże zioła

Więcej przepisów

Pobudzająca kawa na zimowy poranek

Pobudzająca kawa na zimowy poranek

Kawa na zimowy poranekPobudzająca kawa z cynamonem i masłemKawa kojarzy mi się z przyjazną atmosferą, nieco ożywioną dyskusją i cudowną dysharmonią poranka.   Kiedy bierzesz pierwszy łyk tego magicznego napoju czujesz przypływ koncentracji a zapach budzi Cię do...

czytaj dalej
Grzane wino

Grzane wino

Grzane wino Sposób na relaksujący zimowy wieczórWstęp O przepisieKiedy przychodzą pierwsze chłodniejsze wieczory marzymy o ciepłym schronieniu w zaciszu restauracyjnego lub domowego kominka. Idealnym dopełnieniem przytulnej atmosfery jest grzane wino, które pozwala...

czytaj dalej

Zapisz się na newsletter!

Odbieraj artykuły i przepisy jako pierwszy.