Gruszka gotowana w winie

Gruszka gotowana w winie z dzikiej róży. Podana z sosem czekoladowym.

Porcje:

2

Czas:

50 min

Trudność

średnie

Kalorie:

390

Wstęp

O przepisie

 Aromaty i nuty zapachowe: korzenny, słodki, owocowy, winny, czekoladowy

Propozycja trunku:  miód pitny

Techniki kulinarne: gotowanie, ekstrakcja, obieranie

Składniki

  • gruszki najlepiej odmiana „klapsa” (2 szt.)
  • wino z dzikiej róży lub inne wino czerwone (ok. 500ml)
  • sok z jagód lub porzeczek (100ml)
  • miód gryczany
  • goździk
  • cynamon

Dodatkowe wyjaśnienia:

Pamiętaj, abyś przygotował/a zalewę nieprzesłodzoną. To właśnie połączenie delikatnie wytrawnej gruszki, słodkiej czekolady i korzennych aromatów stworzy dla Ciebie symfonię smaku.

Instrukcja krok po kroku

Krok 1

Najpierw wlej do małego garnka czerwone wino z dzikiej róży. Dodaj goździk, cynamon i nieznaczną ilość soku z ciemnych owoców(jagody, porzeczki).  Po zagotowaniu włóż do wywaru obrane ze skórki gruszki. Odstaw w chłodne miejsce do wystudzenia.

Krok 3

Sos czekoladowy: czekolada gorzka o zawartości masy kakaowej minimum 70%  (50g czyli pół tabliczki), czekolada mleczna (50g czyli pół tabliczki), masło (2 łyżeczki), śmietana 30% (50ml), miód (łyżeczka).

Czekolady podgrzej w kąpieli wodnej. Tylko ostrożnie! Nie ogrzewaj ich zbyt mocno. Pamiętaj, aby około 30% czekolady  odłożyć i dodać dopiero na samym końcu upłynniania (po zdjęciu ze źródła ciepła). Spowoduje to zatemperowanie czekolady czyli m.in. nada jej połysk oraz stabilniejszą konsystencję przy serwowaniu. Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. Dorzuć miód dopiero kiedy sos będzie wystarczająco chłodny, aby nie stracić drzemiących w nim wartości odżywczych (maksymalnie 35 stopni).

Krok 2

Kiedy temperatura obniży się do około 30 – 35 stopni Celsjusza możesz dodać miód, który zachowa cenne wartości odżywcze. Natomiast korzenne aromaty wykorzystają czas potrzebny na chłodzenie i wzbogacą Twój syrop (ekstrahują).

Dodatki:

  • krystalizowane i kandyzowane kwiaty
  • kwiaty suszone lub świeże zioła

Więcej przepisów

Jak znaleźć lub zrobić dobrą restaurację?

Jak znaleźć lub zrobić dobrą restaurację?

Jak znaleźć lub zrobić dobrą restaurację? Rozpoczynam cykl wpisów, które zaprezentują jakie cechy ma dobra restauracja, jak wybierać wartościowe lokale lub udoskonalić istniejące. Możesz też zorganizować "restaurację" w domowych warunkach. Chwilowo, dla rodziny, dla...

czytaj dalej
Artykuł o przyprawach *do czasopisma*

Artykuł o przyprawach *do czasopisma*

Artykuł o przyprawach *do czasopisma*Przyprawy ziołowe, warzywne i korzenne w zdrowej diecieZakończyłem wczoraj kilkunastogodzinną pracę nad stworzeniem pierwszej wersji artykułu do czasopisma. Mimo, że tekst może być nieco zbyt naukowo napisany i w trakcie...

czytaj dalej
5 kroków do zakupu bluzy kucharskiej

5 kroków do zakupu bluzy kucharskiej

5 kroków do zakupu bluzy kucharskiej Bluza kucharska to podstawowa część garderoby profesjonalnego kucharza i szefa kuchni. Pozwala na większy komfort pracy, dają poczucie bezpieczeństwa w wyjątkowym gastronomicznym środowisku. Czym jednak kierować się, aby wybrać...

czytaj dalej