Gruszka gotowana w winie
Gruszka gotowana w winie z dzikiej róży. Podana z sosem czekoladowym.
Wstęp
O przepisie
Aromaty i nuty zapachowe: korzenny, słodki, owocowy, winny, czekoladowy
Propozycja trunku: miód pitny
Techniki kulinarne: gotowanie, ekstrakcja, obieranie

Składniki
- gruszki najlepiej odmiana „klapsa” (2 szt.)
- wino z dzikiej róży lub inne wino czerwone (ok. 500ml)
- sok z jagód lub porzeczek (100ml)
- miód gryczany
- goździk
- cynamon
Dodatkowe wyjaśnienia:
Pamiętaj, abyś przygotował/a zalewę nieprzesłodzoną. To właśnie połączenie delikatnie wytrawnej gruszki, słodkiej czekolady i korzennych aromatów stworzy dla Ciebie symfonię smaku.


Instrukcja krok po kroku
Krok 1
Najpierw wlej do małego garnka czerwone wino z dzikiej róży. Dodaj goździk, cynamon i nieznaczną ilość soku z ciemnych owoców(jagody, porzeczki). Po zagotowaniu włóż do wywaru obrane ze skórki gruszki. Odstaw w chłodne miejsce do wystudzenia.
Krok 3
Sos czekoladowy: czekolada gorzka o zawartości masy kakaowej minimum 70% (50 g czyli pół tabliczki), czekolada mleczna (50 g czyli pół tabliczki), masło (2 łyżeczki), śmietana 30% (50ml), miód (łyżeczka).
Czekoladę podgrzej w kąpieli wodnej. Tylko ostrożnie! Nie ogrzewaj ich zbyt mocno. Pamiętaj, aby około 30% czekolady odłożyć i dodać dopiero na samym końcu upłynniania (po zdjęciu ze źródła ciepła). Spowoduje to zatemperowanie czekolady czyli m.in. nada jej połysk oraz stabilniejszą konsystencję przy serwowaniu. Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. Dorzuć miód dopiero kiedy sos będzie wystarczająco chłodny, aby nie stracić drzemiących w nim wartości odżywczych (maksymalnie 35 stopni).
Krok 2
Kiedy temperatura obniży się do około 30 – 35 stopni Celsjusza możesz dodać miód, który zachowa cenne wartości odżywcze. Natomiast korzenne aromaty wykorzystają czas potrzebny na chłodzenie i wzbogacą Twój syrop (ekstrahują).
Dodatki:
- krystalizowane i kandyzowane kwiaty
- kwiaty suszone lub świeże zioła do dekoracji
Więcej przepisów
Stosowanie ziół przez kobiety ciężarne – bezpieczne ziołolecznictwo
Stosowanie ziół przez kobiety ciężarne – bezpieczne ziołolecznictwoZioła przyjmowane regularnie nasycają organizm prozdrowotnymi związkami, które mogą wykazywać silne działanie farmakologiczne.Leki ziołowe postrzegane są przez przyszłe mamy jako potencjalnie...
Detoks wiosenny za pomocą ziół
Detoks wiosenny za pomocą ziółSpring detox with herbsArtykuł dostępny jest także w czasopiśmie specjalistycznym o zdrowym odżywianiu - Food Forum. Abstract Food and environmental pollution pose a threat to our health. Spring is a period of high-value plant-derived...
Miody – przegląd, opis i właściwości
Miody - przegląd, opis i właściwości Artykuł został opublikowany również w czasopiśmie Food Forum. Jednak specjalnie dla Was udostępniam go na blogu. Pobierz pełną wersję artykułu w formacie pdf. Więcej przepisów
