Gruszka gotowana w winie
Gruszka gotowana w winie z dzikiej róży. Podana z sosem czekoladowym.
Wstęp
O przepisie
Aromaty i nuty zapachowe: korzenny, słodki, owocowy, winny, czekoladowy
Propozycja trunku: miód pitny
Techniki kulinarne: gotowanie, ekstrakcja, obieranie

Składniki
- gruszki najlepiej odmiana „klapsa” (2 szt.)
- wino z dzikiej róży lub inne wino czerwone (ok. 500ml)
- sok z jagód lub porzeczek (100ml)
- miód gryczany
- goździk
- cynamon
Dodatkowe wyjaśnienia:
Pamiętaj, abyś przygotował/a zalewę nieprzesłodzoną. To właśnie połączenie delikatnie wytrawnej gruszki, słodkiej czekolady i korzennych aromatów stworzy dla Ciebie symfonię smaku.


Instrukcja krok po kroku
Krok 1
Najpierw wlej do małego garnka czerwone wino z dzikiej róży. Dodaj goździk, cynamon i nieznaczną ilość soku z ciemnych owoców(jagody, porzeczki). Po zagotowaniu włóż do wywaru obrane ze skórki gruszki. Odstaw w chłodne miejsce do wystudzenia.
Krok 3
Sos czekoladowy: czekolada gorzka o zawartości masy kakaowej minimum 70% (50 g czyli pół tabliczki), czekolada mleczna (50 g czyli pół tabliczki), masło (2 łyżeczki), śmietana 30% (50ml), miód (łyżeczka).
Czekoladę podgrzej w kąpieli wodnej. Tylko ostrożnie! Nie ogrzewaj ich zbyt mocno. Pamiętaj, aby około 30% czekolady odłożyć i dodać dopiero na samym końcu upłynniania (po zdjęciu ze źródła ciepła). Spowoduje to zatemperowanie czekolady czyli m.in. nada jej połysk oraz stabilniejszą konsystencję przy serwowaniu. Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. Dorzuć miód dopiero kiedy sos będzie wystarczająco chłodny, aby nie stracić drzemiących w nim wartości odżywczych (maksymalnie 35 stopni).
Krok 2
Kiedy temperatura obniży się do około 30 – 35 stopni Celsjusza możesz dodać miód, który zachowa cenne wartości odżywcze. Natomiast korzenne aromaty wykorzystają czas potrzebny na chłodzenie i wzbogacą Twój syrop (ekstrahują).
Dodatki:
- krystalizowane i kandyzowane kwiaty
- kwiaty suszone lub świeże zioła do dekoracji
Więcej przepisów
Miody – przegląd, opis i właściwości
Miody - przegląd, opis i właściwości Artykuł został opublikowany również w czasopiśmie Food Forum. Jednak specjalnie dla Was udostępniam go na blogu. Pobierz pełną wersję artykułu w formacie pdf. Więcej przepisów
Jak zrobić naleśniki pancakes (tzw. pankejki)?
Jak zrobić naleśniki pancakes (tzw. pankejki)?Naleśniki z konfiturą jeżynową.Wstęp O przepisiePancakes (tzw. pankejki) czyli amerykańskie naleśniki charakteryzujące się większą grubością i puszystością. Nadają się zarówno na śniadanie, deser jak i obiad. Przygotowałem...
Szaszłyki z mielonej wołowiny z sosem tzatziki
Szaszłyki z mielonej wołowiny z sosem tzatzikiWstęp O przepisieDanie w stylu kuchni greckiej. Pozwoli przypomnieć sobie miłe wspomnienia z letniego grillowania. Nadaje się na niedzielny obiad. Może posłużyć jako zamiennik klasycznego kotleta schabowego . Wyraźny smak,...
