Gruszka gotowana w winie

Gruszka gotowana w winie z dzikiej róży. Podana z sosem czekoladowym.

Wstęp

O przepisie

 Aromaty i nuty zapachowe: korzenny, słodki, owocowy, winny, czekoladowy

Propozycja trunku: miód pitny

Techniki kulinarne: gotowanie, ekstrakcja, obieranie

Składniki

  • gruszki najlepiej odmiana „klapsa” (2 szt.)
  • wino z dzikiej róży lub inne wino czerwone (ok. 500ml)
  • sok z jagód lub porzeczek (100ml)
  • miód gryczany
  • goździk
  • cynamon

Dodatkowe wyjaśnienia:

Pamiętaj, abyś przygotował/a zalewę nieprzesłodzoną. To właśnie połączenie delikatnie wytrawnej gruszki, słodkiej czekolady i korzennych aromatów stworzy dla Ciebie symfonię smaku.

Instrukcja krok po kroku

Krok 1

Najpierw wlej do małego garnka czerwone wino z dzikiej róży. Dodaj goździk, cynamon i nieznaczną ilość soku z ciemnych owoców(jagody, porzeczki).  Po zagotowaniu włóż do wywaru obrane ze skórki gruszki. Odstaw w chłodne miejsce do wystudzenia.

Krok 3

Sos czekoladowy: czekolada gorzka o zawartości masy kakaowej minimum 70%  (50 g czyli pół tabliczki), czekolada mleczna (50 g czyli pół tabliczki), masło (2 łyżeczki), śmietana 30% (50ml), miód (łyżeczka).

Czekoladę podgrzej w kąpieli wodnej. Tylko ostrożnie! Nie ogrzewaj ich zbyt mocno. Pamiętaj, aby około 30% czekolady  odłożyć i dodać dopiero na samym końcu upłynniania (po zdjęciu ze źródła ciepła). Spowoduje to zatemperowanie czekolady czyli m.in. nada jej połysk oraz stabilniejszą konsystencję przy serwowaniu. Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. Dorzuć miód dopiero kiedy sos będzie wystarczająco chłodny, aby nie stracić drzemiących w nim wartości odżywczych (maksymalnie 35 stopni).

Krok 2

Kiedy temperatura obniży się do około 30 – 35 stopni Celsjusza możesz dodać miód, który zachowa cenne wartości odżywcze. Natomiast korzenne aromaty wykorzystają czas potrzebny na chłodzenie i wzbogacą Twój syrop (ekstrahują).

Dodatki:

  • krystalizowane i kandyzowane kwiaty
  • kwiaty suszone lub świeże zioła do dekoracji

Więcej przepisów

Jesienna sałatka z liści buraków

Jesienna sałatka z liści buraków

Jesienna sałatka z liści burakówLiście buraków, nasturcja, miód i cytrynaWstęp O przepisieLiście można jeść na surowo, jednak lepiej zblanszować w gorącej wodzie całą botwinę, aby łodygi były delikatniejsze a roślina łatwiej przyswajalna dla naszego układu...

czytaj dalej
Co zrobić z buraków?

Co zrobić z buraków?

Co zrobić z buraków?Korzyści kulinarne i zdrowotne jesiennych burakówWchodząc dzisiaj do ogrodu cieszyłem się, że wykorzystam solidne okazy buraków. Botwina (zdjęcie po prawej) miała imponujące rozmiary liści i łodyg. Na pierwszy rzut oka roślina wydawała się okazała....

czytaj dalej
Ziemniaki gratin

Ziemniaki gratin

Ziemniaki gratinWstęp O przepisieGratin czyli francuska nazwa jednego ze sposobów obróbki termicznej warzyw – zapiekania. Na tej samej zasadzie na jakiej przygotujemy dzisiaj ziemniaki możesz zrobić buraki czy np.: seler. A nawet zmieszać kilka rodzajów warzyw w...

czytaj dalej