Grzane wino
Sposób na relaksujący zimowy wieczór
Wstęp
O przepisie
Kiedy przychodzą pierwsze chłodniejsze wieczory marzymy o ciepłym schronieniu w zaciszu restauracyjnego lub domowego kominka.
Idealnym dopełnieniem przytulnej atmosfery jest grzane wino, które pozwala odstawić emocje na dalszy plan, zrelaksować się i zapomnieć o problemach dnia codziennego.
Restauracje w zimowym okresie przeżywają oblężenie gości marzących o grzańcu.
Dlatego rozkapryszony kelner o młodym wyrazie twarzy i gnuśnym spojrzeniu często przygotowuje nasze wino.


Czasami nie potrafi włączyć nawet palnika a co dopiero mówiąc o recepturze czy technologii przygotowania. Nie zawsze jest ono smaczne. Nie powinniśmy go za to winić…
Na szczęście czasami jego rolę przejmował ambitny i pomocny kucharz (tak trochę się chwalę). Chociaż nie należało to do moich obowiązków – stawałem na straży dobrych manier i dobrego smaku – pomagałem koledze… Podobnie jak dawniej, tak i dzisiaj – wspólnie przygotujemy upragniony trunek…A przynajmniej opowiem Ci jak to zrobić:
Składniki
1 goździk
plasterek jabłka lub mandarynki/pomarańczy
laska cynamonu
kieliszek wina
łyżeczka miodu

Instrukcja krok po kroku
Krok 1
Podgrzewam wino w małym rondelku. Dodaję na początku przyprawy (laska cynamonu, goździk), które potrzebują więcej czasu i wyższej temperatury, aby oddać aromat.
Dekorowanie
Plasterek cytryny lub pomarańczy możemy dodać pod koniec gotowania lub bezpośrednio włożyć do serwowanego naczynia, dzięki czemu uzyskamy wspaniałą dekorację.
Możemy też poprzez odpowiednie nacięcie plasterka ozdobić brzeg kieliszka.
Krok 2
Na końcu podgrzewania dodaję miód, który i tak nie zachowa większości wartości odżywczych jeśli przekroczymy temperaturę . Zatem dopilnowuję, aby nie doprowadzić wina do wrzenia, ponieważ straci nie tylko substancje odżywcze, ale również resztki alkoholu.
Suszone plasterki pomarańczy
Możemy wcześniej przygotować suszone plasterki cytryny, pomarańczy, mandarynki; poprzez ogrzewanie w strumieniu ciepłego powietrza. Np.: w piekarniku lub na kaloryferze. W przypadku domowego piekarnika sugeruję suszenie przy otwartych drzwiczkach, ponieważ łatwiej usuniemy dzięki temu resztki wilgoci.



Więcej przepisów
Stosowanie ziół przez kobiety ciężarne – bezpieczne ziołolecznictwo
Stosowanie ziół przez kobiety ciężarne – bezpieczne ziołolecznictwoZioła przyjmowane regularnie nasycają organizm prozdrowotnymi związkami, które mogą wykazywać silne działanie farmakologiczne.Leki ziołowe postrzegane są przez przyszłe mamy jako potencjalnie...
Detoks wiosenny za pomocą ziół
Detoks wiosenny za pomocą ziółSpring detox with herbsArtykuł dostępny jest także w czasopiśmie specjalistycznym o zdrowym odżywianiu - Food Forum. Abstract Food and environmental pollution pose a threat to our health. Spring is a period of high-value plant-derived...
Miody – przegląd, opis i właściwości
Miody - przegląd, opis i właściwości Artykuł został opublikowany również w czasopiśmie Food Forum. Jednak specjalnie dla Was udostępniam go na blogu. Pobierz pełną wersję artykułu w formacie pdf. Więcej przepisów