Grzane wino

 Sposób na relaksujący zimowy wieczór

Wstęp

O przepisie

Kiedy przychodzą pierwsze chłodniejsze wieczory marzymy o ciepłym schronieniu w zaciszu restauracyjnego lub domowego kominka.

Idealnym dopełnieniem przytulnej atmosfery jest grzane wino, które pozwala odstawić emocje na dalszy plan, zrelaksować się i zapomnieć o problemach dnia codziennego.

Restauracje w zimowym okresie przeżywają oblężenie gości marzących o grzańcu. 

Dlatego rozkapryszony kelner o młodym wyrazie twarzy i gnuśnym spojrzeniu często przygotowuje nasze wino.

 Czasami nie potrafi włączyć nawet palnika a co dopiero mówiąc o recepturze czy technologii przygotowania. Nie zawsze jest ono smaczne. Nie powinniśmy go za to winić…

Na szczęście czasami jego rolę przejmował ambitny i pomocny kucharz  (tak trochę się chwalę). Chociaż nie należało to do moich obowiązków – stawałem na straży dobrych manier i dobrego smaku – pomagałem koledze… Podobnie jak dawniej, tak i dzisiaj – wspólnie przygotujemy upragniony trunek…A przynajmniej opowiem Ci jak to zrobić:

Składniki

  • 1 goździk

  • plasterek jabłka lub mandarynki/pomarańczy

  • laska cynamonu 

  • kieliszek wina

  • łyżeczka miodu

 

Instrukcja krok po kroku

Krok 1

Podgrzewam wino w małym rondelku. Dodaję na początku przyprawy (laska cynamonu, goździk), które potrzebują więcej czasu i wyższej temperatury, aby oddać aromat.

Dekorowanie

Plasterek cytryny lub pomarańczy możemy dodać pod koniec gotowania lub bezpośrednio włożyć do serwowanego naczynia, dzięki czemu uzyskamy wspaniałą dekorację.

Możemy też poprzez odpowiednie nacięcie plasterka ozdobić brzeg kieliszka.  

Krok 2

Na końcu podgrzewania dodaję miód, który i tak nie zachowa większości wartości odżywczych jeśli przekroczymy temperaturę . Zatem dopilnowuję, aby nie doprowadzić wina do wrzenia, ponieważ straci nie tylko substancje odżywcze, ale również resztki alkoholu.

Suszone plasterki pomarańczy 

Możemy wcześniej przygotować suszone plasterki cytryny, pomarańczy, mandarynki; poprzez ogrzewanie w strumieniu ciepłego powietrza. Np.: w piekarniku lub na kaloryferze. W przypadku domowego  piekarnika sugeruję suszenie przy otwartych drzwiczkach, ponieważ łatwiej usuniemy dzięki temu resztki wilgoci.

Więcej przepisów

Jak znaleźć lub zrobić dobrą restaurację?

Jak znaleźć lub zrobić dobrą restaurację?

Jak znaleźć lub zrobić dobrą restaurację? Rozpoczynam cykl wpisów, które zaprezentują jakie cechy ma dobra restauracja, jak wybierać wartościowe lokale lub udoskonalić istniejące. Możesz też zorganizować "restaurację" w domowych warunkach. Chwilowo, dla rodziny, dla...

czytaj dalej
Artykuł o przyprawach *do czasopisma*

Artykuł o przyprawach *do czasopisma*

Artykuł o przyprawach *do czasopisma*Przyprawy ziołowe, warzywne i korzenne w zdrowej diecieZakończyłem wczoraj kilkunastogodzinną pracę nad stworzeniem pierwszej wersji artykułu do czasopisma. Mimo, że tekst może być nieco zbyt naukowo napisany i w trakcie...

czytaj dalej
5 kroków do zakupu bluzy kucharskiej

5 kroków do zakupu bluzy kucharskiej

5 kroków do zakupu bluzy kucharskiej Bluza kucharska to podstawowa część garderoby profesjonalnego kucharza i szefa kuchni. Pozwala na większy komfort pracy, dają poczucie bezpieczeństwa w wyjątkowym gastronomicznym środowisku. Czym jednak kierować się, aby wybrać...

czytaj dalej

Zapisz się na newsletter!

Odbieraj artykuły i przepisy jako pierwszy.