Grzane wino

 Sposób na relaksujący zimowy wieczór

Wstęp

O przepisie

Kiedy przychodzą pierwsze chłodniejsze wieczory marzymy o ciepłym schronieniu w zaciszu restauracyjnego lub domowego kominka.

Idealnym dopełnieniem przytulnej atmosfery jest grzane wino, które pozwala odstawić emocje na dalszy plan, zrelaksować się i zapomnieć o problemach dnia codziennego.

Restauracje w zimowym okresie przeżywają oblężenie gości marzących o grzańcu. 

Dlatego rozkapryszony kelner o młodym wyrazie twarzy i gnuśnym spojrzeniu często przygotowuje nasze wino.

 Czasami nie potrafi włączyć nawet palnika a co dopiero mówiąc o recepturze czy technologii przygotowania. Nie zawsze jest ono smaczne. Nie powinniśmy go za to winić…

Na szczęście czasami jego rolę przejmował ambitny i pomocny kucharz  (tak trochę się chwalę). Chociaż nie należało to do moich obowiązków – stawałem na straży dobrych manier i dobrego smaku – pomagałem koledze… Podobnie jak dawniej, tak i dzisiaj – wspólnie przygotujemy upragniony trunek…A przynajmniej opowiem Ci jak to zrobić:

Składniki

  • 1 goździk

  • plasterek jabłka lub mandarynki/pomarańczy

  • laska cynamonu 

  • kieliszek wina

  • łyżeczka miodu

 

Instrukcja krok po kroku

Krok 1

Podgrzewam wino w małym rondelku. Dodaję na początku przyprawy (laska cynamonu, goździk), które potrzebują więcej czasu i wyższej temperatury, aby oddać aromat.

Dekorowanie

Plasterek cytryny lub pomarańczy możemy dodać pod koniec gotowania lub bezpośrednio włożyć do serwowanego naczynia, dzięki czemu uzyskamy wspaniałą dekorację.

Możemy też poprzez odpowiednie nacięcie plasterka ozdobić brzeg kieliszka.  

Krok 2

Na końcu podgrzewania dodaję miód, który i tak nie zachowa większości wartości odżywczych jeśli przekroczymy temperaturę . Zatem dopilnowuję, aby nie doprowadzić wina do wrzenia, ponieważ straci nie tylko substancje odżywcze, ale również resztki alkoholu.

Suszone plasterki pomarańczy 

Możemy wcześniej przygotować suszone plasterki cytryny, pomarańczy, mandarynki; poprzez ogrzewanie w strumieniu ciepłego powietrza. Np.: w piekarniku lub na kaloryferze. W przypadku domowego  piekarnika sugeruję suszenie przy otwartych drzwiczkach, ponieważ łatwiej usuniemy dzięki temu resztki wilgoci.

Więcej przepisów

Co zrobić z buraków?

Co zrobić z buraków?

Co zrobić z buraków?Korzyści kulinarne i zdrowotne burakówSchodząc dzisiaj do ogrodu cieszyłem się, że wykorzystam bujne okazy buraków. Botwina (zdjęcie po prawej) miała imponujące rozmiary liści i łodyg. Niestety to była jej największa zalety. Bulwy buraków były...

czytaj dalej
Ziemniaki gratin

Ziemniaki gratin

Ziemniaki gratinWstęp O przepisieGratin czyli francuska nazwa jednego ze sposobów obróbki termicznej warzyw – zapiekania. Na tej samej zasadzie na jakiej przygotujemy dzisiaj ziemniaki możesz zrobić buraki czy np.: seler. A nawet zmieszać kilka rodzajów warzyw w...

czytaj dalej
Kawałki cukinii w tempurze

Kawałki cukinii w tempurze

Kawałki cukinii w tempurze Jak zrobić tempurę i dlaczego to jest smaczne?Wstęp O przepisieTempura kojarzy się najczęściej z kuchnią azjatycką. Warto jednak wykorzystać ten sposób obróbki, aby uatrakcyjnić sobie smak sezonowych warzyw czy mięsa. Reakcja Maillarda a...

czytaj dalej

Zapisz się na newsletter!

Odbieraj artykuły i przepisy jako pierwszy.