Jak czyścić, odnowić i zakonserwować drewnianą deskę kuchenną?

Porady 

Konserwacja, użytkowanie i codzienne czyszczenie 

Drewniane deski łatwo pochłaniają wodę dlatego nie możemy myć ich w zmywarkach – zaleca się mycie ręczne po każdym użyciu i wycieranie do sucha ściereczką.

# Należy uważać, aby nie moczyć ich  zbyt   intensywnie. Jeśli deska nasiąka wodą staje się   komfortowym siedliskiem dla drobnoustrojów.

#  Jeśli jest rozsądnie użytkowana oferuje       właściwości antybakteryjne (szczególnie dębowa).

# Chociaż wędliny, kiełbasy sery nie niszczą za bardzo desek warto sporadycznie użyć szlifierki czy papieru ściernego by zachować apetyczny, schludny wygląd.

# Praktyczna porada

Jeśli zaskoczą Cię niespodziewani goście – deska z serami, wędlinami lub owocami to elegancki  “wypełniacz” stołu – smacznie wygląda, wprowadza swobodną i swojską atmosferę. Wszyscy będą oczarowani.  

Drewniane deski i ich atmosfera…

Nie ulega wątpliwości, że drewno stanowi element dekoracyjny. Współgra z nowoczesnym wystrojem jak i klasycznym wnętrzem. Nadaje przytulności pomieszczeniom, co przekłada się na relacje między biesiadnikami, domownikami … Przynajmniej takie mam wrażenie. A może to tylko złudna nadzieja, zbyt stronnicze spojrzenie…

 Pewne jest jednak, że drewno podobnie jak ognisko czy kominek  przyciąga ludzi. Może to jakiś pierwotny mechanizm, może zwyczajna potrzeba utrzymania stałej temperatury ciała, obcowania z naturą. Dotyczy to zarówno żywności jak i przedmiotów codziennego użytku.

Żaden inny materiał, poza drewnem nie daje takiego wrażenia. Deski kamienne – rzeczywiście są designerskie i piękne, jednak pozostawiają wiele do życzenia pod względem funkcjonalności.

Zatem dzięki drewnianym przyborom kuchennym przyciągniesz gości – jakkolwiek by to nie brzmiało 🙂

 Jeśli chodzi o tworzywa sztuczne – ciężko wyobrazić sobie domek z drewnianego bala w góralskim stylu, nastrojowy wieczór, rozpalony kominek, dwoje ludzi i …  plastikową deskę z serami i wędlinami.

W przypadku drewnianych desek największe wyzwanie sprawia jednak zadbanie o ich elegancki wygląd – szczególnie z upływem lat.

 

Proste sposoby na odnowienie drewnianej deski

Zasyp deskę solą i pokrop niewielką ilością soku z cytryny lub innego kwasu (np.: octu owocowego). Wcieraj mieszankę za pomocą gąbki w drewno.  Najlepiej pozostaw na kilka godzin.

Zmywasz wszystko z deski wodą i wycierasz papierowym ręcznikiem lub ścierką. Kiedy całkowicie wyschnie nasączasz dobrym olejem jadalnym.

Dzięki temu:

  • Usuniesz uporczywe zapachy – nawet czosnku czy cebuli.
  • Pozbędziesz się nadmiaru wody z drewna (przy użyciu samej soli, bez kwasu)

Gruntowną metamorfozę deski bardzo zniszczonej możesz przeprowadzić za pomoc szlifierki i papieru ściernego.

Na samym końcu oczywiście konserwacja olejem. Najlepiej sprawdzi się:

  • olej lniany
  • olej kokosowy
  • olej tungowy
  • olej z orzecha włoskiego.

Wybierz z powyższych taki,który uda Ci się najszybciej zdobyć 🙂

Dobrym, lecz  niebezpieczniejszym sposobem na konserwację desek jest również polanie jej wysokoprocentowym alkoholem i podpalenie. Po chwili drobnoustroje giną a płomień zagasa 😉

Mam nadzieję 🙂 

Rozrywka dla biesiadników gwarantowana.

 

Więcej przepisów

Jesienna sałatka z liści buraków

Jesienna sałatka z liści buraków

Jesienna sałatka z liści burakówLiście buraków, nasturcja, miód i cytrynaWstęp O przepisieLiście można jeść na surowo, jednak lepiej zblanszować w gorącej wodzie całą botwinę, aby łodygi były delikatniejsze a roślina łatwiej przyswajalna dla naszego układu...

czytaj dalej
Co zrobić z buraków?

Co zrobić z buraków?

Co zrobić z buraków?Korzyści kulinarne i zdrowotne jesiennych burakówWchodząc dzisiaj do ogrodu cieszyłem się, że wykorzystam solidne okazy buraków. Botwina (zdjęcie po prawej) miała imponujące rozmiary liści i łodyg. Na pierwszy rzut oka roślina wydawała się okazała....

czytaj dalej
Ziemniaki gratin

Ziemniaki gratin

Ziemniaki gratinWstęp O przepisieGratin czyli francuska nazwa jednego ze sposobów obróbki termicznej warzyw – zapiekania. Na tej samej zasadzie na jakiej przygotujemy dzisiaj ziemniaki możesz zrobić buraki czy np.: seler. A nawet zmieszać kilka rodzajów warzyw w...

czytaj dalej