Jak można zjeść i wykorzystać lawendę?
Przepis na lody aromatyzowane lawendą
Zobacz jak w kuchni możemy wykorzystać lawendę.
Chociaż dzisiejsza pogoda nie nastraja pozytywnie – myśląc o słodyczach i lawendowych polach basenu Morza Śródziemnego … zawsze poprawia nam się humor. Ku mojej uciesze i mam nadzieję również Twojej – w Polsce również powstają lawendowe uprawy.
Na marginesie muszę powiedzieć, że jedna z nich powstała niedaleko ojcowizny mojego dziadka, który uprawiał te trudne pagórkowate ziemie. Czyżby to jakiś znak….
Przyznacie, że jest w tym coś szczególnie romantycznego 🙂 Przejdźmy jednak od nostalgicznych uniesień do pragmatyzmu i praktyk kulinarnych.
Ponadczasową wartością jest również zdrowie, dlatego zerknij poniżej jakie choroby możemy wypędzić za pomocą lawendy.

Badania doświadczalne przeprowadzone na zwierzętach oraz ludziach wykazują, że lawenda wykazuje działanie:
- przeciwlękowe
- przeciwbólowe
- uspokajające
- nasenne
- przeciwnowotworowe
- przeciwdrgawkowe
- poprawiające nastrój
Chociaż przez lata stanowiła wyłącznie środek leczniczy – stała się w ostatnich latach kulinarnym trendem, ciekawym urozmaiceniem klasycznych przepisów. Mam wrażenie, że zataczamy koło sprowadzając kuchnię do źródeł dobrego smaku – łąki i pola.
Pchamy cywilizację ku lepszym aromatom, zdrowiu i właściwej atmosferze restauracji. To dobry kierunek. Musimy nauczyć się tylko jak wykorzystać rośliny w praktyczny i nieskomplikowany sposób na co dzień.
Lawenda jako przyprawa
Posiada cytrynowo – kwiatowy smak, z nutą gorzkości i rozmarynu…. Kiedy doprawiamy mięso drobiowe tradycyjnie korzysta się często z pomarańczy, cytryny czy kwaśnych owoców. Myślę, że taka uniwersalna przyprawa jak lawenda przyda się w kuchni. Komponuje się doskonale z dziczyzną, Swoja drogą to też ciekawy powrót do korzeni.
Do czego można jeszcze wykorzystać lawendę w kuchni?
- przyprawiania każdego rodzaju mięs (nawet ryb)
- aromatyzacji ciast – sernik lawendowy
- produkcji lodów
- doprawiania ryżu
- klasycznie – herbatek i koktajli
- przygotowania sosów słodkich i wytrawnych
Uwaga !
Pamiętaj tylko, aby z lawendowych rozkoszy podniebienia korzystać z rozwagą. Podobnie jak sól – lawenda ma silny – intensywny, dominujący smak i zapach. Szczypta więcej niż należy i wyjdzie mydło a nie danie 🙂
Aromatyzowana sól lub cukier


Kiedy wrzucisz do słoika lawendowe kwiaty rozcieńczysz siłę tego kwiatu i zaprzęgniesz ją, aby równomiernie oddawała swój potencjał. Niezaburzając przy tym pozostałych składników dania. Podobnie jak szamotowy kamień w chlebowym piecu kumuluje i oddaje równomiernie temperaturę, otulając ciepłem tak – cukier i sól przesycone aromatem lawendy pozwalają nadać wyjątkowy nowoczesny sznyt tradycyjnym potrawom.
Cukier i sól wykorzystasz do większości potraw w kuchni. Natomiast przy okazji przeniknie do nich odrobina korzystnych dla zdrowia związków odżywczych.
Miód lawendowy
Miody wykazują zbliżone właściwości prozdrowotne do roślin z których powstały. W tym przypadku również mamy do czynienia z tym samym procesem. Miód łatwo przechowywać, jest pyszny, zdrowy i możesz dodawać go do większości potraw. Zakochasz się w jego jasnej barwie.
Jak przechowywać i zakonserwować lawendę na cały rok – suszenie
Pozbawienie produktów spożywczych wody jest doskonałym środkiem konserwującym żywność. Dotyczy to również lawendy – ograniczona aktywność wody prowadzi do tego, że bakterie i inne mikroorganizmy wyprowadzają się z nieprzyjaznego środowiska. Pozostawiając naszą żywność czy przyprawy w spokoju. My zyskujemy świeżą, pachnące niezepsute jedzenie.
Uważaj tylko, aby suszone produkty miały dostęp do wyższej temperatury i świeżego powietrza, aby wysuszyły się a nie zgniły, Doskonale sprawdzi się blaszka na kaloryferze czy papier na stole w letniej kuchni albo na tarasie.

Lody owocowe aromatyzowane lawendą
Lody z aromatem lawendy
Lody wszyscy lubimy. Wykorzystaj lawendę i spróbuj aromatyzować śmietankę, mleko czy owoce podczas produkcji lodów – uzyskasz niecodzienny smak i powiew nowoczesnych trendów kulinarnych w domu.

Składniki
200 ml śmietany 30-36%
200 g owoców mrożonych lub świeżych (malina, truskawka)
2 łyżeczki miodu
1 płaska łyżeczka suszonych kwiatów lawendy
Krok 1 Podgrzewasz śmietankę i dodajesz na końcu kwiaty lawendy. Odstawiasz na minimum kilka godzin – najlepiej kilkanaście. W międzyczasie kiedy temperatura śmietanki stopniowo spada – dodaj miód, aby zachować jego cenne właściwości odżywcze.
Krok 2 Cedzisz śmietankę przez sitko i ubijasz ze szczyptą soli. Zblenduj owoce i wymieszaj delikatnie z owocami.
Krok 3 Przekładasz do pojemników i mrozisz. Im niższa temperatura w zamrażarce tym struktura lodów będzie subtelniejsza a kryształki wody mniej wyczuwalne.

Więcej przepisów
Stosowanie ziół przez kobiety ciężarne – bezpieczne ziołolecznictwo
Stosowanie ziół przez kobiety ciężarne – bezpieczne ziołolecznictwoZioła przyjmowane regularnie nasycają organizm prozdrowotnymi związkami, które mogą wykazywać silne działanie farmakologiczne.Leki ziołowe postrzegane są przez przyszłe mamy jako potencjalnie...
Detoks wiosenny za pomocą ziół
Detoks wiosenny za pomocą ziółSpring detox with herbsArtykuł dostępny jest także w czasopiśmie specjalistycznym o zdrowym odżywianiu - Food Forum. Abstract Food and environmental pollution pose a threat to our health. Spring is a period of high-value plant-derived...
Miody – przegląd, opis i właściwości
Miody - przegląd, opis i właściwości Artykuł został opublikowany również w czasopiśmie Food Forum. Jednak specjalnie dla Was udostępniam go na blogu. Pobierz pełną wersję artykułu w formacie pdf. Więcej przepisów