Jak można zjeść i wykorzystać lawendę?
Przepis na lody aromatyzowane lawendą
Zobacz jak w kuchni możemy wykorzystać lawendę.
Chociaż dzisiejsza pogoda nie nastraja pozytywnie – myśląc o słodyczach i lawendowych polach basenu Morza Śródziemnego … zawsze poprawia nam się humor. Ku mojej uciesze i mam nadzieję również Twojej – w Polsce również powstają lawendowe uprawy.
Na marginesie muszę powiedzieć, że jedna z nich powstała niedaleko ojcowizny mojego dziadka, który uprawiał te trudne pagórkowate ziemie. Czyżby to jakiś znak….
Przyznacie, że jest w tym coś szczególnie romantycznego 🙂 Przejdźmy jednak od nostalgicznych uniesień do pragmatyzmu i praktyk kulinarnych.
Ponadczasową wartością jest również zdrowie, dlatego zerknij poniżej jakie choroby możemy wypędzić za pomocą lawendy.

Badania doświadczalne przeprowadzone na zwierzętach oraz ludziach wykazują, że lawenda wykazuje działanie:
- przeciwlękowe
- przeciwbólowe
- uspokajające
- nasenne
- przeciwnowotworowe
- przeciwdrgawkowe
- poprawiające nastrój
Chociaż przez lata stanowiła wyłącznie środek leczniczy – stała się w ostatnich latach kulinarnym trendem, ciekawym urozmaiceniem klasycznych przepisów. Mam wrażenie, że zataczamy koło sprowadzając kuchnię do źródeł dobrego smaku – łąki i pola.
Pchamy cywilizację ku lepszym aromatom, zdrowiu i właściwej atmosferze restauracji. To dobry kierunek. Musimy nauczyć się tylko jak wykorzystać rośliny w praktyczny i nieskomplikowany sposób na co dzień.
Lawenda jako przyprawa
Posiada cytrynowo – kwiatowy smak, z nutą gorzkości i rozmarynu…. Kiedy doprawiamy mięso drobiowe tradycyjnie korzysta się często z pomarańczy, cytryny czy kwaśnych owoców. Myślę, że taka uniwersalna przyprawa jak lawenda przyda się w kuchni. Komponuje się doskonale z dziczyzną, Swoja drogą to też ciekawy powrót do korzeni.
Do czego można jeszcze wykorzystać lawendę w kuchni?
- przyprawiania każdego rodzaju mięs (nawet ryb)
- aromatyzacji ciast – sernik lawendowy
- produkcji lodów
- doprawiania ryżu
- klasycznie – herbatek i koktajli
- przygotowania sosów słodkich i wytrawnych
Uwaga !
Pamiętaj tylko, aby z lawendowych rozkoszy podniebienia korzystać z rozwagą. Podobnie jak sól – lawenda ma silny – intensywny, dominujący smak i zapach. Szczypta więcej niż należy i wyjdzie mydło a nie danie 🙂
Aromatyzowana sól lub cukier


Kiedy wrzucisz do słoika lawendowe kwiaty rozcieńczysz siłę tego kwiatu i zaprzęgniesz ją, aby równomiernie oddawała swój potencjał. Niezaburzając przy tym pozostałych składników dania. Podobnie jak szamotowy kamień w chlebowym piecu kumuluje i oddaje równomiernie temperaturę, otulając ciepłem tak – cukier i sól przesycone aromatem lawendy pozwalają nadać wyjątkowy nowoczesny sznyt tradycyjnym potrawom.
Cukier i sól wykorzystasz do większości potraw w kuchni. Natomiast przy okazji przeniknie do nich odrobina korzystnych dla zdrowia związków odżywczych.
Miód lawendowy
Miody wykazują zbliżone właściwości prozdrowotne do roślin z których powstały. W tym przypadku również mamy do czynienia z tym samym procesem. Miód łatwo przechowywać, jest pyszny, zdrowy i możesz dodawać go do większości potraw. Zakochasz się w jego jasnej barwie.
Jak przechowywać i zakonserwować lawendę na cały rok – suszenie
Pozbawienie produktów spożywczych wody jest doskonałym środkiem konserwującym żywność. Dotyczy to również lawendy – ograniczona aktywność wody prowadzi do tego, że bakterie i inne mikroorganizmy wyprowadzają się z nieprzyjaznego środowiska. Pozostawiając naszą żywność czy przyprawy w spokoju. My zyskujemy świeżą, pachnące niezepsute jedzenie.
Uważaj tylko, aby suszone produkty miały dostęp do wyższej temperatury i świeżego powietrza, aby wysuszyły się a nie zgniły, Doskonale sprawdzi się blaszka na kaloryferze czy papier na stole w letniej kuchni albo na tarasie.

Lody owocowe aromatyzowane lawendą
Lody z aromatem lawendy
Lody wszyscy lubimy. Wykorzystaj lawendę i spróbuj aromatyzować śmietankę, mleko czy owoce podczas produkcji lodów – uzyskasz niecodzienny smak i powiew nowoczesnych trendów kulinarnych w domu.

Składniki
200 ml śmietany 30-36%
200 g owoców mrożonych lub świeżych (malina, truskawka)
2 łyżeczki miodu
1 płaska łyżeczka suszonych kwiatów lawendy
Krok 1 Podgrzewasz śmietankę i dodajesz na końcu kwiaty lawendy. Odstawiasz na minimum kilka godzin – najlepiej kilkanaście. W międzyczasie kiedy temperatura śmietanki stopniowo spada – dodaj miód, aby zachować jego cenne właściwości odżywcze.
Krok 2 Cedzisz śmietankę przez sitko i ubijasz ze szczyptą soli. Zblenduj owoce i wymieszaj delikatnie z owocami.
Krok 3 Przekładasz do pojemników i mrozisz. Im niższa temperatura w zamrażarce tym struktura lodów będzie subtelniejsza a kryształki wody mniej wyczuwalne.

Więcej przepisów
Miody – przegląd, opis i właściwości
Miody - przegląd, opis i właściwości Artykuł został opublikowany również w czasopiśmie Food Forum. Jednak specjalnie dla Was udostępniam go na blogu. Pobierz pełną wersję artykułu w formacie pdf. Więcej przepisów
Jak zrobić naleśniki pancakes (tzw. pankejki)?
Jak zrobić naleśniki pancakes (tzw. pankejki)?Naleśniki z konfiturą jeżynową.Wstęp O przepisiePancakes (tzw. pankejki) czyli amerykańskie naleśniki charakteryzujące się większą grubością i puszystością. Nadają się zarówno na śniadanie, deser jak i obiad. Przygotowałem...
Szaszłyki z mielonej wołowiny z sosem tzatziki
Szaszłyki z mielonej wołowiny z sosem tzatzikiWstęp O przepisieDanie w stylu kuchni greckiej. Pozwoli przypomnieć sobie miłe wspomnienia z letniego grillowania. Nadaje się na niedzielny obiad. Może posłużyć jako zamiennik klasycznego kotleta schabowego . Wyraźny smak,...