Jak można zjeść i wykorzystać lawendę?

Przepis na lody aromatyzowane lawendą

Zobacz jak w kuchni możemy wykorzystać lawendę.

Chociaż dzisiejsza pogoda nie nastraja pozytywnie – myśląc o słodyczach i lawendowych polach basenu Morza Śródziemnego … zawsze poprawia nam się humor. Ku mojej uciesze i mam nadzieję również Twojej – w Polsce również powstają lawendowe uprawy.

Na marginesie muszę powiedzieć, że jedna z nich powstała niedaleko ojcowizny mojego dziadka, który uprawiał te trudne pagórkowate ziemie. Czyżby to jakiś znak….

Przyznacie, że jest w tym coś szczególnie romantycznego 🙂 Przejdźmy jednak od nostalgicznych uniesień do pragmatyzmu i praktyk kulinarnych.  

Ponadczasową wartością jest również zdrowie, dlatego zerknij poniżej jakie choroby możemy wypędzić za pomocą lawendy.

Badania doświadczalne przeprowadzone na zwierzętach oraz ludziach wykazują, że lawenda wykazuje działanie:

  •  przeciwlękowe
  • przeciwbólowe
  •  uspokajające
  •  nasenne
  •  przeciwnowotworowe
  •  przeciwdrgawkowe
  •  poprawiające nastrój

 Chociaż przez lata stanowiła wyłącznie środek leczniczy – stała się w ostatnich latach kulinarnym trendem, ciekawym urozmaiceniem klasycznych przepisów. Mam wrażenie, że zataczamy koło sprowadzając kuchnię do źródeł dobrego smaku – łąki i pola.

Pchamy cywilizację ku lepszym aromatom, zdrowiu i właściwej atmosferze restauracji. To dobry kierunek. Musimy nauczyć się tylko jak wykorzystać rośliny w praktyczny i nieskomplikowany sposób na co dzień.

Lawenda jako przyprawa

Posiada cytrynowo – kwiatowy smak, z nutą gorzkości i rozmarynu…. Kiedy doprawiamy mięso drobiowe tradycyjnie korzysta się często z pomarańczy, cytryny czy kwaśnych owoców. Myślę, że taka uniwersalna przyprawa jak lawenda przyda się w kuchni. Komponuje się doskonale z dziczyzną, Swoja drogą to też ciekawy powrót do korzeni.

Do czego można jeszcze wykorzystać lawendę w kuchni?

  • przyprawiania każdego rodzaju mięs (nawet ryb)
  • aromatyzacji ciast – sernik lawendowy
  • produkcji lodów
  • doprawiania ryżu
  • klasycznie – herbatek i koktajli
  • przygotowania sosów słodkich i wytrawnych

 Uwaga !

Pamiętaj tylko, aby z lawendowych rozkoszy podniebienia korzystać z rozwagą. Podobnie jak sól – lawenda ma silny – intensywny, dominujący smak i zapach. Szczypta więcej niż należy i wyjdzie mydło a nie danie 🙂

Aromatyzowana sól lub cukier

Kiedy wrzucisz do słoika lawendowe kwiaty rozcieńczysz siłę tego kwiatu i zaprzęgniesz ją, aby równomiernie oddawała swój potencjał. Niezaburzając przy tym pozostałych składników dania. Podobnie jak szamotowy kamień w chlebowym piecu kumuluje i oddaje równomiernie temperaturę, otulając ciepłem tak – cukier i sól przesycone aromatem lawendy pozwalają nadać wyjątkowy nowoczesny sznyt tradycyjnym potrawom.

Cukier i sól wykorzystasz do większości potraw w kuchni. Natomiast przy okazji przeniknie do nich odrobina korzystnych dla zdrowia związków odżywczych.

 

Miód lawendowy

Miody wykazują zbliżone właściwości prozdrowotne do roślin z których powstały. W tym przypadku również mamy do czynienia z tym samym procesem. Miód łatwo przechowywać, jest pyszny, zdrowy i możesz dodawać go do większości potraw. Zakochasz się w jego jasnej barwie.

 

Jak przechowywać i zakonserwować lawendę na cały rok – suszenie

Pozbawienie produktów spożywczych wody jest doskonałym środkiem konserwującym żywność. Dotyczy to również lawendy – ograniczona aktywność wody prowadzi do tego, że bakterie i inne mikroorganizmy wyprowadzają się z nieprzyjaznego środowiska. Pozostawiając naszą żywność czy przyprawy w spokoju. My zyskujemy świeżą, pachnące niezepsute jedzenie.

Uważaj tylko, aby suszone produkty miały dostęp do wyższej temperatury i świeżego powietrza, aby wysuszyły się a nie zgniły, Doskonale sprawdzi się blaszka na kaloryferze czy papier na stole w letniej kuchni albo na tarasie.

Lody owocowe aromatyzowane lawendą

Lody z aromatem lawendy

Lody wszyscy lubimy. Wykorzystaj lawendę i spróbuj aromatyzować śmietankę, mleko czy owoce podczas produkcji lodów – uzyskasz niecodzienny smak i powiew nowoczesnych trendów kulinarnych w domu.

Składniki

  • 200 ml śmietany 30-36%

  • 200 g owoców mrożonych lub świeżych (malina, truskawka)

  • 2 łyżeczki miodu

  • 1 płaska łyżeczka suszonych kwiatów lawendy

Krok 1 Podgrzewasz śmietankę i dodajesz na końcu kwiaty lawendy. Odstawiasz na minimum kilka godzin – najlepiej kilkanaście. W międzyczasie kiedy temperatura śmietanki stopniowo spada – dodaj miód, aby zachować jego cenne właściwości odżywcze.

Krok 2 Cedzisz śmietankę przez sitko i ubijasz ze szczyptą soli. Zblenduj owoce i wymieszaj delikatnie z owocami.

Krok 3 Przekładasz do pojemników i mrozisz. Im niższa temperatura w zamrażarce tym struktura lodów będzie subtelniejsza a kryształki wody mniej wyczuwalne.

Więcej przepisów

Jesienna sałatka z liści buraków

Jesienna sałatka z liści buraków

Jesienna sałatka z liści burakówLiście buraków, nasturcja, miód i cytrynaWstęp O przepisieLiście można jeść na surowo, jednak lepiej zblanszować w gorącej wodzie całą botwinę, aby łodygi były delikatniejsze a roślina łatwiej przyswajalna dla naszego układu...

czytaj dalej
Co zrobić z buraków?

Co zrobić z buraków?

Co zrobić z buraków?Korzyści kulinarne i zdrowotne jesiennych burakówWchodząc dzisiaj do ogrodu cieszyłem się, że wykorzystam solidne okazy buraków. Botwina (zdjęcie po prawej) miała imponujące rozmiary liści i łodyg. Na pierwszy rzut oka roślina wydawała się okazała....

czytaj dalej
Ziemniaki gratin

Ziemniaki gratin

Ziemniaki gratinWstęp O przepisieGratin czyli francuska nazwa jednego ze sposobów obróbki termicznej warzyw – zapiekania. Na tej samej zasadzie na jakiej przygotujemy dzisiaj ziemniaki możesz zrobić buraki czy np.: seler. A nawet zmieszać kilka rodzajów warzyw w...

czytaj dalej

Zapisz się na newsletter!

Odbieraj artykuły i przepisy jako pierwszy.