Jak przygotować wino domowe?

Wstęp

O przepisie

W cieplejszych okresach roku, kiedy masz dostęp do dużej ilości owoców (np: wiśni, porzeczek) w łatwy sposób możesz przygotować wino. Przedstawię Ci kilka podstawowych zasad dzięki którym przygotujesz smaczny i naturalny produkt. Będzie świetnym urozmaiceniem domowej piwniczki lub dobrym prezentem dla znajomych.

Instrukcja krok po kroku

1.      Zbiór i przygotowanie

Jeśli chcesz, aby wino miało dobry smak musisz przyrządzić je z owoców zdrowych, bez nalotu pleśni, gałązek oraz pestek, które w przypadku większości gatunków (np.: wiśni) nada gorzkawego smaku.

Po przesortowaniu, obmyj wszystkie produkty  i przełóż do balona fermentacyjnego. Jeśli korzystasz z owoców o dużej zawartości wody (np.: winogrono) a małej zawartości naturalnych cukrów (zimniejsze kraje w tym Polska) – wcześniej rozgnieć owoce i posyp cukrem. Spowoduje to szybsze wydostanie się soku, aromatów i innych związków na zewnątrz.

*Maceracja W tym momencie możesz zastosować technikę powszechną w produkcji wina gronowego. Jednak zalecam stosowanie jej tylko w przypadku przygotowywania wina z winogron, ewentualnie z wiśni. Maceracja polega na 2- 3 dniowym podfermentowaniu rozgniecionych owoców z dodatkiem cukru (jeśli owoce są zbyt kwaśne). Powoduje to lepszy aromat i intensyfikuje kolor wina. W domowych warunkach macerację najlepiej przeprowadzić w misce przykrytej szczelnie gazą.

Podczas procesów przygotowania owoców oraz ewentualnej maceracji musisz bardzo uważać, aby nie zakazić wina bakteriami lub drożdżami  z powietrza. W tym celu zachowaj wyjątkową czystość i nie narażaj owoców na zbyt długi” kontakt” z otoczeniem.

 

2.      Drożdże dzikie a drożdże szlachetne. Które wybrać?

Drożdże dzikie znajdują się na powierzchni winogron i dzięki nim nasze babcie od wieków przygotowywały domowe wina. Wino przygotowane dzięki nim jest delikatniejsze i nie ma posmaku drożdżowego.

Jednak posiadają pewna wadę. Mianowicie podczas fermentacji drożdże dzikie obumierają szybciej niż takie zakupione w sklepach. Co może spowodować zakażenie wina, kiepski smak czy małą zawartość alkoholu. Jeśli jednak zadbamy o czystość i fermentacja  przebiegnie prawidłowo drożdże dzikie uraczą Was niespotykanie delikatnym i nieporównywalnie lepszym smakiem niż z drożdży szlachetnych.

 

3.      Fermentacja

Owoce zalewamy wystudzonym  syropem cukrowym (woda + cukier). Jeśli korzystaliśmy z owoców winogrona nie musimy dodawać już drożdży szlachetnych.

Jeśli natomiast wino przygotowujemy z innych owoców musimy zastosować drożdże szlachetne bądź namoczyć rodzynki w wodzie o temperaturze 25 – 30 stopni Celsjusz).

Należy pamiętać, aby drożdże nie miały kontaktu ze zbyt wysoką temperaturą, ponieważ obumrą i fermentacja nie przebiegnie.

Fermentacja trwa od 2 do 3 tygodni w temperaturze otoczenia 20 – 25 stopni Celsjusza. Oznaką prawidłowego przebiegu fermentacji jest intensywne wydzielanie gazu z rurki fermentacyjnej 

4.      Zlewanie wina

Ostatnim etapem fermentacji jest zmniejszenie ilości wydobywających się gazów. W tym momencie powinniśmy zlać płyn znad osadu. W taki sposób, aby oddzielić resztki owoców i obumarłe drożdże od naszego wina. Możemy uczynić to za pomocą gumowej rurki o długości około 1,5 – 2 metrów.

5.      Filtracja

Nasze młode wino przelewamy ponownie do balona fermentacyjnego i pozostawiamy, żeby odpoczęło i „dopracowało”. Po minimum miesiącu filtrujemy wino wykorzystując gazę oraz lejek.

Wino powinno już mieć nieco łagodniejszy smak niż zaraz po fermentacji. Staje się też bardziej przejrzyste i jednorodne. Bez jakichkolwiek zanieczyszczeń czy osadów.  

6.      Dojrzewanie

Tak oczyszczone wino odstawiamy do domowej piwniczki. Podczas dojrzewania, jeśli wino nie będzie wystarczająco klarowne powtarzamy proces filtracji.

Więcej przepisów

Detoks wiosenny za pomocą ziół

Detoks wiosenny za pomocą ziół

Detoks wiosenny za pomocą ziółSpring detox with herbsArtykuł dostępny jest także w czasopiśmie specjalistycznym o zdrowym odżywianiu - Food Forum. Abstract  Food and environmental pollution pose a threat to our health. Spring is a period of high-value plant-derived...

czytaj dalej