Jak przygotować wino domowe?
Wstęp
O przepisie
W cieplejszych okresach roku, kiedy masz dostęp do dużej ilości owoców (np: wiśni, porzeczek) w łatwy sposób możesz przygotować wino. Przedstawię Ci kilka podstawowych zasad dzięki którym przygotujesz smaczny i naturalny produkt. Będzie świetnym urozmaiceniem domowej piwniczki lub dobrym prezentem dla znajomych.

Instrukcja krok po kroku
1. Zbiór i przygotowanie
Jeśli chcesz, aby wino miało dobry smak musisz przyrządzić je z owoców zdrowych, bez nalotu pleśni, gałązek oraz pestek, które w przypadku większości gatunków (np.: wiśni) nada gorzkawego smaku.
Po przesortowaniu, obmyj wszystkie produkty i przełóż do balona fermentacyjnego. Jeśli korzystasz z owoców o dużej zawartości wody (np.: winogrono) a małej zawartości naturalnych cukrów (zimniejsze kraje w tym Polska) – wcześniej rozgnieć owoce i posyp cukrem. Spowoduje to szybsze wydostanie się soku, aromatów i innych związków na zewnątrz.
*Maceracja W tym momencie możesz zastosować technikę powszechną w produkcji wina gronowego. Jednak zalecam stosowanie jej tylko w przypadku przygotowywania wina z winogron, ewentualnie z wiśni. Maceracja polega na 2- 3 dniowym podfermentowaniu rozgniecionych owoców z dodatkiem cukru (jeśli owoce są zbyt kwaśne). Powoduje to lepszy aromat i intensyfikuje kolor wina. W domowych warunkach macerację najlepiej przeprowadzić w misce przykrytej szczelnie gazą.
Podczas procesów przygotowania owoców oraz ewentualnej maceracji musisz bardzo uważać, aby nie zakazić wina bakteriami lub drożdżami z powietrza. W tym celu zachowaj wyjątkową czystość i nie narażaj owoców na zbyt długi” kontakt” z otoczeniem.
2. Drożdże dzikie a drożdże szlachetne. Które wybrać?
Drożdże dzikie znajdują się na powierzchni winogron i dzięki nim nasze babcie od wieków przygotowywały domowe wina. Wino przygotowane dzięki nim jest delikatniejsze i nie ma posmaku drożdżowego.
Jednak posiadają pewna wadę. Mianowicie podczas fermentacji drożdże dzikie obumierają szybciej niż takie zakupione w sklepach. Co może spowodować zakażenie wina, kiepski smak czy małą zawartość alkoholu. Jeśli jednak zadbamy o czystość i fermentacja przebiegnie prawidłowo drożdże dzikie uraczą Was niespotykanie delikatnym i nieporównywalnie lepszym smakiem niż z drożdży szlachetnych.
3. Fermentacja
Owoce zalewamy wystudzonym syropem cukrowym (woda + cukier). Jeśli korzystaliśmy z owoców winogrona nie musimy dodawać już drożdży szlachetnych.
Jeśli natomiast wino przygotowujemy z innych owoców musimy zastosować drożdże szlachetne bądź namoczyć rodzynki w wodzie o temperaturze 25 – 30 stopni Celsjusz).
Należy pamiętać, aby drożdże nie miały kontaktu ze zbyt wysoką temperaturą, ponieważ obumrą i fermentacja nie przebiegnie.
Fermentacja trwa od 2 do 3 tygodni w temperaturze otoczenia 20 – 25 stopni Celsjusza. Oznaką prawidłowego przebiegu fermentacji jest intensywne wydzielanie gazu z rurki fermentacyjnej
4. Zlewanie wina
Ostatnim etapem fermentacji jest zmniejszenie ilości wydobywających się gazów. W tym momencie powinniśmy zlać płyn znad osadu. W taki sposób, aby oddzielić resztki owoców i obumarłe drożdże od naszego wina. Możemy uczynić to za pomocą gumowej rurki o długości około 1,5 – 2 metrów.
5. Filtracja
Nasze młode wino przelewamy ponownie do balona fermentacyjnego i pozostawiamy, żeby odpoczęło i “dopracowało”. Po minimum miesiącu filtrujemy wino wykorzystując gazę oraz lejek.
Wino powinno już mieć nieco łagodniejszy smak niż zaraz po fermentacji. Staje się też bardziej przejrzyste i jednorodne. Bez jakichkolwiek zanieczyszczeń czy osadów.
6. Dojrzewanie
Tak oczyszczone wino odstawiamy do domowej piwniczki. Podczas dojrzewania, jeśli wino nie będzie wystarczająco klarowne powtarzamy proces filtracji.
Więcej przepisów
Miody – przegląd, opis i właściwości
Miody - przegląd, opis i właściwości Artykuł został opublikowany również w czasopiśmie Food Forum. Jednak specjalnie dla Was udostępniam go na blogu. Pobierz pełną wersję artykułu w formacie pdf. Więcej przepisów
Jak zrobić naleśniki pancakes (tzw. pankejki)?
Jak zrobić naleśniki pancakes (tzw. pankejki)?Naleśniki z konfiturą jeżynową.Wstęp O przepisiePancakes (tzw. pankejki) czyli amerykańskie naleśniki charakteryzujące się większą grubością i puszystością. Nadają się zarówno na śniadanie, deser jak i obiad. Przygotowałem...
Szaszłyki z mielonej wołowiny z sosem tzatziki
Szaszłyki z mielonej wołowiny z sosem tzatzikiWstęp O przepisieDanie w stylu kuchni greckiej. Pozwoli przypomnieć sobie miłe wspomnienia z letniego grillowania. Nadaje się na niedzielny obiad. Może posłużyć jako zamiennik klasycznego kotleta schabowego . Wyraźny smak,...
