Jak przygotować wino domowe?

Wstęp

O przepisie

W cieplejszych okresach roku, kiedy masz dostęp do dużej ilości owoców w łatwy sposób możesz przygotować wino. Przedstawię Ci kilka podstawowych zasad dzięki którym przygotujesz smaczny i naturalny produkt. Będzie świetnym urozmaiceniem domowej piwniczki lub dobrym prezentem dla znajomych.

Instrukcja krok po kroku

1.      Zbiór i przygotowanie

Jeśli chcesz, aby wino miało dobry smak musisz przyrządzić je z owoców zdrowych, bez nalotu pleśni, gałązek oraz pestek, które w przypadku większości gatunków (np.: wiśni) nada gorzkawą nutę. Po przesortowaniu, obmyj wszystkie produkty  i przełóż do balona fermentacyjnego. Jeśli korzystasz z owoców o dużej zawartości wody (np.: winogrono) wcześniej rozgnieć owoce i posyp cukrem. Spowoduje to szybsze wydostanie się soków, aromatów i innych związków na zewnątrz.

*Maceracja W tym momencie możesz zastosować technikę powszechną w produkcji wina gronowego. Jednak zalecam stosowanie jej tylko w przypadku przygotowywania wina z winogron, ewentualnie z wiśni. Maceracja polega na 2- 3 dniowym podfermentowaniu rozgniecionych owoców z dodatkiem cukru (jeśli owoce są zbyt kwaśne). Powoduje to lepszy aromat i intensyfikuje kolor wina. W domowych warunkach macerację najlepiej przeprowadzić w misce przykrytej szczelnie gazą.

Podczas procesów przygotowania owoców oraz ewentualnej maceracji musisz bardzo uważać, aby nie zakazić wina bakteriami lub drożdżami  z powietrza. W tym celu zachowaj wyjątkową czystość i nie narażaj owoców na zbyt długi” kontakt” z otoczeniem.

 

2.      Drożdże dzikie a drożdże szlachetne. Które wybrać?

Drożdże dzikie znajdują się na powierzchni winogron i dzięki nim nasze babcie od wieków przygotowywały domowe wina. Wino przygotowane dzięki nim jest delikatniejsze i nie ma posmaku drożdżowego.

Jednak posiadają pewna wadę. Mianowicie podczas fermentacji drożdże dzikie obumierają szybciej niż takie zakupione w sklepach. Co może spowodować zakażenie wina, kiepski smak czy małą zawartość alkoholu. Jeśli jednak zadbamy o czystość i fermentacja  przebiegnie prawidłowo drożdże dzikie uraczą Was niespotykanie delikatnym i nieporównywalnie lepszym smakiem niż z drożdży szlachetnych.

 

3.      Fermentacja

Owoce zalewamy wystudzonym  syropem cukrowym (woda + cukier). Jeśli korzystaliśmy z owoców winogrona nie musimy dodawać już drożdży szlachetnych.

Jeśli natomiast wino przygotowujemy z innych owoców musimy zastosować drożdże szlachetne bądź namoczyć rodzynki w wodzie o temperaturze 25 – 30 stopni Celsjusz).

Należy pamiętać, aby drożdże nie miały kontaktu ze zbyt wysoką temperaturą, ponieważ obumrą i fermentacja nie przebiegnie.

Fermentacja trwa od 2 do 3 tygodni w temperaturze otoczenia 20 – 25 stopni Celsjusza .Oznaką prawidłowego przebiegu fermentacji jest intensywne wydzielanie gazu z rurki fermentacyjnej 

4.      Zlewanie wina

Ostatnim etapem fermentacji jest zmniejszenie ilości wydobywających się gazów. W tym momencie powinniśmy zlać płyn znad osadu. W taki sposób, aby oddzielić resztki owoców i obumarłe drożdże od naszego wina. Możemy uczynić to za pomocą gumowej rurki o długości około 1,5 – 2 metrów.

5.      Filtracja

Nasze młode wino przelewamy ponownie do balona fermentacyjnego i pozostawiamy jeszcze dwa tygodnie na „dopracowanie” (temperatura ok 22 – 24 stopnie Celsjusza)

Po tym czasie filtrujemy wino wykorzystując gazę oraz lejek.

6.      Dojrzewanie

Tak oczyszczone wino odstawiamy do domowej piwniczki. Podczas dojrzewania, jeśli wino nie będzie wystarczająco klarowne powtarzamy proces filtracji.

Więcej przepisów

Jak znaleźć lub zrobić dobrą restaurację?

Jak znaleźć lub zrobić dobrą restaurację?

Jak znaleźć lub zrobić dobrą restaurację? Rozpoczynam cykl wpisów, które zaprezentują jakie cechy ma dobra restauracja, jak wybierać wartościowe lokale lub udoskonalić istniejące. Możesz też zorganizować "restaurację" w domowych warunkach. Chwilowo, dla rodziny, dla...

czytaj dalej
Artykuł o przyprawach *do czasopisma*

Artykuł o przyprawach *do czasopisma*

Artykuł o przyprawach *do czasopisma*Przyprawy ziołowe, warzywne i korzenne w zdrowej diecieZakończyłem wczoraj kilkunastogodzinną pracę nad stworzeniem pierwszej wersji artykułu do czasopisma. Mimo, że tekst może być nieco zbyt naukowo napisany i w trakcie...

czytaj dalej
5 kroków do zakupu bluzy kucharskiej

5 kroków do zakupu bluzy kucharskiej

5 kroków do zakupu bluzy kucharskiej Bluza kucharska to podstawowa część garderoby profesjonalnego kucharza i szefa kuchni. Pozwala na większy komfort pracy, dają poczucie bezpieczeństwa w wyjątkowym gastronomicznym środowisku. Czym jednak kierować się, aby wybrać...

czytaj dalej