Jak przygotować wino domowe?

Wstęp

O przepisie

W cieplejszych okresach roku, kiedy masz dostęp do dużej ilości owoców (np: wiśni, porzeczek) w łatwy sposób możesz przygotować wino. Przedstawię Ci kilka podstawowych zasad dzięki którym przygotujesz smaczny i naturalny produkt. Będzie świetnym urozmaiceniem domowej piwniczki lub dobrym prezentem dla znajomych.

Instrukcja krok po kroku

1.      Zbiór i przygotowanie

Jeśli chcesz, aby wino miało dobry smak musisz przyrządzić je z owoców zdrowych, bez nalotu pleśni, gałązek oraz pestek, które w przypadku większości gatunków (np.: wiśni) nada gorzkawego smaku.

Po przesortowaniu, obmyj wszystkie produkty  i przełóż do balona fermentacyjnego. Jeśli korzystasz z owoców o dużej zawartości wody (np.: winogrono) a małej zawartości naturalnych cukrów (zimniejsze kraje w tym Polska) – wcześniej rozgnieć owoce i posyp cukrem. Spowoduje to szybsze wydostanie się soku, aromatów i innych związków na zewnątrz.

*Maceracja W tym momencie możesz zastosować technikę powszechną w produkcji wina gronowego. Jednak zalecam stosowanie jej tylko w przypadku przygotowywania wina z winogron, ewentualnie z wiśni. Maceracja polega na 2- 3 dniowym podfermentowaniu rozgniecionych owoców z dodatkiem cukru (jeśli owoce są zbyt kwaśne). Powoduje to lepszy aromat i intensyfikuje kolor wina. W domowych warunkach macerację najlepiej przeprowadzić w misce przykrytej szczelnie gazą.

Podczas procesów przygotowania owoców oraz ewentualnej maceracji musisz bardzo uważać, aby nie zakazić wina bakteriami lub drożdżami  z powietrza. W tym celu zachowaj wyjątkową czystość i nie narażaj owoców na zbyt długi” kontakt” z otoczeniem.

 

2.      Drożdże dzikie a drożdże szlachetne. Które wybrać?

Drożdże dzikie znajdują się na powierzchni winogron i dzięki nim nasze babcie od wieków przygotowywały domowe wina. Wino przygotowane dzięki nim jest delikatniejsze i nie ma posmaku drożdżowego.

Jednak posiadają pewna wadę. Mianowicie podczas fermentacji drożdże dzikie obumierają szybciej niż takie zakupione w sklepach. Co może spowodować zakażenie wina, kiepski smak czy małą zawartość alkoholu. Jeśli jednak zadbamy o czystość i fermentacja  przebiegnie prawidłowo drożdże dzikie uraczą Was niespotykanie delikatnym i nieporównywalnie lepszym smakiem niż z drożdży szlachetnych.

 

3.      Fermentacja

Owoce zalewamy wystudzonym  syropem cukrowym (woda + cukier). Jeśli korzystaliśmy z owoców winogrona nie musimy dodawać już drożdży szlachetnych.

Jeśli natomiast wino przygotowujemy z innych owoców musimy zastosować drożdże szlachetne bądź namoczyć rodzynki w wodzie o temperaturze 25 – 30 stopni Celsjusz).

Należy pamiętać, aby drożdże nie miały kontaktu ze zbyt wysoką temperaturą, ponieważ obumrą i fermentacja nie przebiegnie.

Fermentacja trwa od 2 do 3 tygodni w temperaturze otoczenia 20 – 25 stopni Celsjusza. Oznaką prawidłowego przebiegu fermentacji jest intensywne wydzielanie gazu z rurki fermentacyjnej 

4.      Zlewanie wina

Ostatnim etapem fermentacji jest zmniejszenie ilości wydobywających się gazów. W tym momencie powinniśmy zlać płyn znad osadu. W taki sposób, aby oddzielić resztki owoców i obumarłe drożdże od naszego wina. Możemy uczynić to za pomocą gumowej rurki o długości około 1,5 – 2 metrów.

5.      Filtracja

Nasze młode wino przelewamy ponownie do balona fermentacyjnego i pozostawiamy, żeby odpoczęło i “dopracowało”. Po minimum miesiącu filtrujemy wino wykorzystując gazę oraz lejek.

Wino powinno już mieć nieco łagodniejszy smak niż zaraz po fermentacji. Staje się też bardziej przejrzyste i jednorodne. Bez jakichkolwiek zanieczyszczeń czy osadów.  

6.      Dojrzewanie

Tak oczyszczone wino odstawiamy do domowej piwniczki. Podczas dojrzewania, jeśli wino nie będzie wystarczająco klarowne powtarzamy proces filtracji.

Więcej przepisów

Jesienna sałatka z liści buraków

Jesienna sałatka z liści buraków

Jesienna sałatka z liści burakówLiście buraków, nasturcja, miód i cytrynaWstęp O przepisieLiście można jeść na surowo, jednak lepiej zblanszować w gorącej wodzie całą botwinę, aby łodygi były delikatniejsze a roślina łatwiej przyswajalna dla naszego układu...

czytaj dalej
Co zrobić z buraków?

Co zrobić z buraków?

Co zrobić z buraków?Korzyści kulinarne i zdrowotne jesiennych burakówWchodząc dzisiaj do ogrodu cieszyłem się, że wykorzystam solidne okazy buraków. Botwina (zdjęcie po prawej) miała imponujące rozmiary liści i łodyg. Na pierwszy rzut oka roślina wydawała się okazała....

czytaj dalej
Ziemniaki gratin

Ziemniaki gratin

Ziemniaki gratinWstęp O przepisieGratin czyli francuska nazwa jednego ze sposobów obróbki termicznej warzyw – zapiekania. Na tej samej zasadzie na jakiej przygotujemy dzisiaj ziemniaki możesz zrobić buraki czy np.: seler. A nawet zmieszać kilka rodzajów warzyw w...

czytaj dalej