Jak rozpuścić czekoladę?

Czekoladowy poradnik

Czekolada w swojej pozornej prostocie kryje skomplikowaną kompozycję składników i długi proces produkcyjny.

To słodka przekąska powstająca z ziaren kakaowca, wywołuje uczucie euforii, dzięki wydzielaniu hormonów szczęścia (endorfin).

Towarzyszy nam w codziennych sytuacjach – przy nieformalnej sąsiedzkiej wizycie czy samotnej wyprawie do kawiarenki tuż za rogiem.

W połączeniu z kawą stanowi duet idealny. Pozwala oderwać się od trosk i zrelaksować. To wszystko brzmi jak reklama super narkotyku a mówimy cały czas o czekoladzie

Po trochu będziemy odkrywali jej tajemnice. Dzisiaj nauczysz się jak właściwie ją upłynnić, aby mogła zdobić owoce, desery, ciasta.

Jak prawidłowo upłynnić czekoladę?

  • Szybki sposób – mikrofalówka: wsypujesz czekoladę do miseczki, jednak około 30% całości wyciągasz i odkładasz do innego naczynia. Około 70% wkładasz do mikrofalówki i podgrzewasz do momentu aż czekolada stanie się miękka niczym gęsta śmietana. (od 1 do 1,5 minuty). Wyciągasz czekoladę z mikrofalówki, dodajesz 30%, które odłożyłaś na samym początku. Mieszasz wszystko razem do uzyskania gładkiej, płynnej konsystencji bez grudek. To maksymalnie uproszczony sposób na zatemperowanie czekolady w domowych warunkach.
  • W dłuższym, klasycznym sposobie nie podgrzewasz czekolady w mikrofalówce, tylko korzystasz z tzw. kąpieli wodnej.

Krok 1. Wlewasz do małego garnka wodę i chwilę podgrzewasz.

Krok 2. Kładziesz metalową miseczkę na górze garnka tak, aby para wodna wydobywająca się z wnętrza podgrzewała dno.

Zanim wrzucisz czekoladę do miski – działaj tak jak w przypadku podgrzewania w mikrofalówce. Odłóż na początku 30% całości i dodaj dopiero na samym końcu kiedy przestaniesz ogrzewać.

Pamiętaj, aby delikatnie i powoli rozpuszczać czekoladę. Musi stopniowo odbierać temperaturę. Zdejmij garnek z ognia zanim jeszcze czekolada całkowicie się upłynni.

Krok 3. Dokładnie wymieszaj i doprowadź do idealnej konsystencji już na zimnym blacie.

Działania awaryjne:

  • Jeśli nie możesz uzyskać płynnej konsystencji spróbuj podgrzać ją ponownie przez chwilę (prawdopodobnie przesadziłaś z ostrożnością i czekolada osiągnęła zbyt niską temperaturę).
  • Jeśli nadal jest zbyt gęsta – dolej płynu w postaci mleka, śmietanki lub wody. Dokładniej mieszaj przez 2-3 minuty aż wszystko dokładnie się połączy.

Błyszcząca powierzchnia czekolady – oznaka dobrej jakości

Gładka, błyszcząca powierzchnia, bez bąbelków powietrza świadczy o dobrej jakości czekolady. Jest właściwie zatemperowana – odporna na wahania temperatury (w granicach rozsądku oczywiście). Dłużej utrzyma się w naszych dłoniach bez zmiany stanu skupienia i brudzenia rąk. Tylko w takiej formie właściwie udekoruje nasze desery i w pełni zaprezentuje swój smak. 

Więcej przepisów

Jak znaleźć lub zrobić dobrą restaurację?

Jak znaleźć lub zrobić dobrą restaurację?

Jak znaleźć lub zrobić dobrą restaurację? Rozpoczynam cykl wpisów, które zaprezentują jakie cechy ma dobra restauracja, jak wybierać wartościowe lokale lub udoskonalić istniejące. Możesz też zorganizować "restaurację" w domowych warunkach. Chwilowo, dla rodziny, dla...

czytaj dalej
Artykuł o przyprawach *do czasopisma*

Artykuł o przyprawach *do czasopisma*

Artykuł o przyprawach *do czasopisma*Przyprawy ziołowe, warzywne i korzenne w zdrowej diecieZakończyłem wczoraj kilkunastogodzinną pracę nad stworzeniem pierwszej wersji artykułu do czasopisma. Mimo, że tekst może być nieco zbyt naukowo napisany i w trakcie...

czytaj dalej
5 kroków do zakupu bluzy kucharskiej

5 kroków do zakupu bluzy kucharskiej

5 kroków do zakupu bluzy kucharskiej Bluza kucharska to podstawowa część garderoby profesjonalnego kucharza i szefa kuchni. Pozwala na większy komfort pracy, dają poczucie bezpieczeństwa w wyjątkowym gastronomicznym środowisku. Czym jednak kierować się, aby wybrać...

czytaj dalej