Jak rozpuścić czekoladę?

Czekoladowy poradnik

Czekolada w swojej pozornej prostocie kryje skomplikowaną kompozycję składników i długi proces produkcyjny.

To słodka przekąska powstająca z ziaren kakaowca, wywołuje uczucie euforii, dzięki wydzielaniu hormonów szczęścia (endorfin).

Towarzyszy nam w codziennych sytuacjach – przy nieformalnej sąsiedzkiej wizycie czy samotnej wyprawie do kawiarenki tuż za rogiem.

W połączeniu z kawą stanowi duet idealny. Pozwala oderwać się od trosk i zrelaksować. To wszystko brzmi jak reklama super narkotyku a mówimy cały czas o czekoladzie

Po trochu będziemy odkrywali jej tajemnice. Dzisiaj nauczysz się jak właściwie ją upłynnić, aby mogła zdobić owoce, desery, ciasta.

Jak prawidłowo upłynnić czekoladę?

  • Szybki sposób – mikrofalówka: wsypujesz czekoladę do miseczki, jednak około 30% całości wyciągasz i odkładasz do innego naczynia. Około 70% wkładasz do mikrofalówki i podgrzewasz do momentu aż czekolada stanie się miękka niczym gęsta śmietana. (od 1 do 1,5 minuty). Wyciągasz czekoladę z mikrofalówki, dodajesz 30%, które odłożyłaś na samym początku. Mieszasz wszystko razem do uzyskania gładkiej, płynnej konsystencji bez grudek. To maksymalnie uproszczony sposób na zatemperowanie czekolady w domowych warunkach.
  • W dłuższym, klasycznym sposobie nie podgrzewasz czekolady w mikrofalówce, tylko korzystasz z tzw. kąpieli wodnej.

Krok 1. Wlewasz do małego garnka wodę i chwilę podgrzewasz.

Krok 2. Kładziesz metalową miseczkę na górze garnka tak, aby para wodna wydobywająca się z wnętrza podgrzewała dno.

Zanim wrzucisz czekoladę do miski – działaj tak jak w przypadku podgrzewania w mikrofalówce. Odłóż na początku 30% całości i dodaj dopiero na samym końcu kiedy przestaniesz ogrzewać.

Pamiętaj, aby delikatnie i powoli rozpuszczać czekoladę. Musi stopniowo odbierać temperaturę. Zdejmij garnek z ognia zanim jeszcze czekolada całkowicie się upłynni.

Krok 3. Dokładnie wymieszaj i doprowadź do idealnej konsystencji już na zimnym blacie.

Działania awaryjne:

  • Jeśli nie możesz uzyskać płynnej konsystencji spróbuj podgrzać ją ponownie przez chwilę (prawdopodobnie przesadziłaś z ostrożnością i czekolada osiągnęła zbyt niską temperaturę).
  • Jeśli nadal jest zbyt gęsta – dolej płynu w postaci mleka, śmietanki lub wody. Dokładniej mieszaj przez 2-3 minuty aż wszystko dokładnie się połączy.

Błyszcząca powierzchnia czekolady – oznaka dobrej jakości

Gładka, błyszcząca powierzchnia, bez bąbelków powietrza świadczy o dobrej jakości czekolady. Jest właściwie zatemperowana – odporna na wahania temperatury (w granicach rozsądku oczywiście). Dłużej utrzyma się w naszych dłoniach bez zmiany stanu skupienia i brudzenia rąk. Tylko w takiej formie właściwie udekoruje nasze desery i w pełni zaprezentuje swój smak. 

Więcej przepisów

Co zrobić z buraków?

Co zrobić z buraków?

Co zrobić z buraków?Korzyści kulinarne i zdrowotne burakówSchodząc dzisiaj do ogrodu cieszyłem się, że wykorzystam bujne okazy buraków. Botwina (zdjęcie po prawej) miała imponujące rozmiary liści i łodyg. Niestety to była jej największa zalety. Bulwy buraków były...

czytaj dalej
Ziemniaki gratin

Ziemniaki gratin

Ziemniaki gratinWstęp O przepisieGratin czyli francuska nazwa jednego ze sposobów obróbki termicznej warzyw – zapiekania. Na tej samej zasadzie na jakiej przygotujemy dzisiaj ziemniaki możesz zrobić buraki czy np.: seler. A nawet zmieszać kilka rodzajów warzyw w...

czytaj dalej
Kawałki cukinii w tempurze

Kawałki cukinii w tempurze

Kawałki cukinii w tempurze Jak zrobić tempurę i dlaczego to jest smaczne?Wstęp O przepisieTempura kojarzy się najczęściej z kuchnią azjatycką. Warto jednak wykorzystać ten sposób obróbki, aby uatrakcyjnić sobie smak sezonowych warzyw czy mięsa. Reakcja Maillarda a...

czytaj dalej