Jak rozpuścić czekoladę?
Czekoladowy poradnik
Czekolada w swojej pozornej prostocie kryje skomplikowaną kompozycję składników i długi proces produkcyjny.
To słodka przekąska powstająca z ziaren kakaowca, wywołuje uczucie euforii, dzięki wydzielaniu hormonów szczęścia (endorfin).
Towarzyszy nam w codziennych sytuacjach – przy nieformalnej sąsiedzkiej wizycie czy samotnej wyprawie do kawiarenki tuż za rogiem.
W połączeniu z kawą stanowi duet idealny. Pozwala oderwać się od trosk i zrelaksować. To wszystko brzmi jak reklama super narkotyku a mówimy cały czas o czekoladzie…
Po trochu będziemy odkrywali jej tajemnice. Dzisiaj nauczysz się jak właściwie ją upłynnić, aby mogła zdobić owoce, desery, ciasta.
Jak prawidłowo upłynnić czekoladę?
- Szybki sposób – mikrofalówka: wsypujesz czekoladę do miseczki, jednak około 30% całości wyciągasz i odkładasz do innego naczynia. Około 70% wkładasz do mikrofalówki i podgrzewasz do momentu aż czekolada stanie się miękka niczym gęsta śmietana. (od 1 do 1,5 minuty). Wyciągasz czekoladę z mikrofalówki, dodajesz 30%, które odłożyłaś na samym początku. Mieszasz wszystko razem do uzyskania gładkiej, płynnej konsystencji bez grudek. To maksymalnie uproszczony sposób na zatemperowanie czekolady w domowych warunkach.
- W dłuższym, klasycznym sposobie nie podgrzewasz czekolady w mikrofalówce, tylko korzystasz z tzw. kąpieli wodnej.
Krok 1. Wlewasz do małego garnka wodę i chwilę podgrzewasz.
Krok 2. Kładziesz metalową miseczkę na górze garnka tak, aby para wodna wydobywająca się z wnętrza podgrzewała dno.
Zanim wrzucisz czekoladę do miski – działaj tak jak w przypadku podgrzewania w mikrofalówce. Odłóż na początku 30% całości i dodaj dopiero na samym końcu kiedy przestaniesz ogrzewać.
Pamiętaj, aby delikatnie i powoli rozpuszczać czekoladę. Musi stopniowo odbierać temperaturę. Zdejmij garnek z ognia zanim jeszcze czekolada całkowicie się upłynni.
Krok 3. Dokładnie wymieszaj i doprowadź do idealnej konsystencji już na zimnym blacie.
Działania awaryjne:
- Jeśli nie możesz uzyskać płynnej konsystencji spróbuj podgrzać ją ponownie przez chwilę (prawdopodobnie przesadziłaś z ostrożnością i czekolada osiągnęła zbyt niską temperaturę).
- Jeśli nadal jest zbyt gęsta – dolej płynu w postaci mleka, śmietanki lub wody. Dokładniej mieszaj przez 2-3 minuty aż wszystko dokładnie się połączy.
Błyszcząca powierzchnia czekolady – oznaka dobrej jakości
Gładka, błyszcząca powierzchnia, bez bąbelków powietrza świadczy o dobrej jakości czekolady. Jest właściwie zatemperowana – odporna na wahania temperatury (w granicach rozsądku oczywiście). Dłużej utrzyma się w naszych dłoniach bez zmiany stanu skupienia i brudzenia rąk. Tylko w takiej formie właściwie udekoruje nasze desery i w pełni zaprezentuje swój smak.


Więcej przepisów
Stosowanie ziół przez kobiety ciężarne – bezpieczne ziołolecznictwo
Stosowanie ziół przez kobiety ciężarne – bezpieczne ziołolecznictwoZioła przyjmowane regularnie nasycają organizm prozdrowotnymi związkami, które mogą wykazywać silne działanie farmakologiczne.Leki ziołowe postrzegane są przez przyszłe mamy jako potencjalnie...
Detoks wiosenny za pomocą ziół
Detoks wiosenny za pomocą ziółSpring detox with herbsArtykuł dostępny jest także w czasopiśmie specjalistycznym o zdrowym odżywianiu - Food Forum. Abstract Food and environmental pollution pose a threat to our health. Spring is a period of high-value plant-derived...
Miody – przegląd, opis i właściwości
Miody - przegląd, opis i właściwości Artykuł został opublikowany również w czasopiśmie Food Forum. Jednak specjalnie dla Was udostępniam go na blogu. Pobierz pełną wersję artykułu w formacie pdf. Więcej przepisów