Jak rozpuścić czekoladę?
Czekoladowy poradnik
Czekolada w swojej pozornej prostocie kryje skomplikowaną kompozycję składników i długi proces produkcyjny.
To słodka przekąska powstająca z ziaren kakaowca, wywołuje uczucie euforii, dzięki wydzielaniu hormonów szczęścia (endorfin).
Towarzyszy nam w codziennych sytuacjach – przy nieformalnej sąsiedzkiej wizycie czy samotnej wyprawie do kawiarenki tuż za rogiem.
W połączeniu z kawą stanowi duet idealny. Pozwala oderwać się od trosk i zrelaksować. To wszystko brzmi jak reklama super narkotyku a mówimy cały czas o czekoladzie…
Po trochu będziemy odkrywali jej tajemnice. Dzisiaj nauczysz się jak właściwie ją upłynnić, aby mogła zdobić owoce, desery, ciasta.
Jak prawidłowo upłynnić czekoladę?
- Szybki sposób – mikrofalówka: wsypujesz czekoladę do miseczki, jednak około 30% całości wyciągasz i odkładasz do innego naczynia. Około 70% wkładasz do mikrofalówki i podgrzewasz do momentu aż czekolada stanie się miękka niczym gęsta śmietana. (od 1 do 1,5 minuty). Wyciągasz czekoladę z mikrofalówki, dodajesz 30%, które odłożyłaś na samym początku. Mieszasz wszystko razem do uzyskania gładkiej, płynnej konsystencji bez grudek. To maksymalnie uproszczony sposób na zatemperowanie czekolady w domowych warunkach.
- W dłuższym, klasycznym sposobie nie podgrzewasz czekolady w mikrofalówce, tylko korzystasz z tzw. kąpieli wodnej.
Krok 1. Wlewasz do małego garnka wodę i chwilę podgrzewasz.
Krok 2. Kładziesz metalową miseczkę na górze garnka tak, aby para wodna wydobywająca się z wnętrza podgrzewała dno.
Zanim wrzucisz czekoladę do miski – działaj tak jak w przypadku podgrzewania w mikrofalówce. Odłóż na początku 30% całości i dodaj dopiero na samym końcu kiedy przestaniesz ogrzewać.
Pamiętaj, aby delikatnie i powoli rozpuszczać czekoladę. Musi stopniowo odbierać temperaturę. Zdejmij garnek z ognia zanim jeszcze czekolada całkowicie się upłynni.
Krok 3. Dokładnie wymieszaj i doprowadź do idealnej konsystencji już na zimnym blacie.
Działania awaryjne:
- Jeśli nie możesz uzyskać płynnej konsystencji spróbuj podgrzać ją ponownie przez chwilę (prawdopodobnie przesadziłaś z ostrożnością i czekolada osiągnęła zbyt niską temperaturę).
- Jeśli nadal jest zbyt gęsta – dolej płynu w postaci mleka, śmietanki lub wody. Dokładniej mieszaj przez 2-3 minuty aż wszystko dokładnie się połączy.
Błyszcząca powierzchnia czekolady – oznaka dobrej jakości
Gładka, błyszcząca powierzchnia, bez bąbelków powietrza świadczy o dobrej jakości czekolady. Jest właściwie zatemperowana – odporna na wahania temperatury (w granicach rozsądku oczywiście). Dłużej utrzyma się w naszych dłoniach bez zmiany stanu skupienia i brudzenia rąk. Tylko w takiej formie właściwie udekoruje nasze desery i w pełni zaprezentuje swój smak.


Więcej przepisów
Miody – przegląd, opis i właściwości
Miody - przegląd, opis i właściwości Artykuł został opublikowany również w czasopiśmie Food Forum. Jednak specjalnie dla Was udostępniam go na blogu. Pobierz pełną wersję artykułu w formacie pdf. Więcej przepisów
Jak zrobić naleśniki pancakes (tzw. pankejki)?
Jak zrobić naleśniki pancakes (tzw. pankejki)?Naleśniki z konfiturą jeżynową.Wstęp O przepisiePancakes (tzw. pankejki) czyli amerykańskie naleśniki charakteryzujące się większą grubością i puszystością. Nadają się zarówno na śniadanie, deser jak i obiad. Przygotowałem...
Szaszłyki z mielonej wołowiny z sosem tzatziki
Szaszłyki z mielonej wołowiny z sosem tzatzikiWstęp O przepisieDanie w stylu kuchni greckiej. Pozwoli przypomnieć sobie miłe wspomnienia z letniego grillowania. Nadaje się na niedzielny obiad. Może posłużyć jako zamiennik klasycznego kotleta schabowego . Wyraźny smak,...