Jak wysuszyć zioła kuchenne?
Jak suszyć zioła?
Rośliny zgromadzone jesienią czy pod koniec lata przydają się w kuchni. Przez całą zimę korzystasz z zapasów i przywołujesz ulotne aromaty lata.
Zapach ziół, rozpalony kominek to zdecydowanie moje klimaty. Wzbogacasz smak potraw, wprowadzasz odrobinę ciepła do domowej kuchni. Fajnie wypić sobie wieczorem, przed snem herbatę ziołową, wiedząc gdzie zbierane były rośliny.
Do głównych zalet suszonych ziół przyprawowych możemy zaliczyć:
- wspomaganie trawienia, odporności i homeostazy organizmu
- działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające
- możliwość wykorzystania jako herbaciany susz
- aromatyzację i dekorowanie pomieszczeń kuchennych – piękny zapach
- poprawę smaku potraw.

Czym jest suszenie ?
Suszenie, czyli w prostych słowach pozbywanie się wody z produktów spożywczych to idealny sposób na konserwację. Zachowujemy przy tym procesie sporo wartości odżywczych i prozdrowotnych. To doskonały sposób na zamkniecie smaku w kapsułach czasu (puszkach, pudełkach, spiżarniach), które otwieramy zazwyczaj zimą.
Suszenie chroni przed niepowołanymi drobnoustrojami psującymi żywność, ponieważ pozbawiając je dostępu do wody – takie środowisko staje się dla nich nieprzyjazne.
Wysuszone zioła najlepiej przechowywać w szklanych słoikach lub podwieszone lnianym sznurkiem w kuchni.
Jak suszyć zioła?
Krok 1. Zbiory – cała roślina. Zbierz zioła w ciepły i słoneczny dzień. Ważne, żeby nie padało. Rozdrobnij na pożądaną wielkość (możesz też suszyć w całości związując w pęczki).Wszystko zależy od tego do czego będziesz używała – herbata, przyprawa … Aby niepotrzebne łodygi nie pałętały się w sosie lub zupie.

Krok 2. Temperatura i papier. Jeśli zioła rozdrobniłaś rozłóż je na papierze w ciepłym miejscu np.: na grzejniku, możesz wykorzystać też blaszkę do pieczenia. Ważne, aby poszczególne kawałki suszonego ziela miały swobodę i miejsce na odparowanie wody. Dlatego daj im przestrzeń.
Krok 3. Jeśli bardzo Ci się spieszy i chcesz „natychmiast” mieć wysuszone zioła. Skorzystaj z pomocy piekarnika. Ustaw temperaturę 35 – 40 stopni Celsjusza i włącz nawiew. Koszt energii będzie większy w tym miesiącu, ale masz gotowe przyprawy błyskawicznie i korzystasz cały rok.


Więcej przepisów
Stosowanie ziół przez kobiety ciężarne – bezpieczne ziołolecznictwo
Stosowanie ziół przez kobiety ciężarne – bezpieczne ziołolecznictwoZioła przyjmowane regularnie nasycają organizm prozdrowotnymi związkami, które mogą wykazywać silne działanie farmakologiczne.Leki ziołowe postrzegane są przez przyszłe mamy jako potencjalnie...
Detoks wiosenny za pomocą ziół
Detoks wiosenny za pomocą ziółSpring detox with herbsArtykuł dostępny jest także w czasopiśmie specjalistycznym o zdrowym odżywianiu - Food Forum. Abstract Food and environmental pollution pose a threat to our health. Spring is a period of high-value plant-derived...
Miody – przegląd, opis i właściwości
Miody - przegląd, opis i właściwości Artykuł został opublikowany również w czasopiśmie Food Forum. Jednak specjalnie dla Was udostępniam go na blogu. Pobierz pełną wersję artykułu w formacie pdf. Więcej przepisów