Jak zamienić wady wina w zalety?
W restauracjach ceni się oprócz najdroższych win, takie ręcznie przygotowane w małej winnicy albo bezpośrednio przez pracownika lokalu gastronomicznego. Podobnie zresztą jak rzemieślnicze piwa. Na tej zasadzie powstały restauracje, w których na miejscu produkuje się piwo. Dlaczego nie zrobić takich lokali z winem?
W niektórych domach jesienna produkcja domowych trunków trwa w najlepsze, dlatego postanowiłem wspomóc Was poradą. Wina domowe to pyszny, naturalny trunek. Zdarzają się jednak wpadki, które łatwo wyeliminować lub przekuć w zalety. Przeanalizujmy dzisiaj kilka przypadków.
Dlaczego wino przestało pracować?
Dojrzałe i zarazem słodkie winogrona to połowa sukcesu w procesie tworzenia wina. Cała sztuka tkwi jednak w szczegółach. A dokładniej w małych „stworzeniach” – drożdżach i drobnoustrojach, które bywają kapryśne. Kika naszych przeoczeń w trakcie produkcji i smak wina staje się nie do zniesienia.
Jak można takie błędy poprawić, a w razie czego wykorzystać w inny sposób? Poczekaj jeszcze chwilę a zaraz Ci wszystko wyjaśnię.
Wino domowe a wino z winnicy
Główną zaletą wina domowego jest delikatny smak. Możemy kontrolować słodkość poprzez dodatek cukru. Wina kupowane w sklepach z mojego doświadczenia są bardziej kwaśne i mają syntetyczny posmak. Może on wynikać z tego, że większość win jest siarkowana i poddawana dodatkowym procesom biochemicznym, aby zyskać trwalszy produkt i atrakcyjniejszy pod względem wizualny (np.: intensywna czerwień, wino klarowne).
To co w jednym przypadku jest zaletą winnym może stać się wadą.
Wina domowe przez gorsze warunki sanitarne mogą zakazić się tzw. bakteriami octowymi; drobnoustrojami występującymi w powietrzu, na niesterylizowanych naczyniach itd. Wiadomo, że w domowych warunkach nie mamy aż takich możliwości sprzętowych i sanitarnych, dlatego właśnie wino może zyskać niezbyt przyjemny smak czy zapach.
Jeśli jednak zadbamy na miarę swoich możliwości o czystość i dokładność podczas produkcji – wino domowe „uda się”.
A co więcej możemy uzyskać smak dużo lepszy niż większość przeciętnych win ze sklepowych półek.
Wady wina domowego
Podstawową oznaką, że wino fermentuje jest gaz wydobywający się z rurki fermentacyjnej. Świadczy o tym, że produkowany jest alkohol powstający z cukrów (owocowych i tych dodanych przez nas) a ubocznym efektem jest CO2 .
Wino może przestać fermentować z kilku powodów:
- zbyt mała ilość cukrów w owocach i nastawie
- obumarcie drożdży winiarskich pod wpływem zbyt wysokiej temperatury
- niewystarczająca siła (aktywność) drożdży spowodowana zastosowaniem drożdży dzikich a nie szlachetnych
- zbyt niska temperatura otoczenia podczas fermentacji wina (poniżej 23 stopni Celsjusza)
- w trakcie fermentacji wytworzyło się takie stężenie alkoholu, że „produkujące” drożdże obumarły przedwcześnie
Rozwiązanie problemów:
- Kiedy mieszasz jakikolwiek płyn z drożdżami pamiętaj, aby jego temperatura nie przekraczała temperatury pokojowej.
- Jeśli stosujesz drożdże dzikie zawsze zwracają szczególną uwagę na czystość i higienę pracy. Wino oraz składniki nastawu powinny mieć jak najkrótszy kontakt z powietrzem, uchronisz przyszły trunek przed szkodliwymi bakteriami.
- Bakterie dzikie wykorzystywane do winnej fermentacji „sposobem naturalnym” występują wyłącznie na powierzchni winogron. Jeśli używasz do produkcji wina innych owoców wykorzystaj drożdże szlachetne (dostępne w sklepach).
- Zawsze korzystaj z owoców dojrzałych, bez oznak pleśni i zepsucia. Jeśli uznasz, że są zbyt kwaśne dodawaj dodatkowy cukier.
- Wszystko smakuj (oprócz matki drożdżowej :)) jeśli na poszczególnych etapach surowce i półprodukty będą Ci smakowały – końcowy produkt też będzie wyśmienity.
- Zawsze zamykaj balon fermentacyjny rurką do odprowadzania gazów z korkiem.
Co jeśli wino jest kwaśne i niesmaczne?
Właściwie jest kilka rozwiązań takiego problemu:
- Kupażowanie – wymieszaj wino z innym zbyt słodkim winem lub kwaśnym. Zaplanuj mieszanie w taki sposób, aby wady poszczególnych win zrównoważyły się wzajemnie.
- Wykorzystaj wino jako wytrawny dodatek do sosów i potraw. Czasami brakuje takie „szorstkiego” posmaku w daniu …
- Przeznacz nieudane wina na ocet owocowy. Jeśli masz taką możliwość przygotuj z wina wysokoprocentowy trunek (rektyfikacja) lub nalewkę.
- Oddaj komuś kogo nie lubisz w formie prezentu 🙂 żartuję oczywiście …
Pamiętaj, żeby nie zniechęcać się po pierwszych nieudanych próbach produkcyjnych. Na początku nikomu nie wychodzi dobrze coś co robi po raz pierwszy. Sm uczyłem się na błędach, natomiast wino to o tyle wdzięczny produkt, że nawet nieudany wytwór przyda się pod inną postacią. Zyska prawdziwy blask w innej formie. Także korzystajcie z jesiennych owoców winogron i do dzieła.



Więcej przepisów
Stosowanie ziół przez kobiety ciężarne – bezpieczne ziołolecznictwo
Stosowanie ziół przez kobiety ciężarne – bezpieczne ziołolecznictwoZioła przyjmowane regularnie nasycają organizm prozdrowotnymi związkami, które mogą wykazywać silne działanie farmakologiczne.Leki ziołowe postrzegane są przez przyszłe mamy jako potencjalnie...
Detoks wiosenny za pomocą ziół
Detoks wiosenny za pomocą ziółSpring detox with herbsArtykuł dostępny jest także w czasopiśmie specjalistycznym o zdrowym odżywianiu - Food Forum. Abstract Food and environmental pollution pose a threat to our health. Spring is a period of high-value plant-derived...
Miody – przegląd, opis i właściwości
Miody - przegląd, opis i właściwości Artykuł został opublikowany również w czasopiśmie Food Forum. Jednak specjalnie dla Was udostępniam go na blogu. Pobierz pełną wersję artykułu w formacie pdf. Więcej przepisów