Jak zerwać z krytyką i docenić siebie?
Stajemy przed lustrem, robimy przedziałek, rzucamy garść krytycznych uwag pod swoim adresem i zmotywowani ruszamy do codziennych obowiązków. Czy tak powinien wyglądać nasz poranek? Czy takie zachowanie rzeczywiście dobrze nastraja nas na nadchodzący dzień?
Jak zmieniłoby się nasze życie i samopoczucie gdybyśmy byli dla siebie bardziej łaskawi? Docenili swoje osiągnięcia a nawet swój wizualnie dyskusyjny urok.
Mam wrażenie, że krytyka to nasz sport narodowy. Sami podcinamy sobie skrzydła takim gadaniem. Dodatkowo obniża nam się nastrój, motywacja i wpadamy w letarg, błędne koło.
Jeśli ktoś zwraca uwagę, że zbyt dużo krytykujemy – włącza się nam mechanizm obronny i nie jesteśmy w stanie przyznać się do błędu, nie chcemy go zauważyć albo po prostu go nie zauważamy. To siła nawyku.
Często krytyka kojarzona jest z realizmem, skostnieniem zasad i doświadczeniem. Zabezpieczanie się na wypadek niepowodzeń czy zapobieganie im, nie musi wiązać się z całkowitą negacją świata. Trzeba wierzyć w pomyślne ułożenie spraw i zrobić wszystko co możliwe, aby potoczyły się po naszej myśli. To właściwy sposób na rozwijanie siebie i świata a krytykowanie to jego wtórne upośledzanie.
Przestań krytykować – łatwo powiedzieć, trudniej zrobić. Miewam czasami podobne kłopoty z kontrolowaniem tego mechanizmu. Mam wrażenie, że kiedy za bardzo staramy się pozbyć jakiegoś nawyku czy dokonać zmian wszystko staje nam na przekór. Rozwiązaniem jest pewna doza dystansu i elastyczności.
Pamiętaj, że krytykowanie innych, szkodzi pośrednio również Tobie. Blokujesz swoje możliwości i chęć do zmiany swojego życia – w skrajnych przypadkach ogarnia człowieka poczucie bezsensu.
Negując cechy innych ludzi sami stajemy się człowiekiem wad. Cóż za paradoks.
Warto spojrzeć na człowieka z perspektywy jego zalet a wzbudzać chęć do pracy nad wadami.
Niedocenianie – grzech główny
Nie trzeba jednak krytykować, wystarczy kiedy nie doceniamy swoich dokonań, małych zwycięstw i oczekiwać wciąż więcej i więcej. To błędne koło prowadzące do nieszczęścia na co dzień i niepełnienia w przyszłości.
Bo jak możemy otrzymać więcej skoro nawet nie doceniamy tego co już mamy. Byłoby to nielogicznie – bez większego sensu.
Zatem krytyka i niedocenianie swoich dokonań wieczne niezadowolenie, blokuje nam zdobywanie nowych punktów w grze zwanej życiem. A tymi punktami może być rodzinne szczęście, większa ilość pieniędzy czy praca nad sylwetką….
Zatem jak się docenić, umożliwić rozwój i zarazem poprawić jakość życia? Sprawdź poniższe metody:
- rób raz na jakiś czas listę rzeczy z których jesteś dumna, co w sobie poprawiłaś, co zbudowałaś; zapisuj nawet drobne codzienne sukcesy.
- znajdź chwilę relaksu i wytchnienia od codziennych obowiązków
- podróżuj, poznawaj ludzi, przełamuj rutynę, aby spojrzeć na swoje życie z boku
- skupiaj się na chwili obecnej, doceń otoczenie i okoliczności przyrody, w których się znajdziesz
- zatrzymaj się w ciągu dnia i przypomnij sobie za ile rzeczy możesz być wdzięczna (zdrowie, rodzina, bezpieczeństwo…)
- staraj się otaczać ludźmi, którzy są pozytywnie nastawieni do życia. Zwracają uwagę na zalety i uroki życia.
Jeśli zaczniesz doceniać siebie, wprowadzisz odrobinę dystansu do siebie i świata, poczujesz powiew świeżości, będzie Ci dużo łatwiej. Doceniaj siebie i nie zapominaj o marzeniach – zdobywaniu punktów w grze zwanej życiem



Więcej artykułów
Stosowanie ziół przez kobiety ciężarne – bezpieczne ziołolecznictwo
Stosowanie ziół przez kobiety ciężarne – bezpieczne ziołolecznictwoZioła przyjmowane regularnie nasycają organizm prozdrowotnymi związkami, które mogą wykazywać silne działanie farmakologiczne.Leki ziołowe postrzegane są przez przyszłe mamy jako potencjalnie...
Detoks wiosenny za pomocą ziół
Detoks wiosenny za pomocą ziółSpring detox with herbsArtykuł dostępny jest także w czasopiśmie specjalistycznym o zdrowym odżywianiu - Food Forum. Abstract Food and environmental pollution pose a threat to our health. Spring is a period of high-value plant-derived...
Miody – przegląd, opis i właściwości
Miody - przegląd, opis i właściwości Artykuł został opublikowany również w czasopiśmie Food Forum. Jednak specjalnie dla Was udostępniam go na blogu. Pobierz pełną wersję artykułu w formacie pdf. Więcej przepisów