Jak znaleźć lub zrobić dobrą restaurację?
Rozpoczynam cykl wpisów, które zaprezentują jakie cechy ma dobra restauracja, jak wybierać wartościowe lokale lub udoskonalić istniejące. Możesz też zorganizować „restaurację” w domowych warunkach. Chwilowo, dla rodziny, dla siebie… Restaurację potraktuj jako miejsce gdzie spożywasz posiłki, pijesz … ważne, aby działo się to w szeroko pojętej – miłej atmosferze. Jak stworzyć takie miejsca?
Czytam wiele książek z zakresu biznesu, marketingu i budowania firm przedstawię dzisiaj podsumowanie moich przemyśleń i tworzenie listy cech, które posiada restauracja odnosząca sukcesy.
Dzięki temu będziesz w stanie dokonywać świadomych wyborów jako konsument. Jako właściciel restauracji zyskasz wskazówki i będziesz w stanie krok po kroku ulepszać swój lokal. Dowiesz się na co zwrócić uwagę, aby zyski i zadowolenie gości rosły.
Informacje, które znajdziesz w cyklu artykułów to suma wniosków, obserwacji i doświadczeń wyniesionych z pracy w gastronomicznej branży oraz suma wrażeń jakich doświadczyłem jako gość w wielu lokalach. Podejrzewam, że podobnie jak ja – uwielbiasz przebywać w restauracjach i odkrywać nowe miejsca na gastronomicznej mapie miasta.
W ostatnich miesiącach branża turystyczno-gastronomiczna przeżywała trudności wywołane przez koronawirusa. Dlatego w oparciu o moje przemyślenia, książki i działalność w branży postanowiłem przedstawić listę najważniejszych elementów, wpływających na przyciąganie gości. Zasugeruję innowacyjne rozwiązania, aby pomimo kryzysu lokale gastronomiczne działały na podobny poziomie zyskowności co przed pandemią.
Innymi słowy – z artykułów dowiesz się – jakie kluczowe cechy możemy wyróżnić w dobrej restauracji? Jak udoskonalić swój lokal by przyciągał gości? Jak stworzyć restaurację na własną rękę?
Zaczynaj zmiany od małych kroków – porada ogólna
Metoda ukrywa się pod wieloma nazwami – kaizen – japońska sztuka doskonalenia, lean startup. Sens pozostaje jednak niezmienny – chodzi o dokonywanie niewielkich ulepszeń i oczekiwanie na rezultaty, które sygnalizują czy zmiana idzie w dobrym kierunku i przynosi efekty. Unikasz w ten sposób marnotrawstwa czasu, pracy, pieniędzy… Szybko widzisz czy należy zmienić kurs; łatwiej też zabrać się do pracy bez kiedy jest przed nami perspektywa drobnego wysiłku.
Dlatego właśnie polecam Ci wdrażanie ulepszeń małymi krokami (powiedzmy jeden element tygodniowo). Łatwiej będzie kontrolować efekty i wykonać zaplanowaną pracę dokładniej. Wybierz czynnik który najbardziej według Ciebie przyczyni się do wzrostu liczby gości w restauracji i zmień to.
Według zasady Pareto 80% działań daje 20% efektów. Dlatego pomyśl co najbardziej wpływa na ilość gości w lokalu. Udoskonal to i poczekaj na pierwsze prawdopodobnie największe rezultaty. Jeśli jednak nie potrafisz jeszcze określić priorytetu. Poczekaj na kolejne artykuły na blogu a stopniowo znajdziesz odpowiedź.
Chęć zmiany wszystkich elementów od razu, może doprowadzić do niepotrzebnego zamętu i zniechęcenia. Poznaj więc pierwszy krok.
Krok 1 Miła obsługa – zatrudniaj życzliwych ludzi
Pomyślisz sobie – na pierwszym miejscu takiej listy powinno pojawić się jedzenie, przecież po to właśnie goście przychodzą do restauracji. Myślę, że nie jest to do końca prawda. Jedzenie równie dobrze możesz przygotować w domu. Oczywiście, jest ważne, no dobra – bardzo ważne. Jednak do restauracji przychodzi się również, aby coś miłego przeżyć, zostać obsłużonym, poczuć atmosferę. Ma być miło, smacznie i pięknie.
Dlatego obsługa jest tak istotna. Wspomina o tym wielu właścicieli dobrych restauracji. Pomyśl czy powróciłabyś do restauracji gdzie każde zdanie zamienione z kelnerką jest uszczerbkiem na godności. Nie wiem jak wykwintne musiałoby być jedzenie, abyś doceniła taki lokal.
Jeśli jesteś właścicielem restauracji lub szefem kuchni – zadbaj o właściwy personel. Myślę, że doświadczenie w branży nie jest tak kluczowe jak uśmiechnięta, kontaktowa i chętna do pracy osoba.
Wywoływanie nas po imieniu w sieci znanych kawiarni Starbucks to tylko jeden z elementów ich sukcesu. Na pewno potrafisz przywołać więcej takich marek i zdasz sobie sprawę, że miła obsługa odpowiada za światowy sukces. Niezależnie od regionu świata to ludzie tworzą restaurację…
Zatrudniaj miłych ludzi i dbaj o nich. Czasami zapomina się w biznesie o takich prostych sprawach. Skupiamy się na skomplikowanych strategiach. Kiedy oferujesz człowiekowi np: ubranie (kitel, spodnie, buty), dbasz o niego i jego miejsce pracy – czuje się bezpieczniejszy. Bardziej sobie ufacie.
Nie zrezygnuje po miesiącu pracy. Nie przesiedzi na zapleczu połowy dnia tylko postara się o jak najlepszą jakość potraw a tym samym zyski . Zyskasz lojalnego kompana. Pamiętaj o ludziach a na pewno otrzymasz zwrot w formie pieniędzy, w sferze moralnej lub poprawisz wizerunek Swojej marki.
Jako osoba poszukująca dobrego lokalu zwracaj uwagę na pozytywne i uśmiechnięte osoby z obsługi. Jeśli zauważysz takiego człowieka w witrynie – to może być klucz do odnalezienia dobrego miejsca na obiad.



Krok 2 Atmosfera i otoczenie
Restaurację możesz stworzyć w dowolnym miejscu. Profesjonalne lokale gastronomiczne poszukują zazwyczaj lokalizacji z pięknymi widokami – krajobrazem zapierającym dech.
W większych miastach takie miejsca są limitowane, dlatego ich ceny są bardzo wysokie. Jeśli mieszkasz na obszarach wiejskich nie doceniasz widoków. Kiedy wystawisz stolik z kolacją przed dom. Widok pól uprawnych tuż przed koszeniem czy zachód słońca…
Ceny konkretnych restauracji i miejsc to wartość płynna i bardzo subiektywna.
Wiadomo, że restauracje, hotele, kawiarnie oferują dodatkowo obsługę, klimatyzację, pyszne jedzenie… Z tym trzecim to różnie bywa. Chodzi jednak, aby docenić to czym dysponujesz. Z czegoś w końcu powstała agroturystyka, która w ostatnim czasie przyciąga ogromne ilości gości.
Może to rozwiązanie właśnie dla Ciebie. Zaczniesz przyjmować wczasowiczów w domku na wsi, zdobędziesz trochę funduszy a za parę lat mały domek na wsi rozwinie się w hotel… Wszystko jest możliwe – pamiętaj tylko, że właśnie dla przyjemnej atmosfery, pięknych widoków trafiamy do lokali gastronomicznych.
W pierwszym kontakcie z „restauracją” nie mamy dostępu do jedzenia, nie możemy go skontrolować, natomiast łatwość wejścia do lokalu, wizerunek czy komfort psychiczny grają pierwsze skrzypce.
Myślę, że m.in. dlatego właśnie restauracje sieci Mcdonald zyskały taką popularność…
Więcej przepisów
Stosowanie ziół przez kobiety ciężarne – bezpieczne ziołolecznictwo
Stosowanie ziół przez kobiety ciężarne – bezpieczne ziołolecznictwoZioła przyjmowane regularnie nasycają organizm prozdrowotnymi związkami, które mogą wykazywać silne działanie farmakologiczne.Leki ziołowe postrzegane są przez przyszłe mamy jako potencjalnie...
Detoks wiosenny za pomocą ziół
Detoks wiosenny za pomocą ziółSpring detox with herbsArtykuł dostępny jest także w czasopiśmie specjalistycznym o zdrowym odżywianiu - Food Forum. Abstract Food and environmental pollution pose a threat to our health. Spring is a period of high-value plant-derived...
Miody – przegląd, opis i właściwości
Miody - przegląd, opis i właściwości Artykuł został opublikowany również w czasopiśmie Food Forum. Jednak specjalnie dla Was udostępniam go na blogu. Pobierz pełną wersję artykułu w formacie pdf. Więcej przepisów