Jak znaleźć lub zrobić dobrą restaurację? 

Rozpoczynam cykl wpisów, które zaprezentują jakie cechy ma dobra restauracja, jak wybierać wartościowe lokale lub udoskonalić istniejące. Możesz też zorganizować “restaurację” w domowych warunkach. Chwilowo, dla rodziny, dla siebie… Restaurację potraktuj jako miejsce gdzie spożywasz posiłki, pijesz … ważne, aby działo się to w szeroko pojętej – miłej atmosferze. Jak stworzyć takie miejsca?

Czytam wiele książek z zakresu biznesu, marketingu i budowania firm  przedstawię  dzisiaj podsumowanie moich przemyśleń i tworzenie listy cech, które posiada restauracja odnosząca sukcesy.

Dzięki temu będziesz w stanie dokonywać  świadomych wyborów jako konsument. Jako właściciel restauracji zyskasz wskazówki i będziesz w stanie krok po kroku ulepszać swój lokal. Dowiesz się na co zwrócić uwagę, aby zyski i zadowolenie gości rosły.

Informacje, które znajdziesz w cyklu artykułów to suma wniosków, obserwacji i doświadczeń wyniesionych z pracy w gastronomicznej branży oraz suma wrażeń jakich doświadczyłem jako gość w wielu lokalach. Podejrzewam, że podobnie jak ja – uwielbiasz przebywać w restauracjach i odkrywać nowe miejsca na gastronomicznej mapie miasta.

W ostatnich miesiącach branża turystyczno-gastronomiczna  przeżywała trudności wywołane przez koronawirusa. Dlatego w oparciu o moje przemyślenia, książki i działalność w branży postanowiłem przedstawić listę najważniejszych  elementów, wpływających na przyciąganie gości. Zasugeruję innowacyjne rozwiązania, aby pomimo kryzysu lokale gastronomiczne działały na podobny poziomie zyskowności co przed pandemią.

 Innymi słowy – z artykułów dowiesz się – jakie kluczowe cechy możemy wyróżnić w dobrej restauracji? Jak udoskonalić swój lokal by przyciągał gości? Jak stworzyć restaurację na własną rękę?

 

Zaczynaj zmiany od małych kroków – porada ogólna

Metoda ukrywa się pod wieloma nazwami – kaizen – japońska sztuka doskonalenia, lean startup. Sens pozostaje jednak niezmienny – chodzi o dokonywanie niewielkich ulepszeń i oczekiwanie na rezultaty, które sygnalizują czy zmiana idzie w dobrym kierunku i przynosi efekty. Unikasz w ten sposób marnotrawstwa czasu, pracy, pieniędzy… Szybko widzisz czy należy zmienić kurs; łatwiej też zabrać się do pracy bez kiedy jest przed nami perspektywa drobnego wysiłku.  

 Dlatego właśnie polecam Ci wdrażanie ulepszeń małymi krokami (powiedzmy jeden element tygodniowo). Łatwiej będzie kontrolować efekty i wykonać zaplanowaną pracę dokładniej. Wybierz czynnik który najbardziej według Ciebie przyczyni się do wzrostu liczby gości w restauracji i zmień to.

Według zasady Pareto 80% działań daje 20% efektów. Dlatego pomyśl co najbardziej wpływa na ilość gości w lokalu. Udoskonal to i poczekaj na pierwsze prawdopodobnie największe rezultaty. Jeśli jednak nie potrafisz jeszcze określić priorytetu. Poczekaj na kolejne artykuły na blogu a stopniowo znajdziesz odpowiedź.

Chęć zmiany wszystkich elementów od razu, może doprowadzić do niepotrzebnego zamętu i zniechęcenia. Poznaj więc pierwszy krok.

 

Krok 1  Miła obsługa – zatrudniaj życzliwych ludzi

Pomyślisz sobie – na pierwszym miejscu takiej listy powinno pojawić się jedzenie, przecież po to właśnie goście przychodzą do restauracji. Myślę, że nie jest to do końca prawda. Jedzenie równie dobrze możesz przygotować w domu. Oczywiście, jest ważne, no dobra – bardzo ważne. Jednak do restauracji przychodzi się również, aby coś miłego przeżyć, zostać obsłużonym, poczuć atmosferę. Ma być miło, smacznie i pięknie.

Dlatego obsługa jest tak istotna. Wspomina o tym wielu właścicieli dobrych restauracji. Pomyśl czy powróciłabyś do restauracji gdzie każde zdanie zamienione z kelnerką jest uszczerbkiem na godności. Nie wiem jak wykwintne musiałoby być jedzenie, abyś doceniła taki lokal.

 

Jeśli jesteś właścicielem restauracji lub szefem kuchni – zadbaj o właściwy personel. Myślę, że doświadczenie w branży nie jest tak kluczowe jak uśmiechnięta, kontaktowa i chętna do pracy osoba.

Wywoływanie nas po imieniu w sieci znanych kawiarni Starbucks to tylko jeden z elementów ich sukcesu. Na pewno potrafisz przywołać więcej takich marek i zdasz sobie sprawę, że miła obsługa odpowiada za światowy sukces. Niezależnie od regionu świata to ludzie tworzą restaurację…

Zatrudniaj miłych ludzi i dbaj o nich. Czasami zapomina się w biznesie o takich prostych sprawach. Skupiamy się na skomplikowanych strategiach. Kiedy oferujesz człowiekowi np: ubranie (kitel, spodnie, buty), dbasz o niego i jego miejsce pracy – czuje się bezpieczniejszy. Bardziej sobie ufacie.

 Nie zrezygnuje po miesiącu pracy. Nie przesiedzi na zapleczu połowy dnia tylko postara się o jak najlepszą jakość potraw a tym samym zyski . Zyskasz lojalnego kompana. Pamiętaj o ludziach a na pewno otrzymasz zwrot w formie pieniędzy, w sferze moralnej lub poprawisz wizerunek Swojej marki.

 

Jako osoba poszukująca dobrego lokalu zwracaj uwagę na pozytywne i uśmiechnięte osoby z obsługi. Jeśli zauważysz takiego człowieka w witrynie – to może być klucz do odnalezienia dobrego miejsca na obiad.

Krok 2 Atmosfera i otoczenie

Restaurację możesz stworzyć w dowolnym miejscu. Profesjonalne lokale gastronomiczne poszukują zazwyczaj lokalizacji z pięknymi widokami – krajobrazem zapierającym dech.

W większych miastach takie miejsca są limitowane, dlatego ich ceny są bardzo wysokie. Jeśli mieszkasz na obszarach wiejskich nie doceniasz widoków. Kiedy wystawisz stolik z kolacją przed dom. Widok pól uprawnych tuż przed koszeniem czy zachód słońca… 

Ceny konkretnych restauracji i miejsc to wartość płynna i bardzo subiektywna. 

 Wiadomo, że restauracje, hotele, kawiarnie oferują dodatkowo obsługę, klimatyzację, pyszne jedzenie… Z tym trzecim to różnie bywa. Chodzi jednak, aby docenić to czym dysponujesz. Z czegoś w końcu powstała agroturystyka, która w ostatnim czasie przyciąga ogromne ilości gości.

Może to rozwiązanie właśnie dla Ciebie. Zaczniesz przyjmować wczasowiczów w domku na wsi, zdobędziesz trochę funduszy a za parę lat mały domek na wsi rozwinie się w hotel… Wszystko jest możliwe – pamiętaj tylko, że właśnie dla przyjemnej atmosfery, pięknych widoków trafiamy do lokali gastronomicznych.

W pierwszym kontakcie z “restauracją” nie mamy dostępu do jedzenia, nie możemy go skontrolować, natomiast łatwość wejścia do lokalu, wizerunek czy komfort psychiczny grają pierwsze skrzypce. 

Myślę, że m.in. dlatego właśnie restauracje sieci Mcdonald zyskały taką popularność…

Więcej przepisów

Jak wysuszyć zioła kuchenne?

Jak wysuszyć zioła kuchenne?

Jak wysuszyć zioła kuchenne?Jak suszyć zioła?Rośliny zgromadzone jesienią czy pod koniec lata przydają się w kuchni. Przez całą zimę korzystasz z zapasów i przywołujesz ulotne aromaty lata. Zapach ziół, rozpalony kominek to zdecydowanie moje klimaty. Wzbogacasz smak...

czytaj dalej
Staropolski sposób na kanie i rydze

Staropolski sposób na kanie i rydze

Staropolski sposób na kanie i rydze Jak usmażyć kanie?Jesień kojarzy nam się przede wszystkim ze spiżarnią, winem i kompletowaniem zapasów. Grzyby to podstawowy surowiec, który zbieramy o tej porze roku. Możemy go: wysuszyć odgotować zamrozić albo przygotowywać na...

czytaj dalej
Recepta na kawę jak w kawiarni

Recepta na kawę jak w kawiarni

Recepta na kawę jak w kawiarni Jak spienić mleko w domowych warunkach?Kawa to czas na chwilę odpoczynku. Przystanek i doładowanie energii w trakcie wymagającego dnia pracy. Czy zawsze smakuje tak samo? Czy w restauracji jest smaczniejsza? Jeśli poznasz kilka sekretów...

czytaj dalej