Jak zrobić naleśniki pancakes (tzw. pankejki)?

Naleśniki z konfiturą jeżynową.

Wstęp

O przepisie

Pancakes (tzw. pankejki) czyli amerykańskie naleśniki charakteryzujące się większą grubością i puszystością. Nadają się zarówno na śniadanie, deser jak i obiad. Przygotowałem dzisiaj dla rodziny na śniadanie. Największymi ich fanami są dzieci, ale dorośli też nie pogardzą 😉 Do dekoracji możesz posypać je cukrem pudrem, polać rozpuszczoną czekoladą, bitą śmietaną czy położyć kilka świeżych owoców. Polecam szczególnie z sosami na zimno. Wystarczy połączyć jogurt czy śmietanę z konfiturą lub zblendowanymi owocami.

Składniki

  • jajko

  • 2 łyżki oleju rzepakowego

  • 250 g mąki

  • 250 ml wody gazowanej

  • 50 ml mleka

  • solidna szczypta soli

  • 4 łyżki cukru

  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    Opcjonalnie:

  • konfitura jeżynowa

  • śmietanka 30% (do ubicia lub zmieszania z konfiturą)

Krok 1. Wymieszaj dokładnie trzepaczką wszystkie składniki. Ważne, aby ciasto miało konsystencję półpłynną i dobrze rozprowadzało się na patelni.

Krok 2. Posmaruj patelnię cienką warstwą oleju. Najlepiej nałożyć go za pomocą ręcznika papierowego nasączonego tłuszczem. Rozgrzej patelnię i nalewaj ciasto naleśnikowe za pomocą chochelki formując okrągłe placuszki. Po 20 – 30 sekundach (w zależności od nasilenia palnika) przewracaj naleśnik na druga stronę za pomocą drewnianej łopatki. Odczekaj około 15 sekund i odkładaj go na blaszkę.

Krok 3. Pankejki dobrze jest podpiec jeszcze około 5 minut w piekarniku, aby trochę urosły.

Krok 4. Jeśli masz konfiturę, która jest trochę zbyt intensywna w smaku (zbyt słodka, kwaśna …) dobrze jest złagodzić ją dodatkiem słodkiej 30 % śmietanki. Pamiętaj, że konfiturę jeżynową przed podaniem dobrze jest oddzielić mini pesteczek na sicie. Jedzenie sprawia większą przyjemność.

Uwaga! Pamiętaj, że dodanie solidnej szczypty soli do ciasta, konfitury czy słodkiego sosu spowoduje pełniejszy i dużo lepszy smak potrawy (nawet słodkiej), jednak  bez wyraźnego odczucia smaku słonego.

Więcej przepisów

Detoks wiosenny za pomocą ziół

Detoks wiosenny za pomocą ziół

Detoks wiosenny za pomocą ziółSpring detox with herbsArtykuł dostępny jest także w czasopiśmie specjalistycznym o zdrowym odżywianiu - Food Forum. Abstract  Food and environmental pollution pose a threat to our health. Spring is a period of high-value plant-derived...

czytaj dalej