Jak zrobić naleśniki pancakes (tzw. pankejki)?

Naleśniki z konfiturą jeżynową.

Wstęp

O przepisie

Pancakes (tzw. pankejki) czyli amerykańskie naleśniki charakteryzujące się większą grubością i puszystością. Nadają się zarówno na śniadanie, deser jak i obiad. Przygotowałem dzisiaj dla rodziny na śniadanie. Największymi ich fanami są dzieci, ale dorośli też nie pogardzą 😉 Do dekoracji możesz posypać je cukrem pudrem, polać rozpuszczoną czekoladą, bitą śmietaną czy położyć kilka świeżych owoców. Polecam szczególnie z sosami na zimno. Wystarczy połączyć jogurt czy śmietanę z konfiturą lub zblendowanymi owocami.

Składniki

  • jajko

  • 2 łyżki oleju rzepakowego

  • 250 g mąki

  • 250 ml wody gazowanej

  • 50 ml mleka

  • solidna szczypta soli

  • 4 łyżki cukru

  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    Opcjonalnie:

  • konfitura jeżynowa

  • śmietanka 30% (do ubicia lub zmieszania z konfiturą)

Krok 1. Wymieszaj dokładnie trzepaczką wszystkie składniki. Ważne, aby ciasto miało konsystencję półpłynną i dobrze rozprowadzało się na patelni.

Krok 2. Posmaruj patelnię cienką warstwą oleju. Najlepiej nałożyć go za pomocą ręcznika papierowego nasączonego tłuszczem. Rozgrzej patelnię i nalewaj ciasto naleśnikowe za pomocą chochelki formując okrągłe placuszki. Po 20 – 30 sekundach (w zależności od nasilenia palnika) przewracaj naleśnik na druga stronę za pomocą drewnianej łopatki. Odczekaj około 15 sekund i odkładaj go na blaszkę.

Krok 3. Pankejki dobrze jest podpiec jeszcze około 5 minut w piekarniku, aby trochę urosły.

Krok 4. Jeśli masz konfiturę, która jest trochę zbyt intensywna w smaku (zbyt słodka, kwaśna …) dobrze jest złagodzić ją dodatkiem słodkiej 30 % śmietanki. Pamiętaj, że konfiturę jeżynową przed podaniem dobrze jest oddzielić mini pesteczek na sicie. Jedzenie sprawia większą przyjemność.

Uwaga! Pamiętaj, że dodanie solidnej szczypty soli do ciasta, konfitury czy słodkiego sosu spowoduje pełniejszy i dużo lepszy smak potrawy (nawet słodkiej), jednak  bez wyraźnego odczucia smaku słonego.

Więcej przepisów

Bułeczki razowe z makiem

Bułeczki razowe z makiem

Bułeczki razowe z makiemJak zrobić bułki z nasionami?Wstęp O przepisiePrzygotowałem dla Ciebie przepis na bułeczki, które zawierają dodatki funkcjonalne, czyli takie części roślin, które podwyższają wartość odżywczą, prozdrowotną, wygląd oraz smak wypieków. W naszym...

czytaj dalej