Jak zrobić naleśniki pancakes (tzw. pankejki)?
Naleśniki z konfiturą jeżynową.
Wstęp
O przepisie
Pancakes (tzw. pankejki) czyli amerykańskie naleśniki charakteryzujące się większą grubością i puszystością. Nadają się zarówno na śniadanie, deser jak i obiad. Przygotowałem dzisiaj dla rodziny na śniadanie. Największymi ich fanami są dzieci, ale dorośli też nie pogardzą 😉 Do dekoracji możesz posypać je cukrem pudrem, polać rozpuszczoną czekoladą, bitą śmietaną czy położyć kilka świeżych owoców. Polecam szczególnie z sosami na zimno. Wystarczy połączyć jogurt czy śmietanę z konfiturą lub zblendowanymi owocami.


Składniki
jajko
2 łyżki oleju rzepakowego
250 g mąki
250 ml wody gazowanej
50 ml mleka
solidna szczypta soli
4 łyżki cukru
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Opcjonalnie:
konfitura jeżynowa
śmietanka 30% (do ubicia lub zmieszania z konfiturą)
Krok 1. Wymieszaj dokładnie trzepaczką wszystkie składniki. Ważne, aby ciasto miało konsystencję półpłynną i dobrze rozprowadzało się na patelni.
Krok 2. Posmaruj patelnię cienką warstwą oleju. Najlepiej nałożyć go za pomocą ręcznika papierowego nasączonego tłuszczem. Rozgrzej patelnię i nalewaj ciasto naleśnikowe za pomocą chochelki formując okrągłe placuszki. Po 20 – 30 sekundach (w zależności od nasilenia palnika) przewracaj naleśnik na druga stronę za pomocą drewnianej łopatki. Odczekaj około 15 sekund i odkładaj go na blaszkę.
Krok 3. Pankejki dobrze jest podpiec jeszcze około 5 minut w piekarniku, aby trochę urosły.
Krok 4. Jeśli masz konfiturę, która jest trochę zbyt intensywna w smaku (zbyt słodka, kwaśna …) dobrze jest złagodzić ją dodatkiem słodkiej 30 % śmietanki. Pamiętaj, że konfiturę jeżynową przed podaniem dobrze jest oddzielić mini pesteczek na sicie. Jedzenie sprawia większą przyjemność.
Uwaga! Pamiętaj, że dodanie solidnej szczypty soli do ciasta, konfitury czy słodkiego sosu spowoduje pełniejszy i dużo lepszy smak potrawy (nawet słodkiej), jednak bez wyraźnego odczucia smaku słonego.





Więcej przepisów
Stosowanie ziół przez kobiety ciężarne – bezpieczne ziołolecznictwo
Stosowanie ziół przez kobiety ciężarne – bezpieczne ziołolecznictwoZioła przyjmowane regularnie nasycają organizm prozdrowotnymi związkami, które mogą wykazywać silne działanie farmakologiczne.Leki ziołowe postrzegane są przez przyszłe mamy jako potencjalnie...
Detoks wiosenny za pomocą ziół
Detoks wiosenny za pomocą ziółSpring detox with herbsArtykuł dostępny jest także w czasopiśmie specjalistycznym o zdrowym odżywianiu - Food Forum. Abstract Food and environmental pollution pose a threat to our health. Spring is a period of high-value plant-derived...
Miody – przegląd, opis i właściwości
Miody - przegląd, opis i właściwości Artykuł został opublikowany również w czasopiśmie Food Forum. Jednak specjalnie dla Was udostępniam go na blogu. Pobierz pełną wersję artykułu w formacie pdf. Więcej przepisów