Jak zrobić naleśniki pancakes (tzw. pankejki)?
Naleśniki z konfiturą jeżynową.
Wstęp
O przepisie
Pancakes (tzw. pankejki) czyli amerykańskie naleśniki charakteryzujące się większą grubością i puszystością. Nadają się zarówno na śniadanie, deser jak i obiad. Przygotowałem dzisiaj dla rodziny na śniadanie. Największymi ich fanami są dzieci, ale dorośli też nie pogardzą 😉 Do dekoracji możesz posypać je cukrem pudrem, polać rozpuszczoną czekoladą, bitą śmietaną czy położyć kilka świeżych owoców. Polecam szczególnie z sosami na zimno. Wystarczy połączyć jogurt czy śmietanę z konfiturą lub zblendowanymi owocami.


Składniki
jajko
2 łyżki oleju rzepakowego
250 g mąki
250 ml wody gazowanej
50 ml mleka
solidna szczypta soli
4 łyżki cukru
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Opcjonalnie:
konfitura jeżynowa
śmietanka 30% (do ubicia lub zmieszania z konfiturą)
Krok 1. Wymieszaj dokładnie trzepaczką wszystkie składniki. Ważne, aby ciasto miało konsystencję półpłynną i dobrze rozprowadzało się na patelni.
Krok 2. Posmaruj patelnię cienką warstwą oleju. Najlepiej nałożyć go za pomocą ręcznika papierowego nasączonego tłuszczem. Rozgrzej patelnię i nalewaj ciasto naleśnikowe za pomocą chochelki formując okrągłe placuszki. Po 20 – 30 sekundach (w zależności od nasilenia palnika) przewracaj naleśnik na druga stronę za pomocą drewnianej łopatki. Odczekaj około 15 sekund i odkładaj go na blaszkę.
Krok 3. Pankejki dobrze jest podpiec jeszcze około 5 minut w piekarniku, aby trochę urosły.
Krok 4. Jeśli masz konfiturę, która jest trochę zbyt intensywna w smaku (zbyt słodka, kwaśna …) dobrze jest złagodzić ją dodatkiem słodkiej 30 % śmietanki. Pamiętaj, że konfiturę jeżynową przed podaniem dobrze jest oddzielić mini pesteczek na sicie. Jedzenie sprawia większą przyjemność.
Uwaga! Pamiętaj, że dodanie solidnej szczypty soli do ciasta, konfitury czy słodkiego sosu spowoduje pełniejszy i dużo lepszy smak potrawy (nawet słodkiej), jednak bez wyraźnego odczucia smaku słonego.





Więcej przepisów
Miody – przegląd, opis i właściwości
Miody - przegląd, opis i właściwości Artykuł został opublikowany również w czasopiśmie Food Forum. Jednak specjalnie dla Was udostępniam go na blogu. Pobierz pełną wersję artykułu w formacie pdf. Więcej przepisów
Szaszłyki z mielonej wołowiny z sosem tzatziki
Szaszłyki z mielonej wołowiny z sosem tzatzikiWstęp O przepisieDanie w stylu kuchni greckiej. Pozwoli przypomnieć sobie miłe wspomnienia z letniego grillowania. Nadaje się na niedzielny obiad. Może posłużyć jako zamiennik klasycznego kotleta schabowego . Wyraźny smak,...
Bułeczki razowe z makiem
Bułeczki razowe z makiemJak zrobić bułki z nasionami?Wstęp O przepisiePrzygotowałem dla Ciebie przepis na bułeczki, które zawierają dodatki funkcjonalne, czyli takie części roślin, które podwyższają wartość odżywczą, prozdrowotną, wygląd oraz smak wypieków. W naszym...