Jak zrobić pieczone ziemniaki?

Pieczone ziemniaki to wygodne dopełnienie poniedziałkowego obiadu. Bardzo smaczne i niewymagające wiele przygotowań. Najdłuższy okres ich  przyrządzania czyli pieczenie dzieje się bez naszego udziału. Możemy w tym czasie zająć się surówkami, sałatkami czy mięsem.

Warto zadbać o takie rozplanowanie kuchennych czynności, aby praca przebiegała sprawnie, bez zbędnego obciążania naszych sił. Ciesz się smakiem sprytnie rozkładając energię. To Twój cel na dziś. Doskonałym przykładem takiego dania są właśnie pieczone ziemniaki.

Składniki

  • 2 kg ziemniaków
  • olej rzepakowy do rozprowadzenia przypraw
  • sól, pieprz
  • gałązki majeranku oraz tymianku
  • główka czosnku
  • papryka słodka

 

Krok 1

Umyj ziemniaki pod bieżącą wodą, następnie dokładnie wyszoruj szczoteczką lub gąbką. Wytnij nożem tzw. oczka. Podziel każdą bulwę na minimum cztery części – najlepiej sześć.  🙂

Ziemniaki możesz piec zarówno ze skórką jak i całkowicie obrane… 

Krok 2

Dopraw ziemniaki, polej olejem i wymasuj dokładnie.

 Skomponuj własny, autorski zestaw przypraw do ziemniaków. Pamiętaj, aby skorzystać z darów swojego ogrodu czy lasu. Świetnie sprawdzi się również: kolendra czy  koper. Ważne, aby dodatkowo nadać ziemniakom charakteru za pomocą ostrych przypraw.

Krok 3

Ziemniaki piecz w temperaturze około 150 – 160 stopni do momentu zarumienienia powierzchni oraz zmiękczenia miąższu czyli około 40 minut do godziny. Wszystko zależy od wielkości Twoich ćwiartek. Gotowość ziemniaków sprawdzisz nakłuwając widelcem lub wykałaczką.

 

Więcej przepisów

Detoks wiosenny za pomocą ziół

Detoks wiosenny za pomocą ziół

Detoks wiosenny za pomocą ziółSpring detox with herbsArtykuł dostępny jest także w czasopiśmie specjalistycznym o zdrowym odżywianiu - Food Forum. Abstract  Food and environmental pollution pose a threat to our health. Spring is a period of high-value plant-derived...

czytaj dalej

Zapisz się na newsletter!

Odbieraj artykuły i przepisy jako pierwszy.