Jak zrobić pieczone ziemniaki?

Pieczone ziemniaki to wygodne dopełnienie poniedziałkowego obiadu. Bardzo smaczne i niewymagające wiele przygotowań. Najdłuższy okres ich  przyrządzania czyli pieczenie dzieje się bez naszego udziału. Możemy w tym czasie zająć się surówkami, sałatkami czy mięsem.

Warto zadbać o takie rozplanowanie kuchennych czynności, aby praca przebiegała sprawnie, bez zbędnego obciążania naszych sił. Ciesz się smakiem sprytnie rozkładając energię. To Twój cel na dziś. Doskonałym przykładem takiego dania są właśnie pieczone ziemniaki.

Składniki

  • 2 kg ziemniaków
  • olej rzepakowy do rozprowadzenia przypraw
  • sól, pieprz
  • gałązki majeranku oraz tymianku
  • główka czosnku
  • papryka słodka

 

Krok 1

Umyj ziemniaki pod bieżącą wodą, następnie dokładnie wyszoruj szczoteczką lub gąbką. Wytnij nożem tzw. oczka. Podziel każdą bulwę na minimum cztery części – najlepiej sześć.  🙂

Ziemniaki możesz piec zarówno ze skórką jak i całkowicie obrane… 

Krok 2

Dopraw ziemniaki, polej olejem i wymasuj dokładnie.

 Skomponuj własny, autorski zestaw przypraw do ziemniaków. Pamiętaj, aby skorzystać z darów swojego ogrodu czy lasu. Świetnie sprawdzi się również: kolendra czy  koper. Ważne, aby dodatkowo nadać ziemniakom charakteru za pomocą ostrych przypraw.

Krok 3

Ziemniaki piecz w temperaturze około 150 – 160 stopni do momentu zarumienienia powierzchni oraz zmiękczenia miąższu czyli około 40 minut do godziny. Wszystko zależy od wielkości Twoich ćwiartek. Gotowość ziemniaków sprawdzisz nakłuwając widelcem lub wykałaczką.

 

Więcej przepisów

Jesienna sałatka z liści buraków

Jesienna sałatka z liści buraków

Jesienna sałatka z liści burakówLiście buraków, nasturcja, miód i cytrynaWstęp O przepisieLiście można jeść na surowo, jednak lepiej zblanszować w gorącej wodzie całą botwinę, aby łodygi były delikatniejsze a roślina łatwiej przyswajalna dla naszego układu...

czytaj dalej
Co zrobić z buraków?

Co zrobić z buraków?

Co zrobić z buraków?Korzyści kulinarne i zdrowotne jesiennych burakówWchodząc dzisiaj do ogrodu cieszyłem się, że wykorzystam solidne okazy buraków. Botwina (zdjęcie po prawej) miała imponujące rozmiary liści i łodyg. Na pierwszy rzut oka roślina wydawała się okazała....

czytaj dalej
Ziemniaki gratin

Ziemniaki gratin

Ziemniaki gratinWstęp O przepisieGratin czyli francuska nazwa jednego ze sposobów obróbki termicznej warzyw – zapiekania. Na tej samej zasadzie na jakiej przygotujemy dzisiaj ziemniaki możesz zrobić buraki czy np.: seler. A nawet zmieszać kilka rodzajów warzyw w...

czytaj dalej

Zapisz się na newsletter!

Odbieraj artykuły i przepisy jako pierwszy.