Jak zrobić pieczone ziemniaki?
Pieczone ziemniaki to wygodne dopełnienie poniedziałkowego obiadu. Bardzo smaczne i niewymagające wiele przygotowań. Najdłuższy okres ich przyrządzania czyli pieczenie dzieje się bez naszego udziału. Możemy w tym czasie zająć się surówkami, sałatkami czy mięsem.
Warto zadbać o takie rozplanowanie kuchennych czynności, aby praca przebiegała sprawnie, bez zbędnego obciążania naszych sił. Ciesz się smakiem sprytnie rozkładając energię. To Twój cel na dziś. Doskonałym przykładem takiego dania są właśnie pieczone ziemniaki.

Składniki
- 2 kg ziemniaków
- olej rzepakowy do rozprowadzenia przypraw
- sól, pieprz
- gałązki majeranku oraz tymianku
- główka czosnku
- papryka słodka
Krok 1
Umyj ziemniaki pod bieżącą wodą, następnie dokładnie wyszoruj szczoteczką lub gąbką. Wytnij nożem tzw. oczka. Podziel każdą bulwę na minimum cztery części – najlepiej sześć. 🙂
Ziemniaki możesz piec zarówno ze skórką jak i całkowicie obrane…
Krok 2
Dopraw ziemniaki, polej olejem i wymasuj dokładnie.
Skomponuj własny, autorski zestaw przypraw do ziemniaków. Pamiętaj, aby skorzystać z darów swojego ogrodu czy lasu. Świetnie sprawdzi się również: kolendra czy koper. Ważne, aby dodatkowo nadać ziemniakom charakteru za pomocą ostrych przypraw.
Krok 3
Ziemniaki piecz w temperaturze około 150 – 160 stopni do momentu zarumienienia powierzchni oraz zmiękczenia miąższu czyli około 40 minut do godziny. Wszystko zależy od wielkości Twoich ćwiartek. Gotowość ziemniaków sprawdzisz nakłuwając widelcem lub wykałaczką.



Więcej przepisów
Miody – przegląd, opis i właściwości
Miody - przegląd, opis i właściwości Artykuł został opublikowany również w czasopiśmie Food Forum. Jednak specjalnie dla Was udostępniam go na blogu. Pobierz pełną wersję artykułu w formacie pdf. Więcej przepisów
Jak zrobić naleśniki pancakes (tzw. pankejki)?
Jak zrobić naleśniki pancakes (tzw. pankejki)?Naleśniki z konfiturą jeżynową.Wstęp O przepisiePancakes (tzw. pankejki) czyli amerykańskie naleśniki charakteryzujące się większą grubością i puszystością. Nadają się zarówno na śniadanie, deser jak i obiad. Przygotowałem...
Szaszłyki z mielonej wołowiny z sosem tzatziki
Szaszłyki z mielonej wołowiny z sosem tzatzikiWstęp O przepisieDanie w stylu kuchni greckiej. Pozwoli przypomnieć sobie miłe wspomnienia z letniego grillowania. Nadaje się na niedzielny obiad. Może posłużyć jako zamiennik klasycznego kotleta schabowego . Wyraźny smak,...