Jak zrobić pierogi ruskie?

Przepis na ciasto pierogowe i farsz

Wstęp

O przepisie

Dzisiaj przyszedł czas na pierogi ruskie. Większość z nas ubóstwia to danie. Ja zdecydowanie zaliczam się do tej grupy.

Warto ugotowane już pierogi podsmażać na maśle klarowanym i podawać w towarzystwie okrasy z boczku i cebuli.

Z uwagi na jesienną aurę i tłustą potrawę- warto też postawić obok grzane wino albo kieliszek półsłodkiej śliwowicy. Dopełni dzieła. 

Skadniki

Ciasto na pierogi 

  • 1 kg mąki pszennej (tortowej typ 450)

  • około 600 ml ciepłej wody

  • około 2 płaskich łyżeczek soli

  • 80 ml oleju lub płynnego masła

Farsz:

  • twaróg i gotowane ziemniaki pół na pół

  • śmietana 18%

  • sól, pieprz

  • cebula, boczek

Krok 1. Wymieszaj wszystkie składniki na ciasto. Ważne, abyś dolała całą przygotowaną wodę zanim zaczniesz zagniatać. Lepiej dodać później dodatkową porcję mąki niż od razu zagniatać zbyt suche ciasto, ponieważ pierogi będą „gumowe” i twardawe. Dokładnie zagnieć ciasto. Musi być równomiernie wyrobione i delikatne w dotyku. Odstaw na 10 minut niech odpocznie.

Krok 2. Przygotuj farsz. Podsmaż pokrojony drobno boczek i cebulę. Zmieszaj z twarogiem i ziemniakami. Dodaj śmietanę i dopraw solą, pieprzem, odrobiną cukru i możesz dodać trochę majeranku. Rozgnieć wszystko dokładnie ubijaczką do ziemniaków. Konsystencja farszu powinna być lekko mokra tak, aby łatwo było formować pierogi.

Krok 3. Rozwałkuj ciasto, wycinaj szeroką szklanką koła i formuj pierogi umieszczając farsz w środku.  

Krok 4. Układaj gotowe pierogi na blaszce obsypanej mąką. Ugotuj kilka porcji na bieżąco lub zamrażaj. Z zdjęciu poniżej pokazałem jak mrozić, aby się nie posklejały.

Więcej przepisów

Detoks wiosenny za pomocą ziół

Detoks wiosenny za pomocą ziół

Detoks wiosenny za pomocą ziółSpring detox with herbsArtykuł dostępny jest także w czasopiśmie specjalistycznym o zdrowym odżywianiu - Food Forum. Abstract  Food and environmental pollution pose a threat to our health. Spring is a period of high-value plant-derived...

czytaj dalej