Jak zrobić pierogi ruskie?

Przepis na ciasto pierogowe i farsz

Wstęp

O przepisie

Dzisiaj przyszedł czas na pierogi ruskie. Większość z nas ubóstwia to danie. Ja zdecydowanie zaliczam się do tej grupy.

Warto ugotowane już pierogi podsmażać na maśle klarowanym i podawać w towarzystwie okrasy z boczku i cebuli.

Z uwagi na jesienną aurę i tłustą potrawę- warto też postawić obok grzane wino albo kieliszek półsłodkiej śliwowicy. Dopełni dzieła. 

Skadniki

Ciasto na pierogi 

  • 1 kg mąki pszennej (tortowej typ 450)

  • około 600 ml ciepłej wody

  • około 2 płaskich łyżeczek soli

  • 80 ml oleju lub płynnego masła

Farsz:

  • twaróg i gotowane ziemniaki pół na pół

  • śmietana 18%

  • sól, pieprz

  • cebula, boczek

Krok 1. Wymieszaj wszystkie składniki na ciasto. Ważne, abyś dolała całą przygotowaną wodę zanim zaczniesz zagniatać. Lepiej dodać później dodatkową porcję mąki niż od razu zagniatać zbyt suche ciasto, ponieważ pierogi będą „gumowe” i twardawe. Dokładnie zagnieć ciasto. Musi być równomiernie wyrobione i delikatne w dotyku. Odstaw na 10 minut niech odpocznie.

Krok 2. Przygotuj farsz. Podsmaż pokrojony drobno boczek i cebulę. Zmieszaj z twarogiem i ziemniakami. Dodaj śmietanę i dopraw solą, pieprzem, odrobiną cukru i możesz dodać trochę majeranku. Rozgnieć wszystko dokładnie ubijaczką do ziemniaków. Konsystencja farszu powinna być lekko mokra tak, aby łatwo było formować pierogi.

Krok 3. Rozwałkuj ciasto, wycinaj szeroką szklanką koła i formuj pierogi umieszczając farsz w środku.  

Krok 4. Układaj gotowe pierogi na blaszce obsypanej mąką. Ugotuj kilka porcji na bieżąco lub zamrażaj. Z zdjęciu poniżej pokazałem jak mrozić, aby się nie posklejały.

Więcej przepisów

Jesienna sałatka z liści buraków

Jesienna sałatka z liści buraków

Jesienna sałatka z liści burakówLiście buraków, nasturcja, miód i cytrynaWstęp O przepisieLiście można jeść na surowo, jednak lepiej zblanszować w gorącej wodzie całą botwinę, aby łodygi były delikatniejsze a roślina łatwiej przyswajalna dla naszego układu...

czytaj dalej
Co zrobić z buraków?

Co zrobić z buraków?

Co zrobić z buraków?Korzyści kulinarne i zdrowotne jesiennych burakówWchodząc dzisiaj do ogrodu cieszyłem się, że wykorzystam solidne okazy buraków. Botwina (zdjęcie po prawej) miała imponujące rozmiary liści i łodyg. Na pierwszy rzut oka roślina wydawała się okazała....

czytaj dalej
Ziemniaki gratin

Ziemniaki gratin

Ziemniaki gratinWstęp O przepisieGratin czyli francuska nazwa jednego ze sposobów obróbki termicznej warzyw – zapiekania. Na tej samej zasadzie na jakiej przygotujemy dzisiaj ziemniaki możesz zrobić buraki czy np.: seler. A nawet zmieszać kilka rodzajów warzyw w...

czytaj dalej