Jak zrobić staropolską nalewkę z porzeczki?

Właściwości zdrowotne porzeczek i proces przygotowania (zbiór, obróbka wstępna).

Za oknem pełnia lata, warto skorzystać z porzeczek i przygotować jesienny specjał –  staropolską nalewkę. Chociaż niektórzy muszą kupić porzeczki od lokalnego dostawcy, inni mają na wyciągnięcie ręki – tak czy inaczej warto korzystać z sezonowych owoców. To hołd w kierunku staropolskiej tradycji kulinarnej i praktyczny lek zarazem. Już prekursor medycyny Hipokrates mawiał:

„Niech pożywienie będzie lekarstwem a lekarstwo pożywieniem”

Jakie właściwości zdrowotne posiada owoc porzeczki – na co pomaga?

  • rozwiązuje problemy żołądkowo – jelitowe
  • zmniejsza poziom cholesterolu (LDL)
  • reguluje ciśnienie krwi
  • podnosi odporność organizmu – dzięki obecności witaminy C oraz innych przeciwutleniaczy
  • wspomaga pracę układu moczowego (m.in zapalenia i infekcje  )

Nalewka porzeczkowa – instrukcja krok po kroku

Składniki:

– porzeczka 2 kg

– spirytus 0,5 l

– woda 1 litr

 – cukier 1,5 szklanki (lub miód)

 

!!! Pamiętaj, aby podczas przygotowywania nalewki polegać na swoim smaku i intuicji. Nie trzymaj się wyłącznie przepisu.Proporcje są precyzyjne, jednak nie ma dwóch takich samych produktów, podobnie jak dwóch takich samych ludzi. Dlatego opieraj się na podstawowych zasadach proporcjach  daj się ponieść magii tworzenia  …

 

 Jakie porzeczki wybierać?

Chociaż zbiór porzeczek wymaga od nas sporo samozaparcia – poświęć chwilę, aby cieszyć się jesienią, wspaniałym aromatem nalewki. Wybierz owoce najbardziej dojrzałe, jędrne i bez nalotów pleśni. Jeśli skorzystasz z dorodnych owoców – Twoja nalewka też będzie wysokiej jakości. Im szlachetniejszy i doskonalszy owoc tym więcej posiada wartości odżywczych i więcej zdrowia Ci zaoferuje.

Dlatego – pamiętaj, że owoce spleśniałe, chore czy pokryte dziwnym nalotem zawierają mikotoksyny  – toksyczne związki wytwarzane przez grzyby strzępkowe. Powodujące poważne schorzenia.

 Jak wydobyć aromat z porzeczki?

Teraz uzbrojona w profesjonalną wiedzę zabierz się do zbiorów i zakupów; następnie opłucz porzeczki z wykorzystaniem sitka i usuń gałązki.

Jeśli podczas wykonywania tych czynności rozgniotą Ci się przypadkiem owoce – nie przejmuj się; naszym kolejnym krokiem będzie wydobycie soku  –  jesteś już o krok przed nami 🙂 

Zasyp owoce przygotowanym cukrem i rozgnieć rękoma porzeczki. Drobne kryształki cukru, o ostrych krawędziach łatwiej porozrywają zewnętrzne osłony naszych drobnych owoców, szczególnie jeśli zadziałasz na nie mechanicznie (ręce lub tłuczek).

To bardzo ważny krok w produkcji Twojej nalewki, ponieważ im więcej aromatów uwolnisz z owocu, poprzez przerwanie ścian komórkowych tym więcej związków prozdrowotnych i aromatycznych przedostanie się do Twojej nalewki (łatwiej ekstrahują).

Ważnym czynnikiem jest również czas. Po wykonaniu powyższych czynności możesz zamknąć lub przykryć pojemnik, słoik czy wiaderko w którym przygotowujesz nalewkę. Pozostaw wszystko na ok. 1 – 2 dni.

Jaki spirytus wybrać do nalewki?

 

W trakcie oczekiwania udaj się do sklepu lub przydomowej piwniczki po wysokoprocentowy alkohol. Według staropolskiej tradycji nalewki przygotowywano z własnego samogonu. Dzisiaj nie każdy z nas wytwarza bimber, więc użyj rektyfikowanego spirytusu.

Dobranie odpowiedniego alkoholu do produkcji nalewek ma ogromne znaczenie ze względu na ekstrakcję – ściany komórkowe porzeczek pod wpływem zbyt stężonego alkoholu ograniczą przechodzenie składników odżywczych i smakowych do Twojej nalewki. Dlatego powinniśmy używać ok. 70% spirytusu, jednak zazwyczaj można kupić w sklepie jedynie taki o 96% zawartości alkoholu.

Co zrobić w takiej sytuacji?

Masz teraz dwie opcje do wyboru:

  • Jeśli kupiłaś spirytus 96% zmieszaj z nim wódkę (40%) w proporcji 1 : 1
  • Druga opcja polega na sporządzeniu syropu cukrowego (woda + cukier) i rozcieńczenie spirytusu 96 – procentowego do około 60 – 70 % stężenia alkoholu.

Pamiętaj, że nie musisz otrzymać idealnych 70 %, najistotniejsze jest, aby rozcieńczyć spirytus do zbliżonych wartości. Jeśli wiesz już, jakim alkoholem zalać owoce – przystąp do działania.

Czas na macerację.

Teraz rozpoczyna się proces maceracji czyli aromaty i związki prozdrowotne przechodzą do alkoholu, nadają mu smak, charakter i unikalny zapach. Po 2 – 3  tygodniach oddziel owoce od nalewki – czyli przefiltruj.

Pomocny będzie lejek, sitko i gaza lub filtr do kawy. Spraw by nalewka była jak najbardziej klarowna w tym celu używaj filtrów o jak najdrobniejszych oczkach (gazy, chusteczki, ligniny) wybierz to co najbardziej Ci odpowiada.

 Dojrzewanie

Teraz możesz odstawić nalewkę do piwniczki na dojrzewanie. Podobnie jak wino – im nalewka jest starsza tym smakuje pełniej, dojrzalej i ma bardziej zharmonizowane aromaty.

Wstrzymaj się z konsumpcją przez minimum 2 miesiące od ostawienia do piwniczki. Nalewka będzie smakowała najlepiej jeśli postoi w niej przynajmniej rok – do następnych owocnych zbiorów 🙂

Nalewkę porzeczkową podawaj swoim gościom w przezroczystym kieliszku, aby zaprezentować intensywny kolor, który jest jej znakiem rozpoznawczym. Serwuj kieliszki na białym obrusie (co dodatkowo spotęguje efekt kolorystyczny); w towarzystwie mięs i deserów.  

 

Podręczna wersja przepisu krok po kroku:

  • Zbierz owoce i opłucz.
  • Zasyp porzeczki cukrem i lekko rozgnieć.
  • Odstaw na 2 dni w zamkniętym pojemniku.
  • Dolej spirytus 70 %.
  • Jeśli chcesz nalewkę o mniejszej zawartości alkoholu – rozcieńcz syropem cukrowym (cukier + woda).
  • Odstaw na 2 – 3 tygodnie do maceracji.
  • Przefiltruj przez gazę dla uzyskania klarowności.
  • Odstaw do „piwniczki” niech nalewka dojrzewa przez minimum 2 miesiące.

 

 

Więcej artykułów

Jak wysuszyć zioła kuchenne?

Jak wysuszyć zioła kuchenne?

Jak wysuszyć zioła kuchenne?Jak suszyć zioła?Rośliny zgromadzone jesienią czy pod koniec lata przydają się w kuchni. Przez całą zimę korzystasz z zapasów i przywołujesz ulotne aromaty lata. Zapach ziół, rozpalony kominek to zdecydowanie moje klimaty. Wzbogacasz smak...

czytaj dalej
Staropolski sposób na kanie i rydze

Staropolski sposób na kanie i rydze

Staropolski sposób na kanie i rydze Jak usmażyć kanie?Jesień kojarzy nam się przede wszystkim ze spiżarnią, winem i kompletowaniem zapasów. Grzyby to podstawowy surowiec, który zbieramy o tej porze roku. Możemy go: wysuszyć odgotować zamrozić albo przygotowywać na...

czytaj dalej
Recepta na kawę jak w kawiarni

Recepta na kawę jak w kawiarni

Recepta na kawę jak w kawiarni Jak spienić mleko w domowych warunkach?Kawa to czas na chwilę odpoczynku. Przystanek i doładowanie energii w trakcie wymagającego dnia pracy. Czy zawsze smakuje tak samo? Czy w restauracji jest smaczniejsza? Jeśli poznasz kilka sekretów...

czytaj dalej

Zapisz się na newsletter!

Odbieraj artykuły i przepisy jako pierwszy.