Jak zrobić staropolską nalewkę z porzeczki?

Za oknem pełnia lata, warto skorzystać z porzeczek i przygotować jesienny specjał –  staropolską nalewkę. Chociaż niektórzy muszą kupić porzeczki od lokalnego dostawcy, inni mają na wyciągnięcie ręki – tak czy inaczej warto korzystać z sezonowych owoców. To hołd w kierunku staropolskiej tradycji kulinarnej i praktyczne leki zarazem. Już prekursor medycyny Hipokrates mawiał:

„Niech pożywienie będzie lekarstwem a lekarstwo pożywieniem”

Jakie główne korzyści daje owoc porzeczki?

–  rozwiązuje problemy żołądkowo – jelitowe

– zmniejsza poziom cholesterolu (LDL)

– reguluje ciśnienie krwi

– uodparnia organizmu

– wspomaga pracę układu moczowego (leczy zapalenia)

Nalewka porzeczkowa – instrukcja krok po kroku

 

Proporcje składników nalewki:

– porzeczki 2 kg

– spirytus 0,5 l

– woda 1 litr

 – cukier 1,5 szklanki (lub miód)

 

!!! Pamiętaj, aby podczas przygotowywania nalewki polegać na swoim smaku i intuicji. Nie trzymaj się przepisu bez opamiętania. Przepis opracowywałem precyzyjnie, jednak nie ma dwóch takich samych produktów, podobnie jak dwóch takich samych ludzi. Dlatego opieraj się na moich proporcjach i daj się ponieść magii tworzenia – sztuki tzn. nalewki porzeczkowej …

 

 Jakie porzeczki wybierać?

Chociaż zbiór porzeczek wymaga od nas sporo samozaparcia – poświęć chwilę, aby cieszyć się jesienią wspaniałym aromatem nalewki. Wybierz owoce najbardziej dojrzałe, jędrne i bez nalotów pleśni. Jeśli skorzystasz z najatrakcyjniejszych owoców  Twoja nalewka też będzie wysokiej jakości. Im szlachetniejszy i doskonalszy owoc tym więcej posiada wartości odżywczych i więcej przekaże zdrowia.

Pamiętaj, że owoce spleśniałe, chore czy pokryte dziwnym nalotem zawierają mikotoksyny  – toksyczne związki wytwarzane przez grzyby strzępkowe. Powodują poważne schorzenia.

Uzbrojony w profesjonalna wiedzę zabierz się do zbiorów, następnie opłucz porzeczki z wykorzystaniem sitka i usuń nadmiar gałązek. Jeśli delikatne owoce rozgniotą Ci się podczas wykonywania tych czynności nie przejmuj się; naszym kolejnym krokiem będzie wydobycie soku i aromatu z owoców –  jesteś już o krok przed nami 🙂 

 Jak wydobyć aromat z porzeczki?

Zasyp owoce przygotowanym cukrem. Jeśli to możliwe – rozgnieć rękoma porzeczki. Drobne kryształki cukru, o ostrych krawędziach łatwiej porozrywają zewnętrzne osłony naszych drobnych owoców, szczególnie jeśli zadziałasz na nie mechanicznie (ręce lub tłuczek).

Jaki spirytus wybrać do nalewki?

 

W trakcie oczekiwania udaj się do sklepu lub przydomowej piwniczki po wysokoprocentowy alkohol. Według staropolskiej tradycji nalewki przygotowywano z własnego samogonu. Dzisiaj nie każdy z nas wytwarza bimber, więc użyj rektyfikowanego spirytusu.

Dobranie odpowiedniego alkoholu do produkcji nalewek ma ogromne znaczenie ze względu na ekstrakcję – ściany komórkowe porzeczek pod wpływem zbyt stężonego alkoholu ograniczą przechodzenie składników odżywczych i smakowych do Twojej nalewki. Dlatego powinniśmy używać ok. 70% spirytusu, jednak zazwyczaj można kupić w sklepie jedynie taki o 96% zawartości alkoholu.

Co zrobić w takiej sytuacji?

 

Masz teraz dwie opcje do wyboru:

  • Jeśli kupiłaś spirytus 96% zmieszaj z nim wódkę (40%) w proporcji 1 : 1
  • Druga opcja polega na sporządzeniu syropu cukrowego (woda + cukier) i rozcieńczenie spirytusu 96 – procentowego do około 60 – 70 % stężenia alkoholu.

Pamiętaj, że nie musisz otrzymać idealnych 70 %, najistotniejsze jest, aby rozcieńczyć spirytus do zbliżonych wartości. Jeśli wiesz już, jakim alkoholem zalać owoce – przystąp do działania.

Czas na macerację.

Teraz rozpoczyna się proces maceracji czyli aromaty i związki prozdrowotne przechodzą do alkoholu, nadają mu smak, charakter i unikalny zapach. Po 2 – 3  tygodniach oddziel owoce od nalewki – czyli przefiltruj.

Pomocny będzie lejek, sitko i gaza lub filtr do kawy. Spraw by nalewka była jak najbardziej klarowna w tym celu używaj filtrów o jak najdrobniejszych oczkach (gazy, chusteczki, ligniny) wybierz to co najbardziej Ci odpowiada.

 Dojrzewanie

Teraz możesz odstawić nalewkę do piwniczki na dojrzewanie. Podobnie jak wino – im nalewka jest starsza tym smakuje pełniej, dojrzalej i ma bardziej zharmonizowane aromaty.

Wstrzymaj się z konsumpcją przez minimum 2 miesiące od ostawienia do piwniczki. Nalewka będzie smakowała najlepiej jeśli postoi w niej przynajmniej rok – do następnych owocnych zbiorów 🙂

To bardzo ważny krok w produkcji Twojej nalewki, ponieważ im więcej aromatów uwolnisz z owocu, poprzez przerwanie ścian komórkowych tym więcej związków prozdrowotnych i aromatycznych przedostanie się do Twojej nalewki (łatwiej ekstrahują).

Ważnym czynnikiem jest również czas. Po wykonaniu powyższych czynności możesz zamknąć lub przykryć pojemnik, słoik czy wiaderko w którym przygotowujesz nalewkę. Pozostaw wszystko na ok. 1 – 2 dni.

Jaki spirytus wybrać do nalewki?

 

W trakcie oczekiwania udaj się do sklepu lub przydomowej piwniczki po wysokoprocentowy alkohol. Według staropolskiej tradycji nalewki przygotowywano z własnego samogonu. Dzisiaj nie każdy z nas wytwarza bimber, więc użyj rektyfikowanego spirytusu.

Dobranie odpowiedniego alkoholu do produkcji nalewek ma ogromne znaczenie ze względu na ekstrakcję – ściany komórkowe porzeczek pod wpływem zbyt stężonego alkoholu ograniczą przechodzenie składników odżywczych i smakowych do Twojej nalewki. Dlatego powinniśmy używać ok. 70% spirytusu, jednak zazwyczaj można kupić w sklepie jedynie taki o 96% zawartości alkoholu.

Co zrobić w takiej sytuacji?

 

Masz teraz dwie opcje do wyboru:

  • Jeśli kupiłaś spirytus 96% zmieszaj z nim wódkę (40%) w proporcji 1 : 1
  • Druga opcja polega na sporządzeniu syropu cukrowego (woda + cukier) i rozcieńczenie spirytusu 96 – procentowego do około 60 – 70 % stężenia alkoholu.

Pamiętaj, że nie musisz otrzymać idealnych 70 %, najistotniejsze jest, aby rozcieńczyć spirytus do zbliżonych wartości. Jeśli wiesz już, jakim alkoholem zalać owoce – przystąp do działania.

Czas na macerację.

Teraz rozpoczyna się proces maceracji czyli aromaty i związki prozdrowotne przechodzą do alkoholu, nadają mu smak, charakter i unikalny zapach. Po 2 – 3  tygodniach oddziel owoce od nalewki – czyli przefiltruj.

Pomocny będzie lejek, sitko i gaza lub filtr do kawy. Spraw by nalewka była jak najbardziej klarowna w tym celu używaj filtrów o jak najdrobniejszych oczkach (gazy, chusteczki, ligniny) wybierz to co najbardziej Ci odpowiada.

 Dojrzewanie

Teraz możesz odstawić nalewkę do piwniczki na dojrzewanie. Podobnie jak wino – im nalewka jest starsza tym smakuje pełniej, dojrzalej i ma bardziej zharmonizowane aromaty.

Wstrzymaj się z konsumpcją przez minimum 2 miesiące od ostawienia do piwniczki. Nalewka będzie smakowała najlepiej jeśli postoi w niej przynajmniej rok – do następnych owocnych zbiorów 🙂

Nalewka porzeczkowa to wspaniała kompozycja pasująca zarówno do mięs jak i deserów. Podaj swoim gościom w przezroczystym kieliszku, aby zaprezentować intensywny kolor, który jest jej znakiem rozpoznawczym. Serwuj kieliszki na białym obrusie co dodatkowo spotęguje efekt kolorystyczny.

 

Podręczna wersja przepisu krok po kroku:

  • Zbierz owoce i opłucz.
  • Zasyp porzeczki cukrem i lekko rozgnieć.
  • Odstaw na 2 dni w zamkniętym pojemniku.
  • Dolej spirytus 70 %.
  • Jeśli chcesz nalewkę o mniejszej zawartości alkoholu – rozcieńcz syropem cukrowym (cukier + woda).
  • Odstaw na 2 – 3 tygodnie do maceracji.
  • Przefiltruj przez gazę dla uzyskania klarowności.
  • Odstaw do „piwniczki” niech nalewka dojrzewa przez minimum 2 miesiące.

 

 

Więcej artykułów

Zapisz się na newsletter!

Odbieraj artykuły i przepisy jako pierwszy.