Jak zrobić tartę z jesiennych owoców?

Tarta z jabłkami

Jesień to czas silnych emocji – warto sprawić, aby stały się pozytywne. Wykorzystaj spadające z drzew jesienne owoce. Przygotuj zapasy na zimę i przytulny wystrój domu.  Zimne wieczory spożytkuj na spotkania ze znajomymi i przyjęcia.

Dzisiaj praktyczny przepis na podjęcie gości – tarta z jesiennymi owocami. Kruchy spód, owoce z ogrodu czy lokalnego targowiska. Potnij na cząstki, rzuć na kruche ciasto, zapiecz i gotowe. Nie stracisz zbyt wiele czasu na przygotowania a efekt końcowy będzie robił wrażenie na gościach. 

Do przygotowania tarty możesz wykorzystać śliwki, owoce  leśne (maliny, borówki), gruszki … ja dzisiaj wybrałem małe ogrodowe jabłka.

Pamiętaj, że najważniejsze jest dopełnienie dania – dekoruj listkami mięty lub posyp cukrem pudrem. Zerknij zresztą na poniższe zdjęcia. Tam przygotowałem kilka alternatyw…

 

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej (najlepiej pełnoziarnistej)

  • około 100 g masła masła (pół kostki)

  • pół szklanki cukru

  • 3 szczypty soli

  • około 1 kg owoców (jabłka, gruszki, owoce leśne)

  • łyżka miodu

 

Krok 1. Wymieszaj mąkę pszenną z masłem (wyjmij go wcześniej z lodówki). Dodaj cukier i sól. Ucieraj tłuczkiem prze krótki czas. Wstaw ciasto do lodówki na 15 minut.

Krok 2. W tym czasie przygotuj owoce – pokrój je na większe kawałki usuwając pestki.  Nie używaj nadpsutych owoców. Podsmaż delikatnie na patelni z dodatkiem łyżki miodu.

Jeśli to kwaśne owoce dodaj większą ilości słodyczy (cukier, miód). Odstaw do wystudzenia.

Krok 3. Wyciągnij cisto z lodówki i połóż na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto połóż owoce. Posyp resztkami kruchego ciasta. Piecz w temperaturze 170 stopni przez około 20 minut.

Krok 4. Dekoruj. Kruche tarty warto okrasić serkiem homogenizowanym, bitą śmietaną czy kilkoma świeżymi owocami. Wzbogacisz w ten sposób deser o różne konsystencje i dodasz im wizualnego uroku. 

 

Więcej przepisów

Jak karmelizować owoce?

Jak karmelizować owoce?

Jak karmelizować owoce?Zastanawiasz się pewnie co właściwie to słowo oznacza. Niby znane, jednak nie poświęcałaś mu wielkiej uwagi. W gastronomii to drobny proces, który decyduje zazwyczaj o „tym czymś” -  esencji smaku i jasnobrązowej barwie potraw i produktów...

czytaj dalej
Jak wysuszyć zioła kuchenne?

Jak wysuszyć zioła kuchenne?

Jak wysuszyć zioła kuchenne?Jak suszyć zioła?Rośliny zgromadzone jesienią czy pod koniec lata przydają się w kuchni. Przez całą zimę korzystasz z zapasów i przywołujesz ulotne aromaty lata. Zapach ziół, rozpalony kominek to zdecydowanie moje klimaty. Wzbogacasz smak...

czytaj dalej
Staropolski sposób na kanie i rydze

Staropolski sposób na kanie i rydze

Staropolski sposób na kanie i rydze Jak usmażyć kanie?Jesień kojarzy nam się przede wszystkim ze spiżarnią, winem i kompletowaniem zapasów. Grzyby to podstawowy surowiec, który zbieramy o tej porze roku. Możemy go: wysuszyć odgotować zamrozić albo przygotowywać na...

czytaj dalej