Jak zrobić wino z winogron *bez drożdży*?
Proste, naturalne i szybkie wino z jesiennych winogron
Wstęp
O przepisie
Winogrono powoli dojrzewa. Kolejny jesienny owoc, który możemy wykorzystać w kuchni. Kojarzy się z winem, romantyzmem i kominkiem.
Dzisiaj spisałem dla Was przepis na proste wino bez użycia drożdży szlachetnych.


Drożdże dzikie zamiast szlachetnych
Wystarczą te dzikie obecne na skórce winogron. Taki siwy nalot to właśnie one. Mimo, że są trochę nieokiełznane potrafią stworzyć niesamowity smak. Powodują większe ryzyko, że wykorzystując je do produkcji – wino będzie słabe (niska zawartość alkoholu) lub zakażone bakteriami np: octowymi.
Jednak gra jest warta … trunku. Uchronimy się dzięki nim przed kiepskim (drożdżowym) posmakiem wina jakie powstaje z drożdży kupionych w sklepie (tzw. szlachetnych).
Jeśli zachowasz czystość na każdym etapie produkcji oraz trochę się przyłożysz – wszystko powinno przebiec pomyślnie. A wino będzie o niebo lepsze.
Na zdjęciu poniżej jedna z pierwszych butelek wina mojej produkcji. Miałem wtedy 18 lat – zrobiłem wino z dzikiej róży. Dzisiaj został już tylko jeden egzemplarz tego rocznika. Zostawiam go na wyjątkową okazję 🙂
Tymczasem korzystaj z owoców winogron i wciel w życie prosty przepis, który znajdziesz poniżej. Warto poświęcić trochę czasu dzisiaj, aby czerpać korzyści przez lata.
Składniki
- 5 l wody
- 1,5 kg cukru
- 8 kg winogron
Narzędzia:
- rurka fermentacyjna
- balon do wina 10 litrów
- lejek
- gaza
- gumowy wąż do zlewania wina
Krok 1. Rozgnieć owoce, zasyp szklanką cukru i pozostaw do fermentacji w pojemniku fermentacyjnym (najlepiej duży balon do wina, garnek). Pamiętaj: Przykryj naczynie gazą i pozostaw w ciepłym miejscu na około 2-3 dni do maceracji.
Krok 2. Wyciśnij dokładnie wszystkie owoce, abyś zyskała jak najwięcej soku (tzw. moszczu). Skórki i pestki wyrzuć do kosza.
Zagotuj wodę i rozpuść w niej pozostały cukier. Poczekaj aż syrop ostygnie i przelej wraz z moszczem do czystego balona fermentacyjnego.
Krok 4. Fermentacja. Zamknij balon rurką fermentacyjną z korkiem i pozostaw na około 3 tygodnie.
Krok 5. Zlewanie i dojrzewanie. Kiedy z rurki fermentacyjnej przestają całkowicie wydobywać się pęcherzyki gazu lub dzieje się to sporadycznie (raz na minutę). Zlewasz wino znad osadu za pomocą gumowego węża. Przy okazji cedzisz wino przez gazę, aby było bardziej klarowne.
Krok 6. Odstawiasz wino w chłodne miejsce (piwniczka), zamknięte w dużej szklanej butli z korkiem.
Jeśli wino nadal będzie mętne – przefiltruj ponownie przez gazę po około dwóch miesiącach.





Kucharz do wynajęcia
Jeśli chcesz, abym przygotował dla Ciebie jedzenie. Sprawdź zakładkę catering domowy, ogłoszenie na olx lub zadzwoń.
Więcej przepisów
Stosowanie ziół przez kobiety ciężarne – bezpieczne ziołolecznictwo
Stosowanie ziół przez kobiety ciężarne – bezpieczne ziołolecznictwoZioła przyjmowane regularnie nasycają organizm prozdrowotnymi związkami, które mogą wykazywać silne działanie farmakologiczne.Leki ziołowe postrzegane są przez przyszłe mamy jako potencjalnie...
Detoks wiosenny za pomocą ziół
Detoks wiosenny za pomocą ziółSpring detox with herbsArtykuł dostępny jest także w czasopiśmie specjalistycznym o zdrowym odżywianiu - Food Forum. Abstract Food and environmental pollution pose a threat to our health. Spring is a period of high-value plant-derived...
Miody – przegląd, opis i właściwości
Miody - przegląd, opis i właściwości Artykuł został opublikowany również w czasopiśmie Food Forum. Jednak specjalnie dla Was udostępniam go na blogu. Pobierz pełną wersję artykułu w formacie pdf. Więcej przepisów