Jak zrobić wino z winogron *bez drożdży*?

Proste, naturalne i szybkie wino z jesiennych winogron

Wstęp

O przepisie

Winogrono powoli dojrzewa. Kolejny jesienny owoc, który możemy wykorzystać w kuchni. Kojarzy się z winem, romantyzmem i kominkiem.

Dzisiaj spisałem dla Was przepis na proste wino bez użycia drożdży szlachetnych. 

 

Drożdże dzikie zamiast szlachetnych

 Wystarczą te dzikie obecne na skórce winogron. Taki siwy nalot to właśnie one. Mimo, że są trochę nieokiełznane potrafią stworzyć niesamowity smak. Jest większe ryzyko, że wykorzystując je do produkcji – wino będzie słabe (niska zawartość alkoholu) lub zakażone bakteriami np: octowymi. Jednak gra jest warta … trunku. Uchronimy się dzięki nim przed kiepskim (drożdżowym) posmakiem wina z drożdży kupionych w sklepie (tzw. szlachetnych).

 Jeśli zachowasz czystość na każdym etapie produkcji oraz trochę się przyłożysz – wszystko powinno przebiec pomyślnie. A wino będzie o niebo lepsze.  

 Na zdjęciu poniżej jedna z pierwszych butelek wina mojej produkcji. Miałem wtedy 18 lat 🙂 – wino z dzikiej róży. Dzisiaj została już tylko jeden egzemplarz tego rocznika. Przeznaczam go na wyjątkową okazję 🙂

 Tymczasem korzystaj z owoców winogron i wciel w życie poniższy prosty przepis. Warto poświęcić chwilę by czerpać korzyści przez lata.

Składniki

 

    • 5 l wody
    • 3 kg cukru
    • 8 kg winogron

Narzędzia:

  • rurka fermentacyjna 
  • balon do wina 10 litrów
  • lejek
  • gaza
  • gumowy wąż do zlewania wina 

 

 

Krok 1. Rozgnieć owoce i pozostaw do fermentacji w pojemniku fermentacyjnym (najlepiej duży balon do wina, garnek). Pamiętaj: Przykryj naczynie gazą. Pozostaw na około 2-3 dni do maceracji. 

Krok 2. Wyciśnij dokładnie wszystkie owoce, abyś zyskała jak najwięcej  soku (tzw. moszczu). Skórki i pestki wyrzuć do kosza. 

Zagotuj wodę i rozpuść w niej pozostały cukier. Poczekaj aż syrop ostygnie i przelej wraz z moszczem do czystego balona fermentacyjnego. 

Krok 4. Fermentacja.  Zamknij balon rurką fermentacyjną z korkiem i pozostaw na około 3 tygodnie.

Krok 5. Zlewanie i dojrzewanie. Kiedy z rurki fermentacyjnej przestają całkowicie wydobywać się pęcherzyki gazu lub dzieje się to sporadycznie (raz na minutę). Zlewasz wino znad osadu za pomocą gumowego węża. Przy okazji cedzisz wino przez gazę, aby było bardziej klarowne. Odstawiasz wino w chłodne miejsce (piwniczka), zamknięte w dużej butli szklanej z korkiem.

Jeśli wino nadal będzie mętne – przefiltruj ponownie przez gazę po około dwóch miesiącach.  

 

Więcej przepisów

Jak karmelizować owoce?

Jak karmelizować owoce?

Jak karmelizować owoce?Zastanawiasz się pewnie co właściwie to słowo oznacza. Niby znane, jednak nie poświęcałaś mu wielkiej uwagi. W gastronomii to drobny proces, który decyduje zazwyczaj o „tym czymś” -  esencji smaku i jasnobrązowej barwie potraw i produktów...

czytaj dalej
Jak wysuszyć zioła kuchenne?

Jak wysuszyć zioła kuchenne?

Jak wysuszyć zioła kuchenne?Jak suszyć zioła?Rośliny zgromadzone jesienią czy pod koniec lata przydają się w kuchni. Przez całą zimę korzystasz z zapasów i przywołujesz ulotne aromaty lata. Zapach ziół, rozpalony kominek to zdecydowanie moje klimaty. Wzbogacasz smak...

czytaj dalej
Staropolski sposób na kanie i rydze

Staropolski sposób na kanie i rydze

Staropolski sposób na kanie i rydze Jak usmażyć kanie?Jesień kojarzy nam się przede wszystkim ze spiżarnią, winem i kompletowaniem zapasów. Grzyby to podstawowy surowiec, który zbieramy o tej porze roku. Możemy go: wysuszyć odgotować zamrozić albo przygotowywać na...

czytaj dalej