Jesienna sałatka z liści buraków

Liście buraków, nasturcja, miód i cytryna

Wstęp

O przepisie

Liście można jeść na surowo, jednak lepiej zblanszować w gorącej wodzie całą botwinę, aby łodygi były delikatniejsze a roślina łatwiej przyswajalna dla naszego układu pokarmowego.

 

Receptura, która dla Ciebie dzisiaj przygotowałem może kojarzyć Ci się z tradycyjnymi koreańskimi daniami określanymi jako kimchi, które składają się z fermentowanych lub kiszonych warzyw. Warto pamiętać, że mamy własne wspaniałe odpowiedniki których przedstawicielem może być właśnie ogórek kiszony czy kapusta.  

Ogórek kiszony to będzie świetny dodatek do mało wyraźnych lecz bardzo zdrowych liści buraka. W połączeniu z cytryną, ziołami, olejem i zrównoważone miodem da przyjemną kompozycję, która sprawdzi się w towarzystwie mięs.

Wszystko wygląda elegancko, sposobów prezentacji też rodzi się nam co nie miara.  Jeśli pod ręką znajdą Ci się jakieś dodatkowe warzywa śmiało wykorzystaj.

Jeśli chcesz, aby danie stało się nieco solidniejsze dodaj do niego ser kozi, pomidory pokrojone w zgrabne kawałki, ser feta lub kawałki pieczonego mięsa (np: pierś kaczki).

Składniki

  • 5-6 większych liści botwiny

  • sól, pieprz

  • warzywa np.: marchew, papryka …

  • max. 3 ogórki kiszone

  • płaska łyżeczka miodu/cukru

  • sok z połowy cytryny

  • 3 łyżki wysokiej jakości oleju np: rzepakowy 
  • zioła i kwiaty np.: nasturcja (kwiaty i liście, kolendra, pietruszka 

Krok 1. Zbierz młode liście buraków i dokładnie umyj. Posiekaj botwinę na mniejsze kawałki o nieregularnym kształcie. Możesz też porwać podobnie jak sałatę. Łodygi posiekaj drobno.

Krok 2. Zblanszuj. Wrzuć kawałki botwiny do wrzącej wody na minutę, następnie wylej całość na sito i chłódź intensywnie lodowatą wodą. W ten sposób zatrzymasz proces gotowania, zachować jaskrawe barwy produkty. Sałatka będzie estetyczniej wyglądała.

Krok 3. Przygotuj pozostałe warzywa takie jak starta marchew, posiekana papryka, ogórki kiszone.

Krok 4. Zmieszaj wszystkie składniki i dopraw do smaku. Dekoruj jadalnymi liśćmi nasturcji lub kwiatami, które w okresie jesiennym są całkiem okazałe.

Więcej przepisów

Detoks wiosenny za pomocą ziół

Detoks wiosenny za pomocą ziół

Detoks wiosenny za pomocą ziółSpring detox with herbsArtykuł dostępny jest także w czasopiśmie specjalistycznym o zdrowym odżywianiu - Food Forum. Abstract  Food and environmental pollution pose a threat to our health. Spring is a period of high-value plant-derived...

czytaj dalej