Jesienna sałatka z liści buraków
Liście buraków, nasturcja, miód i cytryna
Wstęp
O przepisie
Liście można jeść na surowo, jednak lepiej zblanszować w gorącej wodzie całą botwinę, aby łodygi były delikatniejsze a roślina łatwiej przyswajalna dla naszego układu pokarmowego.


Receptura, która dla Ciebie dzisiaj przygotowałem może kojarzyć Ci się z tradycyjnymi koreańskimi daniami określanymi jako kimchi, które składają się z fermentowanych lub kiszonych warzyw. Warto pamiętać, że mamy własne wspaniałe odpowiedniki których przedstawicielem może być właśnie ogórek kiszony czy kapusta.
Ogórek kiszony to będzie świetny dodatek do mało wyraźnych lecz bardzo zdrowych liści buraka. W połączeniu z cytryną, ziołami, olejem i zrównoważone miodem da przyjemną kompozycję, która sprawdzi się w towarzystwie mięs.
Wszystko wygląda elegancko, sposobów prezentacji też rodzi się nam co nie miara. Jeśli pod ręką znajdą Ci się jakieś dodatkowe warzywa śmiało wykorzystaj.
Jeśli chcesz, aby danie stało się nieco solidniejsze dodaj do niego ser kozi, pomidory pokrojone w zgrabne kawałki, ser feta lub kawałki pieczonego mięsa (np: pierś kaczki).
Składniki
5-6 większych liści botwiny
sól, pieprz
warzywa np.: marchew, papryka …
max. 3 ogórki kiszone
płaska łyżeczka miodu/cukru
sok z połowy cytryny
- 3 łyżki wysokiej jakości oleju np: rzepakowy
zioła i kwiaty np.: nasturcja (kwiaty i liście, kolendra, pietruszka
Krok 1. Zbierz młode liście buraków i dokładnie umyj. Posiekaj botwinę na mniejsze kawałki o nieregularnym kształcie. Możesz też porwać podobnie jak sałatę. Łodygi posiekaj drobno.
Krok 2. Zblanszuj. Wrzuć kawałki botwiny do wrzącej wody na minutę, następnie wylej całość na sito i chłódź intensywnie lodowatą wodą. W ten sposób zatrzymasz proces gotowania, zachować jaskrawe barwy produkty. Sałatka będzie estetyczniej wyglądała.
Krok 3. Przygotuj pozostałe warzywa takie jak starta marchew, posiekana papryka, ogórki kiszone.
Krok 4. Zmieszaj wszystkie składniki i dopraw do smaku. Dekoruj jadalnymi liśćmi nasturcji lub kwiatami, które w okresie jesiennym są całkiem okazałe.





Więcej przepisów
Stosowanie ziół przez kobiety ciężarne – bezpieczne ziołolecznictwo
Stosowanie ziół przez kobiety ciężarne – bezpieczne ziołolecznictwoZioła przyjmowane regularnie nasycają organizm prozdrowotnymi związkami, które mogą wykazywać silne działanie farmakologiczne.Leki ziołowe postrzegane są przez przyszłe mamy jako potencjalnie...
Detoks wiosenny za pomocą ziół
Detoks wiosenny za pomocą ziółSpring detox with herbsArtykuł dostępny jest także w czasopiśmie specjalistycznym o zdrowym odżywianiu - Food Forum. Abstract Food and environmental pollution pose a threat to our health. Spring is a period of high-value plant-derived...
Miody – przegląd, opis i właściwości
Miody - przegląd, opis i właściwości Artykuł został opublikowany również w czasopiśmie Food Forum. Jednak specjalnie dla Was udostępniam go na blogu. Pobierz pełną wersję artykułu w formacie pdf. Więcej przepisów