Karmelizowana dzika odmiana marchwi

Składniki
- 3 drobne sztuki dzikiej marchwi lub zwykła marchew
- pół łyżeczki cukru lub miodu
- około 20 ml wody
- łyżeczka masła
- sól, pieprz, curry
Dodatkowe wyjaśnienia:
Delikatnie oczyść i umyj drobne marchewki. Jeśli masz tylko większe okazy – możesz pokroić w cienki słupki. Nie odcinaj całej zielonej naci – pozostaw około centymetr ponad korzeniem. Zyskasz obecne w niej wartości odżywcze oraz atrakcyjniejszy wygląd potrawy.
Instrukcja krok po kroku
Krok 1
Na patelnię wrzuć masło. Kiedy tłuszcz się podgrzeje możesz położyć marchewki a po chwili dodać cukier. Kontroluj temperaturę i nie dopuść do nadmiernego zbrązowienia masła. Jeśli Ci się to zdarzy musisz je wymienić, ponieważ tłuszcz się utlenił i powstała akroleina – związki rakotwórcze.
Krok 3
Na samym końcu dodaj szczyptę soli oraz ulubione posiekane zioła. Z marchewką doskonale komponuje się: estragon oraz tymianek. Możesz również zapożyczyć przedstawiciela południowoazjatyckich przypraw czyli curry.
Krok 2
Dodaj niewielką ilość wody i utrzymuj temperaturę aż do momentu odparowania większości płynu. Cukier w połączeniu z odrobiną wody ulega karmelizacji. Oczywiście z udziałem wysokiej temperatury.
Więcej przepisów
Stosowanie ziół przez kobiety ciężarne – bezpieczne ziołolecznictwo
Stosowanie ziół przez kobiety ciężarne – bezpieczne ziołolecznictwoZioła przyjmowane regularnie nasycają organizm prozdrowotnymi związkami, które mogą wykazywać silne działanie farmakologiczne.Leki ziołowe postrzegane są przez przyszłe mamy jako potencjalnie...
Detoks wiosenny za pomocą ziół
Detoks wiosenny za pomocą ziółSpring detox with herbsArtykuł dostępny jest także w czasopiśmie specjalistycznym o zdrowym odżywianiu - Food Forum. Abstract Food and environmental pollution pose a threat to our health. Spring is a period of high-value plant-derived...
Miody – przegląd, opis i właściwości
Miody - przegląd, opis i właściwości Artykuł został opublikowany również w czasopiśmie Food Forum. Jednak specjalnie dla Was udostępniam go na blogu. Pobierz pełną wersję artykułu w formacie pdf. Więcej przepisów
