Karmelizowana dzika odmiana marchwi

Wstęp

O przepisie

Techniki kulinarne: karmelizacja, odparowywanie

Składniki

  • 3 drobne sztuki dzikiej marchwi lub zwykła marchew
  • pół łyżeczki cukru  lub miodu
  • około 20 ml wody
  • łyżeczka masła
  • sól, pieprz, curry

Dodatkowe wyjaśnienia:

Delikatnie oczyść i umyj drobne marchewki. Jeśli masz tylko większe okazy – możesz pokroić w cienki słupki. Nie odcinaj całej zielonej naci – pozostaw około centymetr ponad korzeniem. Zyskasz obecne w niej wartości odżywcze oraz atrakcyjniejszy wygląd potrawy.

Instrukcja krok po kroku

Krok 1

Na patelnię wrzuć masło. Kiedy tłuszcz się  podgrzeje możesz położyć marchewki a po chwili dodać cukier. Kontroluj temperaturę i nie dopuść do nadmiernego zbrązowienia masła. Jeśli Ci się to zdarzy musisz je wymienić, ponieważ tłuszcz się utlenił i powstała akroleina – związki rakotwórcze.

Krok 3

Na samym końcu dodaj szczyptę soli oraz ulubione posiekane zioła. Z marchewką doskonale komponuje się: estragon oraz tymianek. Możesz również zapożyczyć przedstawiciela południowoazjatyckich przypraw czyli curry.

Krok 2

Dodaj niewielką ilość wody i utrzymuj temperaturę aż do momentu odparowania większości płynu. Cukier w połączeniu z odrobiną wody ulega karmelizacji. Oczywiście z udziałem wysokiej temperatury.

Więcej przepisów

Detoks wiosenny za pomocą ziół

Detoks wiosenny za pomocą ziół

Detoks wiosenny za pomocą ziółSpring detox with herbsArtykuł dostępny jest także w czasopiśmie specjalistycznym o zdrowym odżywianiu - Food Forum. Abstract  Food and environmental pollution pose a threat to our health. Spring is a period of high-value plant-derived...

czytaj dalej