Karmelizowana dzika odmiana marchwi

Wstęp

O przepisie

Techniki kulinarne: karmelizacja, odparowywanie

Składniki

  • 3 drobne sztuki dzikiej marchwi lub zwykła marchew
  • pół łyżeczki cukru  lub miodu
  • około 20 ml wody
  • łyżeczka masła
  • sól, pieprz, estragon lub curry

Dodatkowe wyjaśnienia:

Delikatnie oczyść i umyj drobne marchewki. Jeśli masz tylko większe okazy – możesz pokroić w cienki słupki. Nie odcinaj całej zielonej naci – pozostaw około centymetr ponad korzeniem. Zyskasz obecne w niej wartości odżywcze oraz atrakcyjniejszy wygląd potrawy.

Instrukcja krok po kroku

Krok 1

Na patelnię wrzuć masło. Kiedy tłuszcz się  podgrzeje możesz położyć marchewki a po chwili dodać cukier. Kontroluj temperaturę i nie dopuść do nadmiernego zbrązowienia masła. Jeśli Ci się to zdarzy musisz je wymienić, ponieważ tłuszcz się utlenił i powstała akroleina – związki rakotwórcze.

Krok 3

Na samym końcu dodaj szczyptę soli oraz ulubione posiekane zioła. Z marchewką doskonale komponuje się: estragon oraz tymianek. Możesz również zapożyczyć przedstawiciela południowo azjatyckich przypraw czyli curry.

Krok 2

Dodaj niewielką ilość wody i utrzymuj temperaturę aż do momentu odparowania większości płynu. Cukier w połączeniu z odrobiną wody ulega karmelizacji. Oczywiście z udziałem wysokiej temperatury.

Więcej przepisów

Jak znaleźć lub zrobić dobrą restaurację?

Jak znaleźć lub zrobić dobrą restaurację?

Jak znaleźć lub zrobić dobrą restaurację? Rozpoczynam cykl wpisów, które zaprezentują jakie cechy ma dobra restauracja, jak wybierać wartościowe lokale lub udoskonalić istniejące. Możesz też zorganizować "restaurację" w domowych warunkach. Chwilowo, dla rodziny, dla...

czytaj dalej
Artykuł o przyprawach *do czasopisma*

Artykuł o przyprawach *do czasopisma*

Artykuł o przyprawach *do czasopisma*Przyprawy ziołowe, warzywne i korzenne w zdrowej diecieZakończyłem wczoraj kilkunastogodzinną pracę nad stworzeniem pierwszej wersji artykułu do czasopisma. Mimo, że tekst może być nieco zbyt naukowo napisany i w trakcie...

czytaj dalej
5 kroków do zakupu bluzy kucharskiej

5 kroków do zakupu bluzy kucharskiej

5 kroków do zakupu bluzy kucharskiej Bluza kucharska to podstawowa część garderoby profesjonalnego kucharza i szefa kuchni. Pozwala na większy komfort pracy, dają poczucie bezpieczeństwa w wyjątkowym gastronomicznym środowisku. Czym jednak kierować się, aby wybrać...

czytaj dalej