Karmelizowana dzika odmiana marchwi

Wstęp

O przepisie

Techniki kulinarne: karmelizacja, odparowywanie

Składniki

  • 3 drobne sztuki dzikiej marchwi lub zwykła marchew
  • pół łyżeczki cukru  lub miodu
  • około 20 ml wody
  • łyżeczka masła
  • sól, pieprz, curry

Dodatkowe wyjaśnienia:

Delikatnie oczyść i umyj drobne marchewki. Jeśli masz tylko większe okazy – możesz pokroić w cienki słupki. Nie odcinaj całej zielonej naci – pozostaw około centymetr ponad korzeniem. Zyskasz obecne w niej wartości odżywcze oraz atrakcyjniejszy wygląd potrawy.

Instrukcja krok po kroku

Krok 1

Na patelnię wrzuć masło. Kiedy tłuszcz się  podgrzeje możesz położyć marchewki a po chwili dodać cukier. Kontroluj temperaturę i nie dopuść do nadmiernego zbrązowienia masła. Jeśli Ci się to zdarzy musisz je wymienić, ponieważ tłuszcz się utlenił i powstała akroleina – związki rakotwórcze.

Krok 3

Na samym końcu dodaj szczyptę soli oraz ulubione posiekane zioła. Z marchewką doskonale komponuje się: estragon oraz tymianek. Możesz również zapożyczyć przedstawiciela południowoazjatyckich przypraw czyli curry.

Krok 2

Dodaj niewielką ilość wody i utrzymuj temperaturę aż do momentu odparowania większości płynu. Cukier w połączeniu z odrobiną wody ulega karmelizacji. Oczywiście z udziałem wysokiej temperatury.

Więcej przepisów

Jesienna sałatka z liści buraków

Jesienna sałatka z liści buraków

Jesienna sałatka z liści burakówLiście buraków, nasturcja, miód i cytrynaWstęp O przepisieLiście można jeść na surowo, jednak lepiej zblanszować w gorącej wodzie całą botwinę, aby łodygi były delikatniejsze a roślina łatwiej przyswajalna dla naszego układu...

czytaj dalej
Co zrobić z buraków?

Co zrobić z buraków?

Co zrobić z buraków?Korzyści kulinarne i zdrowotne jesiennych burakówWchodząc dzisiaj do ogrodu cieszyłem się, że wykorzystam solidne okazy buraków. Botwina (zdjęcie po prawej) miała imponujące rozmiary liści i łodyg. Na pierwszy rzut oka roślina wydawała się okazała....

czytaj dalej
Ziemniaki gratin

Ziemniaki gratin

Ziemniaki gratinWstęp O przepisieGratin czyli francuska nazwa jednego ze sposobów obróbki termicznej warzyw – zapiekania. Na tej samej zasadzie na jakiej przygotujemy dzisiaj ziemniaki możesz zrobić buraki czy np.: seler. A nawet zmieszać kilka rodzajów warzyw w...

czytaj dalej