Krem z dyni
Aromatyczna zupa krem z dyni
Wstęp
O przepisie
Mamy teraz trudniejszy okres: zmniejszona odporność, czas wirusów … Powinniśmy zadbać o siebie jak nigdy dotąd.
Dobrze zrobiony krem z dyni zawiera eksplozję smaków, ale dzięki ostrym przyprawom dostarcza związki przeciwutleniające i przeciwzapalne. Potrafi solidnie rozgrzać, wspomóc organizm i poprawić humor.
Na przełomie października i listopada dostęp do świeżej dyni mamy ułatwiony. Dobrze jest przetworzyć sobie jedną solidną sztukę (jak w moim przypadku) i cieszyć się domowymi przetworami, półproduktami i daniami przez dłuższy czas.
Zatem z otuchą i pokrzepionym sercem przystąpmy do przygotowania kremu z dyni, który na marginesie jest sztandarowym daniem jesiennego menu większości restauracji.
Skorupę pozostałą po wydobytym miąższu można wykorzystać do przygotowania dekoracji (carving) lub pozostawić dzieciom do zabawy.



Składniki
1- 2 kg miąższu dyni bez skórki
2 ząbki czosnku
- sok z 1 cytryny
2 łyżki lej rzepakowego lub masła
0.5 l mleka krowiego lub kokosowego
1 l bulionu, rosołu
sól, pieprz, pieprz cayenne
2 łyżeczki miodu
¼ łyżeczki startego świeżego imbiru
Opcjonalnie:
2 marchewki
lampka białego wina
cebula
Krok 1. Odetnij miąższ od twardej skóry. Rozgrzej tłuszcz (masło lub olej rzepakowy) w solidnym garnku i wrzuć posiekany czosnek. Kiedy tylko się zeszkli dodaj pokrojoną w mniejsze kawałki dynię. Podsmażaj wszystko do momentu aż dynia zmięknie. Dorzuć imbir oraz dopraw wstępnie solą, pieprzem cayenne…
Krok 2. Zblenduj dokładnie podsmażone, miękkie warzywa.
Krok 3. Postaw całość ponownie na palnik i podgrzewaj. Dolewaj stopniowo rosół lub wywar warzywny tak, aby rozcieńczyć pulpę. Podczas dolewania mleka krowiego bądź ostrożna – dolewaj małymi partami kontrolując czy mleko się nie waży. Dobrze jest na chwilę zmniejszyć temperaturę poprzez wyłączenie palnika.
! Dopasuj konsystencję kremu dyniowego – im więcej użytego miąższu z dyni tym więcej płynu możesz dolać.
Krok 4. Doprawiasz ostatecznie miodem, sokiem z cytryny i uzupełniasz przyprawami do smaku. Pamiętaj, że krem z dyni najlepszy jest po przestygnięciu i ponownym podgrzaniu (lub po kilkunastu godzinach). Także podczas przyprawiania miej świadomość, że smak zyska jeszcze na intensywności a zarazem zrównoważy się. Dlatego jeśli smak na początku nie będzie taki jak należy nie przejmuj się to normalna sprawa, odstaw i wróć do niego po czasie.
Krem z dyni podaje się zazwyczaj z oliwą ziołową, listkiem kolendry/pietruszki oraz grzankami.
Jak zrobić grzanki?
Kroisz pieczywo w drobną kosteczkę polewasz odrobiną oleju i ulubione przyprawy. Ja daję zazwyczaj (sól, pieprz, majeranek, paprykę słodką). Prażysz grzanki na suchej patelni regularnie mieszając lub wrzucasz do piekarnika i pilnujesz aż staną się chrupiące.
Smacznego!







Więcej przepisów
Stosowanie ziół przez kobiety ciężarne – bezpieczne ziołolecznictwo
Stosowanie ziół przez kobiety ciężarne – bezpieczne ziołolecznictwoZioła przyjmowane regularnie nasycają organizm prozdrowotnymi związkami, które mogą wykazywać silne działanie farmakologiczne.Leki ziołowe postrzegane są przez przyszłe mamy jako potencjalnie...
Detoks wiosenny za pomocą ziół
Detoks wiosenny za pomocą ziółSpring detox with herbsArtykuł dostępny jest także w czasopiśmie specjalistycznym o zdrowym odżywianiu - Food Forum. Abstract Food and environmental pollution pose a threat to our health. Spring is a period of high-value plant-derived...
Miody – przegląd, opis i właściwości
Miody - przegląd, opis i właściwości Artykuł został opublikowany również w czasopiśmie Food Forum. Jednak specjalnie dla Was udostępniam go na blogu. Pobierz pełną wersję artykułu w formacie pdf. Więcej przepisów