Kremowe lody
Kremowe lody z dzikich odmian jabłek i melisy
Wstęp
O przepisie
Aromaty i nuty zapachowe: owocowy, melisowy, śmietankowy
Propozycja trunku: mrożone soki owocowe i shake
Techniki kulinarne: zamrażanie, ubijanie, blendowanie

Składniki
- białka jaj (2 szt.)
- jabłka (3 szt.)
- śmietana (50ml)
- miód wrzosowy lub lipowy (1,5 łyżeczki)
- melisa (do kilkunastu listków)
Dodatkowe wyjaśnienia:
W oparciu o ten schemat możesz przygotować lody o różnych smakach.
Instrukcja krok po kroku
Krok 1
Obierz ze skórki jabłka i pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć na patelnię lub do garnka i podgrzej aż zmiękną. Jeśli lubisz możesz dodać namoczone w ciepłej wodzie rodzynki lub inne suszone owoce.
Krok 3
Śmietana oraz białka jaj będą pełniły rolę naturalnych stabilizatorów i nadadzą lodom odpowiednią konsystencję. Nie zapomnij jednak, aby podczas stopniowego zamrażania rozcierać powstające kryształki lodu. Zaowocuje to rozdrobnieniem struktury lodów co nada im aksamitnej, rozpływającej się w ustach konsystencji.
Krok 2
Kiedy jabłka przestygną okraś je miodem, śmietaną i liśćmi melisy. Następnie zmiksuj całość na jednolitą masę. W osobnym naczyniu ubij na sztywno białka (+szczypta soli) i delikatnie połącz je z pozostałymi składnikami.
Dodatki:
- bita śmietana
- owoce
- mus truskawkowo – miętowy
Więcej przepisów
Stosowanie ziół przez kobiety ciężarne – bezpieczne ziołolecznictwo
Stosowanie ziół przez kobiety ciężarne – bezpieczne ziołolecznictwoZioła przyjmowane regularnie nasycają organizm prozdrowotnymi związkami, które mogą wykazywać silne działanie farmakologiczne.Leki ziołowe postrzegane są przez przyszłe mamy jako potencjalnie...
Detoks wiosenny za pomocą ziół
Detoks wiosenny za pomocą ziółSpring detox with herbsArtykuł dostępny jest także w czasopiśmie specjalistycznym o zdrowym odżywianiu - Food Forum. Abstract Food and environmental pollution pose a threat to our health. Spring is a period of high-value plant-derived...
Miody – przegląd, opis i właściwości
Miody - przegląd, opis i właściwości Artykuł został opublikowany również w czasopiśmie Food Forum. Jednak specjalnie dla Was udostępniam go na blogu. Pobierz pełną wersję artykułu w formacie pdf. Więcej przepisów
