Kremowe lody

Kremowe lody z dzikich odmian jabłek i melisy

Porcje:

2

Czas:

40 min

Trudność

średnie

Kalorie:

180

Wstęp

O przepisie

Aromaty i nuty zapachowe: owocowy, melisowy, śmietankowy

Propozycja trunku: orzeźwiająca woda miętowa

Techniki kulinarne: zamrażanie, ubijanie, blendowanie

Składniki

  • białka jaj (2 szt.)
  • jabłka (3 szt.)
  • śmietana (50ml)
  • miód wrzosowy lub lipowy (1,5 łyżeczki)
  • melisa (do kilkunastu listków)

Dodatkowe wyjaśnienia:

W podobny sposób możesz przygotować lody o ulubionym przez Ciebie smaku.

Instrukcja krok po kroku

Krok 1

Obierz ze skórki jabłka i pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć na patelnię lub do garnka i podgrzej aż zmiękną. Jeśli lubisz możesz dodać namoczone w ciepłej wodzie rodzynki lub inne suszone owoce.

Krok 3

Śmietana oraz białka jaj będą pełniły rolę naturalnych stabilizatorów i nadadzą lodom odpowiednią konsystencję. Nie zapomnij jednak, aby podczas stopniowego zamrażania rozcierać powstające kryształki lodu. Zaowocuje to rozdrobnieniem struktury lodów co nada im aksamitnej, rozpływającej się w ustach konsystencji.

Krok 2

Kiedy jabłka przestygną okraś je miodem, śmietaną i liśćmi melisy. Następnie zmiksuj całość na jednolitą masę. W osobnym naczyniu ubij na sztywno białka (+szczypta soli) i delikatnie połącz je z pozostałymi składnikami.

Dodatki:

  • bita śmietana
  • owoce
  • mus truskawkowo – miętowy

Więcej przepisów

Jak znaleźć lub zrobić dobrą restaurację?

Jak znaleźć lub zrobić dobrą restaurację?

Jak znaleźć lub zrobić dobrą restaurację? Rozpoczynam cykl wpisów, które zaprezentują jakie cechy ma dobra restauracja, jak wybierać wartościowe lokale lub udoskonalić istniejące. Możesz też zorganizować "restaurację" w domowych warunkach. Chwilowo, dla rodziny, dla...

czytaj dalej
Artykuł o przyprawach *do czasopisma*

Artykuł o przyprawach *do czasopisma*

Artykuł o przyprawach *do czasopisma*Przyprawy ziołowe, warzywne i korzenne w zdrowej diecieZakończyłem wczoraj kilkunastogodzinną pracę nad stworzeniem pierwszej wersji artykułu do czasopisma. Mimo, że tekst może być nieco zbyt naukowo napisany i w trakcie...

czytaj dalej
5 kroków do zakupu bluzy kucharskiej

5 kroków do zakupu bluzy kucharskiej

5 kroków do zakupu bluzy kucharskiej Bluza kucharska to podstawowa część garderoby profesjonalnego kucharza i szefa kuchni. Pozwala na większy komfort pracy, dają poczucie bezpieczeństwa w wyjątkowym gastronomicznym środowisku. Czym jednak kierować się, aby wybrać...

czytaj dalej