Kremowe lody

Kremowe lody z dzikich odmian jabłek i melisy

Porcje:

2

Czas:

40 min

Trudność

średnie

Kalorie:

180

Wstęp

O przepisie

Aromaty i nuty zapachowe: owocowy, melisowy, śmietankowy

Propozycja trunku: orzeźwiająca woda miętowa

Techniki kulinarne: zamrażanie, ubijanie, blendowanie

Składniki

  • białka jaj (2 szt.)
  • jabłka (3 szt.)
  • śmietana (50ml)
  • miód wrzosowy lub lipowy (1,5 łyżeczki)
  • melisa (do kilkunastu listków)

Dodatkowe wyjaśnienia:

W podobny sposób możesz przygotować lody o ulubionym przez Ciebie smaku.

Instrukcja krok po kroku

Krok 1

Obierz ze skórki jabłka i pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć na patelnię lub do garnka i podgrzej aż zmiękną. Jeśli lubisz możesz dodać namoczone w ciepłej wodzie rodzynki lub inne suszone owoce.

Krok 3

Śmietana oraz białka jaj będą pełniły rolę naturalnych stabilizatorów i nadadzą lodom odpowiednią konsystencję. Nie zapomnij jednak, aby podczas stopniowego zamrażania rozcierać powstające kryształki lodu. Zaowocuje to rozdrobnieniem struktury lodów co nada im aksamitnej, rozpływającej się w ustach konsystencji.

Krok 2

Kiedy jabłka przestygną okraś je miodem, śmietaną i liśćmi melisy. Następnie zmiksuj całość na jednolitą masę. W osobnym naczyniu ubij na sztywno białka (+szczypta soli) i delikatnie połącz je z pozostałymi składnikami.

Dodatki:

  • bita śmietana
  • owoce
  • mus truskawkowo – miętowy

Więcej przepisów

Pobudzająca kawa na zimowy poranek

Pobudzająca kawa na zimowy poranek

Kawa na zimowy poranekPobudzająca kawa z cynamonem i masłemKawa kojarzy mi się z przyjazną atmosferą, nieco ożywioną dyskusją i cudowną dysharmonią poranka.   Kiedy bierzesz pierwszy łyk tego magicznego napoju czujesz przypływ koncentracji a zapach budzi Cię do...

czytaj dalej
Grzane wino

Grzane wino

Grzane wino Sposób na relaksujący zimowy wieczórWstęp O przepisieKiedy przychodzą pierwsze chłodniejsze wieczory marzymy o ciepłym schronieniu w zaciszu restauracyjnego lub domowego kominka. Idealnym dopełnieniem przytulnej atmosfery jest grzane wino, które pozwala...

czytaj dalej

Zapisz się na newsletter!

Odbieraj artykuły i przepisy jako pierwszy.