Kulinarne afrodyzjaki – 

przepis na

idealną randkę

 

Czy istnieje przepis na idealną randkę? Raczej nie, podobnie jak w gotowaniu – wpływ na danie ma wiele czynników. Mamy jednak w zanadrzu magiczną moc afrodyzjaków. Sprawdź gdzie Cię zaprowadzi..

 

Przychodzi ten moment – dzień w którym chcesz wyrazić uznanie drugiej osobie, okazać jej odrobinę atencji i pomimo codziennych trosk pokazać zaangażowanie. Pierwszym pomysłem, który przychodzi do głowy jest romantyczna kolacja.

Jednak nie zawsze mamy tyle chęci, umiejętności czy pieniędzy na wystawne kolacje w restauracjach. Przedstawię Ci kilka produktów, które zrobią wrażenie na Twojej drugiej połówce.

Kiedy wykorzystasz je w swoich potrawach – wywołasz na jej twarzy nutę zawstydzenia, podekscytowania i młodzieńczy rumieniec.

Efekt dają bodźce, które pozwalają się zrelaksować, poczuć błogo i bezpiecznie. To  pierwszy krok do miłej kolacji lub randki. Potrawy powinny kojarzyć się z dzieciństwem, wprowadzać nutę elegancji i koić skołatane nerwy m.in. za pomocą zapachu.

 

Afrodyzjaki swoja nazwę zawdzięczają bogini miłości i piękna – Afrodycie i występują pod postacią przyprawy ziołowej, owocu czy ogólnych wrażeń oddziałujących na zmysły.

 

Afrodyzjaki oddziałują za pośrednictwem neuroprzekaźników (dopamina, serotonina, adrenalina i noradrenalina) poprawiając nastrój i samopoczucie. Posiadają realny lub symboliczny wpływ na cykl rekcji płciowych.

Obecnie afrodyzjaki pełnią marginalną rolę, ze względu na zajmowanie rynku przez suplementy diety czy leki. Pomimo badań „naukowych” i „testów” wywołują często działania niepożądane. Może warto byłoby przywrócić naturalne afrodyzjaki, zyskując na smaku, zdrowiu i …. emocjonalnych uniesieniach.

 

Zmysłowa kuchnia

Zmysły używamy do odbierania bodźców ze świata zewnętrznego, dlatego najlepsze restauracje z gwiazdkami Michelin przyciągają swoich gości kusząc aromatami, nietuzinkowymi dekoracjami czy sposobem prezentacji dań. Zmianie ulega konsystencja, kształt czy tekstura klasycznych dań.

 

Stosowane są innowacyjne techniki kulinarne (mrożenie ciekłym azotem, żelifikacja czy sferyfikacja w wyniku której powstaje sztuczny kawior  lub makaron z soku owocowego).

Nie musisz jednak stosować tych wszystkich rzeczy – wymyśl własny sposób na oczarowanie zmysłów. 

 

 

Zapach

Zapachy wydobywające się z kuchennego obszaru potrafią wprawić nas w dobry nastrój, ponieważ kojarzymy je zazwyczaj z rodzinnym domem i potrawami dzieciństwa. Cała sztuka dobrej kolacji to odkrycie jakie zapachy zadziałają na Twojego gościa.

Kobiety najsilniej reagują na zapach wanilii, rozmarynu czy róży.

Zapach kawy rozbudza naszą kreatywność, poprawia koncentrację, dlatego rozmowa przebiega płynniej a skupienie nie pozwoli oderwać wzroku od współrozmówcy. Powinniśmy pamiętać o tym podczas przygotowywania romantycznej kolacji, ale również przy organizacji większych przyjęć. Może warto wcześniej podpytać gości o wspomnienia i zapachy dzieciństwa?

 

Zioła i przyprawy

Casanova jadał na śniadanie omlety z ogromną ilością ziół (głównie bazylia, czosnek, lubczyk), co uznawane jest za sekret zdolności interpersonalnych i pobudliwości intymno- towarzyskiej.  Współcześnie, badania roślin potwierdzają ich „magiczną moc”.

Wśród pozostałych przypraw i ziół, które uznawane są za afrodyzjaki możemy wyróżnić:

  • cynamon,

  • gałkę muszkatołową,

  • goździki,

  • chili,

  • oregano,

  • koper,

  • tawuł,

  • rozmaryn

 Korzystaj zatem z ich dobrodziejstw. 

Wino

Popularnym afrodyzjakiem  jest winorozluźnia, podnosi ciśnienie krwi i poprawia ukrwienie…  Wszystko dzięki substancjom czynnym, które zawiera w swoim składzie m.in. związki polifenolowe (obecne również w owocach jagodowych i czekoladzie) oraz histaminy.

Dobrze zaprezentujesz się, jeśli podasz własnoręcznie przygotowane wino (przepisy znajdziesz na blogu) – zaprezentujesz się jako osoba zaradna i dbająca o domowe ognisko.

Na randkę, najodpowiedniejsze będzie:

  • wino białe np.: z kwiatów czarnego bzu (do ryb i przystawek)

  • wino czerwone np.: z dzikiej róży (do mięs i dziczyzny)

Pamiętaj jednak, że najsilniejsze działanie „afrodyzjakalne” wykazuje wino czerwone i postaraj się dopasować do tej wiedzy swoje menu.

 

Czekolada

Kolejnym popularnym afrodyzjakiem jest czekolada – dawniej sporządzano napój z nasion kakaowca, który posiada także właściwości prozdrowotne. Własności czekolady wynikają z obecności teobrominy, zbliżonej swoją budową do kofeiny.

Czekolada jest sama w sobie wspaniałym produktem kulinarnym a uwzględniając jej charakter „afrodyzjakalny”, włada naszymi sercami.  Spróbuj przygotować z niej np.:

  • brownie,

  • rozpuścić i podać z owocami (najlepiej truskawki jako kolejny afrodyzjak),

  • czekoladowy fondant 

Dawniej wykorzystywano afrodyzjaki nie tylko do rozbudzenia popędu, ale uważano za doskonały sposób na znalezienie partnerki. Wydawałoby się zwykłe jedzenie, a można nadać mu  magii i sprawić, że zyskamy zdrowie oraz korzyści w sferze uczuciowej.

Jednak głównym celem naszych kulinarnych wybryków jest przygotowanie zdrowego pożywienia. Natomiast zdrowe odżywianie samo w sobie może stać się afrodyzjakiem, ponieważ organizm w stanie homeostazy (równowagi) będzie sprawniej funkcjonował….

Więcej artykułów

Detoks wiosenny za pomocą ziół

Detoks wiosenny za pomocą ziół

Detoks wiosenny za pomocą ziółSpring detox with herbsArtykuł dostępny jest także w czasopiśmie specjalistycznym o zdrowym odżywianiu - Food Forum. Abstract  Food and environmental pollution pose a threat to our health. Spring is a period of high-value plant-derived...

czytaj dalej