Kwiaty czarnego bzu w cieście

Wstęp

O przepisie

Techniki kulinarne: smażenie

Składniki

  • pół szklanki mąki zwykłej lub kukurydzianej
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • zimna woda (z lodem)
  • tłuszcz do smażenia
  • jajko
  • 4 kwiatostany czarnego bzu
  • sól
  • pieprz

Dodatkowe wyjaśnienia:

Początek lata to zdecydowanie pora roku, której sztandarowym produktem polskiej łąki jest czarny bez (Sambucus nigra). Możemy przygotować z niego syrop, wino czy zaskakującą przystawkę dla naszych gości – smażone w cieście kwiaty czarnego bzu.

Instrukcja krok po kroku

Krok 1

Przygotuj najpierw ciasto. Propozycję, którą dla Ciebie stworzyłem to połączenie przepisów na chrupiącą tempurę oraz ciasto naleśnikowe. Powstanie w ten sposób idealnie krucha i otulająca kwiaty skorupka.

Krok 3

Wymieszaj dwa rodzaje mąki z jajkiem i dodaj szczyptę soli. Stopniowo dolewaj chłodną wodę. Dzięki niskiej temperaturze wody ciasto staje się chrupiące. Taką metodę stosuje się w Wietnamie do przyrządzania smażonych warzyw w tempurze (cieście z tapioki, wody i soli). Ciasto, które przygotowujesz powinno mieć tak kleistą konsystencję, aby przylegało do kwiatostanów, ale jednocześnie pozostawało półpłynne.

Krok 2

Pojemnik z wodą wstaw do zamrażarki na około 10 minut. Oczyść kwiatostany z nadmiaru zielonych części, ponieważ mogą wprowadzić gorzki smak do Twojej potrawy, ponieważ zawierają zbyt dużą ilość tanin.

Krok 4

Kwiaty „opanieruj” w gotowym cieście i usmaż na rozgrzanym tłuszczu. Pamiętaj, aby czas pomiędzy sporządzeniem ciasta a smażeniem był jak najkrótszy a temperatura tłuszczu oraz ciasta jak najbardziej skrajna.

Więcej przepisów

Detoks wiosenny za pomocą ziół

Detoks wiosenny za pomocą ziół

Detoks wiosenny za pomocą ziółSpring detox with herbsArtykuł dostępny jest także w czasopiśmie specjalistycznym o zdrowym odżywianiu - Food Forum. Abstract  Food and environmental pollution pose a threat to our health. Spring is a period of high-value plant-derived...

czytaj dalej