Kwiaty czarnego bzu w cieście

Porcje:

4

Czas:

40 min

Trudność

średnie

Kalorie:

50

Wstęp

O przepisie

Techniki kulinarne: smażenie

Składniki

  • pół szklanki mąki zwykłej lub kukurydzianej
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • zimna woda
  • tłuszcz do smażenia
  • jajko
  • 4 kwiatostany czarnego bzu
  • sól
  • pieprz

Dodatkowe wyjaśnienia:

Początek lata to zdecydowanie pora roku, której sztandarowym produktem polskiej łąki jest czarny bez (Sambucus nigra). Możemy przygotować z niego syrop, wino czy zaskakującą przystawkę dla naszych gości – smażone w cieście kwiaty czarnego bzu.

Instrukcja krok po kroku

Krok 1

Przygotuj najpierw ciasto. Propozycję, którą dla Ciebie stworzyłem to połączenie przepisów na chrupiącą tempurę oraz ciasto naleśnikowe. Powstanie w ten sposób idealnie krucha i otulająca kwiaty skorupka.

Krok 3

Wymieszaj dwa rodzaje mąki z jajkiem i dodaj szczyptę soli. Stopniowo dolewaj chłodną wodę. Dzięki niskiej temperaturze wody ciasto staje się chrupiące. Taką metodę stosuje się w Wietnamie do przyrządzania smażonych warzyw w tempurze (cieście z tapioki, wody i soli). Ciasto, które przygotowujesz powinno mieć tak kleistą konsystencję, aby przylegało do kwiatostanów, ale jednocześnie pozostawało półpłynne.

Krok 2

Pojemnik z wodą wstaw do zamrażarki na około 10 minut. Oczyść kwiatostany z nadmiaru zielonych części, ponieważ mogą wprowadzić gorzki smak do Twojej potrawy, ponieważ zawierają zbyt dużą ilość tanin.

Krok 4

Kwiaty „opanieruj” w gotowym cieście i usmaż na rozgrzanym tłuszczu. Pamiętaj, aby czas pomiędzy sporządzeniem ciasta a smażeniem był jak najkrótszy a temperatura tłuszczu oraz ciasta jak najbardziej skrajna.

Więcej przepisów

Jak zrobić staropolską nalewkę z porzeczki?

Jak zrobić staropolską nalewkę z porzeczki?

Jak zrobić staropolską nalewkę z porzeczki?Za oknem pełnia lata, warto skorzystać z porzeczek i przygotować jesienny specjał -  staropolską nalewkę. Chociaż niektórzy muszą kupić porzeczki od lokalnego dostawcy, inni mają na wyciągnięcie ręki – tak czy inaczej warto...

czytaj dalej
Wdzięczność – zapomniana sztuka szczęścia

Wdzięczność – zapomniana sztuka szczęścia

Wdzięczność - zapomniana sztuka szczęścia Nieustannie dążymy do większych zarobków, poprawy warunków mieszkaniowych czy sukcesu. Nie byłoby w tym nic złego, gdybyśmy potrafili doceniać to co  mamy i cieszyć się chwilą. To w chwili zaklęte jest szczęście, spokój a...

czytaj dalej

Zapisz się na newsletter!

Odbieraj artykuły i przepisy jako pierwszy.