Kwiaty czarnego bzu w cieście

Wstęp

O przepisie

Techniki kulinarne: smażenie

Składniki

  • pół szklanki mąki zwykłej lub kukurydzianej
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • zimna woda (z lodem)
  • tłuszcz do smażenia
  • jajko
  • 4 kwiatostany czarnego bzu
  • sól
  • pieprz

Dodatkowe wyjaśnienia:

Początek lata to zdecydowanie pora roku, której sztandarowym produktem polskiej łąki jest czarny bez (Sambucus nigra). Możemy przygotować z niego syrop, wino czy zaskakującą przystawkę dla naszych gości – smażone w cieście kwiaty czarnego bzu.

Instrukcja krok po kroku

Krok 1

Przygotuj najpierw ciasto. Propozycję, którą dla Ciebie stworzyłem to połączenie przepisów na chrupiącą tempurę oraz ciasto naleśnikowe. Powstanie w ten sposób idealnie krucha i otulająca kwiaty skorupka.

Krok 3

Wymieszaj dwa rodzaje mąki z jajkiem i dodaj szczyptę soli. Stopniowo dolewaj chłodną wodę. Dzięki niskiej temperaturze wody ciasto staje się chrupiące. Taką metodę stosuje się w Wietnamie do przyrządzania smażonych warzyw w tempurze (cieście z tapioki, wody i soli). Ciasto, które przygotowujesz powinno mieć tak kleistą konsystencję, aby przylegało do kwiatostanów, ale jednocześnie pozostawało półpłynne.

Krok 2

Pojemnik z wodą wstaw do zamrażarki na około 10 minut. Oczyść kwiatostany z nadmiaru zielonych części, ponieważ mogą wprowadzić gorzki smak do Twojej potrawy, ponieważ zawierają zbyt dużą ilość tanin.

Krok 4

Kwiaty „opanieruj” w gotowym cieście i usmaż na rozgrzanym tłuszczu. Pamiętaj, aby czas pomiędzy sporządzeniem ciasta a smażeniem był jak najkrótszy a temperatura tłuszczu oraz ciasta jak najbardziej skrajna.

Więcej przepisów

Jak wysuszyć zioła kuchenne?

Jak wysuszyć zioła kuchenne?

Jak wysuszyć zioła kuchenne?Jak suszyć zioła?Rośliny zgromadzone jesienią czy pod koniec lata przydają się w kuchni. Przez całą zimę korzystasz z zapasów i przywołujesz ulotne aromaty lata. Zapach ziół, rozpalony kominek to zdecydowanie moje klimaty. Wzbogacasz smak...

czytaj dalej
Staropolski sposób na kanie i rydze

Staropolski sposób na kanie i rydze

Staropolski sposób na kanie i rydze Jak usmażyć kanie?Jesień kojarzy nam się przede wszystkim ze spiżarnią, winem i kompletowaniem zapasów. Grzyby to podstawowy surowiec, który zbieramy o tej porze roku. Możemy go: wysuszyć odgotować zamrozić albo przygotowywać na...

czytaj dalej
Recepta na kawę jak w kawiarni

Recepta na kawę jak w kawiarni

Recepta na kawę jak w kawiarni Jak spienić mleko w domowych warunkach?Kawa to czas na chwilę odpoczynku. Przystanek i doładowanie energii w trakcie wymagającego dnia pracy. Czy zawsze smakuje tak samo? Czy w restauracji jest smaczniejsza? Jeśli poznasz kilka sekretów...

czytaj dalej