Kwiaty czarnego bzu w cieście

Porcje:

4

Czas:

40 min

Trudność

średnie

Kalorie:

50

Wstęp

O przepisie

Techniki kulinarne: smażenie

Składniki

  • pół szklanki mąki zwykłej lub kukurydzianej
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • zimna woda
  • tłuszcz do smażenia
  • jajko
  • 4 kwiatostany czarnego bzu
  • sól
  • pieprz

Dodatkowe wyjaśnienia:

Początek lata to zdecydowanie pora roku, której sztandarowym produktem polskiej łąki jest czarny bez (Sambucus nigra). Możemy przygotować z niego syrop, wino czy zaskakującą przystawkę dla naszych gości – smażone w cieście kwiaty czarnego bzu.

Instrukcja krok po kroku

Krok 1

Przygotuj najpierw ciasto. Propozycję, którą dla Ciebie stworzyłem to połączenie przepisów na chrupiącą tempurę oraz ciasto naleśnikowe. Powstanie w ten sposób idealnie krucha i otulająca kwiaty skorupka.

Krok 3

Wymieszaj dwa rodzaje mąki z jajkiem i dodaj szczyptę soli. Stopniowo dolewaj chłodną wodę. Dzięki niskiej temperaturze wody ciasto staje się chrupiące. Taką metodę stosuje się w Wietnamie do przyrządzania smażonych warzyw w tempurze (cieście z tapioki, wody i soli). Ciasto, które przygotowujesz powinno mieć tak kleistą konsystencję, aby przylegało do kwiatostanów, ale jednocześnie pozostawało półpłynne.

Krok 2

Pojemnik z wodą wstaw do zamrażarki na około 10 minut. Oczyść kwiatostany z nadmiaru zielonych części, ponieważ mogą wprowadzić gorzki smak do Twojej potrawy, ponieważ zawierają zbyt dużą ilość tanin.

Krok 4

Kwiaty „opanieruj” w gotowym cieście i usmaż na rozgrzanym tłuszczu. Pamiętaj, aby czas pomiędzy sporządzeniem ciasta a smażeniem był jak najkrótszy a temperatura tłuszczu oraz ciasta jak najbardziej skrajna.

Więcej przepisów

Stek z rozmarynem

Stek z rozmarynem

Stek z rozmarynem Do czego wykorzystać rozmaryn? Nazwa rozmaryn (Rosmarinus officinalis L.) pochodzi z języka łacińskiego. Powstała z połączenia słów rosa – róża oraz marinus – morski. W moim wolnym tłumaczeniu możemy określić rozmaryn jako morską różę. Nazwa może...

czytaj dalej
Co zrobić z owocami porzeczki?

Co zrobić z owocami porzeczki?

Co zrobić z owocami porzeczki?Poradnik kulinarny - przygotowanie, kompozycje smakowe, konfituryKiedy owocuje porzeczka?  Dużą ilością porzeczek dysponujemy w okresie owocowania rośliny  czyli w pierwszej połowie lipca. Chociaż zdarza się czasami, że dojrzewające owoce...

czytaj dalej
Jak rozpuścić czekoladę?

Jak rozpuścić czekoladę?

Jak rozpuścić czekoladę?Czekoladowy poradnikCzekolada w swojej pozornej prostocie kryje skomplikowaną kompozycję składników i długi proces produkcyjny. To słodka przekąska powstająca z ziaren kakaowca, wywołuje uczucie euforii, dzięki wydzielaniu hormonów szczęścia...

czytaj dalej