Kwiaty czarnego bzu w cieście
Wstęp
O przepisie
Techniki kulinarne: smażenie

Składniki
- pół szklanki mąki zwykłej lub kukurydzianej
- łyżka mąki ziemniaczanej
- zimna woda (z lodem)
- tłuszcz do smażenia
- jajko
- 4 kwiatostany czarnego bzu
- sól
- pieprz
Dodatkowe wyjaśnienia:
Początek lata to zdecydowanie pora roku, której sztandarowym produktem polskiej łąki jest czarny bez (Sambucus nigra). Możemy przygotować z niego syrop, wino czy zaskakującą przystawkę dla naszych gości – smażone w cieście kwiaty czarnego bzu.
Instrukcja krok po kroku
Krok 1
Przygotuj najpierw ciasto. Propozycję, którą dla Ciebie stworzyłem to połączenie przepisów na chrupiącą tempurę oraz ciasto naleśnikowe. Powstanie w ten sposób idealnie krucha i otulająca kwiaty skorupka.
Krok 3
Wymieszaj dwa rodzaje mąki z jajkiem i dodaj szczyptę soli. Stopniowo dolewaj chłodną wodę. Dzięki niskiej temperaturze wody ciasto staje się chrupiące. Taką metodę stosuje się w Wietnamie do przyrządzania smażonych warzyw w tempurze (cieście z tapioki, wody i soli). Ciasto, które przygotowujesz powinno mieć tak kleistą konsystencję, aby przylegało do kwiatostanów, ale jednocześnie pozostawało półpłynne.
Krok 2
Pojemnik z wodą wstaw do zamrażarki na około 10 minut. Oczyść kwiatostany z nadmiaru zielonych części, ponieważ mogą wprowadzić gorzki smak do Twojej potrawy, ponieważ zawierają zbyt dużą ilość tanin.
Krok 4
Kwiaty „opanieruj” w gotowym cieście i usmaż na rozgrzanym tłuszczu. Pamiętaj, aby czas pomiędzy sporządzeniem ciasta a smażeniem był jak najkrótszy a temperatura tłuszczu oraz ciasta jak najbardziej skrajna.
Więcej przepisów
Stosowanie ziół przez kobiety ciężarne – bezpieczne ziołolecznictwo
Stosowanie ziół przez kobiety ciężarne – bezpieczne ziołolecznictwoZioła przyjmowane regularnie nasycają organizm prozdrowotnymi związkami, które mogą wykazywać silne działanie farmakologiczne.Leki ziołowe postrzegane są przez przyszłe mamy jako potencjalnie...
Detoks wiosenny za pomocą ziół
Detoks wiosenny za pomocą ziółSpring detox with herbsArtykuł dostępny jest także w czasopiśmie specjalistycznym o zdrowym odżywianiu - Food Forum. Abstract Food and environmental pollution pose a threat to our health. Spring is a period of high-value plant-derived...
Miody – przegląd, opis i właściwości
Miody - przegląd, opis i właściwości Artykuł został opublikowany również w czasopiśmie Food Forum. Jednak specjalnie dla Was udostępniam go na blogu. Pobierz pełną wersję artykułu w formacie pdf. Więcej przepisów
