Lekarstwa XXI wieku

Jak zachować zdrowie w XXI wieku? Należałoby cofnąć się do naturalnych metod naszych przodków i korzystać z nisko-przetworzonych produktów, korzystając rozsądnie z badań i wynalazków współczesności. W zasadzie dobrze interpretując powyższe zdanie nie musisz czytać dalszej części artykułu.

Twoje pożywienie powinno być lekarstwem, a twoje lekarstwo powinno być pożywieniem.

                                                                                                 Hipokrates

Zapraszam jednak serdecznie do lektury – wyjaśnię Ci precyzyjniej jak odnieść się do natłoku informacji pseudo/prozdrowotnych współczesnego świata.

W związku ze wzrostem znaczenia żywności funkcjonalnej oraz rozwojem chorób cywilizacyjnych w dzisiejszym społeczeństwie powinno się prowadzić badania zmierzające do pogłębiania wiedzy na temat naturalnych środków leczniczych.

Więc dlaczego nie korzystamy powszechnie z leków, które oferuje natura?

Rośliny, zioła, miód, orzechy, nasiona ….. Żeby było zabawniej są zazwyczaj w niższej cenie niż leki farmakologiczne. Dodatkowo nie posiadają skutków ubocznych.

Jednak zioła, żywność czy ogólnie pojęty zdrowy sposób życia wymagają długotrwałego wysiłku – zresztą podobnie jak wszystko co wartościowe. Z moich obserwacji wynika, że chcemy natychmiastowych rozwiązań. Być może to wpływ social mediów – natychmiastowa gratyfikacja (radość za pomocą lajków); być może to nasza zwykła ludzka niecierpliwość.

Mam nadzieję, że dzięki propagowaniu bardziej naturalnych sposobów leczenia w opozycji do krwiożerczego przemysłu farmaceutycznego uda nam się powrócić do naturalnych metod dbania o zdrowie, żeby nie powiedzieć skuteczniejszych.

Świat roślin na tacy podaje nam rozwiązania problemów natury fizycznej dodatkowo poprawiając samopoczucie.

Czyż nie jest warto zaprzyjaźnić się z naturą? Zyskać doskonałą energię i samopoczucie? Przestać  truć swój organizm toksycznymi związkami a zacząć oczyszczać. Warto nad tym pomyśleć, wszyscy mamy wybór.  

Najbardziej irytuje mnie, kiedy słyszę jak ktoś upatruje w lekach farmaceutycznych jedynej drogi do zdrowia, pozostając przy tym obojętnym na wszystkie inne możliwości.

Jedno to świadomy wybór a drugie to posiadanie ograniczonego przez reklamy telewizyjne obrazu świata.

Nie mając pełnego wachlarzu informacji, ciężko o obiektywny wybór. I nie mówię tutaj, że cały przemysł farmaceutyczny powinniśmy wyrzucić do śmieci.

Wiadomo, że są schorzenia i istnieją wynalazki współczesnej medycyny, które są pomocne. Należałoby jednak zadać sobie pytanie czy farmaceutyka i badania kliniczne nie zabrnęły w punkt, w którym zaczęły szkodzić cywilizacji i naszym organizmom?

Rozwiązaniem jest jak w wielu przypadkach – zdrowy balans.

Na łamach tego bloga spróbujemy tę naturalną równowagę odnaleźć i poznać wachlarz dostępnych możliwości; oczywiście inspirując się przy tym kulinarnie..

Nie żyjemy tylko dla siebie. Trzymajmy się w dobrej kondycji psychofizycznej, aby móc wprowadzać swoje pomysły w życie, rozwijać talenty ku ogólnemu rozwojowi cywilizacji. Brzmi górnolotnie – wiem, ale może warto poznać czasami inny sposób myślenia –tak skrajnie przeciwny do naszego, aby określić właściwy kierunek. Wykazać jakiekolwiek przemyślane działanie. To wystarczy. Chociażby przeczytać i rozważyć – a za ten wysiłek, dzisiaj Ci serdecznie dziękuję.

Więcej artykułów

Co zrobić z buraków?

Co zrobić z buraków?

Co zrobić z buraków?Korzyści kulinarne i zdrowotne burakówSchodząc dzisiaj do ogrodu cieszyłem się, że wykorzystam bujne okazy buraków. Botwina (zdjęcie po prawej) miała imponujące rozmiary liści i łodyg. Niestety to była jej największa zalety. Bulwy buraków były...

czytaj dalej
Ziemniaki gratin

Ziemniaki gratin

Ziemniaki gratinWstęp O przepisieGratin czyli francuska nazwa jednego ze sposobów obróbki termicznej warzyw – zapiekania. Na tej samej zasadzie na jakiej przygotujemy dzisiaj ziemniaki możesz zrobić buraki czy np.: seler. A nawet zmieszać kilka rodzajów warzyw w...

czytaj dalej
Kawałki cukinii w tempurze

Kawałki cukinii w tempurze

Kawałki cukinii w tempurze Jak zrobić tempurę i dlaczego to jest smaczne?Wstęp O przepisieTempura kojarzy się najczęściej z kuchnią azjatycką. Warto jednak wykorzystać ten sposób obróbki, aby uatrakcyjnić sobie smak sezonowych warzyw czy mięsa. Reakcja Maillarda a...

czytaj dalej

Zapisz się na newsletter!

Odbieraj artykuły i przepisy jako pierwszy.