Niedzielne gołąbki z
liśćmi winogron w tle
Tradycyjne gołąbki z majerankiem i sosem pomidorowym
Niedziela spędzana w rodzinnym gronie i nutką nostalgii skłania nas do większego poruszenia w kuchni. Przygotowujemy więcej posiłków własnoręcznie. Nawet zdarza Ci się pewnie upiec ciasto czy chleb . Oznacza to, że mamy jakieś pozytywne skutki uboczne kwarantanny. Spędzisz więcej czasu z dziećmi, nauczysz ich czegoś nowego. Zatem na tak zwyczajną i zarazem niezwykłą niedzielę tradycyjne gołąbki to odpowiedni czas.
Wspólnie z dziećmi lub domownikami zawijaj farsz w liście kapusty nie szczędząc sobie muzyki i pozytywnego nastawienia. Nie zniechęcaj się sporą ilością pracy przy gołąbkach. Smak i ilość jedzenia (obiad na 2 dni) zadośćuczynią wysiłek. No i radość na twarzach najbliższych – jak głosi reklama – bezcenne. Czasami warto się poświęcić.
Zamiast kapusty do gołąbków możesz użyć liści winogron, najlepiej w okresie kiedy są młode, jędrne i świeże. Myślę, ze gdybyśmy w Polsce dysponowali większą ilością winogron to kapusta nie miałaby nic wspólnego z naszym tradycyjnym daniem. Sama sprawdzisz kiedy, przygotujesz taką wersję. W końcu na Bałkanach nie moga się mylić – od lat przygotowują dolmę – turecką wersję naszych gołąbków 🙂
Dlatego jeśli masz w pobliżu romantyczną winnicę albo po prostu dostęp do liści winogron zmodyfikuj nasz tradycyjny Polski przepis i przetestuj. Jak się pewnie domyślasz mają też sporo właściwości leczniczych, które niebawem zaprezentuję Ci na blogu wraz z innymi sposobami na ich praktyczne wykorzystanie w kuchni. Dzisiaj natomiast łap przepis na gołąbki w naszej polskiej wersji.
Przepis krok po kroku
Składniki/ 10 gołąbków
kapusta biała/włoska/liście winogron
250 ml (duża szklanka) przecieru pomidorowego
woda do duszenia gołąbków (około 1,5 litra)
smalec lub olej rzepakowy do smażenia
1/3 szklanki śmietanki (30%)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Farsz
800 g mięsa mielonego
2 jajka
2 cebule drobno posiekane
(1 bułka lub kilka kromek chleba) – namoczone w wodzie pieczywo
1/2 szklanki bułki tartej
Wszystkie przyprawy
sól, pieprz
4 ziarenka ziela angielskiego
5 liści laurowych
2 łyżki płaskie majeranku
2 łyżeczki cukru
papryka słodka
Opcjonalnie: jeśli masz możliwość lepiej użyć zamiast wody – rosołu lub wywaru warzywnego.
Krok 1. Przygotuj farsz mieszając – mięso mielone z przyprawami (majerankiem, solą, pieprzem, papryką słodką), jajkami, cebulą, bułka tartą i namoczonym w wodzie pieczywem. Następnie uformuj kształtne kulki z farszu, pasujące do wielkości liści. Liście uprzednio należy zmiękczyć podgotowując we wrzątku (poszczególne liście albo całą główkę kapusty).
Krok 2. Zawiń farsz w kształtne sakiewki. Podsmaż na smalcu lub oleju do momentu, aż staną się mocno zrumienione – rzutuje to na ostateczny smak dania.
Krok 3. Na dnie garnka ułóż surowy liść kapusty, podsmażone sakiewki i zalej wodą/rosołem. Dodaj ziele angielskie i liść laurowy. Następnie wlej przecier pomidorowy. Gotuj całość do momentu aż gołąbki zmiękną a sos stanie się wystarczająco intensywny i aromatyczny.
Krok 4. Dopraw solą, pieprzem, papryką słodką, cukrem i majerankiem w taki sposób, aby smaki się równoważyły i harmonizowały.
Krok 5. Do ostatecznego zagęszczenia użyj rozpuszczonej w zimnym płynie mąki ziemniaczanej (2 płaskie łyżki). Dolej do bulgocącego sosu wraz ze śmietaną.
Zamiast mąki możesz też po prostu odparowywać sos do momentu aż zgęstnieje i dodać ewentualnie zimnego masła. Twój sos będzie jeszcze smaczniejszy i bardziej aksamitny.



Więcej przepisów
Stosowanie ziół przez kobiety ciężarne – bezpieczne ziołolecznictwo
Stosowanie ziół przez kobiety ciężarne – bezpieczne ziołolecznictwoZioła przyjmowane regularnie nasycają organizm prozdrowotnymi związkami, które mogą wykazywać silne działanie farmakologiczne.Leki ziołowe postrzegane są przez przyszłe mamy jako potencjalnie...
Detoks wiosenny za pomocą ziół
Detoks wiosenny za pomocą ziółSpring detox with herbsArtykuł dostępny jest także w czasopiśmie specjalistycznym o zdrowym odżywianiu - Food Forum. Abstract Food and environmental pollution pose a threat to our health. Spring is a period of high-value plant-derived...
Miody – przegląd, opis i właściwości
Miody - przegląd, opis i właściwości Artykuł został opublikowany również w czasopiśmie Food Forum. Jednak specjalnie dla Was udostępniam go na blogu. Pobierz pełną wersję artykułu w formacie pdf. Więcej przepisów