Niedzielne gołąbki z
liśćmi winogron w tle
Tradycyjne gołąbki z majerankiem i sosem pomidorowym
Niedziela spędzana w rodzinnym gronie i nutką nostalgii skłania nas do większego poruszenia w kuchni. Przygotowujemy więcej posiłków własnoręcznie. Nawet zdarza Ci się pewnie upiec ciasto czy chleb . Oznacza to, że mamy jakieś pozytywne skutki uboczne kwarantanny. Spędzisz więcej czasu z dziećmi, nauczysz ich czegoś nowego. Zatem na tak zwyczajną i zarazem niezwykłą niedzielę tradycyjne gołąbki to odpowiedni czas.
Wspólnie z dziećmi lub domownikami zawijaj farsz w liście kapusty nie szczędząc sobie muzyki i pozytywnego nastawienia. Nie zniechęcaj się sporą ilością pracy przy gołąbkach. Smak i ilość jedzenia (obiad na 2 dni) zadośćuczynią wysiłek. No i radość na twarzach najbliższych – jak głosi reklama – bezcenne. Czasami warto się poświęcić.
Zamiast kapusty do gołąbków możesz użyć liści winogron, najlepiej w okresie kiedy są młode, jędrne i świeże. Myślę, ze gdybyśmy w Polsce dysponowali większą ilością winogron to kapusta nie miałaby nic wspólnego z naszym tradycyjnym daniem. Sama sprawdzisz kiedy, przygotujesz taką wersję. W końcu na Bałkanach nie moga się mylić – od lat przygotowują dolmę – turecką wersję naszych gołąbków 🙂
Dlatego jeśli masz w pobliżu romantyczną winnicę albo po prostu dostęp do liści winogron zmodyfikuj nasz tradycyjny Polski przepis i przetestuj. Jak się pewnie domyślasz mają też sporo właściwości leczniczych, które niebawem zaprezentuję Ci na blogu wraz z innymi sposobami na ich praktyczne wykorzystanie w kuchni. Dzisiaj natomiast łap przepis na gołąbki w naszej polskiej wersji.
Przepis krok po kroku
Składniki/ 10 gołąbków
kapusta biała/włoska/liście winogron
250 ml (duża szklanka) przecieru pomidorowego
woda do duszenia gołąbków (około 1,5 litra)
smalec lub olej rzepakowy do smażenia
1/3 szklanki śmietanki (30%)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Farsz
800 g mięsa mielonego
2 jajka
2 cebule drobno posiekane
(1 bułka lub kilka kromek chleba) – namoczone w wodzie pieczywo
1/2 szklanki bułki tartej
Wszystkie przyprawy
sól, pieprz
4 ziarenka ziela angielskiego
5 liści laurowych
2 łyżki płaskie majeranku
2 łyżeczki cukru
papryka słodka
Opcjonalnie: jeśli masz możliwość lepiej użyć zamiast wody – rosołu lub wywaru warzywnego.
Krok 1. Przygotuj farsz mieszając – mięso mielone z przyprawami (majerankiem, solą, pieprzem, papryką słodką), jajkami, cebulą, bułka tartą i namoczonym w wodzie pieczywem. Następnie uformuj kształtne kulki z farszu, pasujące do wielkości liści. Liście uprzednio należy zmiękczyć podgotowując we wrzątku (poszczególne liście albo całą główkę kapusty).
Krok 2. Zawiń farsz w kształtne sakiewki. Podsmaż na smalcu lub oleju do momentu, aż staną się mocno zrumienione – rzutuje to na ostateczny smak dania.
Krok 3. Na dnie garnka ułóż surowy liść kapusty, podsmażone sakiewki i zalej wodą/rosołem. Dodaj ziele angielskie i liść laurowy. Następnie wlej przecier pomidorowy. Gotuj całość do momentu aż gołąbki zmiękną a sos stanie się wystarczająco intensywny i aromatyczny.
Krok 4. Dopraw solą, pieprzem, papryką słodką, cukrem i majerankiem w taki sposób, aby smaki się równoważyły i harmonizowały.
Krok 5. Do ostatecznego zagęszczenia użyj rozpuszczonej w zimnym płynie mąki ziemniaczanej (2 płaskie łyżki). Dolej do bulgocącego sosu wraz ze śmietaną.
Zamiast mąki możesz też po prostu odparowywać sos do momentu aż zgęstnieje i dodać ewentualnie zimnego masła. Twój sos będzie jeszcze smaczniejszy i bardziej aksamitny.



Więcej przepisów
Miody – przegląd, opis i właściwości
Miody - przegląd, opis i właściwości Artykuł został opublikowany również w czasopiśmie Food Forum. Jednak specjalnie dla Was udostępniam go na blogu. Pobierz pełną wersję artykułu w formacie pdf. Więcej przepisów
Jak zrobić naleśniki pancakes (tzw. pankejki)?
Jak zrobić naleśniki pancakes (tzw. pankejki)?Naleśniki z konfiturą jeżynową.Wstęp O przepisiePancakes (tzw. pankejki) czyli amerykańskie naleśniki charakteryzujące się większą grubością i puszystością. Nadają się zarówno na śniadanie, deser jak i obiad. Przygotowałem...
Szaszłyki z mielonej wołowiny z sosem tzatziki
Szaszłyki z mielonej wołowiny z sosem tzatzikiWstęp O przepisieDanie w stylu kuchni greckiej. Pozwoli przypomnieć sobie miłe wspomnienia z letniego grillowania. Nadaje się na niedzielny obiad. Może posłużyć jako zamiennik klasycznego kotleta schabowego . Wyraźny smak,...