Niedzielne gołąbki z

liśćmi winogron w tle

Tradycyjne gołąbki z majerankiem i sosem pomidorowym

Niedziela spędzana w rodzinnym gronie i nutką nostalgii skłania nas do większego poruszenia w kuchni. Przygotowujemy więcej posiłków własnoręcznie. Nawet zdarza Ci się pewnie upiec ciasto czy chleb . Oznacza to, że mamy jakieś pozytywne skutki uboczne kwarantanny. Spędzisz więcej czasu z dziećmi, nauczysz ich czegoś nowego. Zatem  na tak zwyczajną i zarazem niezwykłą niedzielę tradycyjne gołąbki to odpowiedni czas.

Wspólnie z dziećmi lub domownikami zawijaj farsz w liście kapusty nie szczędząc sobie muzyki i pozytywnego nastawienia. Nie zniechęcaj się sporą ilością pracy przy gołąbkach. Smak i ilość jedzenia (obiad na 2 dni) zadośćuczynią wysiłek. No i radość na twarzach najbliższych – jak głosi reklama – bezcenne.  Czasami warto się poświęcić.

 

Zamiast kapusty do gołąbków możesz użyć  liści winogron, najlepiej w okresie kiedy są młode, jędrne i świeże. Myślę, ze gdybyśmy w Polsce dysponowali większą ilością winogron to kapusta nie miałaby nic wspólnego z naszym tradycyjnym daniem.  Sama sprawdzisz kiedy, przygotujesz taką wersję. W końcu na Bałkanach nie moga się mylić – od lat przygotowują dolmę – turecką wersję naszych gołąbków 🙂

Dlatego jeśli masz w pobliżu romantyczną winnicę albo po prostu dostęp do liści winogron zmodyfikuj nasz tradycyjny Polski przepis i przetestuj. Jak się pewnie domyślasz mają też sporo właściwości leczniczych, które niebawem zaprezentuję Ci na blogu wraz z innymi sposobami na ich praktyczne wykorzystanie w kuchni.  Dzisiaj natomiast łap przepis na gołąbki w naszej polskiej wersji.

 

Przepis krok po kroku

Składniki/ 10 gołąbków

  • kapusta biała/włoska/liście winogron

  • 250 ml (duża szklanka) przecieru pomidorowego 

  • woda do duszenia gołąbków (około 1,5 litra)

  •  smalec lub olej rzepakowy do smażenia

  • 1/3 szklanki śmietanki (30%)

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

    Farsz

  • 800 g mięsa mielonego

  • 2 jajka

  • 2 cebule drobno posiekane

  • (1 bułka lub kilka kromek chleba) – namoczone w wodzie  pieczywo

  • 1/2 szklanki bułki tartej

    Wszystkie przyprawy

  • sól, pieprz

  • 4 ziarenka ziela angielskiego

  • 5 liści laurowych

  • 2 łyżki płaskie majeranku

  • 2 łyżeczki cukru

  • papryka słodka

    Opcjonalnie: jeśli masz możliwość lepiej użyć zamiast wody – rosołu lub wywaru warzywnego.

     

Krok 1. Przygotuj farsz mieszając – mięso mielone z przyprawami (majerankiem, solą, pieprzem, papryką słodką), jajkami, cebulą, bułka tartą i namoczonym w wodzie pieczywem. Następnie uformuj kształtne kulki z farszu, pasujące do wielkości liści. Liście uprzednio należy zmiękczyć podgotowując we wrzątku (poszczególne liście albo całą główkę kapusty).

Krok 2. Zawiń farsz w kształtne sakiewki. Podsmaż na smalcu lub oleju do momentu, aż staną się mocno zrumienione – rzutuje to na ostateczny smak dania.

Krok 3. Na dnie garnka ułóż surowy liść kapusty, podsmażone sakiewki i zalej wodą/rosołem. Dodaj ziele angielskie i liść laurowy. Następnie wlej przecier pomidorowy. Gotuj całość do momentu aż gołąbki zmiękną a sos stanie się wystarczająco intensywny i aromatyczny.

Krok 4. Dopraw solą, pieprzem, papryką słodką, cukrem i majerankiem w taki sposób, aby smaki się równoważyły i harmonizowały.

Krok 5. Do ostatecznego zagęszczenia użyj rozpuszczonej w zimnym płynie mąki ziemniaczanej (2 płaskie łyżki). Dolej do bulgocącego sosu wraz ze śmietaną.

Zamiast mąki możesz też po prostu odparowywać sos do momentu aż zgęstnieje i dodać ewentualnie zimnego masła. Twój sos będzie jeszcze smaczniejszy i bardziej aksamitny.

Więcej przepisów

Jak znaleźć lub zrobić dobrą restaurację?

Jak znaleźć lub zrobić dobrą restaurację?

Jak znaleźć lub zrobić dobrą restaurację? Rozpoczynam cykl wpisów, które zaprezentują jakie cechy ma dobra restauracja, jak wybierać wartościowe lokale lub udoskonalić istniejące. Możesz też zorganizować "restaurację" w domowych warunkach. Chwilowo, dla rodziny, dla...

czytaj dalej
Artykuł o przyprawach *do czasopisma*

Artykuł o przyprawach *do czasopisma*

Artykuł o przyprawach *do czasopisma*Przyprawy ziołowe, warzywne i korzenne w zdrowej diecieZakończyłem wczoraj kilkunastogodzinną pracę nad stworzeniem pierwszej wersji artykułu do czasopisma. Mimo, że tekst może być nieco zbyt naukowo napisany i w trakcie...

czytaj dalej
5 kroków do zakupu bluzy kucharskiej

5 kroków do zakupu bluzy kucharskiej

5 kroków do zakupu bluzy kucharskiej Bluza kucharska to podstawowa część garderoby profesjonalnego kucharza i szefa kuchni. Pozwala na większy komfort pracy, dają poczucie bezpieczeństwa w wyjątkowym gastronomicznym środowisku. Czym jednak kierować się, aby wybrać...

czytaj dalej

Zapisz się na newsletter!

Odbieraj artykuły i przepisy jako pierwszy.