Niedzielne gołąbki z

liśćmi winogron w tle

Tradycyjne gołąbki z majerankiem i sosem pomidorowym

Niedziela spędzana w rodzinnym gronie i nutką nostalgii skłania nas do większego poruszenia w kuchni. Przygotowujemy więcej posiłków własnoręcznie. Nawet zdarza Ci się pewnie upiec ciasto czy chleb . Oznacza to, że mamy jakieś pozytywne skutki uboczne kwarantanny. Spędzisz więcej czasu z dziećmi, nauczysz ich czegoś nowego. Zatem  na tak zwyczajną i zarazem niezwykłą niedzielę tradycyjne gołąbki to odpowiedni czas.

Wspólnie z dziećmi lub domownikami zawijaj farsz w liście kapusty nie szczędząc sobie muzyki i pozytywnego nastawienia. Nie zniechęcaj się sporą ilością pracy przy gołąbkach. Smak i ilość jedzenia (obiad na 2 dni) zadośćuczynią wysiłek. No i radość na twarzach najbliższych – jak głosi reklama – bezcenne.  Czasami warto się poświęcić.

 

Zamiast kapusty do gołąbków możesz użyć  liści winogron, najlepiej w okresie kiedy są młode, jędrne i świeże. Myślę, ze gdybyśmy w Polsce dysponowali większą ilością winogron to kapusta nie miałaby nic wspólnego z naszym tradycyjnym daniem.  Sama sprawdzisz kiedy, przygotujesz taką wersję. W końcu na Bałkanach nie moga się mylić – od lat przygotowują dolmę – turecką wersję naszych gołąbków 🙂

Dlatego jeśli masz w pobliżu romantyczną winnicę albo po prostu dostęp do liści winogron zmodyfikuj nasz tradycyjny Polski przepis i przetestuj. Jak się pewnie domyślasz mają też sporo właściwości leczniczych, które niebawem zaprezentuję Ci na blogu wraz z innymi sposobami na ich praktyczne wykorzystanie w kuchni.  Dzisiaj natomiast łap przepis na gołąbki w naszej polskiej wersji.

 

Przepis krok po kroku

Składniki/ 10 gołąbków

  • kapusta biała/włoska/liście winogron

  • 250 ml (duża szklanka) przecieru pomidorowego 

  • woda do duszenia gołąbków (około 1,5 litra)

  •  smalec lub olej rzepakowy do smażenia

  • 1/3 szklanki śmietanki (30%)

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

    Farsz

  • 800 g mięsa mielonego

  • 2 jajka

  • 2 cebule drobno posiekane

  • (1 bułka lub kilka kromek chleba) – namoczone w wodzie  pieczywo

  • 1/2 szklanki bułki tartej

    Wszystkie przyprawy

  • sól, pieprz

  • 4 ziarenka ziela angielskiego

  • 5 liści laurowych

  • 2 łyżki płaskie majeranku

  • 2 łyżeczki cukru

  • papryka słodka

    Opcjonalnie: jeśli masz możliwość lepiej użyć zamiast wody – rosołu lub wywaru warzywnego.

     

Krok 1. Przygotuj farsz mieszając – mięso mielone z przyprawami (majerankiem, solą, pieprzem, papryką słodką), jajkami, cebulą, bułka tartą i namoczonym w wodzie pieczywem. Następnie uformuj kształtne kulki z farszu, pasujące do wielkości liści. Liście uprzednio należy zmiękczyć podgotowując we wrzątku (poszczególne liście albo całą główkę kapusty).

Krok 2. Zawiń farsz w kształtne sakiewki. Podsmaż na smalcu lub oleju do momentu, aż staną się mocno zrumienione – rzutuje to na ostateczny smak dania.

Krok 3. Na dnie garnka ułóż surowy liść kapusty, podsmażone sakiewki i zalej wodą/rosołem. Dodaj ziele angielskie i liść laurowy. Następnie wlej przecier pomidorowy. Gotuj całość do momentu aż gołąbki zmiękną a sos stanie się wystarczająco intensywny i aromatyczny.

Krok 4. Dopraw solą, pieprzem, papryką słodką, cukrem i majerankiem w taki sposób, aby smaki się równoważyły i harmonizowały.

Krok 5. Do ostatecznego zagęszczenia użyj rozpuszczonej w zimnym płynie mąki ziemniaczanej (2 płaskie łyżki). Dolej do bulgocącego sosu wraz ze śmietaną.

Zamiast mąki możesz też po prostu odparowywać sos do momentu aż zgęstnieje i dodać ewentualnie zimnego masła. Twój sos będzie jeszcze smaczniejszy i bardziej aksamitny.

Więcej przepisów

Co zrobić z buraków?

Co zrobić z buraków?

Co zrobić z buraków?Korzyści kulinarne i zdrowotne burakówSchodząc dzisiaj do ogrodu cieszyłem się, że wykorzystam bujne okazy buraków. Botwina (zdjęcie po prawej) miała imponujące rozmiary liści i łodyg. Niestety to była jej największa zalety. Bulwy buraków były...

czytaj dalej
Ziemniaki gratin

Ziemniaki gratin

Ziemniaki gratinWstęp O przepisieGratin czyli francuska nazwa jednego ze sposobów obróbki termicznej warzyw – zapiekania. Na tej samej zasadzie na jakiej przygotujemy dzisiaj ziemniaki możesz zrobić buraki czy np.: seler. A nawet zmieszać kilka rodzajów warzyw w...

czytaj dalej
Kawałki cukinii w tempurze

Kawałki cukinii w tempurze

Kawałki cukinii w tempurze Jak zrobić tempurę i dlaczego to jest smaczne?Wstęp O przepisieTempura kojarzy się najczęściej z kuchnią azjatycką. Warto jednak wykorzystać ten sposób obróbki, aby uatrakcyjnić sobie smak sezonowych warzyw czy mięsa. Reakcja Maillarda a...

czytaj dalej

Zapisz się na newsletter!

Odbieraj artykuły i przepisy jako pierwszy.