Poranny omlet

Omlet ze szczypiorkiem, wędliną i serem pleśniowym. 

 Jeśli po obfitym węglowodanowym śniadaniu (np.: owsianka z owocami) czujesz się zmęczona a po 2-3 godzinach znowu głodna, z wilczym apetytem na słodycze – warto  przetestować śniadania białkowo – tłuszczowe.

Taki rodzaj posiłku to gwarancja wysokiego poziomu energii przez co najmniej pół dnia. Oczywiście nie zapominaj aby w takie śniadanie wkomponować zdrowe produkty – zioła, sałaty czy inne warzywa, które dostarczą wartości odżywczych.

 Zalety śniadań tłuszczowo – białkowych:

  • regulacja gospodarki hormonalnej
  • stabilizacja poziomu glukozy we krwi
  • dłuższy czas utrzymuje się uczucie sytości po śniadaniu (nawet 4-5 godzin)
  • mniejsza ochota na jedzenie słodyczy
  • przyspieszenie przemiany materii i spalania tkanki tłuszczowej
  • pozbycie się uczucia zmęczenia po posiłku
  • ogólny wzrost energii

Jajeczne śniadanie 

Omlet jest doskonałym przykładem śniadania białkowo – tłuszczowego, ponieważ w dość eleganckim „opakowaniu” możemy przemycić nasze ulubione produkty spożywcze. Podobnie zresztą jest z jajkiem w koszulce.

Dzięki nim łatwiej będzie zmniejszyć ilość zjadanego pieczywa (węglowodanów) i wkomponować zdrowe produkty.

Wiosenne składniki 

Wraz z pierwszym dniem wiosny przybywa nam parapetowych nowalijek (szczypiorków, rzeżuchy). Korzystaj z nich podczas przygotowywania wszystkich potraw, choćby w formie dekoracji.

 

Omlet z dodatkiem szczypiorku podniesie odporność Twojego organizmu w tym trudnym okresie a dodatkowo zyska Twoja sylwetka i wzrośnie ogólne samopoczucie. 

Zerknij na przepis zasugeruj się a później zatrudnij swoją kreatywność kulinarną. 

Składniki

  • łyżeczka masła
  •  2 plasterki pokrojonej wędliny 

  • 1/4 sera pleśniowego (kilka palasterków)
  • posiekany szczypiorek
  •  3 jajka 
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta papryki słodkiej

 Przygotowanie

Podsmażasz wszystkie składniki na maśle i wlej na patelnię roztrzepane uprzednio jajka. Możesz je przyprawić zarówno podczas rozbełtywania w miseczce jak i w trakcie smażenia. Jajka podsmażasz do momentu aż będziesz w stanie obrócić omlet na drugą stronę.

Na końcu dodajesz ser i szczypiorek. Wyłączasz palnik i przykrywasz omlet przykrywką.  

Awaryjny sposób przygotowania: Jeśli kłopot sprawia Ci odwrócenie omleta – możesz podczas smażenia zmniejszyć ogień pod patelnią; położyć na wierzchu nieściętego jajka wszystkie składniki (np.: ser, zioła, rukolę), położyć przykrywkę a górna część omleta sama zetnie się bez odwracania. Uważaj tylko, aby nie przypalić spodu omleta.

 

Więcej przepisów

Jesienna sałatka z liści buraków

Jesienna sałatka z liści buraków

Jesienna sałatka z liści burakówLiście buraków, nasturcja, miód i cytrynaWstęp O przepisieLiście można jeść na surowo, jednak lepiej zblanszować w gorącej wodzie całą botwinę, aby łodygi były delikatniejsze a roślina łatwiej przyswajalna dla naszego układu...

czytaj dalej
Co zrobić z buraków?

Co zrobić z buraków?

Co zrobić z buraków?Korzyści kulinarne i zdrowotne jesiennych burakówWchodząc dzisiaj do ogrodu cieszyłem się, że wykorzystam solidne okazy buraków. Botwina (zdjęcie po prawej) miała imponujące rozmiary liści i łodyg. Na pierwszy rzut oka roślina wydawała się okazała....

czytaj dalej
Ziemniaki gratin

Ziemniaki gratin

Ziemniaki gratinWstęp O przepisieGratin czyli francuska nazwa jednego ze sposobów obróbki termicznej warzyw – zapiekania. Na tej samej zasadzie na jakiej przygotujemy dzisiaj ziemniaki możesz zrobić buraki czy np.: seler. A nawet zmieszać kilka rodzajów warzyw w...

czytaj dalej

Zapisz się na newsletter!

Odbieraj artykuły i przepisy jako pierwszy.