Poranny omlet

Omlet ze szczypiorkiem, wędliną i serem pleśniowym. 

Jeśli po obfitym węglowodanowym śniadaniu (np.: owsianka z owocami) czujesz się zmęczona a po 2-3 godzinach znowu głodna, z wilczym apetytem na słodycze – warto  przetestować śniadania białkowo – tłuszczowe.

Taki rodzaj posiłku to gwarancja wysokiego poziomu energii przez co najmniej pół dnia. Oczywiście nie zapominaj aby w takie śniadanie wkomponować zdrowe produkty – zioła, sałaty czy inne warzywa, które dostarczą wartości odżywczych.

 Zalety śniadań tłuszczowo – białkowych:

– uregulowanie gospodarki hormonalnej

– stabilizacja poziomu glukozy we krwi

– dłuższy czas utrzymuje się uczucie sytości po śniadaniu (nawet 4-5 godzin)

– mniejsza ochota na jedzenie słodyczy

– przyspieszenie przemiany materii i spalania tkanki tłuszczowej

– pozbycie się uczucia zmęczenia po posiłku

– ogólny wzrost energii

 

Omlet jest doskonałym przykładem śniadania białkowo – tłuszczowego, ponieważ w dość eleganckim „opakowaniu” możemy przemycić nasze ulubione produkty spożywcze. Dzięki niemu będzie łatwiej też zmniejszyć ilość zjadanego pieczywa, szczególnie o poranku.  Ponadto wraz z pierwszym dniem wiosny przybywa nam parapetowych nowalijek (szczypiorków, rzeżuchy). Polecam korzystać z nich podczas przygotowywania wszystkich potraw, choćby w formie dekoracji.  Omlet z dodatkiem szczypiorku podniesie odporność Twojego organizmu w tym trudnym okresie a dodatkowo zyska Twoja sylwetka i wzrośnie ogólne samopoczucie.

Zerknij na przepis zasugeruj się i jak zwykle wykaż kreatywnością w kuchni, komponując omlet wykorzystując swoje  ulubione produkty.

Składniki

  • łyżeczka masła
  •  2 plasterki pokrojonej wędliny 

  • 1/4 sera pleśniowego (kilka palasterków)
  • posiekany szczypiorek
  •  3 jajka 
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta papryki słodkiej

 Przygotowanie

Podsmażasz wszystkie składniki na maśle i wlej na patelnię roztrzepane uprzednio jajka. Możesz je przyprawić zarówno podczas rozbełtywania w miseczce jak i w trakcie smażenia. Jajka podsmażasz do momentu aż będziesz w stanie obrócić omlet na drugą stronę.

Na końcu dodajesz ser i szczypiorek. Wyłączasz palnik i przykrywasz omlet przykrywką.  

Awaryjny sposób przygotowania: Jeśli kłopot sprawia Ci odwrócenie omleta – możesz podczas smażenia zmniejszyć ogień pod patelnią; położyć na wierzchu nieściętego jajka wszystkie składniki (np.: ser, zioła, rukolę), położyć przykrywkę a górna część omleta sama zetnie się bez odwracania. Uważaj tylko, aby nie przypalić spodu omleta.

 

Więcej przepisów

Jak znaleźć lub zrobić dobrą restaurację?

Jak znaleźć lub zrobić dobrą restaurację?

Jak znaleźć lub zrobić dobrą restaurację? Rozpoczynam cykl wpisów, które zaprezentują jakie cechy ma dobra restauracja, jak wybierać wartościowe lokale lub udoskonalić istniejące. Możesz też zorganizować "restaurację" w domowych warunkach. Chwilowo, dla rodziny, dla...

czytaj dalej
Artykuł o przyprawach *do czasopisma*

Artykuł o przyprawach *do czasopisma*

Artykuł o przyprawach *do czasopisma*Przyprawy ziołowe, warzywne i korzenne w zdrowej diecieZakończyłem wczoraj kilkunastogodzinną pracę nad stworzeniem pierwszej wersji artykułu do czasopisma. Mimo, że tekst może być nieco zbyt naukowo napisany i w trakcie...

czytaj dalej
5 kroków do zakupu bluzy kucharskiej

5 kroków do zakupu bluzy kucharskiej

5 kroków do zakupu bluzy kucharskiej Bluza kucharska to podstawowa część garderoby profesjonalnego kucharza i szefa kuchni. Pozwala na większy komfort pracy, dają poczucie bezpieczeństwa w wyjątkowym gastronomicznym środowisku. Czym jednak kierować się, aby wybrać...

czytaj dalej

Zapisz się na newsletter!

Odbieraj artykuły i przepisy jako pierwszy.