Panierowany filet znad Bałtyku

Szybki sposób na panierowaną rybę

Niezależnie czy gotowałem w drogiej restauracji czy nadmorskim barze – wszyscy mamy zwierzęcy apetyt na jasnobrązową, chrupiącą panierkę. Relaksujące widoki i kilka kropel alkoholu  podnosi do potęgi nasze zapotrzebowanie na taką żywność.

Kiedy jako młody chłopak pracowałem w drogim hotelu zaobserwowałem, że goście najchętniej sięgają po panierowane potrawy. Owoce morza, fit sałatki … żadne z wykwintnych dań nie cieszyło się takim powodzeniem. Smażone dania kuszą i uwodzą zapachem.

Nadmorskie wspomnienia

Zachodzące słońce, morze, sympatyczni ludzie i ciężka praca. To najważniejsze słowa (możemy nazwać je dzisiaj hashtagami), które w skrócie opowiadają jeden z wakacyjnych okresów pomiędzy kolejnymi latami moich studiów.

Przygotowywałem smażone ryby i inne dania obiadowe na wydmie z nieziemskim widokiem na Bałtyk. Nasze okno na świat stanowiła mała dziura w górnej części namiotu gastronomicznego, która pokazywała morski horyzont. Dawała też sporo wytchnienia od upału lata i żaru palników.

Niektóre okresy w naszym życiu pozostawiają niezmywalny ślad. Dzisiaj z tych nadmorskich doświadczeń pozostał mi … zapach smażonej ryby, który już do końca życia będzie kojarzył mi się z tamtym miejscem. Ciekawe jak zapachy potrafią nagle przywołać ulotne wydarzenia, ludzi czy emocje, których doświadczaliśmy w przeszłości. Taka sentymentalna podróż to niebezpieczna droga. Mimo, że przywołujemy tylko smaki i zapachy tuz za rogiem czają się emocje, które nie zawsze mamy ochotę odgrzewać.

Kluczowe elementy niezapomnianego smaku 

Zajmijmy się dniem dzisiejszym, bo właśnie teraz buduje się nasza przeszłość. Znasz to uczucie, kiedy zdejmujesz z patelni rybę o namoczonej panierce i nieapetycznym wyglądzie. Powiem Ci dzisiaj, jak szybko przygotować rybę do smażenia (porady poniżej). Chyba domyślasz się gdzie się tego nauczyłem (sprawdź wyżej)  ;).

Przygotujmy pachnącą rybę, która zapadnie Ci dzisiaj w pamięć – dzięki temu, że zjesz ją w wyjątkowych okolicznościach i z pozytywnymi emocjami w sercu.

Nie trzeba wyjeżdżać w Polskę czy w Świat, aby budować piękne wspomnienia i jeść w „luksusowym otoczeniu”. Nie doceniasz na pewno czym dysponujesz. Weź talerz i zjedz na tarasie czy przydomowym ogrodzie. Najważniejszy jest stan w którym jesz – poczucie wolności. Doceń, że sama decydujesz o tym gdzie jesz i jaki masz nastrój. To się nazywa życie pełnią życia. Do tego potrzeba odwagi, uwolnienia się spod konwenansów i zazdrosnych spojrzeń sąsiadów. Wszystko czego potrzebujesz masz na wyciągnięcie ręki. Wystarczy po to sięgnąć.

Składniki

Szybka “panierka”

  • filet z ryby morskiej – dorsz

  • 1 cytryna

  • mąka kukurydziana

  • sól

    Opcjonalnie:

  • pieprz cytrynowy

    Klasyczna panierka:

  • krok 1. mąka pszenna

  • krok 2. jajko 

  • krok 3. bułka tarta

    Opcjonalnie:

  • pokruszone płatki kukurydziane

Przyprawianie – Jeśli masz całą tuszkę ryby – wytnij filety. Jeśli potrzebujesz poradnika napisz w komentarzach) . Filety opłucz pod bieżącą zimną wodą. Wysusz na ręczniku papierowym dopraw solą i skrop niewielką ilością soku z cytryny i pieprzem. 

Panierowanie – nie zawsze chce się nam klasycznie panierować rybę : mąka – jajko – bułka tarta. Czasami chcemy danie przyrządzić sprawniej. W przypadku ryby przychodzi nam z pomocą mąka kukurydziana. Stanowi świetna alternatywę dla panierunku.

Alternatywą dla bułki tartej mogą być mocno pokruszone płatki kukurydziane.

Smażenie – korzystaj wyłącznie z tłuszczy o wysokiej temperaturze dymienia. Wytrzymują one więcej czasu w podwyższonej temperaturze, bez powstawania rakotwórczy związków. Tłuszcz, który już dymi jest rakotwórczy. Pamiętaj jednak, aby wrzucać rybę na mocno rozgrzany tłuszcz. 

Doskonale w przypadku dłuższej obróbki cieplnej sprawdza się olej rzepakowy oraz smalec. Pod żadnym pozorem nie korzystaj z olejów roślinnych zimno-tłoczonych, jeśli chcesz pozostać przy zdrowiu. 

Więcej przepisów

Jak znaleźć lub zrobić dobrą restaurację?

Jak znaleźć lub zrobić dobrą restaurację?

Jak znaleźć lub zrobić dobrą restaurację? Rozpoczynam cykl wpisów, które zaprezentują jakie cechy ma dobra restauracja, jak wybierać wartościowe lokale lub udoskonalić istniejące. Możesz też zorganizować "restaurację" w domowych warunkach. Chwilowo, dla rodziny, dla...

czytaj dalej
Artykuł o przyprawach *do czasopisma*

Artykuł o przyprawach *do czasopisma*

Artykuł o przyprawach *do czasopisma*Przyprawy ziołowe, warzywne i korzenne w zdrowej diecieZakończyłem wczoraj kilkunastogodzinną pracę nad stworzeniem pierwszej wersji artykułu do czasopisma. Mimo, że tekst może być nieco zbyt naukowo napisany i w trakcie...

czytaj dalej
5 kroków do zakupu bluzy kucharskiej

5 kroków do zakupu bluzy kucharskiej

5 kroków do zakupu bluzy kucharskiej Bluza kucharska to podstawowa część garderoby profesjonalnego kucharza i szefa kuchni. Pozwala na większy komfort pracy, dają poczucie bezpieczeństwa w wyjątkowym gastronomicznym środowisku. Czym jednak kierować się, aby wybrać...

czytaj dalej

Zapisz się na newsletter!

Odbieraj artykuły i przepisy jako pierwszy.