Panna Cotta aromatyzowana kwiatami jabłoni

Maj już na dobre zagościł w naszych ogrodach. Delikatne podmuchy ciepłego powietrza wygnały z naszych głów część trosk. Przywykliśmy do zmian jakie zafundował nam świat. Coraz częściej myślimy o radosnym świętowaniu i celebracji ulotnych chwil.

Wiosna nastraja pozytywnie i daje spore możliwości kulinarnych. Korzystaj.

Mam nadzieję, że niebawem zaczniemy organizować przyjęcia, bale i wesela, aby poczuć bezpieczeństwo i radość ciepłych dni.

Nawet jeśli przyjęcie ma oznaczać rodzinne spotkanie to mimo wszystko szansa na dobrą zabawę i celebrowanie ulotnych chwil. Doceniamy wartości ponadczasowe.

Kwiaty wiśni kojarzą się z Japonią, mają w sobie coś magicznego. Oprócz wartości odżywczych są po prostu piękne.

W Polsce mamy również dostatek kwiatów – wiśni, jabłoni, gruszy… szczególnie w maju. Dlaczego nie skorzystać?

Przygotuj herbatkę, urozmaicaj tradycyjne potrawy, aby wprowadzić do naszej kuchni cząstkę natury i zdrowia przy okazji.

Dzisiaj przedstawię Ci przepis, który wymyśliłem, abyśmy mogli skorzystać z naszych rodzimych odmian kwiatów wiśni, jabłoni…   

Klasyczna panna cotta aromatyzowana jest laską wanilii. W naszej majowej wersji wspomożemy ją kwiatami wiśni, jabłoni lub gruszy. Pozostawimy oryginalny charakter dania a dzięki kwiatom unowocześnimy i wzbogacimy aromat. 

Panna cotta to nic innego jak podgrzana słodka śmietanka zestalona za pomocą żelatyny. Aksamitność tego deseru pozwala na skorzystanie z delikatnych przypraw. Stąd mój pomysł na kwiaty.

Składniki

    • 200 ml śmietany 30%

    • 200 ml mlek

    • garść kwiatów majowych (wiśnia, jabłoń)

    • 3 łyżeczki żelatyny

    • 1 łyżka miodu lub cukru

    • tłuszcz roślinny do wysmarowania foremek

    • laska wanilii

     

    Przygotowanie

    Krok 1. Śmietankę i mleko podgrzej w rondelku dosładzając nieznacznie. Dodaj również laskę wanilii przecinając ją wcześniej wzdłuż – tak aby odkryć jak największą ilość ziarenek. Uwolnisz jej intensywny aromat.

    Krok 2. Kiedy płyn będzie gorący dodaj żelatynę i intensywnie mieszaj. Kwiaty dodaj do pozostałych składników, kiedy zdejmiesz garnek z palnika a płyn delikatnie przestygnie.

    Krok 3. Przelej wszystko do naczyń przesmarowanych wewnątrz cienką warstwą roślinnego tłuszczu. Wstaw do lodówki na minimum dwie godziny aż deser zgęstnieje i łatwiej zachowa strukturę po wyjęciu na talerz. Jeśli masz duszą łasucha, zjedz deser wcześniej bez oczekiwania…

    Doskonałym rozwiązaniem będzie zaserwowanie białego słodkiego deseru z czerwonym sosem (wykorzystaj owoce sezonowe lub mrożone, które trzymasz w lodowce). W ostateczności wykorzystaj konfiturę  z przydomowej piwniczki. 

    Więcej przepisów

    Co zrobić z buraków?

    Co zrobić z buraków?

    Co zrobić z buraków?Korzyści kulinarne i zdrowotne burakówSchodząc dzisiaj do ogrodu cieszyłem się, że wykorzystam bujne okazy buraków. Botwina (zdjęcie po prawej) miała imponujące rozmiary liści i łodyg. Niestety to była jej największa zalety. Bulwy buraków były...

    czytaj dalej
    Ziemniaki gratin

    Ziemniaki gratin

    Ziemniaki gratinWstęp O przepisieGratin czyli francuska nazwa jednego ze sposobów obróbki termicznej warzyw – zapiekania. Na tej samej zasadzie na jakiej przygotujemy dzisiaj ziemniaki możesz zrobić buraki czy np.: seler. A nawet zmieszać kilka rodzajów warzyw w...

    czytaj dalej
    Kawałki cukinii w tempurze

    Kawałki cukinii w tempurze

    Kawałki cukinii w tempurze Jak zrobić tempurę i dlaczego to jest smaczne?Wstęp O przepisieTempura kojarzy się najczęściej z kuchnią azjatycką. Warto jednak wykorzystać ten sposób obróbki, aby uatrakcyjnić sobie smak sezonowych warzyw czy mięsa. Reakcja Maillarda a...

    czytaj dalej

    Zapisz się na newsletter!

    Odbieraj artykuły i przepisy jako pierwszy.