Panna Cotta aromatyzowana kwiatami jabłoni

Maj już na dobre zagościł w naszych ogrodach. Delikatne podmuchy ciepłego powietrza wygnały z naszych głów część trosk. Przywykliśmy do zmian jakie zafundował nam świat. Coraz częściej myślimy o radosnym świętowaniu i celebracji ulotnych chwil.

Wiosna nastraja pozytywnie i daje spore możliwości kulinarnych. Korzystaj.

Mam nadzieję, że niebawem zaczniemy organizować przyjęcia, bale i wesela, aby poczuć bezpieczeństwo i radość ciepłych dni.

Nawet jeśli przyjęcie ma oznaczać rodzinne spotkanie to mimo wszystko szansa na dobrą zabawę i celebrowanie ulotnych chwil. Doceniamy wartości ponadczasowe.

Kwiaty wiśni kojarzą się z Japonią, mają w sobie coś magicznego. Oprócz wartości odżywczych są po prostu piękne.

W Polsce mamy również dostatek kwiatów – wiśni, jabłoni, gruszy… szczególnie w maju. Dlaczego nie skorzystać?

Przygotuj herbatkę, urozmaicaj tradycyjne potrawy, aby wprowadzić do naszej kuchni cząstkę natury i zdrowia przy okazji.

Dzisiaj przedstawię Ci przepis, który wymyśliłem, abyśmy mogli skorzystać z naszych rodzimych odmian kwiatów wiśni, jabłoni…   

Klasyczna panna cotta aromatyzowana jest laską wanilii. W naszej majowej wersji wspomożemy ją kwiatami wiśni, jabłoni lub gruszy. Pozostawimy oryginalny charakter dania a dzięki kwiatom unowocześnimy i wzbogacimy aromat. 

Panna cotta to nic innego jak podgrzana słodka śmietanka zestalona za pomocą żelatyny. Aksamitność tego deseru pozwala na skorzystanie z delikatnych przypraw. Stąd mój pomysł na kwiaty.

Składniki

    • 200 ml śmietany 30%

    • 200 ml mlek

    • garść kwiatów majowych (wiśnia, jabłoń)

    • 3 łyżeczki żelatyny

    • 1 łyżka miodu lub cukru

    • tłuszcz roślinny do wysmarowania foremek

    • laska wanilii

     

    Przygotowanie

    Krok 1. Śmietankę i mleko podgrzej w rondelku dosładzając nieznacznie. Dodaj również laskę wanilii przecinając ją wcześniej wzdłuż – tak aby odkryć jak największą ilość ziarenek. Uwolnisz jej intensywny aromat.

    Krok 2. Kiedy płyn będzie gorący dodaj żelatynę i intensywnie mieszaj. Kwiaty dodaj do pozostałych składników, kiedy zdejmiesz garnek z palnika a płyn delikatnie przestygnie.

    Krok 3. Przelej wszystko do naczyń przesmarowanych wewnątrz cienką warstwą roślinnego tłuszczu. Wstaw do lodówki na minimum dwie godziny aż deser zgęstnieje i łatwiej zachowa strukturę po wyjęciu na talerz. Jeśli masz duszą łasucha, zjedz deser wcześniej bez oczekiwania…

    Doskonałym rozwiązaniem będzie zaserwowanie białego słodkiego deseru z czerwonym sosem (wykorzystaj owoce sezonowe lub mrożone, które trzymasz w lodowce). W ostateczności wykorzystaj konfiturę  z przydomowej piwniczki. 

    Więcej przepisów

    Jak znaleźć lub zrobić dobrą restaurację?

    Jak znaleźć lub zrobić dobrą restaurację?

    Jak znaleźć lub zrobić dobrą restaurację? Rozpoczynam cykl wpisów, które zaprezentują jakie cechy ma dobra restauracja, jak wybierać wartościowe lokale lub udoskonalić istniejące. Możesz też zorganizować "restaurację" w domowych warunkach. Chwilowo, dla rodziny, dla...

    czytaj dalej
    Artykuł o przyprawach *do czasopisma*

    Artykuł o przyprawach *do czasopisma*

    Artykuł o przyprawach *do czasopisma*Przyprawy ziołowe, warzywne i korzenne w zdrowej diecieZakończyłem wczoraj kilkunastogodzinną pracę nad stworzeniem pierwszej wersji artykułu do czasopisma. Mimo, że tekst może być nieco zbyt naukowo napisany i w trakcie...

    czytaj dalej
    5 kroków do zakupu bluzy kucharskiej

    5 kroków do zakupu bluzy kucharskiej

    5 kroków do zakupu bluzy kucharskiej Bluza kucharska to podstawowa część garderoby profesjonalnego kucharza i szefa kuchni. Pozwala na większy komfort pracy, dają poczucie bezpieczeństwa w wyjątkowym gastronomicznym środowisku. Czym jednak kierować się, aby wybrać...

    czytaj dalej

    Zapisz się na newsletter!

    Odbieraj artykuły i przepisy jako pierwszy.