Panna Cotta aromatyzowana kwiatami jabłoni
Maj już na dobre zagościł w naszych ogrodach. Delikatne podmuchy ciepłego powietrza wygnały z naszych głów część trosk. Przywykliśmy do zmian jakie zafundował nam świat. Coraz częściej myślimy o radosnym świętowaniu i celebracji ulotnych chwil.

Wiosna nastraja pozytywnie i daje spore możliwości kulinarnych. Korzystaj.
Mam nadzieję, że niebawem zaczniemy organizować przyjęcia, bale i wesela, aby poczuć bezpieczeństwo i radość ciepłych dni.
Nawet jeśli przyjęcie ma oznaczać rodzinne spotkanie to mimo wszystko szansa na dobrą zabawę i celebrowanie ulotnych chwil. Doceniamy wartości ponadczasowe.
Kwiaty wiśni kojarzą się z Japonią, mają w sobie coś magicznego. Oprócz wartości odżywczych są po prostu piękne.
W Polsce mamy również dostatek kwiatów – wiśni, jabłoni, gruszy… szczególnie w maju. Dlaczego nie skorzystać?
Przygotuj herbatkę, urozmaicaj tradycyjne potrawy, aby wprowadzić do naszej kuchni cząstkę natury i zdrowia przy okazji.
Dzisiaj przedstawię Ci przepis, który wymyśliłem, abyśmy mogli skorzystać z naszych rodzimych odmian kwiatów wiśni, jabłoni…
Klasyczna panna cotta aromatyzowana jest laską wanilii. W naszej majowej wersji wspomożemy ją kwiatami wiśni, jabłoni lub gruszy. Pozostawimy oryginalny charakter dania a dzięki kwiatom unowocześnimy i wzbogacimy aromat.
Panna cotta to nic innego jak podgrzana słodka śmietanka zestalona za pomocą żelatyny. Aksamitność tego deseru pozwala na skorzystanie z delikatnych przypraw. Stąd mój pomysł na kwiaty.
Składniki
200 ml śmietany 30%
200 ml mlek
garść kwiatów majowych (wiśnia, jabłoń)
3 łyżeczki żelatyny
1 łyżka miodu lub cukru
tłuszcz roślinny do wysmarowania foremek
laska wanilii
Przygotowanie
Krok 1. Śmietankę i mleko podgrzej w rondelku dosładzając nieznacznie. Dodaj również laskę wanilii przecinając ją wcześniej wzdłuż – tak aby odkryć jak największą ilość ziarenek. Uwolnisz jej intensywny aromat.
Krok 2. Kiedy płyn będzie gorący dodaj żelatynę i intensywnie mieszaj. Kwiaty dodaj do pozostałych składników, kiedy zdejmiesz garnek z palnika a płyn delikatnie przestygnie.
Krok 3. Przelej wszystko do naczyń przesmarowanych wewnątrz cienką warstwą roślinnego tłuszczu. Wstaw do lodówki na minimum dwie godziny aż deser zgęstnieje i łatwiej zachowa strukturę po wyjęciu na talerz. Jeśli masz duszą łasucha, zjedz deser wcześniej bez oczekiwania…
Doskonałym rozwiązaniem będzie zaserwowanie białego słodkiego deseru z czerwonym sosem (wykorzystaj owoce sezonowe lub mrożone, które trzymasz w lodowce). W ostateczności wykorzystaj konfiturę z przydomowej piwniczki.




Więcej przepisów
Miody – przegląd, opis i właściwości
Miody - przegląd, opis i właściwości Artykuł został opublikowany również w czasopiśmie Food Forum. Jednak specjalnie dla Was udostępniam go na blogu. Pobierz pełną wersję artykułu w formacie pdf. Więcej przepisów
Jak zrobić naleśniki pancakes (tzw. pankejki)?
Jak zrobić naleśniki pancakes (tzw. pankejki)?Naleśniki z konfiturą jeżynową.Wstęp O przepisiePancakes (tzw. pankejki) czyli amerykańskie naleśniki charakteryzujące się większą grubością i puszystością. Nadają się zarówno na śniadanie, deser jak i obiad. Przygotowałem...
Szaszłyki z mielonej wołowiny z sosem tzatziki
Szaszłyki z mielonej wołowiny z sosem tzatzikiWstęp O przepisieDanie w stylu kuchni greckiej. Pozwoli przypomnieć sobie miłe wspomnienia z letniego grillowania. Nadaje się na niedzielny obiad. Może posłużyć jako zamiennik klasycznego kotleta schabowego . Wyraźny smak,...