Panna Cotta aromatyzowana kwiatami jabłoni
Maj już na dobre zagościł w naszych ogrodach. Delikatne podmuchy ciepłego powietrza wygnały z naszych głów część trosk. Przywykliśmy do zmian jakie zafundował nam świat. Coraz częściej myślimy o radosnym świętowaniu i celebracji ulotnych chwil.

Wiosna nastraja pozytywnie i daje spore możliwości kulinarnych. Korzystaj.
Mam nadzieję, że niebawem zaczniemy organizować przyjęcia, bale i wesela, aby poczuć bezpieczeństwo i radość ciepłych dni.
Nawet jeśli przyjęcie ma oznaczać rodzinne spotkanie to mimo wszystko szansa na dobrą zabawę i celebrowanie ulotnych chwil. Doceniamy wartości ponadczasowe.
Kwiaty wiśni kojarzą się z Japonią, mają w sobie coś magicznego. Oprócz wartości odżywczych są po prostu piękne.
W Polsce mamy również dostatek kwiatów – wiśni, jabłoni, gruszy… szczególnie w maju. Dlaczego nie skorzystać?
Przygotuj herbatkę, urozmaicaj tradycyjne potrawy, aby wprowadzić do naszej kuchni cząstkę natury i zdrowia przy okazji.
Dzisiaj przedstawię Ci przepis, który wymyśliłem, abyśmy mogli skorzystać z naszych rodzimych odmian kwiatów wiśni, jabłoni…
Klasyczna panna cotta aromatyzowana jest laską wanilii. W naszej majowej wersji wspomożemy ją kwiatami wiśni, jabłoni lub gruszy. Pozostawimy oryginalny charakter dania a dzięki kwiatom unowocześnimy i wzbogacimy aromat.
Panna cotta to nic innego jak podgrzana słodka śmietanka zestalona za pomocą żelatyny. Aksamitność tego deseru pozwala na skorzystanie z delikatnych przypraw. Stąd mój pomysł na kwiaty.
Składniki
200 ml śmietany 30%
200 ml mlek
garść kwiatów majowych (wiśnia, jabłoń)
3 łyżeczki żelatyny
1 łyżka miodu lub cukru
tłuszcz roślinny do wysmarowania foremek
laska wanilii
Przygotowanie
Krok 1. Śmietankę i mleko podgrzej w rondelku dosładzając nieznacznie. Dodaj również laskę wanilii przecinając ją wcześniej wzdłuż – tak aby odkryć jak największą ilość ziarenek. Uwolnisz jej intensywny aromat.
Krok 2. Kiedy płyn będzie gorący dodaj żelatynę i intensywnie mieszaj. Kwiaty dodaj do pozostałych składników, kiedy zdejmiesz garnek z palnika a płyn delikatnie przestygnie.
Krok 3. Przelej wszystko do naczyń przesmarowanych wewnątrz cienką warstwą roślinnego tłuszczu. Wstaw do lodówki na minimum dwie godziny aż deser zgęstnieje i łatwiej zachowa strukturę po wyjęciu na talerz. Jeśli masz duszą łasucha, zjedz deser wcześniej bez oczekiwania…
Doskonałym rozwiązaniem będzie zaserwowanie białego słodkiego deseru z czerwonym sosem (wykorzystaj owoce sezonowe lub mrożone, które trzymasz w lodowce). W ostateczności wykorzystaj konfiturę z przydomowej piwniczki.




Więcej przepisów
Stosowanie ziół przez kobiety ciężarne – bezpieczne ziołolecznictwo
Stosowanie ziół przez kobiety ciężarne – bezpieczne ziołolecznictwoZioła przyjmowane regularnie nasycają organizm prozdrowotnymi związkami, które mogą wykazywać silne działanie farmakologiczne.Leki ziołowe postrzegane są przez przyszłe mamy jako potencjalnie...
Detoks wiosenny za pomocą ziół
Detoks wiosenny za pomocą ziółSpring detox with herbsArtykuł dostępny jest także w czasopiśmie specjalistycznym o zdrowym odżywianiu - Food Forum. Abstract Food and environmental pollution pose a threat to our health. Spring is a period of high-value plant-derived...
Miody – przegląd, opis i właściwości
Miody - przegląd, opis i właściwości Artykuł został opublikowany również w czasopiśmie Food Forum. Jednak specjalnie dla Was udostępniam go na blogu. Pobierz pełną wersję artykułu w formacie pdf. Więcej przepisów