Kawa na zimowy poranek

Pobudzająca kawa z cynamonem i masłem

Kawa kojarzy mi się z przyjazną atmosferą, nieco ożywioną dyskusją i cudowną dysharmonią poranka.

 

Kiedy bierzesz pierwszy łyk tego magicznego napoju czujesz przypływ koncentracji a zapach budzi Cię do życia.

Masz inne doświadczenia? Czy może podobnie jak ja  – lubisz pijać kawę w zaciszu kawiarni, obserwując przemykających ludzi  i świat społecznych konwenansów. Nabierasz wtedy dystansu, spoglądasz na swoje problemy oczami innego człowieka.

Żeby zdobyć energię do podboju świata musisz jednak rozpalić w sobie wewnętrzny żar, ogień kreatywności. Z pomocą przyjdzie Ci mój przepis na wyjątkową kawę.

Caffe latte, espresso czy kubek zwykłej czarnej kawy pochłaniany podczas przerwy w pracy przywołuje na myśl wydarzenia, emocje czy bliskich Ci  niegdyś ludzi.  Podobnie jak dźwięk piosenki, tak smak czy zapach potrafią przywołać wspomnienia…

Moje wspomnienia związane z kawą to włoska podróż – wyprawa za jeden uśmiech oraz praca pośród górskich szczytów w małym norweskim hotelu. Może dlatego, że Skandynawowie spożywają największe ilości kawy na świecie (około 10 kg rocznie na osobę). Na własne oczy przekonałem się o ich zamiłowaniu do kawy. Sam ją uwielbiam i czułem się tam wyjątkowo dobrze. Również ze względu na ich spokojny rytm życia i usposobienie. Swoją drogą ciekawe, gdzie oni tę swoją energię kawową wydatkują…

Włosi to inna sprawa. Espresso piją przez cały dzień a energia aż kipi z ich ruchów i nozdrzy. To ich cecha charakterystyczna. Można by rzec – zaleta.

Przejdźmy teraz od kulinarnych uniesień do najistotniejszych faktów.

Pomimo naturalnej goryczki,  kawę pijamy ze smakiem aż do nieprzyzwoitego uzależnienia i uodpornienia na pobudzające właściwości. Ze względu na zdrowie, proponuję zastosować złoty środek. Staraj się pić nie więcej niż jedną kawę dziennie, lecz pośród wyjątkowych okoliczności przyrody, wśród pogodnych i przyjaznych ludzi. No i oczywiście według mojego przepisu.

Składniki

 

    • kubek zaparzonej kawy (lub dwie filiżanki)
    • szczypta cynamonu
    • pół łyżeczki kakao
    • łyżeczka masła klarowanego
    • łyżeczka miodu opcjonalnie

Dodatkowe wyjaśnienia:

Wszystkie składniki możesz zblendować, dzięki czemu uzyskasz delikatną piankę na powierzchni kawy.

Jeśli lubisz możesz dodać również mleko krowie lub owsiane – kawa będzie subtelniejsza.

Pamiętaj,że największą naturalną słodycz mleko krowie osiąga w temperaturze około 58-60 stopni Celsjusza i właśnie takie wykorzystuje się w kawiarniach.

 

Pamiętaj, że odpowiednie tłuszcze są zdrowe dla naszego  organizmu, dlatego nie musisz martwić się masłem klarowanym… Pij na zdrowie i ciesz się ogromem energii od samego rana. Sprawdź przepis i podziel się opinią.

Więcej przepisów

Co zrobić z buraków?

Co zrobić z buraków?

Co zrobić z buraków?Korzyści kulinarne i zdrowotne burakówSchodząc dzisiaj do ogrodu cieszyłem się, że wykorzystam bujne okazy buraków. Botwina (zdjęcie po prawej) miała imponujące rozmiary liści i łodyg. Niestety to była jej największa zalety. Bulwy buraków były...

czytaj dalej
Ziemniaki gratin

Ziemniaki gratin

Ziemniaki gratinWstęp O przepisieGratin czyli francuska nazwa jednego ze sposobów obróbki termicznej warzyw – zapiekania. Na tej samej zasadzie na jakiej przygotujemy dzisiaj ziemniaki możesz zrobić buraki czy np.: seler. A nawet zmieszać kilka rodzajów warzyw w...

czytaj dalej
Kawałki cukinii w tempurze

Kawałki cukinii w tempurze

Kawałki cukinii w tempurze Jak zrobić tempurę i dlaczego to jest smaczne?Wstęp O przepisieTempura kojarzy się najczęściej z kuchnią azjatycką. Warto jednak wykorzystać ten sposób obróbki, aby uatrakcyjnić sobie smak sezonowych warzyw czy mięsa. Reakcja Maillarda a...

czytaj dalej

Zapisz się na newsletter!

Odbieraj artykuły i przepisy jako pierwszy.