Kawa na zimowy poranek

Pobudzająca kawa z cynamonem i masłem

Kawa kojarzy mi się z przyjazną atmosferą, nieco ożywioną dyskusją i cudowną dysharmonią poranka.

 

Kiedy bierzesz pierwszy łyk tego magicznego napoju czujesz przypływ koncentracji a zapach budzi Cię do życia.

Masz inne doświadczenia? Czy może podobnie jak ja  – lubisz pijać kawę w zaciszu kawiarni, obserwując przemykających ludzi  i świat społecznych konwenansów. Nabierasz wtedy dystansu, spoglądasz na swoje problemy oczami innego człowieka.

Żeby zdobyć energię do podboju świata musisz jednak rozpalić w sobie wewnętrzny żar, ogień kreatywności. Z pomocą przyjdzie Ci mój przepis na wyjątkową kawę.

Caffe latte, espresso czy kubek zwykłej czarnej kawy pochłaniany podczas przerwy w pracy przywołuje na myśl wydarzenia, emocje czy bliskich Ci  niegdyś ludzi.  Podobnie jak dźwięk piosenki, tak smak czy zapach potrafią przywołać wspomnienia…

Moje wspomnienia związane z kawą to włoska podróż – wyprawa za jeden uśmiech oraz praca pośród górskich szczytów w małym norweskim hotelu. Może dlatego, że Skandynawowie spożywają największe ilości kawy na świecie (około 10 kg rocznie na osobę). Na własne oczy przekonałem się o ich zamiłowaniu do kawy. Sam ją uwielbiam i czułem się tam wyjątkowo dobrze. Również ze względu na ich spokojny rytm życia i usposobienie. Swoją drogą ciekawe, gdzie oni tę swoją energię kawową wydatkują…

Włosi to inna sprawa. Espresso piją przez cały dzień a energia aż kipi z ich ruchów i nozdrzy. To ich cecha charakterystyczna. Można by rzec – zaleta.

Przejdźmy teraz od kulinarnych uniesień do najistotniejszych faktów.

Pomimo naturalnej goryczki,  kawę pijamy ze smakiem aż do nieprzyzwoitego uzależnienia i uodpornienia na pobudzające właściwości. Ze względu na zdrowie, proponuję zastosować złoty środek. Staraj się pić nie więcej niż jedną kawę dziennie, lecz pośród wyjątkowych okoliczności przyrody, wśród pogodnych i przyjaznych ludzi. No i oczywiście według mojego przepisu.

Składniki

 

    • kubek zaparzonej kawy (lub dwie filiżanki)
    • szczypta cynamonu
    • pół łyżeczki kakao
    • łyżeczka masła klarowanego
    • łyżeczka miodu opcjonalnie

Dodatkowe wyjaśnienia:

Wszystkie składniki możesz zblendować, dzięki czemu uzyskasz delikatną piankę na powierzchni kawy.

Jeśli lubisz możesz dodać również mleko krowie lub owsiane – kawa będzie subtelniejsza.

Pamiętaj,że największą naturalną słodycz mleko krowie osiąga w temperaturze około 58-60 stopni Celsjusza i właśnie takie wykorzystuje się w kawiarniach.

 

Pamiętaj, że odpowiednie tłuszcze są zdrowe dla naszego  organizmu, dlatego nie musisz martwić się masłem klarowanym… Pij na zdrowie i ciesz się ogromem energii od samego rana. Sprawdź przepis i podziel się opinią.

Więcej przepisów

Detoks wiosenny za pomocą ziół

Detoks wiosenny za pomocą ziół

Detoks wiosenny za pomocą ziółSpring detox with herbsArtykuł dostępny jest także w czasopiśmie specjalistycznym o zdrowym odżywianiu - Food Forum. Abstract  Food and environmental pollution pose a threat to our health. Spring is a period of high-value plant-derived...

czytaj dalej

Zapisz się na newsletter!

Odbieraj artykuły i przepisy jako pierwszy.