Kawa na zimowy poranek

Pobudzająca kawa z cynamonem i masłem

Kawa kojarzy mi się z przyjazną atmosferą, nieco ożywioną dyskusją i cudowną dysharmonią poranka.

 

Kiedy bierzesz pierwszy łyk tego magicznego napoju czujesz przypływ koncentracji a zapach budzi Cię do życia.

Masz inne doświadczenia? Czy może podobnie jak ja  – lubisz pijać kawę w zaciszu kawiarni, obserwując przemykających ludzi  i świat społecznych konwenansów. Nabierasz wtedy dystansu, spoglądasz na swoje problemy oczami innego człowieka.

Żeby zdobyć energię do podboju świata musisz jednak rozpalić w sobie wewnętrzny żar, ogień kreatywności. Z pomocą przyjdzie Ci mój przepis na wyjątkową kawę.

Caffe latte, espresso czy kubek zwykłej czarnej kawy pochłaniany podczas przerwy w pracy przywołuje na myśl wydarzenia, emocje czy bliskich Ci  niegdyś ludzi.  Podobnie jak dźwięk piosenki, tak smak czy zapach potrafią przywołać wspomnienia…

Moje wspomnienia związane z kawą to włoska podróż – wyprawa za jeden uśmiech oraz praca pośród górskich szczytów w małym norweskim hotelu. Może dlatego, że Skandynawowie spożywają największe ilości kawy na świecie (około 10 kg rocznie na osobę). Na własne oczy przekonałem się o ich zamiłowaniu do kawy. Sam ją uwielbiam i czułem się tam wyjątkowo dobrze. Również ze względu na ich spokojny rytm życia i usposobienie. Swoją drogą ciekawe, gdzie oni tę swoją energię kawową wydatkują…

Włosi to inna sprawa. Espresso piją przez cały dzień a energia aż kipi z ich ruchów i nozdrzy. To ich cecha charakterystyczna. Można by rzec – zaleta.

Przejdźmy teraz od kulinarnych uniesień do najistotniejszych faktów.

Pomimo naturalnej goryczki,  kawę pijamy ze smakiem aż do nieprzyzwoitego uzależnienia i uodpornienia na pobudzające właściwości. Ze względu na zdrowie, proponuję zastosować złoty środek. Staraj się pić nie więcej niż jedną kawę dziennie, lecz pośród wyjątkowych okoliczności przyrody, wśród pogodnych i przyjaznych ludzi. No i oczywiście według mojego przepisu.

Składniki

 

    • kubek zaparzonej kawy (lub dwie filiżanki)
    • szczypta cynamonu
    • pół łyżeczki kakao
    • łyżeczka masła klarowanego
    • łyżeczka miodu opcjonalnie

Dodatkowe wyjaśnienia:

Wszystkie składniki możesz zblendować, dzięki czemu uzyskasz delikatną piankę na powierzchni kawy.

Jeśli lubisz możesz dodać również mleko krowie lub owsiane – kawa będzie subtelniejsza.

Pamiętaj,że największą naturalną słodycz mleko krowie osiąga w temperaturze około 58-60 stopni Celsjusza i właśnie takie wykorzystuje się w kawiarniach.

 

Pamiętaj, że odpowiednie tłuszcze są zdrowe dla naszego  organizmu, dlatego nie musisz martwić się masłem klarowanym… Pij na zdrowie i ciesz się ogromem energii od samego rana. Sprawdź przepis i podziel się opinią.

Więcej przepisów

Jak znaleźć lub zrobić dobrą restaurację?

Jak znaleźć lub zrobić dobrą restaurację?

Jak znaleźć lub zrobić dobrą restaurację? Rozpoczynam cykl wpisów, które zaprezentują jakie cechy ma dobra restauracja, jak wybierać wartościowe lokale lub udoskonalić istniejące. Możesz też zorganizować "restaurację" w domowych warunkach. Chwilowo, dla rodziny, dla...

czytaj dalej
Artykuł o przyprawach *do czasopisma*

Artykuł o przyprawach *do czasopisma*

Artykuł o przyprawach *do czasopisma*Przyprawy ziołowe, warzywne i korzenne w zdrowej diecieZakończyłem wczoraj kilkunastogodzinną pracę nad stworzeniem pierwszej wersji artykułu do czasopisma. Mimo, że tekst może być nieco zbyt naukowo napisany i w trakcie...

czytaj dalej
5 kroków do zakupu bluzy kucharskiej

5 kroków do zakupu bluzy kucharskiej

5 kroków do zakupu bluzy kucharskiej Bluza kucharska to podstawowa część garderoby profesjonalnego kucharza i szefa kuchni. Pozwala na większy komfort pracy, dają poczucie bezpieczeństwa w wyjątkowym gastronomicznym środowisku. Czym jednak kierować się, aby wybrać...

czytaj dalej

Zapisz się na newsletter!

Odbieraj artykuły i przepisy jako pierwszy.