Kawa na zimowy poranek
Pobudzająca kawa z cynamonem i masłem
Kawa kojarzy mi się z przyjazną atmosferą, nieco ożywioną dyskusją i cudowną dysharmonią poranka.
Kiedy bierzesz pierwszy łyk tego magicznego napoju czujesz przypływ koncentracji a zapach budzi Cię do życia.

Masz inne doświadczenia? Czy może podobnie jak ja – lubisz pijać kawę w zaciszu kawiarni, obserwując przemykających ludzi i świat społecznych konwenansów. Nabierasz wtedy dystansu, spoglądasz na swoje problemy oczami innego człowieka.
Żeby zdobyć energię do podboju świata musisz jednak rozpalić w sobie wewnętrzny żar, ogień kreatywności. Z pomocą przyjdzie Ci mój przepis na wyjątkową kawę.
Caffe latte, espresso czy kubek zwykłej czarnej kawy pochłaniany podczas przerwy w pracy przywołuje na myśl wydarzenia, emocje czy bliskich Ci niegdyś ludzi. Podobnie jak dźwięk piosenki, tak smak czy zapach potrafią przywołać wspomnienia…
Moje wspomnienia związane z kawą to włoska podróż – wyprawa za jeden uśmiech oraz praca pośród górskich szczytów w małym norweskim hotelu. Może dlatego, że Skandynawowie spożywają największe ilości kawy na świecie (około 10 kg rocznie na osobę). Na własne oczy przekonałem się o ich zamiłowaniu do kawy. Sam ją uwielbiam i czułem się tam wyjątkowo dobrze. Również ze względu na ich spokojny rytm życia i usposobienie. Swoją drogą ciekawe, gdzie oni tę swoją energię kawową wydatkują…
Włosi to inna sprawa. Espresso piją przez cały dzień a energia aż kipi z ich ruchów i nozdrzy. To ich cecha charakterystyczna. Można by rzec – zaleta.
Przejdźmy teraz od kulinarnych uniesień do najistotniejszych faktów.
Pomimo naturalnej goryczki, kawę pijamy ze smakiem aż do nieprzyzwoitego uzależnienia i uodpornienia na pobudzające właściwości. Ze względu na zdrowie, proponuję zastosować złoty środek. Staraj się pić nie więcej niż jedną kawę dziennie, lecz pośród wyjątkowych okoliczności przyrody, wśród pogodnych i przyjaznych ludzi. No i oczywiście według mojego przepisu.

Składniki
- kubek zaparzonej kawy (lub dwie filiżanki)
- szczypta cynamonu
- pół łyżeczki kakao
- łyżeczka masła klarowanego
- łyżeczka miodu opcjonalnie
Dodatkowe wyjaśnienia:
Wszystkie składniki możesz zblendować, dzięki czemu uzyskasz delikatną piankę na powierzchni kawy.
Jeśli lubisz możesz dodać również mleko krowie lub owsiane – kawa będzie subtelniejsza.
Pamiętaj,że największą naturalną słodycz mleko krowie osiąga w temperaturze około 58-60 stopni Celsjusza i właśnie takie wykorzystuje się w kawiarniach.

Pamiętaj, że odpowiednie tłuszcze są zdrowe dla naszego organizmu, dlatego nie musisz martwić się masłem klarowanym… Pij na zdrowie i ciesz się ogromem energii od samego rana. Sprawdź przepis i podziel się opinią.
Więcej przepisów
Stosowanie ziół przez kobiety ciężarne – bezpieczne ziołolecznictwo
Stosowanie ziół przez kobiety ciężarne – bezpieczne ziołolecznictwoZioła przyjmowane regularnie nasycają organizm prozdrowotnymi związkami, które mogą wykazywać silne działanie farmakologiczne.Leki ziołowe postrzegane są przez przyszłe mamy jako potencjalnie...
Detoks wiosenny za pomocą ziół
Detoks wiosenny za pomocą ziółSpring detox with herbsArtykuł dostępny jest także w czasopiśmie specjalistycznym o zdrowym odżywianiu - Food Forum. Abstract Food and environmental pollution pose a threat to our health. Spring is a period of high-value plant-derived...
Miody – przegląd, opis i właściwości
Miody - przegląd, opis i właściwości Artykuł został opublikowany również w czasopiśmie Food Forum. Jednak specjalnie dla Was udostępniam go na blogu. Pobierz pełną wersję artykułu w formacie pdf. Więcej przepisów