Pokrzywa – artykuł do czasopisma 

 Wysłałem dzisiaj do redakcji nowy, obszerny artykuł na temat kulinarnego wykorzystania pokrzywy oraz jej leczniczych właściwości. Przekazuję na Twoje ręce wybrane  fragmenty tego artykułu. W całości ukaże się w kwietniu na łamach czasopisma branżowego. Zapraszam do lektury, bądź pierwsza 😉

Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica L.) uznawana jest za powszechnie występujący chwast. Rośnie na łąkach, miejscach ruderalnych i przydrożach. Poniewierana  i niedoceniania ze względu na właściwości parzące. Gdyby jednak nie posiadała obronnych zdolności – dawno mogłaby zostać wypleniona przez zwierzęta a cenne właściwości prozdrowotne nie byłyby dla nas tak łatwo dostępne.  Zaliczana jest do grupy roślin synantropijnych, które dostosowują się do obszarów silnie przekształconych przez człowieka. Już od czasów starożytnych uznawana była za lek. Wspominał o niej Hipokrates, który zachwalał ją jako środek gojący rany i powstrzymujący krwawienia. Ze względu na swój skład chemiczny jest jedną z cenniejszych roślin zielarskich. Zaliczana jest do leków wzmagających diurezę wodną (zjawiska związane z wydalaniem moczu); pomaga w zakażeniach bakteryjnych układu moczowego oraz stanach zapalnych [1,3]

Nazywana jest pokrzywą zwyczajną czy rzeczywiście jest taka zwyczajna? Pokrzywa to nie tylko bogactwo substancji biologicznie czynnych, ale również doskonały surowiec kulinarny. Przeczytaj poniższe informacje a zyskasz wiedzę jak zachować zdrowie i zyskać wspaniały smak dzięki pokrzywie.

Kulinarne wykorzystanie

 

Bezpieczeństwo stosowania

Pokrzywa zwyczajna to bezpieczny i naturalny lek, który może być stosowany długoterminowo. Nie wpływa toksycznie na komórki organizmu. Nie wykazano również poważnych skutków ubocznych podczas badań klinicznych na pacjentach, którzy przyjmowali ekstrakt z pokrzywy zwyczajnej przez okres 3-24 miesięcy. [8]

Porada – obróbka wstępna pokrzywy

Parzące właściwości pokrzywy usuwa się przez suszenie, pieczenie, parzenie we wrzątku lub gotowanie. [13]

 …….

………

……..

Właściwości lecznicze pokrzywy

 

Coraz większym zainteresowaniem wśród konsumentów, naukowców i producentów cieszy się funkcjonalna żywność czy napoje  z dodatkiem surowców roślinnych. Wśród leczniczych części pokrzywy wyróżnia się: liście (Urticae folium), nasiona (Urticae semen), całe ziele (Urticae herba) oraz korzenie (Urticae radix) pozyskiwane wczesną wiosną lub jesienią.

W wyniku ekstrakcji z pokrzywy pozyskuje się substancje biologicznie czynne. Poniżej znajdziesz poparte badaniami jej lecznicze właściwości [1].

 

Pokrzywę stosuje się w celu obniżenia poziomu cholesterolu, mocznika i  redukcji stanów zapalnych.  Hamuje wypadanie włosów, oczyszcza krew, obniża ciśnienie  i wzmacnia organizm. Wykazuje działanie przeciwalergiczne. Dzięki  bogactwu wartości odżywczych z żelazem na czele, stanowi  doskonały lek na anemię. [2].

 

Działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne

 

Wyciąg wodny oraz alkoholowy z nasion pokrzywy zmniejszenia aktywność mediatorów stanu zapalnego –  lipooksygenaz, dzięki czemu łagodzi stany zapalne. Dowiedziono tego w wyniku badań na hepatocytach (komórkach wątrobowych) [11].

Ekstrakt z pokrzywy to naturalny środek antyseptyczny. W medycynie ludowej powszechne było stosowanie pokrzywy do ran, celem przyspieszenia ich gojenia. Wspomaga także leczenie innego rodzaju krwawień, m.in. krwawych wymiotów, krwawienia macicznego, krwiomoczu czy  krwawienia z nosa.

 Potwierdzono zasadność tych działań w badaniach naukowych – stwierdzając właściwości przeciwbakteryjne. Metanolowy ekstrakt z pokrzywy niszczy nawet  szczepy gronkowca złocistego [10].

 

Układ moczowy

Pokrzywa leczy obrzęki, kamicę nerkową i choroby woreczka żółciowego za sprawą moczopędnych właściwości. Łagodzi objawy i leczy przerost gruczołu krokowego w pierwszym i drugim stadium rozwoju. W badaniach klinicznych stwierdzono, że ekstrakt z korzenia pokrzywy podawany przez 6 miesięcy w ilości 600 – 1200 mg znacznie polepsza strumień moczu, zmniejsza częstość jego oddawania oraz zaleganie. Inne badania kliniczne potwierdziły znaczną poprawę powyższych objawów u 79.9% pacjentów przy dawce 378–756 mg [5].

 

Działanie antyoksydacyjne i antynowotworowe

Działanie antyoksydacyjne pokrzywy związane jest prawdopodobnie z wysoką zawartością związków fenolowych, które usuwają reaktywne formy tlenu.

W Europie alkoholowy wyciąg z pokrzywy wykorzystuje się  do leczenia raka prostaty, natomiast w Turcji używa się nadziemnych części rośliny i nasion  do wszystkich rodzajów nowotworów [15].

…..

 

Więcej artykułów

Jak znaleźć lub zrobić dobrą restaurację?

Jak znaleźć lub zrobić dobrą restaurację?

Jak znaleźć lub zrobić dobrą restaurację? Rozpoczynam cykl wpisów, które zaprezentują jakie cechy ma dobra restauracja, jak wybierać wartościowe lokale lub udoskonalić istniejące. Możesz też zorganizować "restaurację" w domowych warunkach. Chwilowo, dla rodziny, dla...

czytaj dalej
Artykuł o przyprawach *do czasopisma*

Artykuł o przyprawach *do czasopisma*

Artykuł o przyprawach *do czasopisma*Przyprawy ziołowe, warzywne i korzenne w zdrowej diecieZakończyłem wczoraj kilkunastogodzinną pracę nad stworzeniem pierwszej wersji artykułu do czasopisma. Mimo, że tekst może być nieco zbyt naukowo napisany i w trakcie...

czytaj dalej
5 kroków do zakupu bluzy kucharskiej

5 kroków do zakupu bluzy kucharskiej

5 kroków do zakupu bluzy kucharskiej Bluza kucharska to podstawowa część garderoby profesjonalnego kucharza i szefa kuchni. Pozwala na większy komfort pracy, dają poczucie bezpieczeństwa w wyjątkowym gastronomicznym środowisku. Czym jednak kierować się, aby wybrać...

czytaj dalej

Zapisz się na newsletter!

Odbieraj artykuły i przepisy jako pierwszy.