Pokrzywa zwyczajna – przez kuchnię do zdrowia

Parzy i ma opinie inwazyjnego chwastu a jednak zainteresowałaś/eś się artykułem o niej. Jest jak zamknięty w sobie człowiek – ma doskonałe i wartościowe wnętrze. Poznaj ją bliżej a ona wyleczy Twoją duszę i ciało.

 

Wspominał o niej Hipokrates, który zachwalał ją jako lek gojący rany i powstrzymujący krwawienia. Znana była już w średniowieczu, kiedy „pozowała” wraz z aniołami do artystycznych dzieł, symbolizując cudowne, pozaziemskie właściwości. Specjalista ziołolecznictwa –  ksiądz Künzle twierdził, że pokrzywa przetrwała tylko dzięki swoim zdolnościom obronnym, inaczej byłaby już dawno wypleniona przez owady i zwierzęta – a byłoby szkoda.

 Lekarze i fitoterapeuci twierdzą, że ludzkość nie uprawiałaby nic innego, gdyby zdała sobie sprawę z leczniczej mocy pokrzywy.

Mamy ją na wyciągnięcie ręki … Jeśli się nie poparzymy. Unikniemy tego przykrego faktu, dzięki suszeniu lub płukaniu. Pokrzywa zachowa wartości odżywcze, lecz gruczoły wydzielające kwas mrówkowy znikną. Unikniemy podrażnień skóry, ale poza tym zyskamy lek, suplement diety i wysokojakościową żywność w jednym. Zawiera w swoim składzie m. in.: witaminy A, C, B2 , K, B5; flawonoidy (kwercetyna, rutyna), karotenoidy, taniny, kwasy organiczne oraz sole mineralne – żelazo, wapń, fosfor, magnez.

Pokrzywa zwyczajna pospolicie występuje na polskich łąkach i przydrożach. Najwartościowsza jest od przedwiośnia do końca maja. Później, używaj wyłącznie młodych liści z wierzchołka rośliny (jeśli zamierzasz stosować ją wewnętrznie tzn. pić herbatkę lub wykorzystywać w kuchni). Starsze rośliny wykorzystuj jako kompost lub środek przeciwko chwastom, ponieważ zawierają cystolity – kamczkowate twory, które nie spodobają się Twoim nerkom. Ewentualnie  przygotuj z nich kąpiel bądź okład. Pamiętaj tylko, żeby się nie poparzyć J

Właściwości lecznicze pokrzywy – najcenniejszej i zarazem najbardziej niedocenianej rośliny: 

Wzmacnia organizm i oczyszcza krew

Wiosenna kuracja pokrzywą oczyści krew z toksyn. Wyreguluje poziom cukru a przy okazji usunie piasek nerkowy. Pani Maria Treben w książce „Apteka Pana Boga” podkreśla, że choroby nerek  mają zazwyczaj swój początek w stresującym trypie życia. Na szczęście pokrzywa radzi sobie z takimi schorzeniami. Ponadto leczy zapalenie dróg moczowych, nietrzymanie moczu czy inne choroby nerek. Wypryski oraz bóle głowy także ustępują. Pokrzywa pomocna jest również w schorzeniach wątroby, śledziony i dróg żółciowych. 

Sprawność intelektualna i anemia

Wraz z wiekiem lub niewłaściwą dietą obniża się poziom żelaza, dlatego czujemy się mniej sprawni intelektualnie, fizycznie i mamy mniej energii do działania. Czasami przyczyną jest poważniejsza choroba (np.: białaczka). Stosowanie pokrzywy zapobiega niedokrwistości, anemii i wspomaga organizm w walce z poważnymi schorzeniami. Odzyskujemy energię, motywację i siły. Spróbuj 3 – 4 tygodniowej kuracji z pokrzywy (szklanka herbaty pokrzywowej pół godziny przed posiłkiem) a ustąpi znużenie i wyczerpanie.

Odrastają włosy

Odwar ze świeżej pokrzywy oraz z korzeni zalecany jest do regeneracji włosów. Znane są przypadki odrastania, kiedy zmarniałe resztki włosów odzyskiwały swój pierwotny stan, stając się bujne i gęste. Nie jestem przekonany co do owych badań, lecz sprawdź sam/a czy to działa. Jeśli zadziała – nie wahaj się i szybko prześlij mi maila. Być może staniesz się materiałem badawczym i stworzymy pracę naukową na temat Twoich włosów.

Choroba wrzodowa

Przewód pokarmowy narażony na nieokiełznane ilości jedzenia, które mu serwujemy, potrafi zaprotestować. Wtedy zazwyczaj odczuwamy skurcze czy bóle brzucha. Jeśli przez dłuższy okres nie dbamy o to co zjadamy, gdzie i w jakim stanie ducha (silny stres); możemy nabawić się wrzodów żołądka. Nie wspominając już o farmaceutykach…. Pokrzywa potrafi zapobiec, złagodzić a nawet leczyć tego rodzaju schorzenia. Ponadto działa przeciwbakteryjnie i przeciw wirusowo.

Pozostałe schorzenia na jakie pomaga pokrzywa zwyczajna to:

– alergia (katar sienny),

– skórne i paznokciowe niedoskonałości (nagniotki, grzyby, trądzik),

– choroby artretyczne i reumatyczne (rwa kulszowa),

– schorzenia krwi,

– choroby płuc i narządów oddechowych,

–  łagodny rozrost gruczołu krokowego i inne urologiczne przypadłości.

W Turcji używa się nasion oraz nadziemnej części pokrzywy jako leku dla chorych na nowotwory…

Kuchenne wykorzystanie

Pokrzywę łatwo wprowadzić do codziennego menu, ponieważ pasuje zarówno do deserów jak i dań głównych. Jej smak jest zrównoważony. Najlepiej sprawdzi się jako dodatek do:

– omletów i jajecznic,

– pizzy, tarty czy bułeczek,

– kruchych ciasteczek i ciast,

– chłodnika i twarożku,

– koktajli i nalewek,

– wiosennych sałatek,

– potraw (w formie dekoracji).

Wysuszone nasiona pokrzywy to doskonała i zdrowa przyprawa do mięs.

Nasiona zawierają wielonienasycone i jednonienasycone kwasy tłuszczowe – w tym głównie kwas linolowy i oleinowy. Kwasy te stanowią najczęstszą przyczynę niedoborów w naszych organizmach (ze względu na mała ilość ryb w codziennej diecie). 

Przygotowując sosy lub zupy z pokrzyw, traktuj ją podobnie do szpinaku. Dodawaj pod koniec gotowania, aby utracić jak najmniej cennych składników odżywczych. Pokrzywa szybko uwalnia aromat i właściwości, dlatego nie będzie potrzebowała zbyt długiego gotowania. 

Soki czy koktajle działają oczyszczająco, dlatego warto przygotować taki napój z wykorzystaniem wyciskarki. Możesz zmieszać pokrzywę i innym owocami zawierającym chlorofil (zielone części roślin). To będzie idealna kompozycja. 

Na upalne dni lata dobrym połączeniem produktu zdrowego i smacznego będzie orzeźwiające pokrzywowe piwo. 

Składniki na piwo pokrzywowe:

– drożdże

– pokrzywa (60 – 80 szczytów rośliny)

– woda (około 10 litrów)

– cukier brązowy ok.1,5 kg 

Jeśli będziecie zainteresowani dokładnym przepisem, napiszcie w komentarzach na facebooku, wtedy przygotuję dokładny opis i umieszczę na stronie Lifesherbs.

 

Bibliografia:

 

Bremness L.,1998. Wielka księga ziół. Wiedza i Życie.

 

Jakubczyk K., Janda K., Szkyrpan S., Gutowska I., Wolska J., 2015. Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica L.) – charakterystyka botaniczna, biochemiczna i właściwości prozdrowotne. Pomeranian Journal of Life Sciences, 61(2), 191-198.

 

Łukasz Ł., 2011. Dziko rosnące rośliny jadalne użytkowane w Polsce od połowy XIX w. do czasów współczesnych. Etnobiologia polska, 1: 57-125.

 

Treben M., Olszowska O., Suliński A. R. 2014. Apteka Pana Boga: porady i praktyka stosowania ziół leczniczych. Ex Libris, Galeria Polskiej Książki.

Więcej artykułów

Jak zrobić staropolską nalewkę z porzeczki?

Jak zrobić staropolską nalewkę z porzeczki?

Jak zrobić staropolską nalewkę z porzeczki?Za oknem pełnia lata, warto skorzystać z porzeczek i przygotować jesienny specjał -  staropolską nalewkę. Chociaż niektórzy muszą kupić porzeczki od lokalnego dostawcy, inni mają na wyciągnięcie ręki – tak czy inaczej warto...

czytaj dalej
Wdzięczność – zapomniana sztuka szczęścia

Wdzięczność – zapomniana sztuka szczęścia

Wdzięczność - zapomniana sztuka szczęścia Nieustannie dążymy do większych zarobków, poprawy warunków mieszkaniowych czy sukcesu. Nie byłoby w tym nic złego, gdybyśmy potrafili doceniać to co  mamy i cieszyć się chwilą. To w chwili zaklęte jest szczęście, spokój a...

czytaj dalej

Zapisz się na newsletter!

Odbieraj artykuły i przepisy jako pierwszy.